Det er rart med det, man kan vite noe lenge, og være klarover at "huff, jeg burde sikkert...", men aldri få fingeren ut. Og så leser man eller hører man et eller annet, som man i og for seg visste, og plutselig så tipper vekten over til "..og det skal jeg gjøre noe med!"
Nå vil jeg prøve økogrønnsaker. Grunnene til at jeg ikke har gjort det før er banale, men likevel avgjørende nok for oss: Nærbutikken fører ikke økologisk mat, og jeg har syns Kolonihagen høres for "forpliktende" ut. Kanskje man får en masse "rare" grønnsaker som man ikke får gjort noe med, men ikke nok av de tingene det faktisk går mye av her i huset? Jeg liker ikke å overlate kontrollen av innkjøpene til noen andre, liksom. Her spises det mye brokkoli (det elsker begge ungene), rå gulrøtter, agurk og salat. Og veldig lite annet. Og det selv om jeg presenterer både den ene og den andre "spennende" grønnsaken innimellom.
Men, jeg er villig til å prøve.
Så, noen spørsmål:
Kan man overhodet ikke styre innholdet i kassen? (Ønske seg mer brokkoli og agurk, for eksempel)?
Hvilken kasse og leveringshyppighet er greit for oss? (Vi spiser veldig veldig lite poteter, for eksempel)
Kan man velge leveringsdag? Hvilken dag anbefaler dere, i så fall?
Nå har jo ikke jeg noen ekstremt lang fartstid som Kolonihage-abonnent (les: fire uker), men jeg kan jo prøve å svare likevel.
Mim, bl.a. har klart å få mer frukt i kassa, tror jeg, mens andre har fått til svar at man ikke kan gjøre individuelle tilpasninger.
Vi gikk raskt fra en singelkasse annenhver uke til en singelkasse hver uke. Det passer for oss som er to voksne og to ikke så veldig grønnsaksspisende barn. Vi har også problemer med å bli kvitt potetene, men vi får ikke så mange poteter hver uke, så selv om vi har poteter for tre uker nå, så skal vi nok få brukt opp alle sammen dersom vi satser på et par "potetmiddager". Det går jo med utrolige mengder poteter når man lager mos, f.eks.
Vi får kassene levert på torsdager. Mulig det er mulig å velge leveringsdag hvis man bor mer sentralt, slik som du gjør.
Det er det. Vi ukehandler hver fredag, og det blir jo litt vanskelig å planlegge middager når man ikke aner hvilke grønnsaker som kommer i hus. På den annen side - vi har jo brokkoli til ALT nå, så SÅ nøye på at det skal "passe" er vi jo ikke. Eller vi kan ukehandle en annen dag :sliter med å tenke nytt:
Kanskje gjøre et forsøk?
Når jeg ser entusiasmen lillesøster legger for dagen når vi får en pakke med klær jeg har kjøpt eller noe, så kan det hende "julaften"-effekten kan medføre mer grønnsaksspising også?
De leverer tirsdag eller torsdag i Oslo, men man får ikke velge dag såvidt jeg har skjønt, vi fikk ikke iallfall. Vi skal få på torsdag. Jeg har bestilt nå, start uke 8. Tenker som deg, Polyanna, at jeg har lyst til å gjøre et forsøk. Det er jo bare å slutte igjen. Tenker at jeg skal sette opp en middagsplan når kassa er i hus, og håper det skal inspirere til å bruke litt andre typer grønnsaker. Vi har nemlig også broccoli til alt nå.
Jeg er svært fornøyd med kvaliteten på varene, og vil nok prøve igjen. Det å få en kasse på døren har lettet en god del handling. Men når endel varer dessverre blir kastet fordi man ikke rekker å bruke dem, går vinningen opp i spinningen.
Det er sant. Nettopp fordi det er så dyrt, legger vi middagsplaner etter hva som er i kassen. Før kastet jeg mye grønnsaker, men det skjer nesten ikke nå.
Det er bare at for oss er onsdag en fryktelig vanskelig dag å ukeshandle på. Så sånn sett hadde jeg ønsket meg en annen leveringsdag, selv om jeg selvfølgelig har forståelse for at det blir veldig komplisert for Kolonihagen. Til lags åt alle...
Polyanna:
Nyt god mat - eggene er ekstremt gode, altså. Jeg savner i grunnen mixkassen og "gavene" annenhver uke... De må bare passe bedre inn i hverdagen vår.
Den kronikken var en tankevekker. Vi får første leveranse denne uken (på torsdag), noe som passer meg helt ypperlig. Her ”ukehandles” det foreløpig to ganger i uken, mandag og fredag, så leveranse av frukt og grønt på torsdag passer meg bra.
Jeg har fulgt litt med på innholdet i de enkelte kassene og syns det virker som det er ganske kurante ting som legges i. Det blir spennende å se hva jeg syns om abonnementet, men de jeg kjenner RL som har det er veldig fornøyde.
Sant nok. Men jeg tror nok min Herbalife-selgende/spisende søster får litt blod på tann av dette. Hvorfor kjøpe økologisk når man like gjerne kan drikke shake og ta piller, liksom? :sukk:
Jeg klarer ikke helt å få meg til å tro at industrielt produserte vitaminer og mineraler skal være bedre enn de som grønnsakene klarer å lage, i en naturlig miks. Menmen, hun er vel ikke så lett å omvende. :p
Utrolig bra artikkel. Selv mannen min hadde fått den med seg og syntes det var vanvittig å lese at slik er det blitt, han som flirer litt av meg når jeg velger å kjøpe økologisk mat.
Polyanna: Jeg har funnet ut at Coop Mega har veldig mye økologisk mat, og jeg skal sende en mail til Centra om ikke de kan få mer av dette. Så jeg kjøper denne maten selv på nesten nærbutikkene.
Vel, èn veldig god grunn er at man mister det enorme mangfoldet av antioksidanter som er i frukt og grønnsaker. Man kjenner mange og kan stappe de i en tablett, men langt fra alle.
har akuratt bestilt abonement, første "pakke" er neste tirsdag! :jippi:
tror det kan hjelpe litt på kreativiteten på matfronten å ta utgangspunkt i de grønnsakene/fruktene vi får! er veldig spent!
Man må av og til tvinge seg selv til å bruke opp alt, og sørge for å ta utg. pkt i det man får når mans etter opp ukesmenyen. Vi må ofte kjøpe litt ekstra poteter, mens vi må huske å bruke opp blomkålen. Brokkoli har det kommet hver uke i det siste og det er bare å kjøpe ekstra i tillegg. Frukten går unna ved å ha fruktbiter oppi grøten, sende med fruktsalat/biter/hel frukt i bhg og på jobb. Bananen bruker vi i smoothies. Vi kjøper spinat, bønner, sopp og andre ting i tilegg, for vi spiser jo enormt mye grønt. Mix frukt/grønt er som oftest vekk i løpet av en uke, og det er ikke så verst holdbarhet, så det går jo bra om det ikke er helt tomt innen torsdagen. Håper du blir fornøyd, da!
Hvis du lurer på hvordan noe skal brukes må du bare ringe!
Vi er straks igjennom første uken med mixkasse og har igjen nok grønt til middag i morgen og torsdag (hvor vi får ny ladning). Jeg har måttet suplere litt med sopp og squash som vi bruker mye av, ellers har vi fått brukt det meste. Jeg har igjen en eske med bønnespirer som jeg lurer litt på hvordan jeg skal få brukt opp, men jeg finner sikkert på noe. Og eggene er jo helt fantastiske! Jeg var ikke helt fornøyd med brødet og lurer på å sjekke om jeg kan få frukt- og grøntmix + egg. For det hadde sannsynligvis vært en genial løsning for oss.
Det skal jeg gjøre. Jeg har sendt en e-post til dem og venter på svar. Hører sikkert ikke noe før tidligst i morgen. Men jeg syns eggene er såpass viktige at jeg nok beholder brødet hvis det må til for å få egg.
Det var visst ikke mulig å bestille egg ved siden av. Men hvis mange nok spør så kommer det kanskje etterhvert en frukt- og grøntkasse med egg men uten brød? Foreløpig holder jeg meg derfor til mixkassen.
Vi var abonnenter når de startet opp og fikk da gjerne en haug løk, to store kålhoder, og en haug grønnsaker vi ikke en gang kunne navnet på, og det ble for sært for oss.
Vi er glade i grønnsaker her i heimen, men jeg får ikke mine menn til å spise jordskokk for eksempel. Vi vil ha salater, tomater, agurk, paprika, kålrot, brokkoli og blomkål HVER uke, for det er vi veldig glade i. Jeg endte opp med en masse som enten ikke ble tilberedt elle ikke spist med glede og måtte ut i butikken og kjøpe grønnsaker vi vil ha.
Jeg "slåss" litt med mannen om www.kolonihagen.no. Han syns det er bedre vi kjøper grønnsaker selv, da kan vi plukke ut det vi vil ha etc. Jeg sendte også linken oven til ham og fikk til svar:
Pelen, det er nok mannen din som er på tur. Det er nemlig stor forskjell på kunstgjødsel og naturgjødsel. Kunstgjødsel medfører utarming av jorda og øker erosjon og minsker næringsinnholdet og smaken i grønnsakene fordi de må vokse for fort.
Kunstgjødsel er en gave for å kunne ha et intensivt landbruk som ikke krever noe særlig arbeidskraft og for å kunne ha større enheter enn hva den enkelte gården egentlig er bærekraftig for. I økolandbruket er det meningen at hver enhet skal være selvforsynt, at man har nok jord til beite og matproduksjon (både til dyr og mennesker) og nok gjødsel til sine egne jorder. Ikke mer enn det.
Mye jord i verden ligger brakk pga fraflytting, pga nedbygging og pga erosjon. Jeg er temmelig sikker på at med en mer fornuftig og langsiktig tenking, kretsløpstankegang og rettferdig fordeling vil det være mulig å få til nok mat til alle. Det er jo ofte idiotiske ideer a'la Stalins indistrielle bomullsprosjekter i sentralasia som medfører mindre landbruksproduksjon, der ideen var mer. Fordi man ikke har respekt for jorda og jordsmonnet, hva man kan dyrke hvor osv.
Det forskes mye innen økolandbruket nå, og jeg er sikker på at det å få til et mer effektivt landbruk som produserer bra UTEN å gå på bekostning av bærekraft er en av de tingene.
Det er ulike meninger om dette, men slik situasjonen er i dag er det
definitivt et fordelingsspørsmål. Med de politiske systemer som finnes i
mange land, vil det ta lang tid før fordelingen kan bli bedre. Med den
økonomiske verdensorden vi har i tillegg, der det ikke blir tatt
miljøhensyn i økonomiske beregninger, fører det til vanskeliggjøring for
miljøvennlige alternativer.
Hvor i verden man er, har også betydning for resultatene i økologisk
landbruk. der behover for mat er størst, nemlig i u-land i tropiske
strøk, finnes det beviser for at økologisk drift fører til avlingsøkning
heller enn nedgang. Vårt eget prosjekt i Zambia og andre i Uganda,
Tanzania, Egypt, India og Etiopia viser det samme. Avlingene øker mellom
10- og 50%. Man kan drive bærekraftig og samtidig forsyne alle, blant
annet ved å få mer matproduksjon i utviklingslandene og mindre i de
industrilandene som har overproduksjon. Overproduksjon i bl.a.USA har
ofte ført til dumping i afrikanske land, som dermed ikke får bygget opp
sitt eget landbruk og den sysselsettingen det kan medføre, + at
matsikkerheten vil være mye bedre ved en egen produksjon som er stabil
og stor.
Du kan finne mer info hos den internasjonale paraplyorganisasjonen som
Oikos er en del av, www.ifoam.org eller på www.fibl.org.
En kompis av meg er forresten utdannet ressursøkonom fra Ås, og han gjorde feltarbeid på Sumatra, på økoomlegging, og det ga veldig positive resultater.
Første kasse ankommet; Frukt og grøntmix, og dette ser lovende ut. Mannen meget fornøyd enda han var mest skeptisk i utgangspunktet :knegg: . Pærene smakt og de var nydelige. Middagsplan satt opp, og vi sliter vel bare med rødbetene, ellers var alt meget anvendelig. Rødbet sikkert også anvendelig, men vi er ikke så erfarne. De holder seg kanskje en stund?
Blir mye frukt og grønt framover ser jeg, men det var jo hele poenget.
Her har vi fått mixkasse nr. 2 og jeg jobber nå med middagsplan. Jeg trenger gode oppskrifter med rødbetter. Spiser ofte syltede rødbetter på brødskive, så jeg liker det. Er bare ikke vant til å bruke det i maten jeg heller. Dessuten, noen som har oppskrift på kålruletter? Tenkte det var en fin måte å bruke spisskålen.
Det er jo en egen rødbet-tråd her inne idag, men litt magert med forslag ennå. Mannen skal være hjemmefar imorgen (sykt barn igjen ja), og sier han skal forsøke den som en slags råkost i tillegg til å forsøke å sylte noe av den. Får se hva det blir til.