:oJa... for jeg går meg vill i jungelen av ord som proteiner, karbohydrater osv osv..
Så hva er sunt å spise? selvf. vet jeg at frukt og grønt er bra, og rug og havre...
Men hva annet?
Kan noen event gi meg tips til sunne og gode måltider utover hele dagen?
( har noen kg å ta av...)
Tror neppe du får noen entydige svar her, folk har så mange forskjellige meninger om hva som er sunt og ikke. Nå skriver de jo på forskning.no at mettet fett ikke lenger regnes som hjertefientlig, men Ernæringsrådets kommentar til det er at selv om de vet om dette nå så fraråder de fremdeles mettet fett pga. at man legger på seg av det. Jeg er ikke helt enig i at det er så enkelt da, kutter man godt på karbene man kan spise en god del fett og allikevel gå ned i vekt/holde vekten. Men det passer jo ikke for alle, man må finne sin egen måte å leve på.
Selv tenker jeg mest mulig naturlig. Ergo bruker jeg feks. meierismør fremfor margarin siden førstnevnte er mer naturlig og sunnere, jeg bruker helst ikke lettprodukter (med mindre fett), og jeg lager det meste fra bunnen av, med små unntak. Lager man maten sin fra bunnen av vil man jo oftest få i seg mye sunnere mat enn ellers, så det er jo en fin måte å begynne på.
Det er jo litt ulike 'skoler' på hva som er et bra kosthold.
Noen sverger til mest mulig fet mat og null og niks karbohydrater.
Selv vet jeg ikke nok om dette, men vet i hvertfall at et sånt null-karbo-regime ikke funker for meg, dermed står jeg uansett igjen med det andre alternativet som er mer et energiregnskap. Altså man må få færre kalorier inn enn man forbrenner. Det er jo igrunnen det det går ut på. Så må en se på hva en kan spise sånn at kroppen får det den trenger uten å innta for mange kalorier.
Grønnsaker kan du spise så mye du orker av. Og ellers så tenker jeg at du kan spise hva du vil i moderate mengder. Skjær ned på paste, potet, ris, brød - fyll opp det med mer grønnsaker. Spis magert kjøtt - men gjerne fet fisk innimellom for dette er sunt fett som kroppen trenger.
Så vidt jeg vet så inneholder smør og olje omtrent like mange kalorier, men om du velger flerumettede oljer så er ikke de så farlige for årene våre.
Nøtter og tørket frukt er sunt, men energirikt, så det bør man være bevisst når man spiser, ellers kan det være lett å hive inn på litt for mye.
Banan og druer er litt-mat om en skal bruke de termene. De har et høyt sukkerinnhold. Mye karber og mye kalorier til frukt å være. Synes allikevel at en banan kan være veldig mye annet man kan finne i en kiosk - hvis det er sånn at man er litt småsulten.
Når du spiser, spis bevisst. Bruk litt tid på maten, se på den, smak ordentlig på den. Ikke gjør noe annet samtidig som du spiser, og ikke stå eller gå og spis.
Utfordringen er jo at det meste er både usunt og sunt, avhengig av hva det er sunt og usunt for, hva du tåler, hva du trenger, og hvilke mengder du inntar.
Det finnes sunt fett (planteoljer og fet fisk), det finnes usunt fett (herdet fett), og det finnes fett som det er strid om er usunt eller sunt (melkefett). Og det finnes sunt fett som blir usunt når det blir varmt. :p
Mye grønnsaker er bra, men man kan faktisk trø i seg veldig mye kalorier om man er ekstremt fysen på frukt.
Proteiner er bra, uansett hvem du spør, tror jeg (fisk, kjøtt, egg, melkeprodukter, bønner, etc.)
Halvfabrikata gir ofte lite næring, mye kalorier og VELDIG mye salt. Unntak: Frosne grønnsaker. De er rike på vitaminer.
Noen syns fett er superdupert, men det inneholder VELDIG mye kalorier i forhold til mengden du spiser. Og, NB: De som sier fett er bra har et forbehold: Det er bare bra om det inntas uten for mye raske karbohydrater (brød, pasta, ris, brus, saft, frukt). Blander du fett og karbo (som i en cheeseburger), så får du dobbelsmell: Masse kalorier i fettet, og masse karber som sørger for at blodsukkeret stiger og reduserer fettforbreningen din. Nice. :p
Uansett: Den største kaloribomben i manges kosthold er drikke: Brus og saft, men også juice og melk inneholder uforholdsmessig mye kalorier i forhold til metthet og næringsinnhold for øvrig. (Altså, et par glass melk gir det bra ting, i tillegg til kaloriene, men ut over det er det mest overflødige kalorier, egentlig)
Jeg tror de fleste kommer langt med å gjøre de "basic" tingene som de VET er bra: Kutte sukker, kutte drikke utenom vann, kutte snacks, kutte mat som er stekt i mye fett, kutte sauser, dersom du bruker det mye.
Tenk litt over hva som er DINE laster. For meg er det godteri, for andre kan det være mengdekontroll, for atter andre igjen er det feite sauser og fett tilbehør.
Å bruke Vektklubben.no eller andre nettsteder som hjelper deg med å regne ut kaloriinntak kan være lurt en stund, så får du oversikt over hvor hunden ligger begravet.
Jeg tror ikke du kommer utenom å lære deg en del om mat hvis du ønsker å finne et kosthold som er sunt og som passer for deg. Det er virkelig ikke noen enkel oppskrift som passer for alle og som er sunn og god for alle.
For noen funker Grete Roede bra. For andre er det Atkins som funker best.
Jeg vil si at Fedonkosthold vil være sunn og riktig mat for de aller, aller fleste.
Men igjen - om man craver på karbomat så er det en annen løsning enn om man bare spiser litt mye middag. Spiseforstyrrelser og sånt behandles annerledes enn dårlige vaner osv.
Men å forklare hva det går ut på i løpet av et innlegg blir ikke bra nok - lån deg en bok og les isteden.
De aller fleste "kostholdseksperter" er enige om at grønnsaker er bra og sukker er dårlig. De aller fleste vil få et sunnere kosthold hvis de spiser mer grønnsaker og kutter ut så mye sukker som mulig. Og så er det sunt med fiber, så det er generelt sunnere jo grovere ting er (grovt brød, brun ris).
I tillegg er det sunt å spise forholdsvis mange måltider, og så er det sunt å få i seg både proteiner (kjøtt/fisk/egg) og grønnsaker til så mange av disse måltidene som mulig. Hvor sunt eller usunt det er med fett, er ikke alle helt enige om, men som Polyanna sier: De som anbefaler mye fett i kostholdet, sier også at man bør kutte ut eller i alle fall begrense raske karbohydrater - det vil spesielt si sukker, hvitt mel (inkl. pasta) og ris/poteter.
For å holde seg mett utover dagen, og begrense småspisingen, hjelper det for mange å spise solide frokost- og lunsjmåltider med ganske mye proteiner og ganske lite karbohydrater. Unngå loff, spis skikkelig grovt brød eller knekkebrød, bruk mye pålegg i forhold til brød, og velg proteinrikt pålegg (kokt skinke, egg, fisk) med grønnsaker til eller på. (Fiber hjelper også gjerne på metthetsfølelsen, så det er en annen grunn til å bruke så grovt brød som mulig.) Drikk mye vann, kutt ut brus og juice og sukker i kaffen. Spis deg godt mett til middag, igjen med bra med proteiner og grønnsaker, og spis heller kveldsmat enn å gå og småspise og fyse på søtsaker.
På en god sunn dag for meg, så spiser jeg gjerne:
Hjemmelagde knekkebrød til frokost, med kjøttpålegg og litt grønsaker til, samt ost.
Lunsj: Grovbrød (ofte av ketosebrødvariant, lagd med en basis av egg, ost og frø/kjærner) med pålegg som til frokost.
Alternativ kan du spise havregrøt med litt cottage chees i eller en omelett eller speilegg.
Middag: En hvilken som helst middag lagd fra bunnen av, med ekstra grønnsaker og dropper potet/ris/pasta tilbehør. Kvelds: Rester av middagen eller en salat eller som fokost/lunsj.
Har jeg behov for mellommåltid så spiser jeg et eple eller litt grønnsaker eller bare litt nøtter f.eks.
Dette er da lavkarbokosthold ala meg og jeg spiser bare ting jeg liker, prøver å holde karbohydratene på et lavt nivå også spiser jeg mye grønnsaker og en del frukt. midt problemområde er det jeg spiser utenom måltidne oftest, så får å redusere søtsuget så spiser jeg lavkarbo, da er det ikke noe problem å la sjokoladen ligge i skapet. (Det samme med brus og andre sukkerprodukter.)
Så jeg tror du bør definere litt hva som er ditt problem og ta det som et utgansgpunkt. Jeg har merket at for meg er ikke telling av kalorier noe som passer, så da måtte jeg finne et alternativ.
(Jeg klarer også å gå ned i vekt av å bare slutte å spise snop, men da må jeg være utrolig sta og det er mye lettere å sprekke. Helsefordelene mine er også ikke bare redusert vekt men forbedret tarmsystem, så jeg merker store fordeler ved et lavkarbokosthold)
Jeg er kanskje rar, men jeg blir så utrolig skrubbsulten om jeg ikke har karber til hvert måltid. Jeg kan spise et solid måltid med grønnsaker, kjøtt og fett, og være sånn ULVEsulten en time etterpå. :gal:
Så man må finne litt ut hva som funker for en også.