Dette er gode og selvprøvde oppskrifter på indiske retter som passer fint sammen, og som er rimelig greie og enkle å lage hver for seg, eller som et stort buffet-bord til flere :nemlig: . Jeg skriver også inn dessertforslag. Det er mye å skrive, så jeg gjør det nok innlegg for innlegg...
Håper det faller i smak! (jeg har lagt ut noen av disse oppskriftene før, men på oppfordring legger jeg det inn samlet :) )
Yoghurt og krydder blandes i en bolle.
Du kan gjerne skrelle agurken og ta ut frøene om du orker, men uansett skjæres den og tomaten i små terninger. Det hele blandes god og settes kjølig til det skal serveres.
Smak til litt med krydder om du synes det blir litt lite smak.
Fra The Curry Book av Nancie McDermott
Bananraita med stekt kokosnøtt og fersk mynte
1/2 kopp revet kokosnøtt
3/4 kopp yoghurt naturell
1/4 ts salt
2 faste, modne bananer
2 ss finhakket fersk mynte
I en tørr stekepanne over høy varme stekes revet kokosnøtt gylden (ca. 2-3 minutter), hold godt øye med det så det ikke svir seg
Skjær bananene i terninger.
Bland yoghurt, salt og bananer litt, ha i kokosnøtt og hakket mynte, og rør til det er godt blandet.
La stå kjølig ca. 30minutter før servering.
Hvis raitaen blir veldig fast kan man ha i etpar ss melk. Raitaen holder seg i kjøleskap opp til 1 dag, men bør helst lages samme dag som den skal serveres fordi mynten blir "rar" og bananene blir myke. Fra The Curry Book av Nancie McDermott
Raita med agurk og mynte
250 yoghurt naturell
1/2 agurk, finhakket eller revet
en god håndfull finhakkede mynteblader
1 god dæsj salt
½-1 grønn finhakket chili (kan sløyfes)
Bland alt og la stå litt i kjøleskap før servering. Hvis du river agurken, lønner det seg å legge den på en tallerken og strø over litt salt og la den stå litt. Da renner vannet av, og agurken blir mindre vandig. Men det er ikke noe must - godt blir det uansett!
Mynte-koriander chutney
1 kvast fersk mynte
1/2-1 kvast fersk koriander
ca 1ss finmost ingefær
salt
1 grønn finhakket chili (forsiktig med denne)
salt to taste
4 ss sitronsaft
1/2 ts sukker
2 ts malt koriander
1/2 finhakket løk
1/2 kopp vann eller ananas-saft. Jeg synes også det blir godt å erstatte noe av dette med olje (ikke oliven-)
Ha det hele, unntatt vann/ananassaft/olje i kjøkkenmaskin. Kjør til jevn konsistens, og ha i det våte.
1 kopp røde linser
1 finhakket løk
2.5 kopper vann
2 ts currypulver (oppskrift i annet innlegg i tråden, ikke bruk karri)
3/4 ts cayenne
2 knuste hvitløksfedd
1ts spisskummen (cumin) frø; kan erstattes av spisskummen
1 ss olje
Bland linser, løk, vann. Kok opp og la deretter trekke i 25 min til insene er myk.
Kjør i blender eller bruk stavmikser så det blir en helt jevn konsistens.
Rist currypulver og spisskummen over litt varme, ha i cayenne, olje og hvitløk. Stek (ikke brenn!) i ca. 1 min. Bland med linsedipen og server. Denne klarer seg fint en stund i kjøleskap. Den kan fort bli litt nøytral på smak, så smak godt til.
Celtic Samosas
250g mel
2 ts bakepulver
1/2 ts salt
en god dæsj gurkemeie (for fargens skyld)
40g (usaltet) smør, i terninger
Fyll:
2 ss olje
1 liten finhakket løk
2 finhakkede hvitløksfedd
1 finhakket chili (forsiktig med denne)
350 g melete poteter, delt i små terninger og kokt
75 g erter (fra boks eller frosne)
1ts spisskummen
salt
2 ss hakket fersk koriander
(frityr-)olje el. til steking
*Ha (sikt) mel, bakepulver, salt og gurkemeie i en bolle. Ha i smørterninger, og kna ned i deigen til den blir "smulete"
Bland inn ca 150ml vann og bland til en myk og god deig. Elt deigen i noen minutter, og del den opp i 8 boller. Dekk til med et vått klede og la stå i 30minutter.
Ha i de 2ss olje i en stor stekepann, og stek løk, hvitløk og chili i 3-4 minutter til gyldent. Ha i poteter, som du moser med en gaffel e.l. Ha i erter, spisskummen og salt og smak til. Det skal en god del salt til for å få fram smaken! Jeg pleier å ha i ganske mye mer erter enn oppskriften tilsier. Ta stekepannen av varmen og ha i koriander.
Varm ca. 5 cm (frityr-)olje i en gryte, wok e.l.
Ta en og en deigbolle, klem eller kjevle flat - ca 10cm tvers over. LEgg på en god bit med fyll, og brett sammen til fylte "halvmåner". Klem kanten godt sammen, evt ha på litt vann for at den skal klistre seg bedre sammen. Trykk litt på samosaen så den blir flat(ere).
stekes/friteres i oljen i noen minutter i oljen til godt stekt og varm gjennom. La samosaen ligge på kjøkkenpapir for å trekke ut oljen.
Serveres varm. Namnam!
Jeg får alltid alt for mye fyll, så pleier å doble deigoppskriften. Det går helt fint å halvsteke disse og fryse dem, for så å tine+steke opp litt ved en senere anledning.
Tilbehør
Celtic Samosas
250g mel
2 ts bakepulver
1/2 ts salt
en god dæsj gurkemeie (for fargens skyld)
40g (usaltet) smør, i terninger
Fyll:
2 ss olje
1 liten finhakket løk
2 finhakkede hvitløksfedd
1 finhakket chili (forsiktig med denne)
350 g melete poteter, delt i små terninger og kokt
75 g erter (fra boks eller frosne)
1ts spisskummen
salt
2 ss hakket fersk koriander
(frityr-)olje el. til steking
*Ha (sikt) mel, bakepulver, salt og gurkemeie i en bolle. Ha i smørterninger, og kna ned i deigen til den blir "smulete"
Bland inn ca 150ml vann og bland til en myk og god deig. Elt deigen i noen minutter, og del den opp i 8 boller. Dekk til med et vått klede og la stå i 30minutter.
Ha i de 2ss olje i en stor stekepann, og stek løk, hvitløk og chili i 3-4 minutter til gyldent. Ha i poteter, som du moser med en gaffel e.l. Ha i erter, spisskummen og salt og smak til. Det skal en god del salt til for å få fram smaken! Jeg pleier å ha i ganske mye mer erter enn oppskriften tilsier. Ta stekepannen av varmen og ha i koriander.
Varm ca. 5 cm (frityr-)olje i en gryte, wok e.l.
Ta en og en deigbolle, klem eller kjevle flat - ca 10cm tvers over. LEgg på en god bit med fyll, og brett sammen til fylte "halvmåner". Klem kanten godt sammen, evt ha på litt vann for at den skal klistre seg bedre sammen. Trykk litt på samosaen så den blir flat(ere).
stekes/friteres i oljen i noen minutter i oljen til godt stekt og varm gjennom. La samosaen ligge på kjøkkenpapir for å trekke ut oljen.
Serveres varm. Namnam!
Jeg får alltid alt for mye fyll, så pleier å doble deigoppskriften. Det går helt fint å halvsteke disse og fryse dem, for så å tine+steke opp litt ved en senere anledning.
Oppskrift: Ainsley Harriott
Onion Bhaji
Det finnes mange forskjellige oppskrifter på Onion Bhaji, et google-søk vil gi mange gode. Jeg liker best de som har egg i røren. Her er en:
2 store løk i skiver
1 egg
1.5 kopp mel, halvbland gjerne med en grov meltype (prøv deg fram!)
ca 1 kopp vann
1/2 ts spisskummen
1 liten dæsj cayennepepper
2 ss fersk koriander (kan sløyfes)
1 ts bakepulver
Bland alt unntatt løk i en bolle, pass på at egget blir skikkelig blandet ut. Ha i løken. Konsistensen skal være litt rennete for best resultat.
Frityrstek til gyldne og "crispy", de skal være veldig gode :glis:
Er de (mot all formodning) ikke veldig gode, ha oppi litt mer salt og spisskummen i røra.
Batata Wada
Disse kløner jeg alltid fælt med, så ofte blir de ikke noe av selv om jeg eplekjekt påbegynner dem :flau: Hvis dere skal servere disse til gjester anbefaler jeg å prøve oppskriften først!
Potetdeig:
5 store melne poteter, kokt i terninger og most
1 ts most ingefær
2 ts most hvitløk
1 ts spisskummen 3-4 ts sitronsaft
pittelitt fersk hakket koriander
litt hakket chili eller chilipulver etter smak
Til røre:
8 store ss mel
2ts chilipulver (eller mindre!!)
1 ts gurkemeie (mest for fargen)
2 ts salt (etter smak)
Ha i vann til en litt tykk røre.
Lag små boller av den potetdeigen, dypp i røra og frityrstek til crispy, gylden, og gjennomvarm. Det skal frityrstekes på ganske lav varme. Smak til med litt salt og spisskummen i potetdeigen hvis de er tamme på smak og chili hvis de blir for tamme (lite trolig hvis du følger oppskriften :knegg: )
1 pakke coctailtomater eller andre små tomater skåret i halvt (eller 4-5 vanlige tomater i skiver)
1/2 rød løk i skiver
en liten kvast koriander, finhakket
1/2 kopp finhakket peanøtter (kan sløyfes)
1/2-1 sitron i skiver
Det hele legges på en skål eller i en bolle, og blandes lett.
En dæsj salt kan gjøre godt for smaken.
Spinatsalat med mango og bacon
Dressing:
1/4 kopp balsamic eddic eller rødvinseddik
1/2 kopp fruktchutney fra glass (kjøp en mild mangochutney, og ha oppi en god slump - gjerne halve glasset - altså mer enn det står i oppskriften)
1 ss sukker
2 ts most hvitløk
2 ts currypulver (oppskrift under eller kjøp. Ikke bruk karripulver (fysjom :har testet: )
1/4 teskje salt
1/3 kopp (oliven-) olje
Salat:
ca 250g bacon
8 kopper ferske spinatblader (på øyemålet)
evt. ferske bønnespirer, evt. fersk sopp (begge disse kan egentlig med fordel sløyfes :sparke: :likerikke: )
Lag dressingen ved å blande alt unntatt olje i foodprosessor og kjøre til en jevn masse. Evt. hvis du ikke vil ha så mye oppvask, bare bland det hele i en liten bolle, det er bare godt med mangobiter i salaten.
Stek baconen sprø, den skal være i små biter.
Bland spinatblader, mesteparten av baconet og dressing (mengde etter smak) . Dryss over litt bacon før servering. Her kan det meste gå på øyemålet - godt blir det omtrent uansett!
Oppskrift på enkelt curry-pulver (ganske mye) : 3 ss malt koriander, 2 ss malt spisskummen, 2 ts ferskmalt pepper, 2 ts malt nellik, 2 ts malt kardemomme, 2 ts malt ingefær, 1 ts malt cayennepepper, 2 ts malt turmeric (gurkemeie)
Fra the Curry Cookbook av Nancie McDermott
Appelsin- og granateplesalat
6 store appelsiner
1 stort granateple
2 ss olje
6 ss appelsinjuice
salt and ferskmalt pepper
15g mynteblader
Skrell appelsin eller skjær av skrellet. Skjær i skiver.
Ha appelsinskivene på fat eller i en bolle
Skjær granateplet i to, og klem ut juicen i en skål. Etterpå tar du ut frøene og har dem oppi sammen med appelsinene.
ha olje, appelsinjuice, salt og pepper og mynteblåder opp i skålen sammen med granateplejuicen. Bland, og ha det over appelsinene.
Vend salaten forsiktig, pynt gjerne med en liten myntekvast.
Fra uktv/food, og denne er GOD!
BALTI CHICKEN
Middag til 4 sultne voksne
1-1.5kg kylling, i passelige terninger
3ss olje (ikke olivenolje)
3 medium løk i skiver
3+ tomater, halvert og skåret i skiver. 1 boks finhakkede tomater gir også helt greit resultat men litt "surere" smak.
2.5cm kanelstang. Du kan også bruke ca. 1 ts kanel, men smak NØYE til og vær forsiktig! Det kan fort bære litt avsted med kanelsmaken
2 store svarte hele kardermommer. Du kan også bruke hel grønn eller til nød 1ts kardemommepulver, men det blir aller best med svart kardemomme.
4 svarte pepperkorn
1/2 ts sorte cumin frø (spisskummen/spisskarve-frø). Du kan også bruke ca. 1-1.5 ts spisskummen (cumin)-pulver, det gir helt grei smak! Cumin er IKKE karve! Det blir helt BLÆ! :erfart:
1ts finhakket ingefær
1ts finhakket hvitløk
1ts garam masala
1ts chilipulver
1ts salt
En god dæsj matyoghurt, gjerne halvparten av en 3dl-kopp. Rømme gir også helt ok, men litt annen smak. Ikke bruk noe med mindre fettinnhold enn lettrømme - det skiller seg og gir litt udelikat konsistens :erfart:
4ss sitronsaft. Aller best hvis den er fersk! 4ss er ca. 1/2 sitron.
2ss fersk koriander (kan sløyfes, men bruk da gjerne krydder i stedet)
2 ss hakket grønn chili (kan sløyfes eller serveres på siden)
Stek løken i oljen til den er gyldenbrun og god og myk. IKKE svi løken! (m.a.o. ikke for høy varme). Ha i tomaten og rør godt.
Skru ned varmen. Ha i kanelstang, kardemomme, pepperkorn, sorte cuminfrø, ingefær, hvitløk, garam masala, chilipulver og salt. Pass på at det ikke svir seg mens du har oppi alt krydderet siden dette tar litt tid. Det kan lønne seg å sette pannen på et underlag på benken mens du har oppi krydderet den (de) første gangen du lager denne retten, siden det er endel krydder som skal oppi og det er for ille om løken skal svi seg i mellomtiden.
Når alt er oppi, stekes det hele opp på passelig temperatur i 3-5 min.
Ha i kyllingen og stek i 5-7 minutter til kyllingen er gjennomstekt.
Ha oppi yoghurt og rør godt inn.
Skru ned varmen og ha over lokk eller aluminiumsfolie. La stå og godgjøre seg i ca. 15 min. Sjekk en gang i mellom at det ikke er for varmt så det setter seg fast i bunnen.
Mens maten står og godgjør seg passer det fint å koke ris!
Helt til slutt, tilsett sitronsaft, koriander og grønn chili, og server umiddelbart.
Denne retten er helt grei til barn, men la da være å bruke chili under tillagingen, og server heller med grønn chili til å strø over.
Fra the Balti Cookbook av Shehzad Husain
Chicken Pasanda
4 spiseskjeer gresk yoghurt (går selvsagt helt greit med naturell yoghurt)
1/2 ts sorte cuminfrø (eller bruk malt cumin (spisskummen) istedet)
4 grønne kardemomme frøkapsler
6 hele sorte pepperkorn
2 ts garam masala (vær gjerne litt generøs)
2.5 cm kanelstang (eller malt kanel, med forsiktighet)
1 spiseskje malte mandler (jeg synes det er best med grovmalt/grovhakket)
1 ss finmost hvitløk
1 ss finmost ingefær
1 ss chilipulver (med forsiktighet, blir fort for mye)
1 ts salt
675g kylling (-bryst)
5 ss olje (ikke olivenolje)
2 medim løk i ringer
3 friske finhakkede grønne chili (bruk med forsiktighet)
2 ss finhakket fersk koriander
120ml kremfløte (eller yoghurt eller rømme går også greit, men blir litt annen smak og konsistens)
Bland yoghurt, cuminfrø, kardemomme, pepperkorn, garam masala, kanel, mandler, hvitløk, ingefær, chilipulver, og salt i en bolle. Ha i kylling og la marinere etpar timer eller mer.
Varm olje i en dyp stekepanna, stek løken til myk og litt gylden.
Ha i kyllingblandingen og rør til det er godt blandet med løken
småkok i 12-15minutter over middels varme til sausen tykner litt og kyllingen er gjennomstekt.
Tilsett grønne chili, fersk koriander, og fløte. Kok opp og server.
Fra the Balti Cookbook av Shehzad Husain
Safrans chicken tandoori
6 kyllingoverlår eller kyllingbryst delt i to.
1/2 dl sitronsaft
1/2 liten løk, hakket
4 fedd hvitløk
1 ss revet, frisk ingefær
3 ts korianderfrø
1 ss spisskummenfrø
1 ss sitronsaft, ekstra
1 ts salt
1/4 ts paprikapulver
en klype chilipulver
250 g yoghurt
rød matkulør (jeg syntes det var veldig godt med grønn også ;) )
Fjern skinnet på kyllingstykkene og pensle kjøttet med sitronsaft. Dekk til og sett til marinering i kjøleskapet i 30 minutter. Kjør løk, hvitløk, ingefær, korianderfrø, ekstra sitronsaft og salt til en glatt pasta i kjøkkenmaskinen. Tilsett paprika, chilipulver og yoghurt og rør det glatt. Farg massen dyprød med matkuløren.
Legg kyllingstykkene i en stor, dyp tallerken og fordel et godt lag av krydderblandingen over. Dekk til og mariner i kjøleskapet minst fire timer.
Forvarm ovnen til 180 grader. Legg kyllingstykkene på en rist over en langpanne og stek i 45 minutter eller til de er møre og gjennomstekte.
Kofta - kjøttboller
450 g rent malt okse- eller lammekjøtt (det ble veldig godt med karbonadedeig)
2 ts frisk ingefær, skrelt og revet
2 pressede hvitløkfedd
4 finhakkede grønne chili
1 liten finhakket løk
1 egg
1/2 ts gurkemeie
1 ts garam masala
50 g frisk koriander, hakket
4-6 friske mintblad, hakket
1 potet
salt
vegetabilsk olje til frityrsteking
Ha kjøttdeigen i en stor bolle sammen med ingefær, hvitløk, chili, løk, egg, gurkemeie, garam masala, frisk koriander og mint. Riv poteten ned i bollen og tilsett salt. Elt alt godt sammen til en myk deig.
Form små kjøttboller med hendene, på størrelse med en golfball. Dekk til med folie eller plast og la stå i 25 minutter.
Varm oljen til middels varm i en frityrkjele, ha bollene i porsjonsvis og stek dem i 3-5 minutter, inntil de er gyllenbrune. Tørk kjøttbollene godt på husholdningspapir og server dennne indiske retten med en gang, gjerne med naanbrød, og raita laget av agurk og naturell yoghurt, tomatsalat og en krydderfull chutney.
Fra matoppskrift.no
GRILLEDE REKER
Til 4 porsjoner:
ca. 20 scampi = ca 1 dyp tallerken full med reker
4 ss sitronsaft
1 ts salt
1 ts chili pulver
1ts knust hvitløk
1 1/2 ts brunt sukker (eller bruk hvitt)
3 ss olje (ikke olivenolje)
2 ss hakket frisk koriander
1 frisk hakket grønn chili (du kan bruke rød, men smaken blir litt annerledes)
1 tomat i tynne skiver
1 liten løk i tynne skiver
sitronbåter
Rens og skyll rekene. Skjær et hakk nedover ryggen på hver reke og åpne dem litt så krydderet kan trekke godt inn.
Bland alt unntatt grønn chili, tomat, løk og sitronbåter godt i en bolle. Ha oppi rekene og bland godt. La det stå og trekke i ca. 1 time
Ha løk, tomat og chili oppi en ovnsfast form. Legg rekeblandingen oppå. Grill i ovnen med høy temperatur (under over-grill) i 10-15 minutter. Åpne døren ofte og bruk en kost til å spre oljen fra marinaden over rekene jenvlig.
Ta ut av ovnen og server umiddelbart, pyntet med hvitløksbåtene.
Hvis denne skal serveres til barn kan grønn chili serveres i en skål ved siden av. Chilipulveret bør smakes forsiktig til.
Fra the Balti Cookbook av Shehzad Husain
1ts sukker
1ts tørrgjær
150ml varmt vann
225g mel
1ts ghee (kan sløyfes)
1ts salt
50g usaltet smør, smeltet (eller margarin, e.l., man tager hva man haver)
Bland sukker, gjær og varmt vann. Lå stå til det bobler - ca 10min.
Elt blandingen med gjær og salt, enten for hånd eller med maskin, en god stund
la heve en god stund, gjerne opp til 1.5 time eller inntil deigen er doblet i størrelse
kna/elt i 2 minutter
Del i 6 like deler, klem eller kjevle flate
Stek i en veldig varm ovn med grillen på i 7-10 minutter. Snu de gjerne etpar ganger undervis. Pensle med (hvitløks-)smør hvis du vil.
Server så fort som mulig, eller prøv å hold dem varme under alu-folie og/eller et kjøkkenhåndkle.
Fruktig Pullao-ris
Denne er god og mild, men smakene kan fort slå hverandre ihjel med andre retter, så denne passer best hvis det er bare én hovedrett til. Synes jeg da :)
450 g basmatiris
75 g (usaltet) smør
1 ss olje (jeg pleier bare å ha i litt mer smør)
1 laurbærblad
6 svarte pepperkorn
4 grønne kardemommefrøbelger
1 ts salt
75 g rosiner (det står grønne i oppskriften men svarte er kjempegodt det også!)
50 flaket mandler (eller mer, det synes hvertfall jeg er godt)
1 liter vann
*Varm olje og/eller smør i en gryte. Sett ned varmen litt og ha i laurbærblad, pepper og kardemomme. Stek i smøret i ca. 30sek.
Ha i ris, salt, rosiner og mandler, og stek det hele i ca 1 minutt eller til du ser at risen er litt blank og "gjennomsiktig".
Hell i vann og kok opp, ha på lokk og skru ned varmen, og kok i 15-20 minutter til risen er ferdig.
Ta av lokket og la risen stå (minst) 5min før servering.
Vend i kremfløten, og sett kaldt
Denne oppskriften er temmelig drøy!
Vaniljekrem
1/2 kg bær (gjerne frosne)
5 eggeplommer
75g sukker
50g hvetemel
1/2 l melk
75g sukker
1 vaniljestang eller vaniljesukker
1/2 dl søt vin (kan sløyfes)
1/2 dl kremfløte
bland sammen eggeplommer, sukker og hvetemel 1 dag i forveien. La stå i kjøleskap.
Samme dag som servering, kokes melk med sukker og splittet vaniljestang der frøene er skrapt ut (eller ca en ts vaniljesukker)
Når melken koker, hell 1/3 av melken over basisen fra i går, og rør godt til en glatt masse. Hell sakte og litt av gangen, ellers "kokes" eggemassen og det hele blir grynete (urk! :erfart:)
Hell massen tilbake i kjelen med den varme melken (saaakte og rør godt så det ikke gryner seg) og la det koke opp under pisking til passe tykk konsistens.
Skrap kremen ut av kjelen med det samme og dryss litt sukker på så det ikke dannes snerk. La kremen avkjøles helt
Bland i pisket kremfløte
Serveres med opptinte eller friske bær. Jeg synes den ble best med opptinte bær, fordi da blir det ganske mye bærsaft til også, namnam
I stedet for søt vin kan det også brukes likør av ymse slag, baileys var veldig nam :glis:
Det er bare å prøve seg fram. Oppskriften er fra ICAs matblad "Glad i Mat"
Sitronfromasj
En sitronfromasj passer også fint som dessert til indisk mat. Jeg pleier å jukse med kjøpepose så har ingen god oppskrift dessverre :)
Slenger inn denne her jeg. :)
[size=3][/size]
Chicken tikka masala
4 personer
Marinade:
1 1/2 dl yoghurt (helst tyrkisk, gresk eller annen tykk yoghurt)
2-3 ts frisk ingefær, skrelt og fint revet
1-2 hvitløksfedd, pressede
1 ts mildt chilipulver eller paprikapulver
1 knivspiss sterkt chilipulver
2-3 td støtte korianderfrø
½ ts salt
4 ss sitronsaft
ca 750 g kyllingfilet i terninger
8-12 bambusgrillspyd (bløtlegges)
Bland de 8 første ingrediensene godt i en bolle. Legg i kylling og vend dem i marinaden. Dekk til bollen og sett i kjøleskap natten over.
Tre så kyllingbitene på spydene og grill i 5-6 minutter eller til kyllingen er gjennomstekt. Snu spydene ofte.
Det er viktig at de grilles, eller du kan legge dem i langpanne. IKKE stek dem i panna, det bare setter seg fast og smuldrer pga yoghurten.
Masala saus:
2 ss ghe eller olje
2 løk, i tynne skiver
2 ½ cm frisk, skrelt og finhakket ingefær
2 hvitløksfedd, pressede
6 kardemommekapsler, helst grønne, lett knuste
2 ts garam masala krydder
2 ts malt koriander
1 ts mildt chilipulver eller paprikapulver
1 knivspiss sterkt chilipulver
3 dl kremfløte
2ss tomatpuré
4ss vann
½ ts sukker
½ ts salt
Lime
Varm ghe eller olje i en stor tykkbunnet kjele. Tilsett løk, ingefær og hvitløk, og rørstek på middels varme til løken er blank og myk; den skal ikke bli brun.
Tilsett krydder, og stek i 1-2 min til det begynner å dufte. Rør inn kremfløte, tomatpuré og vann. Kok sakte opp, og smak til med sukker og salt. La sausen trekke på middels varme i 10-15 min.
Legg kyllingbitene i sausen og la det trekke på svak varme i 5 min. Smak til med lime.
PS, ikke slump med krydderet, følg oppskriften nøye!! Det er så mange smaker som skal komme frem at for mye av det ene og for lite av det andre kan rett og slett ødelegge den nydelige smaken.
[url="http://www.foreldreportalen.no/forum/report.php?p=139029"][/url]
Bra tiltak å legge ut disse oppskriftene, m^3! Jeg har testet ut en del av dem og er meget fornøyd med resultatet, selv om jeg er veldig langt fra å være kokk til vanlig. Indisk mat er kjempegodt, og dette var det ikke vanskelig å lage. :)
Det ble til at jeg laget vaniljekremen uten fløte (fløten hadde klumpet seg så mye at jeg ikke kunne bruke den), og den ble kjempegod allikevel. :jupp:
Siden dere dyttet på denne tråden, bestemte jeg meg for å prøve den over her i kveld. Kan jeg bruke matfløte istedet for kremfløte, eller bør jeg heller bruke yoghurt hvis jeg vil ha en magrere variant, tro?
Du kan bruke matfløte, eller yoghurt eller melk for den sakens skyld!
Det er litt ettersom hva slags konsistens du liker, også har det litt å si for smaken. Med melk blir den ganske tynn altså, så jeg anbefaler ikke det.
Men den blir god uansett, og for meg som er ikke-kjenner av hvordan den "skulle ha vært" gjør det ikke så mye.
Her blir det indisk til middag i "sann" juletradisjon :knegg: (selv om jeg har jo oppskriftene hjemme her, det var bare så kjekt at de var på ett sted).