Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvorfor har vi ammefri?

#1

daffy sa for siden:

For å amme selvsagt. :p

Nei, jeg mener, hva var den politiske/samfunnshelsemessige argumentasjonen da ammefri ble innført? Når ble ammefri innført og hva sier for eksempel statlige retningslinjer om hvordan ammefri er tenkt brukt?

Jeg ble veldig overrasket da jeg leste den andre ammefritråden. Jeg trodde ammefri var noe helsemyndigheter har lobbet frem for å fremme amming. Altså ikke en rettighet for mor, men et insentiv for å få mødre til å amme lengre?


#2

ullmor sa for siden:

Jeg har tenkt på ammefri som et kompromiss mellom arbeidsplass og hjem. Det er lettere å gå ut i jobb tidlig om man har mulighet til å opprettholde ammingen. Det bør imidlertid være sammenheng med ressursene ammingen tar og ressursene jobben tar. Hvis arbeidstiden ikke er til hinder for å opprettholde ammingen synes jeg heller ikke man skal bruke ammefrien.


#3

Fluke sa for siden:

Abonnerer. :skal i forhandlinger og trenger argumenter:


#4

Katta sa for siden:

Jeg kjenner ikke den politiske forhistorien, men jeg har tenkt på det like mye som en ordning for å kunne jobbe mens man ammer som å kunne amme mens man jobber.


#5

Kanina sa for siden:

Ammefri (uten lønn) tenker jeg er innført for å gjøre det lettere for kvinner å komme ut i arbeid etter fødsel. Ammefri er i utgangspunktet en rettighet uten kompensasjon, så det det koster for arbeidsgiver er i så fall redusert produktivitet. Mange arbeidsplasser gir lønn under ammefri, noe som tyder på at arbeidsgiverne tjener på å ha et godt samarbeid med kvinnelige arbeidstakere som ønsker seg tilbake i jobb tidlig. (Eller et generelt sett godt samarbeid med fagforeningen som har forhandlet fram godet).


#6

Heilo sa for siden:

Enig med Kanina og Kattas resonnementer, men kjenner ikke til forhistorien. Jeg har argumentert i den andre tråden for at ammefri er samfunnsøkonomisk forsvarlig i den grad det gjør det enklere for småbarnsmødre å være i jobb i stedet for å velge å være hjemme lenger. Arbeidstakere betaler skatt og bidrar med menneskelige ressurser til samfunnet, da er det fornuftig for samfunnet å legge til rette slik at flere jobber. Jeg bor for tida i Storbritannia og her er det veldig vanlig at mødre slutter å jobbe i maaaange år mens barna er "små". Men så er det også mange færre velferdsordninger for de som faktisk jobber mens de har barn.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.