Er det dårlig bordskikk å forsyne seg f eks med mere kjøtt når man fremdeles har kjøtt og tilbehør på tallerkenen?
Ja, det lurer jeg på :D Bakgrunnen for mitt dyyyype spørsmål en pinseaften er rett og slett at jeg spiste sammen med noen her om dagen. Da fjerdemann ved bordet hadde forsynt seg for første gang, tok førstemann den siste kjøttbiten som var igjen på serveringsfatet. Selv om han hadde nettop begynt på maten sin og hadde rikelig igjen...
Jeg ble satt ut og følte at dette var skikkelig grådig :nemlig:
Er jeg for pirkete og helt på bærtur, eller har jeg den rette oppdragelsen på området? :blafre:
Å ta den siste kjøttbiten generelt synes jeg er litt uskikket, hvis ikke det er helt åpenbart at det er din eller man blir nødet - eller spør. Å forsyne seg med mer selv om jeg har mer av noe annet er greit (jeg tar ofte bittelitt poteter/pasta/whatever og lar det vare til hele måltidet siden jeg ikke gidder å lage noe nummer av at jeg ikke spiser noe særlig karb).
Voksen mann :nemlig:
Det var rikelig med kjøtt...og vedkommede forsynte seg først.
Har tidligere sett at samme personen pleier å forsyne seg mere ellers også før han har spist opp.(fyller f eks på med mere kjøttsaus til pastaen mens han har rikelig kjøttsaus igjen...) Og spiser ikke nødvendigvis opp alt sammen tilslutt heller...
Det gjør jeg også... Tar rikelig med grønnsaker/litt pasta og forsyner meg gjerne med mere kjøtt når jeg har spist opp kjøttet. :jupp:
Det blir litt anderledes føler jeg...enn å lesse på med mere kjøtt hvis jeg allerede har rikelig med kjøtt på tallerkenen.
Kanskje han syntes han forsynte seg beskjedent i første runde og pustet lettet ut når han så det ble igjen en liten bit til slik at det faktisk ble nok til at han skulle bli mett?
Ellers synes jeg det er mye dårligere bordskikk å faktisk følge med på hva andre forsyner seg av, hvor mye og hvor mange ganger, og ikke bare ved ett tilfelle, men over tid. :himle:
Det hadde jeg virkelig ikke tenkt over. Kanskje tok han siste biten fra serveringsfatet for å unngå å ende opp med den kalde biten ved andreserveringen? :knegg:
Hva som er rikelig når det gjelder kjøtt er nok noe subjektivt. Vi var invitert til Taco hos noen venner, vi var 4 voksne og 5 barn under 6 år. Før maten kom på bordet snakket hun om at hun hadde stekt så mye kjøttdeig at de kom til å ha rester til lunsj dagen etter...de hadde stekt 450g kjøttdeig. I min verden er det nok til nesten vår familie...Vi spiste veldig lite den kvelden og dro hjem og spiste middag etterpå. Det ble ikkeno igjen til lunsjen deres forresten. :knegg:
@Mani: Jeg synes det... Men poenget her er egentlig ikke hvor mye kjøtt det var, men at vedkommende hadde forsynt seg med en normal porsjon og deretter nærmest "kastet" seg over serveringsfatet når den siste personen hadde forsynt seg for første gang (selv om han såvidt hadde begynt å spise på det han allerede hadde tatt til seg.) Det virket som om han var redd for å ikke få nok selv, uten å ofre en tanke på de andre rundt bordet...:nemlig:
@Maimor: jeg pleier ikke legge merke til slikt, men denne personen har jeg ikke kunne unngå å legge merke til når man sitter rundt samme bord ved flere anledninger... Så om det betyr at jeg selv har dårlig bordskikk eller om det er naturlig å legge merke til når noen har enn svært annerledes bordskikk enn enn selv... Det får være opp til hver enkelt å danne seg en mening om...;)
Jeg tror nok også at denne karen kunne hatt godt av litt bedre manerer, men jeg vet ikke om jeg hadde kommet til å reagere på det selv dersom jeg hadde hatt rikelig med mat til alle uansett.
Vi har også et sånt vennepar. Etter en stund har vi heldigvis lært. De er veldig ålreite og vi liker dem godt, men nå spiser vi før vi drar på middagsbesøk dit. Ellers blir vi veldig sultne.
Jeg fyller på etterhvert, om det er for lite poteter etc i forhold til kjøtt (og gjør jeg ikke det begynner tvangsnevrosene å få angst). Jeg spiser som regel alltid opp også.
Det hender jeg forsyner meg med mer kjøtt eller mer brød mens jeg fortsatt har igjen kjøtt eller brød på tallerkendn, i ren vanvare. Det skjer typisk hvis jeg er oppslukt i diskusjon med sidemannen, eller hvis ungene distraherer meg og serveringsfatet blir sendt rundt. Min reaksjon på å gjøre slik (typisk "Oi! :flau: ), forteller meg at jeg synes det er en ganske udannet ting å gjøre, men jeg kan ikke huske å ha lagt merke til slikt hos andre noen gang.
Forsyne meg med mer kjøtt mens det fortsatt er grønnsaker og poteter på tallerkendn, eller omvendt, er helt kurrant, syns jeg.
Jeg har ikke tenkt så mye over det, men jeg har en mann som var veldig kjapp til å forsyne seg uten å tenke etter om jeg ville ha mer. Nå har jeg oppdratt han til å spørre om jeg vil ha mer først. Var vi på besøk var han alltid høflig, men hjemme hos oss var det visst ikke så nøye. :knegg:
"Noen" jeg kjenner kan godt finne på å forsyne seg med mere av kjøtt eller tilbehør mens vedkommende har mer igjen på tallerkenen, rett og slett fordi denne Noen har et litt tvangspreget forhold til antall biter potet per bit med kjøtt. For å nevne noe. :flau: Så for å få tallene til å gå opp, må det eventuell rettes opp med mer av det ene eller andre.
Men sånne tilfeller er jo litt zpezielle, da.
Jeg synes det er greit å forsyne seg med mer kjøtt selv om man har på tallerkenen, hvis fatet er på vei forbi deg og det er mer enn nok igjen til alle.
Jeg syns at alle rundt bordet skal forsyne seg før andrerunden setter i gang :sær: Selv lager jeg alltid for mye, hadde blitt svært flau om det ble tomt for noe før alle var forsynt. Men jeg reagerer ikke om noen tar en potet ekstra før de har spist opp poteten på tallerken.
Så lenge alle hadde forsynt seg til første runde og StorMann hadde vært besjeden i forhold til sin første porsjon, så syns jeg det er ok å lesse på, gitt at det er nok mat. Mye bedre enn varianten med å ta masse uten å være sikker på at det er nok til alle. Hvis han ikke spiser opp er det DET som er problemet. Det er imidlertid bedre å vente til annen porsjon.
Folk er så forskjellige i matveien, det må være rom for individuelle tilpasninger. Jeg trives best med å spise bare en porsjon, hvis ikke har jeg vanskeligheter med å avslutte måltidet uten å overspise. Hvis man spiser lavkarbo har man kanskje behov for å lesse på med proteiner.
Kort sagt så synes jeg at man nesten kan gjøre hva man vil, så lenge man passer på at alle får det de vil ha.
Jeg synes ikke at spørreundersøkelsen reflekterer den egentlige problemstillngen. Jeg har ikke problem med at noen tar mer kjøtt når de har kjøtt på tallerkenen, men jeg har problem med at noen tar den siste biten uten å 1) spørre om det er greit, 2) ha spist opp det de hadde. Ufint. Om det er barn eller voksen.
Noen her i huset synes f.eks. ikke det er nødvendig å forsyne seg litt forsiktig av alt i første runde for å være sikker på at det er nok av alt til alle. :sur: Det er ikke for ingenting at jeg har blitt feltkokk.
Å fylle på med en ekstra potet/saus/grønnsaker når man har spist opp dette, eller evt en kjøttbit når man har spist op kjøttet er greit, synes jeg. Men man trenger ikke ta mer av noe man allerede har igjen av.
Jeg er ikke spesielt opptatt av skikk og bruk, og så lenge det blir nok til alle, er det ett fett hvordan folk forsyner seg av maten som står på bordet.
Jepp. Det skal være balanse på tallerkenen. :nemlig: Å grabbe til seg det siste kjøttstykket når man knapt har begynt på det første synes jeg høres uhøflig og hensynsløst ut.
Det kommer an på om det er Det Siste Kjøttstykket eller om det er mer på komfyren. Det kan være at Stor Mann hadde tatt svært beskjedent, og så fylte på når han så at alle hadde fått. Ikke lett å være først i kø heller når godene skal fordeles. Men hvis dette virkelig var siste kjøttbit, ville jeg synes det var rart om ikke frekt. Hvis det var mer et annet sted, hadde jeg ikke reagert tror jeg.
Jeg hadde nok aldri lagt merke til det...Men dersom det ikke var mer kjøtt å fylle på, ville jeg nok syntes at det var uhøflig. Om det derimot var siste bit før fatet skulle ut for påfyll, ville det vært helt greit.
Er det ikke lov med mye saus heller nå da? :snurt:
Alt tilbehør, være seg saus, grønnsaker, poteter, ris, etc syns jeg det er greit å forsyne seg av flere ganger. Kjøtt kan man kanskje vente med. Siste biten ville jeg aldri tatt.
Det har jeg ikke tenkt over. Hvis maten ble sendt en runde til og jeg ikke hadde rukket å spise opp ennå (hvilket stadig skjer), kunne jeg nok ha forsynt meg med litt mer, ja.
Det er ikke uhøflig synes jeg ..;)
Men det er anderledes hvis man "kaster" seg over maten og øser på uten tanke på å dele f eks...synes jeg... :nemlig:
Om en har igjen litt kjøtt, men ikke tilbehør kan man da ta litt kjøtt, eller omvent med tilbehør og ta mer kjøtt. Men om man har på fatet det man tar ekstra synes jeg det er dårlig bordskikk
Jeg synes det høres ut som om du vurderer denne episoden ut fra hvordan mannen pleier å oppføre seg, og ut fra at du opplever ham som "grådig". Og det er rimelig å ha en oppfatning av folk man kjenner, som er bygget opp over lengre tid og flere "episoder". Men jeg kjenner jo ikke fyren, og denne enkeltepisoden i seg selv synes jeg ikke høres sjokkerende uhøflig ut - alle hadde forsynt seg én gang, og det var én bit igjen på fatet, så det var ikke som om det var nok til mer enn én person uansett, så det kan ikke ha spilt noen særlig praktisk rolle for de andre. Kanskje var han sulten og tok mindre enn han egentlig hadde lyst til i første runde, fordi han ville være sikker på at det rakk rundt bordet? Og når han så så at alle hadde fått, så tok han den ekstra biten han hadde latt være å ta i første runde? Jeg er enig i at det kan være "ikke helt bra" å ta den siste biten (med mindre alle helt åpenbart er mette og ikke vil ha mer), men det er mer en ren høflighetsgreie enn noe som spiller praktisk rolle. Én bit rekker uansett ikke så langt.
Ja det tenkte jeg også. Hadde det vært bare en bit igjen, så hadde jeg vurdert selskapet feil tenker jeg. Da legger man jo også merke til hvem så tar var. Nei det må være så mye mat at det blir mat igjen, selv om alle spiser seg mette. Da slipper både vertskap og gjester å føle det "ekkelt" rundt sånne ting.
Det kommer litt an på hva det er til mat, synes jeg. For eksempel er det ikke alltid jeg klarer å beregne rett mengde pasta i forhold til saus, og da forsyner jeg meg med det jeg mangler om jeg skal ha mer mat.
Jøssenam, han må ha vært redd for å gå sulten fra bordet.
Det er definitivt dårlig bordskikk, enten man er fem, 15 eller 50.
Jeg prøver også å lære mann og barn at det er dårlig bordskikk å forsyne seg med mer mat samtidig som man tygger på den siste biten fra "forrige" runde (selv om tallerknen er tom). Ok, særlig mann. Barna forsyner seg aldri flere ganger, ved nærmere eftertanke.
Eg stemte at det var heilt greitt, men det var før eg såg at det var siste biten tilgjengelig. Då hadde eg vel synst at ein kunne venta og kjenna etter om ein verkelig var så svolten.