Min kjære svigerinne har fått gluten allergi, og sier brødet hun må bake IKKE smaker noe særlig godt. Noen som vet hvordan man lager et som smaker? Hun tåler ikke melk, mel, eller smør. Men det hører vel med glutenallergi?? Har ikke peiling jeg, tenkte bare å bake litt til henne..
Dette er en oppskrift jeg har utarbeidet selv, da jeg spiste lavkarbomat, kanskje det faller i smak? Det er glutenfritt, tror jeg, er det ikke?
ISET-BRØD
5 toppede ss soyaprotein (smakte ikke noe)
3 dl rømme/creme fraiche
1 dl malte mandler
2 tykke båter hvitløk, presset
1/2 ts salt
4 egg
4 gode ss mykt/smeltet smør
1 ts paprikapulver
4 ss linfrø
4 ss solsikkefrø
70 gram kruskakli
4 ss sesamfrø
Bland alt i en mikser til det er en smørbar deig (som tannpasta, omtrent). Ta i litt mer soyaprotein om deigen er for løs. Den skal være omtrent som Ingers rugbrød-deig.
Spa deigen over i en brødform kledd med bakepapir, strø over masse sesamfrø og sett den midt i ovnen på 180 grader i ca en times tid.
La brødet avkjøles helt før det skjæres i tynne skiver og nytes.
Jeg synes det er kjempegodt. Man kan også lage knekkebrød av det. Skjær det avkjølte brødet i tynne skiver, legg dem på en papirkledd stekeplate og stek på 100 grader i 4-5 timer.
Nei pokker, nå ser jeg jo at hun ikke tåler smør og melk. Men erstatt feks. smøret med Nutana plantemargarin (transfettfri) eller olje, og creme fraiche med soyarømme?
Jeg lager Semper grov mix. Jeg tror oppskriften er den som er bakpå (skal sjekke det etterpå), og så tilsetter jeg linfrø, sesamfræ og solsikkekjerner, og strør sesamfrø på toppen (og har mer vann i pga disse tilsetningene). Deigen skal rett i formen (den skal være ganske våt), og heves en gang, og stekes i en time.
Det brødet er bare nydelig godt, og kan helt fint konkurere med de brødene jeg laget før (som ikke var glutenfrie).
De har jo også ferdige brød og baguetter på helsekosten, men de er tørre som fy! Men de har også vaffelmix, kakemix og ferdige kaker, kjeks osv som smaker KNALLGODT! Saltkringlene (pretzels) er noe av det beste jeg har smakt. Vanedannende!
Jeg har en god og ikke minst lettvint oppskrift på gl.frie rundstykker. Det er ikke smør i dem, men det er litt melk i melblandingen (Semper)
Kan hun ha melk i brød og varmebehandlet mat, eller skal hun styre unna alt av melkeprodukter? Det vanligste er at en med nyoppdaget cøliaki ska gå på laktoseredusert diett i starten. Dette for at tarmtottene skal gjenoppbygges. Før denne helingen av tarmtottene er unnagjort, så er det vaskelig for tarmen å spalte melkesukkeret. De som må ta hensyn til dette i starten av den glutenfrie dietten, kan som regel spise all mat med melk og melkeprodukter i. De må holde seg unna melk i ren form, smør og ost olign.
Var jeg deg så ville jeg spurt henne om detaljene for dietten. Da slipper du å ta ekstra dietthensyn hvis ikke det er nødvendig!
4 1/2 dl lunkent vann
1 pk gjær
1/2 ss fiberhusk
2 ss olje
1 ts salt
1 pk Semper grov mix (ev. Semper fin mix . Blir da fine rundstykker)
Varm vannet til det er fingervarmt, løs opp gjæren.
Visp inn fiberhusk. La det stå i ro i 10 min.
Ta i alt det andre, men bare 1/2 melmengden
Heves til dobbel størrelse
Tilsett resten av melet.
Ta deigen i en sprøytepose og sprøyt ut rundinger direkte på bakepapiret/stekebrettet.
Stekes midt i ovnen ved 225 grader til de er gylne!
Hvis man bruker Rød Semper i denne oppskriften, så kan deigen brukes til både pizzabunn, pizzaboller, pølsebrød, pitabrød og fine rundstykker! Blir kjempegode!
Baker disse grove eller fine rundstykkene ofte, storesøs på 5 og mannen liker disse rundstykkene kjempegodt. Er myyyyye bedre enn de vanlige glutenfrie brødene man får kjøpt ferdig :ja:
LYKKE TIL MED BAKINGEN !
Les innholdsfortegnelsene nøye! En del av disse inneholder nemlig melk.
I og med at vi ikke vet helt hva slags diett Lillebror ender opp med, har jeg ikke bakt noe særlig enda. Men dette ser ut som en nyttig og informativ link:
Jeg hiver den grove melkefrie Semper-brød-mixen i bakemaskinen til lillegutt, blander oppi Glutenfri Musli (som jo egentlig ikke er musli) fra ehm... Finax (burgunder melkekartong-aktig sak)? Eller oliven, og/eller hakkede soltørkede tomater. Blir så godt atte! Men brødet blir fort "surt", så det har holdbarhet på max 2 dager.
Semper er å få i de fleste litt større matbutikker :nemlig:
Den Semper-mixen med brokkolipai på bildet på synes jeg er den beste, men den er det selvsagt melk i (som lillegutt ikke skal ha, han er allergisk mot melkeprotein)
Naturbakeriet i Bergen har nydelige gluten og melkefrie rundstykker. Gjestal konditori sender brød litt rundt omkring i Norge, men personlig synes jeg det smaker litt papp ... Men innehaveren av dette konditoriet tror jeg startet med det pga et eget barn som ikke tålte gluten og sukker, mener jeg å ha hørt, men det er mulig det er feil.
Lettvint.no leverer glutenfrie brød på døra om du bor nær bergen.
Jeg har noen lomper liggende i frysen som er naturlig frie for gluten, er det hun damen i gjesdal spesialbakeri du tenker på? (NB må ikke forveksles med gjestal konditori)
Det er en dame på Årnes som baker gode glutenfrie lomper også, også har Gjøvik LefseBakeri nettopp lagd opp nytt fikk jeg beskjed om. De er flinke og sender rundt overalt!
Hvorfor baker du ikke lomper selv? Det blir mange hakk bedre enn de ferdigkjøpte. Enkelt er det også. Med Mills potetmos i pose. Dessuten er lomper og flatbrød en av de få glutenfrie tingene som er enkelt å få til selv for små barn.
Jeg har! :løper å finner kokeboken fra Voksentoppen:
LOMPER:
2 dl vann
1 pose melkefri potetmospulver
1/2 ts salt
1 - 1 1/2 dl glutenfritt mel.
..........
Bland potetmospulveret og salt, tilsett vann og hell blandingen på bakebordet. Elt inn glutenfritt mel til deigen kan kjevles.
Kjevl ut, og stikkk ut lomper (bruk f eks asjett)
Prikk litt i lompene før stekng for å unngå bobler.
Stekes i tørr stekepanne eller på takke.
Nå er jeg nettopp ferdig med å lage lomper etter denne oppskriften og det gikk kjempebra! jeg blandet inn litt mer vann enn i oppskriften fordi blandingen ble veldig tørr og kjevlet ut en og en lompe i stedet for å stikke dem ut. De ble ikke helt runde og jeg overså det med å prikke dem for å unngå bobler, men det ble da lomper av dem! Tusen takk :) Nå slipper poden å sitte og spise "tørre" pølser!
Lompebøygen har jeg tenkt å forsere snart også... :nemlig:
Jeg har bakt noe glutenfritt brød til jentungen. Må si meg godt fornøyd med resultatet. Har lest tips og oppskrifter, og blandet meg frem til noe jeg synes fungerer. Utfordringen er å klare å få nok næring i brødene.
Fiberhusk holder på fuktigheten, og eddik fjerner bismaken.
Det andre bakverket (foruten vanlige kaker) har hatt ymse resultater.
2 ss fiberhusk
800 g glutenfri melblanding (bland fin/grov/jytte eller hva-du-måtte-ha, ca 300g bør være fint mel)
100 g (1 1/2 dl) blanding av solsikke, linfrø, sesamfrø, gresskarkjerner
1-2 dl Havregryn
1 pk gjær
4 ts sukker
1 1/2 ts salt
10 g margarin (melkefri)/2 ss olje
ca 8 dl. Vann
1 ss eddik
(pofiber?)
Bland sammen alt det tørre, tilsett temperert vann (37grader).
Rør deigen godt sammen. La den heve godt.
Ha deigen over i smurte former. Heves på et lunt sted i 40-50 minutter.
Stek brødene på 200 grader i ca. 45-50 minutter.
Legg på rist og avkjøl. La de få godt med luft rundt seg for å få fast/hard skorpe.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.