Jeg fikk høre fra ei veninne i dag at de har flere barn der hun jobber som lever melke og glutenfritt. Det var visst i hovedsak autister/asperger, slik jeg forsto det.
Vår sønn er under utredning nå, men vi vet jo ikke hva det ender opp med, om det så ender opp med noe som helst.
Men spørsmålet mitt er om dette kan hjelpe hvis det ikke er en slik diagnose også?
Glutenfritt har ein litt annan smak ja, men eg syns ikkje det er særlig problem. Toro langpannekake (frå pose) og Toro muffins er f.eks glutenfri, og dei fleste barn elskar jo desse. Voksne også. Det er altså ikkje kveitemjøl i, men andre typer mjøl. Smakar jo godt likevel.
Konsistensen er vel kanskje den som er mest uvandt. Brødet er litt meir "gummiaktig" når ein trykker på det. Kaker og bakevarer blir fort tørt og smuldrete. Det bør etast samme dag som det er bakt; til nød frysast ned før eit døgn er gått.
Jeg syns ikke du bør fjerne gluten og melk fra kostholdet uten å gjøre det i samråd emd en ernæringsfysiolog. Du skal ha ganske godt koll på hva du skal erstatte næringstoffene med.
Melk er egentlig easy-peasy å fjerne, og trenger ikke ha så store konsekvenser rent diagnostikkmessig.
I tilfelle cøliaki er det kjempeviktig å ikke fjerne gluten før det er gjort tester. Jeg regner med det er npif.no du tenker på, altså proteinintoleranse.
Sosialt blir man litt hemmet om man ikke skal ha melk eller gluten, samtidig så om man er utagerende (som jeg har fått inntrykk av at kan være et trekk ved denne gruppen mennesker (uten at jeg vet det for sikkert)) så er jo det også sosialt ikke særlig gunstig.
Jepp. Det er uvurderlig å få hjelp til dette, særlig når det gjelder barn. Jeg gikk på glutenfri, melkefri m.m.-diett, og det var kjempevanskelig og veldig ensidig før jeg fikk hjelp av ernæringsfysiolog. Og jeg er jo trossalt voksen, det er enda viktigere at barn får det de skal ha av næringsstoffer.
Jeg kan ikke veldig mye om denne typen dietter i forhold til autisme, men det er det andre her som kan, så de dukker nok opp. :)
Det er ikke ernæringsmessig problematisk å fjerne melk, men en må vite hva en skal erstatte med for å få nok kalsium og slikt. Hence, ernæringsfysiolog.
Ja, jeg mente ikke "vanskelig" som i "ikke lett å få til", men som i "man må vite hva man holder på med". Mens gluten vel sjelden betyr mye, ernæringsmessig sett?
Eg vil påstå at det også er ernæringsmessig uproblematisk å fjerne gluten, så lenge ein veit at ein skal vere litt påpasselig med fiber. Kan sikkert vere greit å snakke med ein ernæringsfysiolog altså, men den infoen finn ein raskt ved eit søk i google. (glutenfritt brød har mindre fiber enn vanlig brød, ein kan kompensere med å bruke glutenfrie havregryn i ny og ne, eller ete opp grønsakene sine :)
Ingen problem å leve utan kveite, rug, bygg og spelt altså.
Jeg ante ikke at det hadde et navn, jeg skal lese litt mer om dette nå.
Jeg har hørt at andre har nevnt det før, men når til og med venninna mi som er kjent for å være meget jordnær mener at dette har noe for seg, så er det verdt å tenke på, synes jeg.
Ja, jern bl.a. Og andre vitaminer og mineraler og slike fine ting. Det glutenfrie mjølet er jo ikkje heilt utan næring det heller da. Eg har aldri satt meg ned og samanlikna, men kan sikkert ikkje måle seg med vanlig brød sidan det er så fint. Glutenfritt mjøl er veldig fint. Dersom ein tilset havre, frø, nøtter og slike ting (mange "grove" glutenfrie blandingar har dette), så blir det straks betre, men eg vil anta at det ikkje er ernæringsmessig like bra som grovt brød med gluten. Neppe.
Men alt kan repareres - dei vanlige kostholdsråda som er gitt av Staten gjeld også for cøliakere (i alle fall har eg ikkje fått med meg anna enn at dette gjeld - var det vi blei fortalt av ernæringsfysiologen på sjukehuset). Grønsaker, frukt, bønner, fisk, kjøtt, melkemat etc etc. Dersom ein faktisk følger desse vanlege råda, så er det ingen problem. Men da må ein altså følge desse råda.
Hvis du bor i osloområdet, kan du få hjelp fra 4M-klinikken. Vi har vært der med vår sønn. Vi har i første rekke valgt å konsentrere oss om å forbedre kostholdet hans generelt, men uten å gå fjerne melk og gluten. Det er fordi han a) er veldig sær i kostholdet og b) ikke har utslag på noen intoleransetester. Mulig vi prøver det etter hvert, men per i dag ser vi at det ville blitt svært vanskelig å gjennomføre.
Ernæringsfysiologen sier at det er ikke sikkert det hjelper heller. For noen barn kan det gjøre underverker, på noen barn kan man kanskje se en viss forbedring (men siden det ikke kan måles, ser man ofte det man vil se) og for noen har det ingen effekt.
Ja, det er nok adskillig sunnere å kutte brødet enn å erstatte det med dette maismelet eller hva det er. Ok, jeg trekker det - man må vite hva man driver med der også. :p
Proteinintoleranse innebærer at enkelte proteiner fra mat kan framkalle sykdom. Dette gjelder f. eks kasein (i melk) og gluten (i mel), fordi kroppen har for lite av de enzymene som bryter ned proteinene. Det finnes i dag forskningsresultater som viser at proteiner i melk og gluten spiller en rolle i utvikling av symptomer ved autisme,schizofreni og depresjoner. Når proteiner fra mat fordøyes, dannes det peptider. Det er gjort studier som viser at slike peptider også kan være av betydning ved hyperaktivitet (ADHD). Nyere forskning setter også utslett, migrene, spiseforstyrrelser og psoriasis i sammenheng med proteininoleranse. Peptider som stammer fra kasein og gluten, kan ved hjelp av følsomme analysemetoder, påvises i urin. Hvis disse stoffene finnes i større mengder enn normalt, er det gode holdepunkter for at en diett (kasein - og glutenfri) kan føre til merkbare positive endringer. Analysene utføres av firma NeuroZym i Snåsa og og BMLab i Oslo og er utviklet i samarbeid med overlege K.L. Reichelt på Rikshospitalet. Analysen må rekvireres av lege, psykolog eller annen ansvarlig terapeut på eget rekvisisjonsskjema fra NeuroZym. Testen benyttes til å vurdere om det foreligger intoleranse mot proteiner, og om diett bør forsøkes. Også andre tester viser andre former for proteinintoleranse. Hvordan komme i gang med melke- og glutenfri kost?
-Sjekk "vår mat -vår behandling" og Oppskrifter i menyen til høyre for tips.
-Meld deg inn i foreningen og snakk med "likemenn".
-Les blogginnlegget et av våre medlemmer har skrevet.
-Registrer deg på e-postlisten vår på Yahoo og still spørsmål.
Dette har jeg klipt og limt fra sidene til [url]www.npif.no[/url].
Jeg var på foredrag med en ernæringsfysiolog i regi ncf.no. Sånn enkelt forklart har glutenfritt mel har høyere innhold av karbohydrater enn vanlig mel, og som du skriver inneholder det mindre fiber.
Konsekvenser er at det er mulig å legge på seg ved å spise samme mengde glutenfritt som glutenholdig, samt at magen gjerne stopper opp dersom man ikke er flink til å få i seg fiber på annen måte.
HI: Jeg skal pm'e deg et navn som har erfaring med det du etterspør.
Ja, og derfor er glutenfritt brød temmelig dumt å gi ein diabetiker. Jenta vår har begge deler. Vi blei kjempefrustrert over det glutenfrie brødet, fordi det ga berre trøbbel for blodsukkeret. Vi endte opp med å tone ned bruken av brød, og velge andre matvarer i staden. Ho lever langt sunnare nå, og et meir variert. :) (vi andre også forresten)
Jeg synes det er feil å si at man bør absolutt prøve noe. Man må i alle fall ta de testene hos Neurozym først. Problemet med Neurozym er at de har en dobbeltrolle, all den tid de også selger produkter til behandling. Så man skal være litt bevisst på dette. Men rett skal være rett – sønnen vår tok tester hos Neurozym som ikke ga utslag, så det er fullt mulig at de er profesjonelle.
serafin: Les gjerne mer og mat og autisme, men jeg ville kanskje holdt meg unna artikler fra Mat og helse. De er ikke spesielt seriøse. Og vær også klar over at dette temaet er kontroversielt. Så du vil finne mange leire og en stor del uenighet. Dessverre. Det hadde vært mye enklere om dette var noe det var full enighet om.
Mannen som står omtalt i den artikkelen, anses som seriøs - innenfor dette feltet. Du kan sjekke medhelse.no som er hans webside. Så vidt jeg vet er han også aktiv inn mot Norsk Proteinintoleranseforening, npif.no
Men det er riktig som Divine skriver at diettbehandling av autisme og adferdsproblemer er omstridt. For noen funker det, for noen funker det dårlig. Noen bikker over i "religion" mens andre holder det mer nedtonet.
Jeg har kjent Kamp i mange år og vet at hun har veldig god kunnskap og mye erfaring med dette. Jeg har satt lillegutt på diett pga matvareallergier og fysiske smerter og problemer, og oppnådd gode resultater også ift adferd, søvn og uro. Du kan lese mer om hva vi har gjort her - men det er litt ektrem-approachen altså. Men for å få en unge som klarer å sitte i ro og leke, og som sover om natta er jeg villig til mye :nemlig: Vi følges da opp med prøver og diskusjoner med legen nevnt over her, samt ernæringsfysiolog og gastrolog en gang i halvåret ca på lokalsykehuset (og det minner meg om at vi skal inn nå snart, jeg må ringe og be om time).
Men som sagt - da til behandling av fysiske problemer, med "bonus" i det adferdsmessige.
Skal du behandle kun adferd med diett bør du være temmelig sikker på hva du driver med, hvorfor du gjør det, hva du tar bort og ikke minst hvorfor. Skal du f.eks fjerne melke og melkerelaterte produkter HELT? Det er ikke bare enkelt og er litt fordyrende. Eller er det bare åpenbare melkeprodukter du skal fjerne, og tillate de som inneholder "litt" melk. Eller kasein. Eller noe osteløype-greier osv. Hvis du fjerner melk pga proteinproblematikken kan det hende du må vurdere å ikke bruke soya også. Og hva med geitemelk og sauemelk? Skal du også fjerne det, og hvorfor?
Det samme gjelder gluten - det er fordyrende å fjerne all gluten fra maten, og det er krøkkete ift å spise ute, ta seg en matbit på veien, osv. Skal hele familien spise glutenfritt? Hva med karboinnhold? Sukkerinnhold? Skal dette gjelde bare til hverdags og ikke til fest f.eks? Og i såfall, hvorfor/hvorfor ikke?
All maten smaker annerledes, konsistensen både på deiger/rører/mel osv og det ferdige produktet er annerledes enn du er vant til, tilberedingen av all mat blir annerledes, du må alltid se på ingrediensene når du kjøper i butikken. Det smaker helt greit altså - bevares! Men det er en overgang.
Hvordan er resultatet målbart? Hva er dere ute etter? Når er "nok nok"? Når går dere tilbake, evt utvider dietten til neste protein, tilsetningsstoff eller andre ting som kan/ikke behøver å ha effekt på denne typen adferd.
Jeg mener ikke å være djevelens advokat altså, men noen år på melke-og glutenfri diett med lillegutt har lært meg endel (han har cøliaki og påvist melkeallergi, men merket stor effekt også på adferd). Og før vi gikk videre med utvidet diett var det viktig å være klar over hva som var målet - hvorfor vi gjorde dette. Og hvordan det var målbart. I lillegutts tilfelle gjorde utvidet diett at han gikk fra å skulle ha en refluksoperasjon i desember pga svært dårlige ph-målinger over lengre tid (mange år, det ble aldri bra nok), til å være symptomfri (!) for refluks etter å ha blitt satt på diett. Riktignok medisinert, men jeg har nå redusert medisineringen uten at det har noen stor negativ effekt. At han sover om natta, har mindre vondt, og er mindre urolig og mer konsentrert.
Så skal du gjøre det sier jeg som flere her - skaff deg rådgivning fra et eller annet sted.
(:blabla: - jeg kunne fortsatt, dette opptar meg :D )
Kjekt å vite. Det er litt vanskelig å ta Mat og helse på alvor, så det er jo at det ødelegger for seriøse aktører.
m^2 sier veldig mye bra over her. Jeg er personlig ganske lei av at folk bare slenger ut av seg at "hvorfor går ikke guttungen på melke- og glutenfri diett, da? Det er jo baaaaare å kutte ut de tingene i kostholdet?". Men som m^2 sier, det er ikke bare bare.
Vi har snakket en del med 4M-klinikken ang. kostomlegging, og legen der sa også rett ut at i de tilfellene der det ikke var noen utslag på prøvene, så var det vanskelig å si noe om virkningen av en melke- og glutenfri diett. Legen mente det var verdt å prøve det, men man måtte ha klart for seg at resultatene ville kun være basert på subjektive oppfatninger. Noen ganger er det kanskje enkelt å se at et barn forandrer atferd totalt, men hva med de tilfellene der man tror at man kanskje, muligens kan se noe? Kan det være dietten? Kan det være et tilfeldig hopp i barnets utvikling? Og hvor mye er man villig til å ofre for en slik ev. liten forbedring?
Sønnen vår har f.eks. hatt perioder med rivende utvikling innen atferd og sosial kompetanse. Det har vært helt tilfeldig. Hva om en slik periode hadde vært sammenfallende med perioden med diett? Da hadde man selvsagt trodd det var dietten og kanskje tviholdt på denne til ingen nytte.
Vi har valgt å vente med en melke- og glutenfri diett til sønnen vår er så gammel at vi kan forklare det overfor han. Da det først ble snakk om det, var han fire år. Han hadde liten språkforståelse og var ekstremt vanskelig i matveien. Å skulle ta fra han melk og gluten, ville føre til en ekstrem endring i kostholdet hans, og hvordan kunne vi gjøre det mot et barn som ikke ville forstå? Nå er sønnen vår sju og et halvt, så nå tenker vi at han kanskje er klar for det. Men først må vi få til en generell endring i matvanene, slik at vi kutter ned mye på melk og brød, slik at en ev. overgang ikke vil bli et sjokk. Men vi har ikke tatt en endelig avgjørelse på om diett er noe vi vil prøve.
Jeg er skeptisk selv, og derfor spør jeg. Og jeg kommer ikke gjøre noe før vi ev har en klar diagnose, og jeg har snakket med noen.
Men det er interesant å lese om, og høre andres erfaringer og tanker.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.