Jeg blir ikke klok på paiskall! Så og si alle oppskrifter jeg har snublet over (stort sett fra matprat.no og ymse avisoppskrifter) lister opp mel og smør eller mel og cc/kesam - uavhengig om det er paiskall til kake- eller middagsbruk. Sist lagde jeg et monster av en kirsebærpai etter oppskrift fra Jan Vardøen i A Magasinet. Der skulle paiskallet bestå av mel, smør og delfiafett. Det ble bare en ekkel klump i bunnen av et vidunderlig kirsebærfyll med et like ekkelt lokk over. :grøsser:
Noen som har noen gode triks? Både med tanke på søte paier og middagspaier? Heter det paiskall når det er uten hevemidler som gjær eller bakepulver? Når funker paiskall og når bør det lages deig?
Jeg bruker denne, den er ikke så full av smør som mange andre. ;)
Paideig: 4 dl hvetemel
50 g smør
2 ts bakepulver
2 krm salt
1,5 dl melk
Sett ovnen på 200 grader.
Bland mel, bakepulver, salt. Tilsett det kalde smøret,
og bland til deigen blir smulete.
Tilsett melken og bland til smidig deig.
Trykk den ut i smurt paiform.
Du forsteker bunnen, ikke sant? Før du putter oppi fyllet mener jeg. For at en paibunn skal bli bra, synes jeg ofte at forsteking må til. Ville lett etter en slik oppskrift. Ellers mener jeg at vi har laget denne med hell flere ganger: