Jeg vurderer nemlig å blande meg inn i en diskusjon rundt hva som er riktig, typ Realfagbygget eller Realfagsbygget, Stortingsgaten eller Stortinggaten, men da merker jeg at jeg trenger litt fakta fra noen som kan mer enn meg.
Takk for superraske svar, da har jeg hevet meg inn i diskusjonen og imponerer med at jeg i det hele tatt vet at det heter fuge-s. FP er vidunderlig (og Dragen fikk meg til å le høyt, bra jeg er mutt putters alene på kontoret).
Det finnes ikke regler, bare tendenser. Språkrådet slår opp i Tanums rettskrivningsordbok og sjekker hva andre ord med samme førsteledd har, når de får spørsmål om slikt. Sammensetninger med Storting- har gjerne s, sammensetninger med (real)fag- har det gjerne ikke.
I en god del ord er det så pass stor veksling i språkbruken mellom fuge med og uten s eller med og uten e at rettskrivingen åpner for fritt valg. For eksempel kan vi skrive aluminiumsfabrikk eller aluminiumfabrikk, genitivsbruk eller genetivbruk, geitebukk eller geitbukk. Om ordet fag kommer inn her, vet jeg dog ikke.
Jeg prøvde å google "realfagsundervisning" og "realfagundervisning", og det var flere treff med fuge-s enn uten, men det var mellom 1000 og 2000 treff på begge, så begge brukes åpenbart ganske mye, og jeg ble ikke så mye sikrere. Men jeg ville skrevet det med s. (Med mindre Tinetoff sier noe annet.)
Jeg tror jeg hadde skrevet det uten.
(Men nå er jeg jo bare en wannebe i denne sammenheng, og leser ut fra Språkets mønstre av Lars Anders Kulbrandstad.)
Ikke unnskyld deg, Nabojenta, for det har ikke jeg tenkt å gjøre, enda jeg er en ekte dilettant som ikke engang har noen bok å bygge synsingen min på. :knegg:
Du kan kombinere fuge-s med bindestrek, jo. I sammensetninger med egennavn sier vel Språkrådet at du må skrive enten stor bokstav og bindestrek eller liten bokstav og ikke bindestrek. Ergo at det må hete enten Bergens-tur eller bergenstur. (Det er annerledes om hele sammensetningen utgjør et eget stedsnavn.)
Mener du et stedsnavn som er et egennavn? For da er det jo klart at det må skrives med stor bokstav selv om det er et sammensatt ord. Eller mener du en betegnelse på et sted som ikke akkurat er et navn? Sånn som Østlandet, Østlandsområdet og Bergenstraktene?
Jeg elsker når dere (og mange andre) får meg til å finne frem bøkene mine. Det er vidunderlig å fundere, lete seg frem, innse det opplagte og late som man kan noe, og deretter lese det svart på hvitt i trådene. :hjerter:
Fuge-s eller ikke er vanskelig, altså. En gyllen regel (men ingen regler uten unntak!) er at sammensatte ord får fuge-s, dvs. at det for eksempel heter rødvinsglass, mens fuge-s-en ikke opptrer i ord som vinglass. Når alt kommer til alt må man vel egentlig prøve seg fram og stole på det man har av språkfølelse.
Enkelte ganger kan s-en utgjøre en betydningsforskjell, som for eksempel i tilfellet sjefssekretær/sjefsekretær.
I min avis har vi hatt som regel at man benytter seg av bindesteken når det er behov for å understreke stedsnavnet (Ikke stednavnet? :what: Der dukket unntaket opp, HSJ73!), uten at jeg kommer på et eneste eksempel akkurat nå. :knegg: