Hva skal til for å ha et bra "barnebibliotek" i bokhylla?
Hvilke bøker mener du må være på plass?
Vi ønsker oss alltid bøker til barna, men ender innimellom opp med bøker av rimelig laber kvalitet så jeg tenkte å sette opp en liste over bøker vi ønsker oss.
Jeg syns det er mye bra moderne barnelitteratur, og syns det er synd at foreldre veldig ofte bare kjøper det de likte selv da de var små til barna sine.
Av ny og veldig god barnelitteratur nevner jeg De tre bukkene bruse på badeland, historiene om Reven og Grisungen, Garmanns Gate og Garmanns sommer. Veldig fine fore femåringer.
Og ekstra takk til Glitterchick som kommer med tips på bøker jeg aldri har hørt om. Det blir jo fort klassikerne av Lindgren, Egner etc som jeg husker fra egen barndom, og de skal helt klart leses, men det blir gøy å oppdage mye nytt i årene fremover også.
Så Rart og Moro-vers fikk vi til navnefesten til de minste men nå ble jeg minnet på å ta de ut av hylla og begynne å lese.
Enig med deg Glitter! Selv om Egner, Lindgren og Dahl fremdeles utgjør store deler av den barnelitterære kanon, er det mye nytt som er bra (og dårlig..).
Merkelig nok er ikke alltid jeg og barna helt enige om hva som er bra..Som for eksempel Garmann-bøkene som mor elsker:rolleyes:
Men Ruffen er vi helt enige om!
Karsten og Petra og Pulverheksa er vel obligatoriske i et hvert småbarnshjem (selv om de ikke er mine favoritter; liker bedre lekre illustrasjoner ;)).
Når det gjelder de litt større, altså fra 6-7års alder er litt verre synes jeg. Vi digger alt av Roald Dahl og Rampete Robin-historiene, men er ennå ikke klar for Harry Potter. Hva er bra imellom for dem som liker litt action?!
Forresten: Den norske boka Ville Vilma falt i smak hos husets 7-åring ( og ja; det er en norsk jente-variant av Rampete Robin, men det er ok)
Ludde og Lillesøster fikk de minste av oss til 1årsdagen, men vi har ikke rukket å lese i de enda.
Til storebror har vi nettopp lånt Undreboka og ABC boka til Grossmann på biblioteket, og det er veldig stas, og flotte illustrasjoner ja! Berte må vi sjekke ut, Birngsværd er jo en favoritt hos mor i huset ihvertfall.
Kom forresten på at min mor fikk hakeslep og var på nippet til å avbryte leseøkten med Lillemor da hun leste Snill. Men hun pustet lettet ut da den snille jenta tok affære, og sa noe om at "Jeg burde jo skjønt at du ..." :humre:
Den er jo helt nydelig.
Her er det mest klassikere, og mest for litt større barn, men i alle fall bøker et hvert barnerom kan være bekjent av. I alle fall et hvert jenterom.
Anne fra Bjørkely (L.M. Montgomery)
Den hemmelige hagen (Frances Hodgson Burnett)
Lille lord Fauntleroy (Frances Hodgson Burnett)
Brødrene Løvehjerte (Astrid Lindgren)
Ronja Røverdatter (Astrid Lindgren)
Mio min Mio (Astrid Lindgren)
Ivanhoe (Sir Walter Scott)
Det suser i sivet (Kenneth Grahame)
Narnia-bøkene (C. S. Lewis)
Kurt-bøkene (Erlend Loe)
Alice i eventyrland (Lewis Carrol)
Charlie og sjokoladefabrikken (Roald Dahl)
Mathilda (Roald Dahl)
Danny og den store fasanjakten (Roald Dahl)
Heksene (Roald Dahl)
Tordivelen flyr i skumringen (Maria Gripe)
Den lille prinsen (Antoine de Saint-Exupéry)
Jungelboken (Rudyard Kipling)
Frendeløs (Hector Malot)
Huset på prærien-bøkene (Laura Ingalls Wilder)
En liten prinsesse (Frances Hodgson Burnett)
Heidi (Johanna Spyri)
Skattøya (Robert Louis Stevenson)
Mummi-bøkene (Tove Jansson)
Gro Dahle og Svein Nyhus er jo helt fantastiske! Trilogien Bak Mumme bor Moni, Snill og Sinna Mann er en helt utrolig måte å fortelle barn om følelser - sinne - på. Bøkene gir dessuten noe til oss voksne også. Det er så mye symbolikk og både tekst og bilder, samtidig som at begge deler er til å forstå for ungene.
Av nyere bøker for litt mindre barn (3-5 år), har jeg i tillegg til de som er nevnt over, også veldig sansen for Gitte-bøkene (Pija Lindenbaum), Tikk-takk, sier tiden (Gro Dahle) og selvsagt Gubben og katten-bøkene.
Gjett hvor glad jeg er i deg av Sam McBratney bør finnes i enhver barnebokhylle. Vi har lest vår i filler, og femåringen kommer fortsatt trekkende med den når hun vil ha en kosestund. :hjerter: Den lille Prinsen av Antoine de Saint-Exupéry må vente noen år til, men den har stått klar i hylla fra frøkna var bitteliten.
Jeg elsker Astrid Lindgren, og gleder meg til vi kan lese Brødrene Løvehjerte sammen.
En annen klassiker som jeg vurderer å tørke støvet av er Trond Viggo Torgersens Kroppen. Med mindre noen har tips om nye bøker som dekker temaet blomstene og biene på en konkret og lettfattelig måte? Ingen kan vel visualisere dette bedre enn Trond Viggo? :knegg:
Faktisk så kan jeg anbefale en bok jeg synes er mye bedre, og som egner seg godt til et langt yngre publikum. (Jeg liker "Kroppen" kjempegodt, men den er beregnet på ganske store barn: kanskje fra 7-8 år. Jeg hadde behov for en slik bok til en 4-åring.)
Slik ble jeg til (Katerina Janouch). Den er morsom, engasjerende, søt, har veldig gode illustrasjoner, og man kan lese den helt uten å bli flau, selv den siden med dobbeltsidig illustrasjon av seksualakten. (Jeg tøyser ikke, og den siden er virkelig morsom. Særlig for mor og far.)
Den omhandler tiden fra forelskelse og samliv (eller manglende sådan), via befruktning og hvordan baby har det i magen, til fødsel og de første dagene etterpå. Den streifer også temaene assistert befruktning, keisersnitt og adopsjon.
Dette var en fin tråd! Jeg er enig med alle over og nevner noen godt kjente til:
Gummitarzan og Otto er et nesehorn av Ole Lund Kirkegaard
Prøysens sangbok; Fra Hompetitten til Bakvendtland - Gåsemorvers av Alf Prøysen og Inger Hagerup
Alle barns eventyr (24 kjente eventyr tilrettelagt for de yngste)
Bøkene om Albert Åberg av Gunnilla Bergström
Kari Grossmanss bøker: Min ABC og Telleboka.
Her er også noen kanskje litt mindre kjente, men så verdt å ha:
Petter Kanin-bøkene til Beatrix Potter (eller i samlet bind) - fin filosofi for 4-8 åringer ca.
Jostein Gaarders Hallo? Er det noen her - morsomt filosofisk om å få søsken og om de store spørsmålene. For ca 5-9-åringer kanskje?
Flere bøker av Julia Donaldson: Gruffalo, Lille Gruffalo, Apestreker, Plass bakpå kosten, Tyrannosaurus Dott. - Kurt-bøkene til Erlend Loe. Og Den store røde hunden av Erlend Loe. - Klasse 1B-bøkene til Helena Bross. Perfekte for 1-klassinger som begynner å lese selv. - På månen spiser de kameler av Vera Michaelsen. Filosofi og de store spørsmål. Passer for ca 5-10-åringer?
Og forresten: Se etter bildebøker med illustratøren Akin Düzakin, de er ofte gode og han samarbeider med mange dyktige norske barnebokforfattere. De hender de tar opp litt utfordrende temaer og er dermed et godt utganspunkt for samtale. (F.eks. Tvillingbror/tvillingsøster, På jordet/over jordet).
Det ble mange, vanskelig å begrense seg når man er engasjert :)
Kardemommeby er obligatorisk. Den leste eg til filler sjølv, så den er av stor verdi for meg. Ellers likar eg veldig godt bøkene om Ludde til dei minste, Karsten og Petra til dei litt større, Pulverheksa, Roald Dahls bøker. Sikkert fleire også, men dette var berre det eg kom på i farten.
Verdens beste bjørnunger og Gjett hvor glad jeg er i deg er nydelige bøker for de minste og som de litt større gjerne leser om igjen :hjerter: Ludde og Gruffalo er poppis og alt av Kari Grossmann, ja :jupp:
Sjuåringen hører masse på lydbøker. Hun digger Roald Dahl (minus Mathilda) og Astrid Lindgren og hun har også hatt mye glede av Anne Cath Vestly. Svein og rotta bøkene er knall. Rampete Robin likeså. Hun elsker Narnia-bøkene. Den blå planeten er jo en moderne klassiker og den falt også i smak. Alice i eventyrland har hun hørt masse på. Ellers leser vi mye Leseløver sammen om dagen. Hun leser et par sider og så leser jeg noen sider. Hun hører fortsatt på/leser bøkene om Baldemar av Knut Faldbakken, men jeg tror hun begynner å bli litt lei dem nå. Ville Vilma har også vært populær.
Femåringen (gutt) har lenge lagt sin elsk på bøkene om Martin Mekk (jeg er møkka lei...). Han liker også Mamma Mø-historiene og Gubben og Katten. Karsten og Petra er jo fine for fire-femåringer og storesøster elsket dem, men lillebror har ikke vært like begeistret. Han er forøvirg en typisk gutt som liker faktabøker om haier, dinosaurer, planeter og vulkaner....
(mine er foreløpig 5 og 7, og liker fortsatt mye av det samme. De er særdeles opptatt av det visuelle)
Alt av Kari Grossmann. :nemlig:
Ellers liker vi ha litt variert av nytt og gammelt.
Jeg (og ungene) foretrekker Astrid Lindgren foran Anne Cath Vestly. De liker foreløpig Lotta i bråkmakergata godt, og så skal vi utvide mer etter hvert. En del bøker kjøpte jeg inn før jeg i det hele tatt hadde fått barn. ;)
Torbjørn Egner bøker
Kroppen av Trong Viggo Torgersen
Tante Grønn, tante Brun og tante Fiolett (for de som liker å studere bilder)
Solegget
Asbjørnsen og Moe
Karsten og Petra
Albertbøkene (tror vi har nesten alle)
Emma-bøkene (har alle)
Ellers så bringer både jeg og mannen med oss en del bøker hjemmefra, og når de blir eldre så vil også bevisstheten rundt hva som er interessant da komme mer fram. Foreløpig tenker jeg mer på det som har vært og er av interesse for deres alder. De er overhode ikke interesserte i bøker uten bilder med mye tekst. De kan høre historier bli fortalt ja, men i forhold til bøker er det å se og studere bilder helst essensielt for dem pr. i dag, aldersforskjell til tross.
Vi kjøper inn bøker relativt hyppig, og jeg søker opp ut fra tema ofte. Hva som faller i smak handler mye om illustrasjonene, om tematikken er relevant for dem og om det er klimaks av et eller annet slag. Om det er nytt eller gammelt spiller ikke så stor rolle. Det er viktigere at det er forseggjort og detaljert. :jupp:
Syvåringen vår har falt veldig for Ole Lund Kirkegaard, han har tre av bøkene hans og vil nå ha flere, og han har lest dem flere ganger på egen hånd. Roald Dahl er også populært, og Astrid Lindgren også, spesielt Brødrene Løvehjerte (som vel er min favoritt også blant hennes bøker). Harry Potter var stor, stor stas i fjor - vi leste de tre første, og så forlangte jeg pause før nummer fire; det var ikke Poden så fornøyd med, men vi pøste på med andre morsomme, spennende bøker, så da gikk det bra. :) Og så leste han og pappaen alle Ruffen-bøkene om igjen i vinter, og det var veldig vellykket; vi leste dem for ham da han var mye mindre, men de passet egentlig enda bedre nå.
Er det ingen som har nevnt Ole Brumm? Det være herved gjort.
Noen litt mer moderne og lett surrealistiske svenske favoritter:
Peter Cohen og Olaf Landström: Herr Bohm og silden og Olssons posteier
Jan Lööf: Morfar er sjørøver og Det røde eplet
(Oj, det er mulig å få tak i Jan Lööfs gamle tegneserier :hyper:) :bestiller:
Jeg lurer litt på Den vesle vampyren-bøkene. Husker at jeg elsket dem, men husker ikke hvor gammel jeg var så jeg aner ikke hvilken alder den passer for. Jeg har forresten 7-åringer.
Vi har falt veldig for Bjørn F. Rørvik-bøkene her i huset som både Glitterchick og Turte nevner et par av :jupp: Er vel mest 5-åringen som ønsker disse, men også 3-åringen følger nøye med de fleste ganger.
Harry Potter begynte vi å lese høyt da eldste var 7 år, og jeg mener den serien er eksepsjonelt god barnelitteratur for de litt større barna :jupp:
Ellers er yngste fullstendig bergtatt av "Den lille larven Aldrimett" av Eric Carle :hjerter:
Jeg elsket også den lille vampyren da jeg var liten men har lest litt i noen av dem som voksen og herregud så dårlig språk og elendige greier altså! Den stod seg ikke. :(
Dette spørsmålet har vel like mange svar som det finnes leseglade mennesker. I vår hylle er det en salig blanding av gammelt og nytt. Mye Lindgren, endel Anne Cath. Vestly, Egner, et lite knippe sangbøker, Asbjørnsen og Moes samlede, diverse rim/regle, faktabøker i de fleste sjangere, alle mine favoritter fra GGP, Saxegaard, Bøgenæs, Polyanna og Anne fra Bjørkely, en haug med nyere Leseløve- og Lesehest-bøker, av billedbøker alt fra Karsten og Petra til Ludde til Albert Åberg til Lotta, jovisst, Se, Marikken det snør og mange flere.
Jeg er glad jeg har tatt vare på mye fra jeg var liten og at jeg alltid har vært glad i barnebøker og dermed supplert samlingen så lenge jeg kan huske. Antikvariater er geniale i så måte. Å bygge opp et bibliotek fra bunnen høres ut som noe som krever antikvariat. Det finnes også en masse bøker på QXL.
Siden de fleste av de gamle jeg ville anbefalt er nevnt, vil jeg ta med noen nyere favoritter. Poden er så liten ennå, at det er mors favoritter det går i. :flau:
Nye bøker:
Alle bøker av Anna Fiske er supre. Følelsesbiblioteket, særlig.
Ragnar Aalbus bøker er ogå fine, og til små barn vil jeg særlig anbefale Det regner bare på Bastian.
Bøkene om Johannes Jensen er til å spise opp. :hjerter:
Når to er ...-bøkene av Tor Åge Bringsverd (små barn)
Jakop og Neikop av Kari Stai
Fiat-bøkene til Iben Sandemose (små barn)
Det hjertet husker av Bjørn Sortland og Hilde Kramer (store barn)
Den solbrente mammaen-bøkene av Bjørn Sortland
Piggtråd-Pelle av Stefan Ljungkvist og Johan Egerkrans
Unbrakomonsteret - ikea om natten av Ingvild H. Rishøi og Inga Sætre
Alle døde små dyr av Ulf Nilsson + bøkene om lillesøster kanin
Bildebøkene til Pija Lindenbaum, f.eks. Lille-Zlatan og kule onkel Tommy.
Og til litt store, tøffe barn med litt tøffe foreldre: Bøkene til Reidar Kjeldsen, særlig Jon Demon. De er så kule! (Det anbefales å få med seg opplesning av ham også, han er jo klin gæren.)
Gamle bøker som ikke er nevnt:
Serafins makeløse mesterverk av Phillipe Fix
Trollkrittet av Zinken Hopp
Bøkene om Albert Åberg
Sover du ikke, Veslebjørn?
På tvers-vers av Sidsel Mørck
Den uendelige historien og de andre bøkene til Michael Ende.
Og en liten kjepphest til sist: Et godt barnebibliotek bør også inneholde noen tegneserier. Ting jeg selv setter pris på til barn: Rabbel av Anna Fiske, Asterix & Obelix, Tin-tin, Valhall.
De andre har nevnt en masse bra, så jeg må bare helhjertet stemme i anbefalingene til Teofelia, Ludde-bøkene, Karsten og Petra, Morfar er sjørøver og Det røde eplet, Den lille muldvarpen som lurte på hvem som hadde bæsjet på hodet hans, Gubben Petterson-bøkene, Hvem skal trøste Knøttet?, Tonje Glimmerdal, Ruffen-bøkene, Den lille vampyren, Inger Hagerup og Andre Bjerke.
Bøkene til Gro Dahle og Svein Nyhus ville jeg personlig lest gjennom alene før jeg leste dem med barnet. De syns jeg ofte er voksenbøker, og jeg vet om flere barn som har blitt redde av dem. Bøkene om Garmann skremmer også vannet av meg :knegg:, men de er likevel veldig bra.
Jeg er også veldig glad i Serafin-bøkene, mye på grunn av de fantastiske tegningene. Da jeg leste dem på nytt for Glitterbarnet fniste jeg riktignok veldig inni meg, av den ekstremt politisk korrekte hippietenkingen i boken. Men det tankesettet appellerer jo veldig til barn.