Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva er forskjellen på bunad og festdrakt

#1

Avatar sa for siden:

Jeg så en helt nydelig "bunad" i dag. Det var visst en beltestakk, uten tilknyning til sted.
Svigermoren min mente dette ikke var en bunad, men Husfliden sin side sier det er det...

Misforstår jeg nå, eller er beltestakk en bunad?

Og, hva er forskjellen på festdrakt og bunad egentlig?

Her er den jeg så, men i en annen farge:
[img]http://www.beltestakk.no/Beltestakk.no/Produkter/Pages/Bildegalleri.html#1[/img]


#2

Anne C sa for siden:

Beltestakken er fra Øst-Telemark, uansett hvordan den ser ut.


#3

Anne C sa for siden:

Ser ikke noe bilde.


#4

Avatar sa for siden:

:eek: Det visste ikke damen som gikk med den da ...


#5

Avatar sa for siden:

Den var med lilla. Ikke blomster på skjørtet, bare en lilla kant. Og lilla bredt belte.


#6

Anne C sa for siden:

Det er vel sånn det blir når man velger bunad ut fra hva man liker og ikke tilknytning.


#7

him sa for siden:

Beltestakk er en type bunad. (Bredt bånd rundt livet og rundt, vidt skjørt). En bunad er en "godkjent" festdrakt. Personlig synes jeg det er synd at det er så strengt med bunader i Norge. Jeg ser godt verdien i å beholde et historisk perspektiv på klær - men da på et museum! Men jeg er en skikkelig bunadsrebell, jeg liker til om med Lise Sjåk Bræk. :humre:

#8

Fibi sa for siden:

Wow, der var det mye fint!

Denne kunne jeg godt tenkt meg.


#9

rine sa for siden:

Den eneste forskjellen jeg vet om, er at festdrakter er mye billigere enn bunad. Jeg ser ofte ikke forskjell, og jeg synes faktisk at en del av festdraktene er vel så pene som noen bunader. :nemlig:


#10

Luvi sa for siden:

Denne var faktisk urolig flott. Jeg liker (desverre) ikke de tradisjonelle bunadene, og går generelt sett lite (les aldri) i kjole, men en slik en som dette kunne faktisk også jeg valgt å hatt som festdrakt. :nikker:


#11

Anuk sa for siden:

Bunad har røtter i gamle klestradisjoner. Noen er fortsatt slik de ble brukt i "daglig bruk", mens andre er konsturert ut fra gamle bilder, gamle klær etc som de har funnet. Det er en del krav som skal oppfylles for at den kan godkjennes.

Festdrakt er en drakt som noen har designet i nyere tid. Ofte med inspirasjon fra gamle drakttradisjoner.


#12

Che sa for siden:

I søken etter den beltestakken du sikkert har sett (mener å ha lest at den beltestakken med lilla belte er en av de mest kjøpte bunadene i Oslo - uavhengig av tilknytning) fant jeg en side som het beltestakk.no - her kan man tydeligvis bestille stakken som man selv vil - så der virker det kanskje som det heller er en "festdrakt" enn en bunad?


#13

tink sa for siden:

En bunad er et plagg som viser til tradisjonsrik klesdrakt, i større eller mindre grad designet og inspirert av lokal klesskikk og som er godkjent av en eller annen husflid.

En festdrakt kan hvem som helst tegne og produsere, gjerne også med inspirasjon fra lokale klestradisjoner - men ikke nødvendigvis.

Det er fint at det er mer vanlig og akseptert å bruke festdrakter, de finnes også i mange prisklasser og er lettere tilgjengelig. Samtidig synes jeg det er viktig at det finnes et slags bunadsråd som holder styr på autentisiteten og skiller mellom bunad og festdrakt.

Min bunad (Rød sørtrønder) er designet på 1930-tallet en gang og er en konstruksjon i likhet med de aller fleste andre bunader som er designet eller "frosset" en gang mellom 1850 og 1950.


#14

Anne C sa for siden:

Nei, Beltestakken er en bunad. Men man kan velge hvordan den skal se ut selv i forhold til belte, broderier og bånd.


#15

Che sa for siden:

Ja - så beltestakk er et "beskyttet" navn - og at det finnes et hav av varianter? De er så utrolig vakre altså...


#16

him sa for siden:

Men hvorfor er det så fint at man skiller mellom bunad og festdrakter i praktisk bruk? Jeg synes tekstilhistorie er kjempeviktig! (Delvis for jeg selv er mye mer interessert i tekstil enn i kystfort som mannen min elsker ... *kremt* Men tekstilhistorie er også mye kvinnehistorie, og viktig som sådan.)

Men i bruk? Hvis folk har lyst til å ha en autentisk klesdrakt fra 1850 så synes selvfølgelig jeg det er helt allright. (NB! Bare glem truse! :humre: ) Men hva er poenget med å "fryse tiden" på den måten som bunadene gjør? Og hvorfor er det akkurat den bunaden som er den riktige (folk hadde andre klesdrakter både før og etter ... ) Og riktig gamle bunader er ofte individuelle på en helt annen måte enn nye bunader.

Jeg synes festdrakter er et skikkelig grasrotoppgjør mot den stivnete formen som bunad har fått.


#17

tink sa for siden:

Ja, jeg er egentlig veldig enig med deg. Men stoler ikke helt på "folk" sin evne til å redigere og synse mellom gammelt og pent. Det blir fort rot i hop av det som er pent (les: moderne nå) og en hver tids "det beste" fra gamle dager.

I historiske drama 1980-tallet er kostymene radikalt annerledes enn fra de siste 5 årene. Men dette er vel en avsporing fra den egentlige tråden.


#18

Hyacinth sa for siden:

Jeg er enig med Him, og jeg synes det finnes utrolig mange flotte festdrakter! (Mange stygge også, akkurat som med bunader.)

Jeg har selv bunad, og det er kjekt å ha, men jeg kunne like gjerne hatt en festdrakt, f.eks. Jærdrakt, Anne-drakt etc. ¨

Noen festdrakter er dessuten like dyre som bunader.


#19

Stompa sa for siden:

Det er vel primært bunadene som ble designet på 1900-tallet fram til - tja, ca 1980? - som "fryser tiden" på denne måten. De fleste nyrekonstruerte bunadene som jeg vet om reflekterer nettopp det at folk kledde seg individuelt, og åpner for store valgmuligheter og mange ulike kombinasjoner. Likevel kan man ikke gjøre akkurat hva man vil; man har et visst utvalg å hente fra, og det synes jeg er riktig med tanke på at de fleste som kjøper seg bunad ikke har mye kunnskap på feltet.

Berit Bjerkems rekonstruerte bunad fra Nord-Trøndelag er et eksempel på en nyere kvinnebunad med mange valgmuligheter (og aldeles nydelig).


#20

Patsy sa for siden:

Der var det mye fint. :hjerter:
Jeg har ikke lyst på den bunaden som hører til mine trakter så jeg vurderer festdrakt.


#21

Daisy sa for siden:

En forskjell er at mye på bunaden er håndsydd. En annen ting er materialene. Min bunad er laget av silke og ull. Skjorte av lin.


#22

Isolde sa for siden:

Min kystdrakt er håndsyd, hånd brodert. Den er av ull. Men ikke lin skjorte, men det har ikke bunadene her i området heller.


#23

him sa for siden:

Men selv om det er flere valgmuligheter så er de jo frosset uansett? Det er som sagt helt ok for meg at folk vil ha bunad (jeg har bunad selv, så det skulle bare mangle :humre: ). Men det jeg reagerer på er "bunadspoliti" som mente man ikke kunne har paraply til bunad fordi det ikke var autentisk. Jeg er jo helt enig i at det ikke er autentisk, men jeg synes jo det må være greit å bruke paraply eller solbriller om været tilsier det. Og jeg synes også det er helt greit å bruke sølvet på andre plagg enn bunaden. Gå uten konesjalet selv om jeg er gift (ja, jeg burde jo hatt kyse, men ...), gå i strømpebukse fremfor sokker etc Jeg tenker at hvis håndverket skal overleve, bør man kunne bruke teknikkene på moderne plagg. (Se på strikking i dag som går som en farsott, med nye og spennende oppskrifter. Fanakofter i alle regnbuens farger. Kjempetøfft spør du meg! Jeg er opptatt av en levende husflid, og da må man kunne produsere noe som folk vil ha på seg.) Nå har det vel nettopp (ok, googling sa 2007, så ...) vært en debatt om at husfliden sine bunadet syes delvis i Kina. (se blant annet denne linken)

#24

007 sa for siden:

Det er ikke noe krav at en bunad skal være håndsydd og både Kystdrakten og Vestlandsdrakten er sydd i ull, silke og har skjorte av lin eller bomull.


#25

007 sa for siden:

Her står det om bunader.


#26

Stompa sa for siden:

Jeg har vært aktiv i folkedansmiljøet der bunad brukes mye, og i "mine" miljø har det i hvert fall vært vanlig både å bruke bunadssølvet til andre plagg og å bruke sølvet til andre bunader enn den det egentlig hører til. Det var jo sånn det fungerte før; man arvet sølv eller fikk/kjøpte litt her og der over tid. Generelt var det en god del fleksibilitet blant oss dansere, kanskje fordi bunaden var et nytteplagg for oss alle; vi brukte den gjerne flere ganger i måneden. Jeg var f.eks. nøye med å bruke hvite strømper til nordlandsbunaden min, men brukte nylonstrømper siden det var enklest og billigst å få tak i. Alle var generelt nøye med å bruke hodeplagg, men de få som var gift byttet ikke nødvendigvis til konetørkle hvis det var mer upraktisk å danse med. Det som kjennetegnet oss var vel likevel at valgene vi tok var bevisste og gjennomtenkte. Da synes jeg det er helt ok. Det blir noe annet å bruke solbrun nylonstrømpebukse fordi man ikke gidder å skaffe seg rett farge, f.eks.


#27

m^2 sa for siden:

Idag så jeg flere 15-16-åringer, hvertfall unge, unge jenter i bunad og dryppende av sølv-kone-belter. DET synes jeg virker snodig hvertfall.

Ellers er det mange vakre bunader og jeg kjenner at min blå og gule kjedelige (fordi alle har den her jeg bor) gjerne kunne vært lilla og kul :nemlig:


#28

Enhjørning sa for siden:

Og jeg ville gjerne hatt en hvit kofte. :love:


#29

him sa for siden:

Ja, men hvis man helt bevisst og gjennomtenkt ikke bruker hodeplagg fordi det er ukledelig? Hva er det da? Praktisk tillemping eller bunadsvanalisme?

(Jeg blir litt inkvisitorisk her kjenner jeg, men jeg brenner faktisk litt - oppdaget det så og si nu! - for håndarbeid. Og håndarbeid bør etter min mening være en levende tradisjon. Greit med det gamle, men det nye bør også få komme frem.)

Ja, jeg så også ei purung jente med konekyse, og jeg humrer litt. Men synes det er fint alikevel. Og 15-16 åringer med sølv-kone-belte kommenterte jeg også til mannen min, men klart i "gamle dager" var det vel for å vise hvor mye gryn man hadde, så funksjonen er sikkert ivaretatt i det minste. :knegg:

#30

Daisy sa for siden:

Jeg sa ikke at det var noe krav, og jeg sa ikke at det gjaldt alle bunader! Men her var det tydeligvis noe jeg ikke visste om festdrakter. Jeg skal innrømme at når jeg svarte så jeg for meg festdraktene til barn fra Name it og lignende..:o


#31

Daisy sa for siden:

Egentlig har jeg sikkert pr definisjon en festdrakt, da min bunad er en kvinnebunad fra mitt område anno 1850. Den er ikke den bunaden som benyttes i dag.


#32

Ru sa for siden:

Jeg tror det er sånn at det bare finnes en Beltestakk. Og så har man en drøss av stakker. Veldig vanlig i diverse daler innenlands, har jeg inntrykk av. (Min svigermor har f.eks. både festbunad og stakk fra Hallingdal. Festbunaden er bare en mer pyntet stakk enn den som heter bare stakk. :gal: )

:har bunad, godkjent av bunadspolitiet. Ønsker ny bunad, som egentlig er en feststakk, som er godkjent av samme bunadspoliti:


#33

Polyanna sa for siden:

Bergensbunaden er ikke godkjent som bunad, stemmer ikke det? JEg syns generelt retningslinjene er litt vanskelige å forstå, i blant.

Og så liker jeg veldig godt det him skriver, samtidig som jeg har forståelse for behovet med en viss "kontroll" av alle slags motenykker. Selv om det selvsagt er mye av det uansett. Jeg tror for eksempel neppe det er tilfeldig at mens både jeg, min venninne og hennes svigermor sist gang vi møttes i bunad, for mange å siden, alle hadde røde liv og hvite forklær på bunadene våre, nå hadde valgt mørkere varianter. Jeg med et mørkt vevd forkle som jeg ikke likte før, men liker nå, og de med mørke vinterbunader (svigermora i sin arvede over 100 år gamle, og venninnen min i en som er satt sammen av litt herfra og derfra, men kliss lik den gamle. Fint i seg selv, egentlig). Stakkene blir kortere og lengre, og livet heises opp eller ned.


#34

Anne C sa for siden:

Beltestakken som i Øst-Telemark Beltestakk kommer i mange varianter. Det som er fast på de er beltet og at det er en veldig vidt sort skjørt. Utover det kan man velge hva man ønsker av farger på bånd, broderier og bluser. Den har ikke et fast utseeden som Øst-Telemarks Raudtrøya. Opprinnelig var beltestakken med hvite skjorter og mye smalere liv, nesten bare stropper. Dette er mer utvannet nå, man får livene bredere og det er vanlig med korsstingspyntede skjorter.


#35

Polyanna sa for siden:

Jeg har faktisk alltid hørt at beltestakken var "drakt" og ikke "bunad", men det er feil, altså?


#36

Anne C sa for siden:

Den er visst godkjent som bunad nå.


#37

Avatar sa for siden:

Den ligner litt på denne mener jeg, men med hvit skjorte og lilla detaljer.


#38

Daisy sa for siden:

Ja jeg gikk i tog med en sånn i dag. Nyyyydelig lilla sak.
Jeg har alltid hørt at Bergensbunaden ikke er en godkjent bunad heller.


#39

Ru sa for siden:

Det er en festdrakt, om ikke noe har blitt endret. :nemlig:

Jeg var for øvrig eneste i konfirmantkullet mitt som IKKE hadde Bergensdrakt ... Den gang irriterte det meg grønn (bokstavelig talt, jeg har grønn Nordlandsbunad), men i dag er jeg glad for at jeg ikke er lik alle andre i nabolaget. :knegg:
Det er for øvrig forskjell på min, min mors og min mormos Nordlandsbunad, men det er relativt minimalt. Det er liksom ikke så mye man kan trikse med den. Når det kommer til Hardangerbunad og lignende bunader, så kan det jo fort være variasjoner i både forkle og brystduk, jeg leste en eller annen gang/plass at man gjerne hadde forskjellige broderier (på brystduken, eller heter det bringeduk kanskje?) alt ettersom hvilken gård/dal/øy man kom fra.

Jeg har for øvrig det orginale Nordlandssølvet. Det fantes ikke da min mor fikk sin bunad, ei heller da min kusine som er 7 år eldre enn meg, fikk sin.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.