Det kan se ut som om det blir en pølse-sommer for Knerten. Han er ikke så begeistra for rene kjøttstykker, og jeg eeeeelsker å grille. Det gjør Knerten også, sålenge han får pølser...
Vi bruker "go og mager"-pølsene, det er de han liker best (vi voksne liker gjerne krydderpølser, chilipølser og denslags spesialpølser, men det er en annen sak...) og dersom det er pølsebrød er det disse "med fiber, uten sukker" eller noe sånn. Han elsker grønnsaker, så store mengder tomat, agurk og paprika kan man regne med at han også kommer til å spise.
Men hvor fy-fy er det å basere grillsommeren for en snart-to-åring på pølser?
Jeg synes det er tullete å si at pølser generelt er fy-mat og søppel og alt det der, når det er så enormt stor forskjell på pølser. Jeg har i grunnen lite skrupler med pølser uansett, har jo sunt og godt tilbehør (ikke alltid det heller). Idsøe-pølser kan vel ikke akkurat sammenlignes med Coop-grillpølser, feks. Uten at jeg vet hva sistnevnte inneholder altså, kan jo hende de er bra nok de.
Det avhenger jo helt av hvor ofte dere griller? Jeg ville ikke akkurat gitt en toåring pølser 5 av ukas 7 dager, men jeg ville ikke spist grillet kjøtt 5 av ukas 7 dager selv heller. Tror ikke akkurat ungen tar skade av det for en sommer, men det går jo litt på at man skal smake forskjellige ting og ikke bare oppleve å få det man aller helst vil ha også. Så da kommer det jo også an på hvordan man varierer tilbehør og slikt.
Hadde ikke hatt noen hemninger med å gi ham pølser hver gang dere griller hvis det ikke er hele tiden.
Ellers kan jeg nevne at det er veldig godt å grille laks.
Er det fint vær, griller vi.
Hvorfor ikke spise grillmat 5-6-7 ganger i uka? Vi gjør det dersom været tilsier det. Varierer hva vi griller (svin, kylling, pølser, fisk, mange variasjoner innenfor grillmat)
Det er derfor jeg tenker det kanskje kan bli litt mye pølser, selv om vi altså gir ham mye fornuftig til (ikke alltid da, til "grilling ved sjøen med en halvtimes forberedelsestid" ble det pølser, brød og ketshup som havnet i posen...)
Vi grillet torskefilet i dag, men han var ikke videre begeistra...
(Også har det seg slik da, at mamma'n hans ikke liker det.... fisk altså... jeg vet dette anses som "barnslig", men jeg liker det ikke. Det er sprøstekt torskefilet, helst de tynneste sporstykkene, som er det eneste jeg egentlig liker, så derav forsøket på å grille torskefilet i dag. Det var jo spiselig uten synlige problemer i alle fall. Laksefilet klarer jeg ikke svelge ned uten at folk ser at jeg ikke egentlig liker det. Knerten lar seg vel lure enda, men ikke lenge, vil jeg tro... Derfor spiser jeg ikke så ofte grillet fisk... men gjorde det altså i dag da, og joda torsk kan få en plass på grillmenyen vår. Laks forbeholdes mannen)
Ok, da er det litt lettere å svare, når man vet litt mer om omfanget. Jeg ville ikke gitt ham pølser 5-6-7 ganger i uka nei. Ikke bare fordi det kanskje blir litt mye av samme type pølser, men også fordi jeg ikke kan se at han skal få velge pølse fremfor alt annet dere spiser? Hva spiser han når dere lager mat inne? At små barn ikke liker store grillede kjøttstykker er ikke så uvanlig, så jeg ville vel vurdert å gi ham pølser akkurat da, men jeg ville ikke latt ham velge pølser fremfor kylling og fisk.
Det kommer helt an på pølsene. Kjøper du pølser med høyt kjøttinnhold, lite salt og tilsetningstoffer er det ikke så ille. Evt. kan dere kjøpe boka "tøff mat" av Vardøen og lage pølsene selv. ;)
Nå ser jeg du snakker om 5-7 ganger i uka gjennom sommeren, og det syns jeg er mye med bare en type mat. Jeg regner med at han ikke spiser bare en type mat ellers av året og ville da heller variert med andre ting han liker som ikke er grillmat.
Forøvrig får han alltid smake på vår mat altså. En del av kjøttet sliter han litt med pga at han er veldig treig med å få tenner, og mangler en del, men ellers er det vel litt det at han ikke vil ha også. Poteter havner forresten i den kategorien, han vil ikke spise det. Ris spiser han gjerne, brød likeså, og altså ivrig på salaten.
Men, HVA er det som er så ille med pølser? jeg sitter med følelsen av at pølser er ille, uten å helt vite hvorfor... det er vel noe mer enn den vesle fettprosenten, vil jeg tro...
(og ja, varisjonspoenget, selvsagt)
Altså... han spiser ikke kjøttstykker vi steker inne heller... veldig gjerne kjøttdeig-mat da (kjøttsaus er toppers) Kylling er litt så som så... Han er vel ikke så innmari storspist av seg, det er selvsagt noe av problemet da.
Men, hvorfor ville du ikke grillet 5 ganger i uka? Rent kjøtt blir da vel ikke mer usunnt av å pensles med litt olje og grilles, enn å ligge i stekepanna og kose seg i stekefettet?
Denne artikkelen sto i Dagbladet for litt siden. En studie viser at mye pølser gir økt sjans for hjertesykdommer og diabetes, men det er ikke nødvendigvis fettet som er synderen, men saltet og tilsetningstoffene.
Jeg hadde ikke latt pølser være et alternativ 5-6-7 ganger i uka. Da ville jeg heller stått litt mer på for å få ham til å spise variert, for eksempel kyllingfilet, hjemmelagde karbonader, fisk osv.
Vi kan godt grille hele uka, men vi varierer grillmaten like mye som vi varierer maten vi lager inne. Foliepakker med fisk og grønnsaker, kylling, karbonader som vi lager fra karbonadedeig, pizza osv. Pølser er oftere med på tur enn hjemme - men også på tur varierer vi.
Nei, det går fint an å grille 5 ganger i uka, men jeg personlig er ikke så flink til å variere hva vi griller at jeg har lyst på det. Vi liker for eksempel å ha litt salater, fylte pitabrød, reker etc etc; jeg greier ikke variere like godt med grill, men det kommer jo helt an på hvor flink man er med slikt. Det jeg derimot ikke ville gjort, er å spise rødt kjøtt 5 ganger i uka, og med pølser så mange ganger, blir det jo det - jeg tenker også det blir for salt for en som er så liten.
Jeg ville aldri gitt ham pølser fordi han ikke "vil ha" poteter, men her er jeg altså mer på at jeg mener man oppdrar sære barn hvis man lar dem velge pølser hele tiden enn akkurat på sunnhetsperspektivet.
Det avhenger av hva vi lager, jeg er vel litt for "flink" til å tilpasse til mat jeg vet han spiser... kjøttdeig-mat, pølse, pizza (hjemmelaget lørdagspizza) tja, får han pasta er han egentlig fornøyd uansett hva som er til (bare spiser det evt ikke, det som er til altså) og ris det samme. Potetene ligger det meste igjen av. Han spiser litt kylling, så joda, litt grillet kylling skal jeg få i ham, med ris og salat. Han plukker i fisk og kjøtt, poteter med saus går nå sånn litt, salat er toppers, pastaslat er derfor noe han liker ja. Av og til spiser han kjøtt også da, men ikke store menger. Når vi har mat han spiser lite av, så gjør han somregel nettopp det, spiser lite/minimalt av det. Satser på at det tross alt snart er kveldsmat, og det har han somregel rett i...(sånn blir det gjerne om man skal ha middag etter jobb og kveldsmat til barnetv-tid...) Vi har vel rett og slett ikke pushet for hardt på allverdens andre ting, etter at han sluttet med glassene. Antakelig litt fordi vi er for lite flinke til å ha "helsemessig foruftig mat" selv... vi lager jo taco hver fredag og pizza på lørdagen, vi spiser gjerne karbonader, kjøttsaus, pølse, kylling, suppe/gryte og sånne ufornuftige ting for mange ganger i uka....
Nå er det ikke i praksis grilling 5-7 dager i uka hele sommeren da... eller altså, vi bor i Bergen, sommeren er kanskje bare ei drøy uke... ;)
Men det går vel bare an at dere er litt ekstra flinke til å variere tilbehøret når dere griller, og de gangene han da absolutt ikke vil smake på det dere griller, kan ha spise bare det? Jeg ville ikke lagd noe styr ut av det, han er jo ikke så stor, men jeg ville ikke hele tiden supplert med pølser til ham. Om han en middag spiser bare grønnsaker og pasta er jo ikke det krise akkurat, det er jo absolutt ikke uvanlig hos så små barn.
Jeg gir ham ikke pølse fordi han ikke vil ha potet, men han har fått pølse og potet... Dog spiste han mer pølse enn potet.
Man oppdrar kanskje sære barn ved å la dem velge ting de liker, men jeg liker ikke å la en toåring gå sulten fordi han bare får mat han ikke liker heller... Må finne en middelvei en plass... Jeg er altså over middels "sær" i matveien selv, men jeg vet også av den grunn hvor lite kjekt det er å legge seg sulten fordi middagen som ble servert av noen man ikke hadde innflytelse på, var av en type som ikke lot seg kombinere med å bli mett... Heldigvis er foreldre slike som man HAR innflytelse på (og dessuten får han kveldsmat da) Og han er tross alt ganske liten, så jeg insisterer ikke på at han må spise opp all fisken og potetene, men at han må smake på det.
(minner meg på den sikkert svært lite sunne kylling-i-fritert-greie-med-ost-inni saken som svigermor fikk ham til å spise til middag vha "ta en bit, så får du en tomatbåt...")
Selvfølgelig, men det høres jo ut som om han liker masse tilbehør? Da vil han da ikke gå sulten selv om han ikke får pølser? Putt på litt av alt på tallerkenen, så lar han kanskje kjøttet/fisken nærmest være urørt, men han sulter da ikke av den grunn? Poenget mitt er bare at jeg mener man sender galt signal hvis man lar unger får velge mellom fisk og pølser.
Pasta til grillmat... tja, da hadde han ikke brydd seg om pølsene, men da kunne jeg laget samme tråd om "hvor ikke ER det egentlig med (fullkorns)pasta?" Kunne nok fått ham til å smake på en bit eller to av det andre vha "så får du tomat"-greier, men jeg ønsker ikke at måltider skal bli "må spise noe for å bli belønnet med tomat", uansett hvor sunt tomat er...) Har somregel ris eller grillede poteter eller av og til brød vi. Ja, og grillede grønnsaker/salat da.
Det er virkelig mulig jeg er treig, jeg mener ikke at du skal belønne med noe som helst, men at han ikke skal få spesialservering hver gang dere griller? Dere kan vel tilpasse tilbehøret litt slik at dere vet det er en del tilbehør han liker? (som serveres alle, slik at det ikke blir "bare" til ham, eller som "belønning").
Vi tilpasser stadig tilbehør her, jeg serverer ikke BARE rosenkål som junior ikke liker liksom, han liker jo mange andre grønnsaker uten at han av den grunn opplever å få særbehandling fordi jeg velger å ha litt mer utvalg i grønnsaker.
Nja, av middagen i dag hadde han kommet til å gå sulten fra bordet. Han smakte vel og merke på fisken, det måtte han, men det ble med den ene biten. Potetene spiste han slett ikke, og det er måte på hvor mett man blir av raspede gulrøtter... Dersom vi hadde hatt pasta (for meg unaturlig til grillmat, men det er nå så) og salat med tomat, agurk og paprika (Ja, og selve salaten da, men de bladene sliter han mer med å spise) hadde han derimot ikke gått sulten fra bordet da.
Da jeg vokste opp likte jeg heller ikke fisk, men jeg fikk aldri velge pølser da, det er sant. Jeg måtte spise et lite fiskestykke, så fikk jeg fiskepinner eller noe sånn (altså, noe med litt fisk) etterpå. Unntatt i jula og påska, når de hadde laks, da skulle det jo være en festmiddag, så jeg fikk/får fortsatt kjøttmiddag. Så å la ham vokse opp med "pølser for jeg vil ikke ha fisk" er ikke så sannsynlig nei. Problemet er vel heller at vi må innføre en god del mer fisk i kostholdet for oss store også...
Hvis dere hadde fisk, poteter og raspede gulrøtter; hadde jeg ikke hatt noen hemninger med å slenge på et par grønnsaker til som du vet han liker. Og latt det være med det. Det er vel ikke SÅ lenge til kveldsmat? Men her er vi vel mer inne på noe annet enn akkurat det med grillingen, hvis du mener at man må servere pølser ved siden av fisk og poteter for at han skal bli mett?
Neida, du er ikke treig, jeg henviste til svigermors måte å få i ham maten på (det var muligens jeg som startet, men en "spis litt middag da, skal vi se om ikke mamma finner noe godt oppi her" utartet litt, kan man si...) dersom jeg legger tomat, agurk, paprika, evt pasta og "et eller annet grillet" på fatet hans... så spiser han først all tomaten. Så all agurken. Så all pastaen, om der er det. Så paprikaen. Dersom det var ris i stedet for pasta kommer den her. Ikke særbehandling, vi spiser også salat, men vi spiser den som tilbehør da... For all del, mett blir han, men proteiner er vel også greit for en gutt i vekst, så en sommer på salat er vel ikke noe bedre enn en sommer på pølser?
Svigermor driver også sånn belønningsgreier, eller gjorde det før i alle fall, jeg får mark av det og slår ned på det så fort jeg kan.
Dere kan vel gi ham pølser av og til, så får han neppe proteinmangel, suppler med litt egg og litt andre middager når det regner, sommeren er da ikke sååå lang. Tror det er ganske vanlig at unger i den alderen fort spiser mest av tilbehøret, jeg synes ikke det er så farlig, jeg er mer opptatt av at unger ikke skal oppleve masse særbehandling ved bordet.
Vel, men kanskje andre også vil si sitt her, nå ble jeg virkelig engasjert i denne pølsediskusjonen :knegg: .
Den store fordelen med grilling er jo at man ikke trenger å spise det samme. Så du kan jo lage en liten foliepakke til ham med laks, selv om du ikke liker det selv? Burger burde jo være ei grei avveksling til pølser.
Ja, vi er vel det, men nå var dette bare tredje gangen vi grillet i år, nei, fjerde inkl den "pølser ved sjøen"-greia da, og vi har vel ikke tenkt så nøye gjennom dette enda, så vi slengte på et par pølser i stedet. Det var ikke lenge til kveldsmat, det stemmer det, men det var derimot lenge siden lunsj, en litt sånn "ruskete" dag matmessig dette her. Det er mer for "resten av sommeren" jeg tenker, fremover. Og ja, det blir nok mye salat fremover. Men ja, det er mulig mange mener vi er på feilspor når snart-to-åringen heller går sulten fra bordet enn å spise (grillede) poteter og torskefilet. Vi er sikkert det. Hadde det ikke vært for at jeg vet litt bedre enn som så, hadde jeg dog sånnsett gjerne gått sulten fra bordet jeg også....
lage seg kveldsmat, vel vitende om at jeg nok stryker i mamma-testen
Men burger er han dessverre ikke like glad i... (selv om han liker kjøttdeig i utgangspunktet... skal prøve å lage noen til ham fra rå deig som blir litt tykke og uten for hard stekeskrope, så kanskje...) Skal helt klart prøve ut laks også, mannen liker det jo, og spiser det derfor. Så det er null problem å la ham få en smak av det, mens jeg spiser noe han ikke liker... (jepp, så får han "velge" mellom to ting han ikke liker... kanskje spiser han laksen da? Heller en kjøttet? Om han ikke ser noe salat i mils omkrets da...)
Ja, vi snakker jo ikke om en enorm mengde pølser foreløpig da :knegg: - men jeg ser ikke helt at dette har noe med grilling å gjøre? Hva har han spist når dere har hatt fisk, poteter og gulrøtter i vinter da?
Jeg tror egentlig mine svar er mer prinsipielle enn akkurat avhengig av grillsituasjonen.
Poenget er vel at vi ikke HAR hatt fisk, poteter og gulrot i vinter... Vi hadde fiskegrateng en gang, det var ikke godt, syntes noen av oss tre.. (mannen LIKER fisk, jeg liker egentig fiskegratent sånn tålelig, så dette var nok en lite vellykket middag, kan man si...)
Det har altså med grilling å gjøre fordi vi resten av året er litt for flinke til å tilpasse maten til det han spiser (med mindre maten serveres rett før han skal spise kveldsmat, da får han bare plukke i det, og gå direkte på kveldsmaten etterpå, eller etter han har lagt seg (fredagstacoen) På grillen har jeg ikke funnet mye annet enn pølser han liker...
Eh ok, da skjønner jeg :knegg: . Jeg tror egentlig det har kommet fram hva jeg mener, så jeg skal ikke gjenta til det kjedsommelige, men min konklusjon er vel at jeg ville sluttet å tilpasse noe særlig til ham i det hele tatt, og absolutt ikke latt det utarte i sommer med pølser 5 dager i uka.
Jeg skjønner deg. Jeg gjør det.
Jeg må bare overvinne et par personlige stengsler. Det ene om å la ham gå sulten fra bordet (da lar jeg ham vel i dine øyne egentlig velge mellom middag eller kveldsmat, sistnevnte liker han) Det andre om å "tvinge" både ham og meg selv til å spise mat ingen av oss er begeistret for.
Barn sulter ikke av å hoppe over et måltid. De dør heller ikke av proteinmangel i Norge. Mine barn har ikke spist mye kjøtt i sitt liv (men det kommer seg), så jeg har passet på at de har fått i seg mye fisk, egg og grovt brød.
La han spise salat - og plutselig en dag har han lyst på kjøttet eller kyllingen eller fisken dere griller.
Hadde aldri giddet å tilpasse middagene masse. Da har du det plutselig morsomt når du får flere barn og den ene ikke vil ha pasta og den andre ikke potet og den tredje ikke ris...
Vi har forøvrig middag som siste måltid. Det vet ungene - og spiser dermed middag. Da vi hadde kveldsmat etter middagen, ble det bare til at de droppet middag for kveldsmat.
Og nei, jeg tenkte ikke egentlig å gi ham pølse fem dager i uka da, sånn egentlig. Men de fire grillingene i år... tre av dem var søndag-mandag-i dag, og det er meldt "grillvær" 4-5 dager i strekk fra helga igjen også...
(og, kjøttsaus en regndag er vel sånnsett ikke noe bedre...)
Middag som siste? Greit nok, for ham, som legger seg innen et par timer, men hva med eldre unger/voksne som skal være oppe i mange, mange timer til? Det er da slett ikke sunt å spise "få store måltider" heller...?
tilpassingen har liksom kommet av seg selv, sånn ubevisst, at vi oftest har mat der han i alle fall liker enten hovedretten eller tilbehøret...
Å ikke gi ham kveldsmat klarer jeg ikke enda i alle fall, vi sliter nok med dårlig nattesøvn og etterspørsel etter nattmat som det er...
Barnet overlever fint sommeren med pølser 5 dager i uken også. Men du kan grille mye småttiser liker. Som verken er dyrt eller trenger mye forberedelse. I fjor var min 2+ og jeg elsker å grille. Gjerne 7 dager i uken. Brukte aluminiumsfat for grilling og la på skiver med gulrot, potet, fisk, halve maiskolber, pølser, kylling, laks og mye godt. Olivenolje er fint som basis, syns jeg når jeg skal krydre. Og rosmarin f.eks. på potetskivene. Litt estragon og olivenolje på gulrøttene? Tzatziki som tilbehør? Med små virkemidler laget jeg masse godt til han. Løk og hvitløk bakt i folie med olje og champignon hadde vi ofte. Bare husk at du ikke må forvente at alt blir spist opp. Og noe ikke smakt på en gang. I alle fall første gangen. Små porsjoner er tingen. Kos dere!
Jeg tenkte bare å tipse om noen alternativer som sønnen vår liker godt. Det er linse- og korngrillmat. Vi kjøper det på helsekosten, og det går ned på høykant hos vår sønn som er et par måneder yngre. Han elsker alle typene vi har prøvd hittil, og det er jo om ikke annet fint som variasjon. Sesamnuggets, noen små korngreier med basilikum, linsebiff, falafel. Svært populært, og godt med proteiner.
1 dag ren fisk
1 dag fiskeprodukt (fiskekaker eller fiskepudding)
2 dager kjøttpølse / karbonadedeigmiddag (taco, pizza, spaghetti, lasagne, kjøttkaker, osv)
1 dag kylling
1 dag svinekjøtt
1 dag grøt av et eller annet slag / omelett / pannekaker / brødskiver fordi vi ikke rakk annet
Stort sett poteter, gulrøtter, broccoli, blomkål, løk, paprika og/eller champignon som er tilbehør. Noen ganger fullkornspasta eller fullkornsris.
Synes det er lett å planlegge middager når jeg har dette i hodet - sånn ca.
Jeg mener selvsagt middag som siste måltid for barnet. Jeg som legger meg ellom 24 og 01 spiser alltid et eller annet etterpå - men ikke nødvendigvis så masse. Spiser alltid mye til middag (det er der jeg får i meg grønnsaksrasjonen) og er mett lenge.
Jeg synes det er helt ok å tilpasse litt jeg, men når du blir så engstelig for at han skal gå sulten fra bordet at du vurderer 5 dager pølser på rad, mener jeg at tilpasningen har gått litt langt. Det er helt naturlig å tilpasse til barn, men det bør kunne gå an å servere et normalt fiskemåltid med grønnsaker til.
Vi gir kveldsmat, og det er ikke aktuelt å droppe. Av og til spises det lite til middag, mer til kveldsmat, av og til omvendt. Det serveres ikke spesielt "spennende" kveldsmat hos oss, og da han var yngre var den aldri "søt" (ikke syltetøy, yoghurt eller tilsvarende) - nå når han er blitt 5 varierer han det egentlig naturlig, så vi trenger ikke regulere noe særlig.
Vet ikke...når de gir uttrykk for at de er sultne før leggetid kanskje? Mine på 3 og 5 år har ikke behov for det enda i hvert fall. De er heldigvis blitt glad i middag og spiser mye da.
jeg vurderer ikke seriøst pølser 5 dager på rad. "basere på" er ikke det samme som "utelukkende", og selv om jeg ideelt sett griller daglig, så nekter mannen å grille under paraply annet enn St.Hansaften... Men om jeg ikke blir mer kreativ (hvilket jeg altså skjønner at jeg må bli) kunne det fort blitt 2-3 pølsemåltider i uka de neste tre mnd... ja, bortsett fra de ukene det sikkert regner da ;))
Min på 5 spiser solide middagsporsjoner, og trenger kveldsmat også. Jeg tror det kommer veldig an på barnet og litt hvordan de fordeler inntaket utover dagen.
Synder vel der også vi, det har blitt en vane fra nattmatavvenningen at kveldsmaten er det mest mettende vi får i ham, yoghurt mettet med så mye havregryn som gjennomførbart... det liker han jo veldig godt da... syltetøy får han bare mitt eget hjemmelagede en sjeeelden gang, men det er vel skinnhelling å si, for han spiser myyyye prim.... men altså tidligere på dagen...
Ja, helt sikkert. Nå er jo ungene mine vant til at det ikke er kveldsmat og legger sikkert opp spisingen etter det. De spiser mye til frokost, mye til lunsj, mye til 3-maten og mye til middag. Nå må det nevnes at middagen er sein her i huset (rett før barne-tv), og det var derfor vi droppet kveldsmaten. Ble bare styr og vi rakk jo aldri å gjøre annet enn å spise etter barnehagen...
Vi skal prøve å bytte om middagen og kveldsmaten. De er altfor slitne til å spise middag rett etter barnehagen, men spiser alltid bra til kvelds når det er litt roligere. Det gir oss også mer tid til å lage et bra måltid.
Vi er virkelig ingen racere på dette, og mye kan sikkert sies om vårt kosthold ( :knegg: ), men var jeg deg ville jeg tenkt litt over dette om du ikke har havnet litt i fella "det er så viktig at han spiser at han derfor kan få "hva som helst"" (altså jeg mener ikke hva som helst, men du skjønner). Jeg tror ikke det er helt uvanlig, og jeg tror det kan bli litt småproblematisk senere, har sett noen steder det har blitt en uvane, for å si det sånn. Det baller fort litt på seg når ungen blir eldre og skjønner bedre hvordan dette kan brukes.
Dette må du kanskje bare tenke litt over selv, hvordan du/dere ønsker det.
Mens jeg altså mente å spørre spesifikt om PØLSENE, uten å legge vekt på tilpassingen, ettersom jeg antakelig tilpasser mer enn deg, men altså ikke mente å tilpasse heeeeeele tiden, men rett og slett litt "hvor ille er pølsene" for å vite litt om hvor vi må legge begrensningslista... tilpassnings-problematikken tar vi sånnsett uavhengig av dette da, og neida, det er ikke aktuelt å la ham bare spise spesialtilpasset mat. (enn så lenge føler jeg ikke vi har "spesialtilpasset", vi har mer siktet på et "minste felles multiplum", akkurat slik jeg og mannen også har gjort, ting han liker som jeg ikke liker, og motsatt (det er ikke mye, men noe) spiser vi ikke så ofte. Forskjellen er at for Knerten prøver vi oss litt frem, ettersom han vokser til, takler og liker mer mat med tiden...
Jeg er enig med apan, og som svar på hovedspørsmålet vil jeg si at det som er mest ille med pølser (og mye annet også) er jo hvor ofte man inntar det og sammen med hva man inntar det. Det går egentlig ikke an å svare noe mer enn det.
For å svare for min egen del, så synes jeg at det er mer enn nok å spise pølser en gang i uka, også i sommersesongen. De dør ikke av pølser, men jeg vil gjerne at de skal få i seg variert mat.
Jeg må si at jeg ville ikke servert et barn laks 3 ganger i uka heller, fordi det var laks barnet likte. Jeg ville generelt ikke servert samme middag mange ganger i uka bare fordi det var det jeg fikk i barnet. Og det er vel derfor jeg ikke helt greide å svare isolert på pølsespørsmålet.
Vi tenker masse på dette altså. Og jeg er bevisst på den problematikken. Dog har jeg nok tenkt litt for lite på det med middag, middagen ble litt sånn "redningen" for "han spiste lite til frokost, ville ikke ha lunsj, men vi lager en middag han liker da i alle fall..." For nei, jeg gir ham ikke syltetøy om han ikke spiser skinke til lunsj. Ikke til lunsj heller. (Men, vel, jeg lar ham velge mellom makrell i tomat, leverpostei, skinke, prim eller ost. Det går mye i perioder, vi har hatt skinkeperiode veldig lenge, men de siste ukene har det gått mye i prim. Vi hadde en makrellperiode før skinka, så det bekymrer meg egentlig ikke, han er vel litt lik mora da, spiser pålegg i perioder... det utjevner seg da over året...)
Men med denne tråden mente jeg egentlig å lufte mine bekymringer rundt PØLSENE, ikke tilpassingen. Den tenker jeg på også altså, men så/ser på det som to separate problemstillinger... (VI liker også å grille pølser, men jeg tror det er greiere å gi ham grillpølse enn chilipølse...)
Pølser er ikke farlig en sommer. Problemet ditt blir at barnet ikke lærer om andre smaker. Og pølsemiddager dag ut og dag inn i mange år er definitvt ikke bra. Tror jeg bestemt. ;)
Tilbehøret hans tror jeg ikke man kan si så mye på, men hyppigheten er vel da altså det potensielle problemet. I vintersesongen er det nok ikke pølse mer enn max en gang ukentlig i gjennomsnitt (kanskje to ganger ei uke, og ingen den neste) men på sommeren så blir det lett litt mer...
Men jeg har absolutt planer om å variere altså.
Men joda, jeg ser at disse problemstillingene fletter seg sammen (i alle fall for dem som ikke selv kunne funnet på å grille pølser et par ganger på ei uke...) og sånnsett da også "hvor ille er egentlig kjøttdeig" som jeg likegjerne kunne spurt... eller fullkornspasta (men søren da, poteter er ikke bra for oss, pasta er det ikke, ris er det ikke, brød er det ikke, men det er for meg feil å spise kjøtt og grønnsaker altså!)
Men altså, Malama, kostholdet til din nesten toåring virker jo helt greit. Det er da mange toåringer som spiser adskillig mer ensidig, og ikke minst mindre grønnsaker. Å ha påleggsperioder er også helt normalt tror jeg, og selvsagt bør han få velge pålegg innenfor visse rammer selv. Jeg tenker det blir irrelevant hvor "ille" ulike matvarer er. Det jeg tenker blir "ille", er vel mer at du gir inntrykk av at du tenker mye over "hvordan du skal få ham til å spise", og det synes jeg blir galt. Det er ikke nødvendig å la middagen være "redningen" fordi han spiser lite ellers. Friske barn sulter ikke frivillig.
Når han blir eldre, er det ganske lett å skjønne dette med "redningsmåltid", og min femåring ville garantert brukt det for alt det er verdt, for å si det sånn.
Teoretisk sett, dersom jeg gikk for "pølser hver dag" ville han likevel lært om andre smaker, gjennom at han alltid smaker på den andre maten, ulikt tilbehør, de 2-3-4 andre måltidene for dagen og ikke minst alle regnværsdagene ;)
Sånn i praksis, så er det altså ikke aktuelt med pølser hver dag heller.
Pølser er mye rart. De kan ha høyere kjøttinnhold enn kjøttboller, karbonader - mye rart folk definerer som "bra" ferdigmat. Problemet jeg personlig ser med mye pølser er at de ofte (alltid?) er tilsatt natriumnitritt. Vet ikke hvor farlig det er, men prøver holde forbruket litt nede. Og ofte mye salt. Bortsett fra det, er det det totale kostholdet som teller. Om man ikke har andre helseproblemer å ta hensyn til. Tenker jeg.
Jeg tenkte en del på det med "redningen" i en periode, nå gjør jeg ikke det lenger altså, men når han var rett over ett år, ikke ville ha grøt lenger, ikke ville ha middagsglass lenger, ammingen ble redusert, HS poengterte at han ikke var den tykkeste, og kalte det vi anså som "utfordringer" som "problemer" med maten.... ja da føltes det godt å vite at om jeg serverte kjøttsaus med pasta og salat til middag... så spiste han i alle fall. Nå til dags spiser han stort sett frokost og lunsj og kveldsmat, når han ikke trasser (og det er HANS problem, ikke mitt...) så da er ikke middagen så viktig... dessuten har vi ikke vært på HS siden han var 15 mnd, så ingen har vist meg vektkurven hans i det siste...)
Jeg skjønner at det er deilig å vite at han er mett og får det han trenger og at ingen går sulten til sengs eller våkner på natta og er sulten.
Men seriøst, 2åringer dør ikke av sult altså. Derimot har jeg erfaring med at 2åringer plutselig blir veldig småspiste, og velger da å spise det de liker aller best. Vi har en jente på 3,5 år og hun hadde en sånn periode fra hun var 1,5 til nesten 3 tenker jeg. Spiste veldig lite middag (jeg sørget som regel for at det var en ting hun likte til middag, og la på litt av alt på tallerknen men hadde ikke noe mas om å måtte spise opp og ikke en gang smake på alt). Bare 1-2 pålegg (i perioder), og favorittmaten var biola og yoghurt. Ofte spiste hun nesten ikke middag og nesten ikke kvelds før hun skulle legge seg. Og ikke vet jeg hva hun spiste i barnehagen (satset på at det var en del). Ble litt lei av å lage ting hun ikke ville ha osv, men tenkte at det går seg sikkert til, hun dør vel ikke heller.
Etter at hun fyllte 3 er hun blitt helt annerledes i matveien. Nå spiser hun godt til alle måltider, er flinkere til å smake på ting, spiser opp den maten hun har forsynt seg med selv osv. Hun kan gjerne spise en skive til kveldsmat 1 time etter middagen.
Broren derimot, er 2 år nå, og selv om han var en svær plugg som baby og var en racer på både både pupp, brød og middagsglass går det nå tregt med maten. Nå er han akkurat på samme måten som søsteren var for et år siden. Vi styrer ikke med det. Han får litt av alt på tallerkenen, spiser han saus så spiser han det. Av og til spiser han verken middag eller kvelds (men da vet vi at han i allefall spiser frokost dagen etter...). Vi kjører ikke på med kjeks og tullemat for å vite at han i allefall spiser noe (for sånt spiser han garantert), men det hender han får en is eller noe selv om han ikke spiser andre ting. Det er en litt kjedelig periode og det blir en del kasting av mat for han må jo få tilbudet i allefall - men denne gangen er jeg i allefall helt trygg på at det går over.
Jeg ville ikke gitt pølser mer enn 1 gang i uka maks. Men jeg ville laget favorittmaten hans en gang i mellom (kanskje en gang i uka det også), og ellers ville jeg bare prøvd å variere mellom ulike typer mat og ulike grønnsaker. Jeg syns det høres ut som at gutten din spiser helt flott jeg, og at du ikke trenger å bekymre deg for dette.
Jeg stoler også egentlig på at det går over. Jeg mener, han får jo smake andre ting, og han er tross alt bare to år, så at han ikke vil ha "kjøtt", nei, så overlever han vel.
Ja, jeg er vel dessuten skyldig i å gi joghurt og biola daglig ettersom han ikke drikker melk. (han er en racer på vann, men melk, altså kumelk, drikker han max en slurk av... (Men jeg nekter ham ikke relativt fri tilgang på vann hele dagen, det er ikke aktuelt, så da drikker han vann da og biola)
Men jeg regner egentlig med at alt dette, på linje med det meste annet i livet hans så langt, er en fase som kommer til å gå over.
(bortsett fra at jeg alltid griller pølsene ved siden av spydet, de blir svidd før jeg er sikker på at kylling (og svin) er gjennomstekt... men blander før servering)
Slikt blir det garantert noe av i løpet av sommeren ja. Og åpenbart mye "tilbehør, og smake litt på kjøttet, så skal du få masse god salat vennen"
Hva med fiskekaker på grillen da`? Eller spyd med scampi og grønnsaker ? Min toåring fikk nylig smake chilli- og hvitløksmarinerte scampi og det var visst veldig godt.
Kva med å la HAN lage grillspyd? Om alt er ferdig oppskåret, er da lett for ein 2- åring (med litt hjelp) å tre da han ønsker på spydet. Avtal at han skal ha f.eks. 3 forskjellige ting, så han ikkje bare tar pølser. Legg lite av f.eks. pasta på tallerken så han ikkje klarer å spisa seg mett på kun da.
Du kan f.eks. lage grillspyd av kjøttdeig om han likar da, hamburger av fiskekaker, folie med fisk og grønnsaker, fiskepinner går flott på grillen. All mat du kan steika på steikepanna, kan du laga på grillen. Trenger bare bittelitt fantasi. ;)
Du overvurderer min sønns språk dersom du tror det er mulig å avtale med ham at han skal ha tre typer ting på spydet (tilfeldigvis teller han dessuten 1-2-4-5, men eier ikke begrep om tall) Han er 21 mnd, og ganske flink å prate, men ikke sååå flink.
I dag lagde mannen mat, inne siden det regner, og han er mer kreativ enn meg, så vi hadde kokt kylling, potet og gulrot i biter, blandet med ris og rosepeppersaus. Det spiste knerten. Han liker åpenbart bedre kokt enn stekt kylling, så i tenker å prøve "koking i folie" på grillen, da vi tror det er den myke overflaten han liker. (Mulig sammenheng med sen tannutvikling?)
Har ikke lest hele tråden, men det finnes sunnere pølser fra f.eks Grøstad Gris, de er fra lykkelige frittgående griser, økologisk landbruk og uten tvilsomme tilsetningstoffer - men kun i utvalgte matbutikker. 7 pølser koster vel 40-50 kroner, men det er jo ikke så mye når det er bare gutten deres som skal ha.
Ellers kan du jo eksperimentere med "pølser" selv. F.eks bruke karbonadedeig, kyllingkjøttdeig og spe ut med egg osv (kjøttbolleoppskrift) og rulle til pølsefasong og grille evt i folie. Det finnes også soyapølser fra Nutana (helsekostbutikker og utvalgte matbutikker) som et alternativ.
Forsøk også med grillspyd eks med små kyllingbiter, mais, paprika, tomat osv. Ofte spennende for barn. :)
Jeg pleier å unngå matvarer med mye salt og tilsetningsstoffer som f.eks smaksforsterker E 621 (natriumglutamat) som er ansett som verstingen. Finnes i nesten all posemat og bearbeidet mat. (kjøttkaker, ferdig potetsalat, pølser osv osv)
Husk at han fortsatt er i en alder der han bør tilbys mye forskjellig mat, forsøk flere ganger. Når de blir 2-3 blir de ofte særere og særere i smaken, så det er lurt å venne dem til mye før det blir "for sent". :)
Det er dessverre mye snusk i maten som folk flest ikke tenker over, og som en vet for lite om langtidskonsekvensene av.
Ang pølser, har jeg snakket med et par som har jobbet i slakteri og sett hvordan pølser lages, de har sagt at de aldri kommer til å spise pølser igjen. Visstnok mye rart som stappes oppi.
Ja, at de som har sett pølseproduksjon ikke vil spise det har jeg også hørt, men jeg spiser det likevel. Det går så bra så, det er mye guffne greier i mye rart... når du hører hvordan cola fjerner "brune render" i toalettskåla som allverdens vaskemidler har måttet gi tapt for, og ketsjup visstnok er fantastisk for å få ren grillristen... så tåler jeg ei lita pølse innimellom.
Han tilbys forøvrig forskjellig mat da altså, og smaker villig på det meste (og returnerer det han ikke liker, men vil gjerne prøve det igjen neste gang....) det er ikke som om jeg fostrer ham opp på pølser og pasta alene...
For meg er pølser blitt "fy-mat", jeg serverer det aldri her hjemme, fordi det oftest blir nok pølser på sønnen min alikevel. Da det ofte er alternativ på ulike arregementer, han griller hos pappan sin osv.
Det er jo så mye annet man kan grille. Go og mager er vel ett bedre alternativ vil jeg tro. Det er deilig med foliebakt fisk f.eks