Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva heter den der s-en man plasserer mellom ord for å binde sammen?

#1

Adrienne sa for siden:

Og når er det riktig å bruke den og ikke?

Jeg vurderer nemlig å blande meg inn i en diskusjon rundt hva som er riktig, typ Realfagbygget eller Realfagsbygget, Stortingsgaten eller Stortinggaten, men da merker jeg at jeg trenger litt fakta fra noen som kan mer enn meg.



#3

Skilpadda sa for siden:

Fuge-s heter den. Og jeg kan ikke reglene for når den skal brukes og når ikke. Sjekke ordboken for sammensetninger med de aktuelle ordene, kanskje?


#4

Dragen sa for siden:

Hva er da en fugeformativ? Et fugeformativ?

Hvilken sport er Larviksporten?


#5

Adrienne sa for siden:

Takk for superraske svar, da har jeg hevet meg inn i diskusjonen og imponerer med at jeg i det hele tatt vet at det heter fuge-s. FP er vidunderlig (og Dragen fikk meg til å le høyt, bra jeg er mutt putters alene på kontoret).


#6

Toffskij sa for siden:

Det finnes ikke regler, bare tendenser. Språkrådet slår opp i Tanums rettskrivningsordbok og sjekker hva andre ord med samme førsteledd har, når de får spørsmål om slikt. Sammensetninger med Storting- har gjerne s, sammensetninger med (real)fag- har det gjerne ikke.


#7

Nabojenta sa for siden:

Man har jo da også e-fugen; bygdebok, hestehale osv.


#8

Adrienne sa for siden:

Tinetoff: :hjerter: Du er den besteste, altså.


#9

Skilpadda sa for siden:

Ikke ord med fag-, kanskje, men ord med realfag- har da ofte det? Heter det ikke realfagsundervisning og realfagsstudenter?


#10

Skilpadda sa for siden:

Eller kanskje det ikke gjør det. :gruble: :forvirrer nå også seg selv:


#11

Adrienne sa for siden:

Det eneste jeg vet er at Realfagbygget på NTNU er uten fuge-s. Men hva vet vel jeg, en stakkars siv.ing uten språkevner?


#12

Nabojenta sa for siden:

I en god del ord er det så pass stor veksling i språkbruken mellom fuge med og uten s eller med og uten e at rettskrivingen åpner for fritt valg. For eksempel kan vi skrive aluminiumsfabrikk eller aluminiumfabrikk, genitivsbruk eller genetivbruk, geitebukk eller geitbukk. Om ordet fag kommer inn her, vet jeg dog ikke.


#13

Skilpadda sa for siden:

Jeg prøvde å google "realfagsundervisning" og "realfagundervisning", og det var flere treff med fuge-s enn uten, men det var mellom 1000 og 2000 treff på begge, så begge brukes åpenbart ganske mye, og jeg ble ikke så mye sikrere. Men jeg ville skrevet det med s. (Med mindre Tinetoff sier noe annet.)


#14

Nabojenta sa for siden:

Jeg tror jeg hadde skrevet det uten.
(Men nå er jeg jo bare en wannebe i denne sammenheng, og leser ut fra Språkets mønstre av Lars Anders Kulbrandstad.)


#15

Slettet bruker sa for siden:

Jeg syns ikke det passer i kombo med bindestrek ihvertfall jeg da. :har gitt opp kollega over dette:


#16

Toffskij sa for siden:

Tinetoff baserte seg på magefølelsen og ingen eksakt opptelling. :knegg: Men det er jo typisk for emnet.


#17

Skilpadda sa for siden:

Ikke unnskyld deg, Nabojenta, for det har ikke jeg tenkt å gjøre, enda jeg er en ekte dilettant som ikke engang har noen bok å bygge synsingen min på. :knegg:


#18

Skilpadda sa for siden:

Disse språkfølerne, altså. :rolleyes: Ingen kvantitative data, altså?


#19

Nabojenta sa for siden:

Jeg synes bare det er litt skummelt å komme inn her og synse sammen med O store synserne. :flau:


#20

Toffskij sa for siden:

Du kan kombinere fuge-s med bindestrek, jo. I sammensetninger med egennavn sier vel Språkrådet at du må skrive enten stor bokstav og bindestrek eller liten bokstav og ikke bindestrek. Ergo at det må hete enten Bergens-tur eller bergenstur. (Det er annerledes om hele sammensetningen utgjør et eget stedsnavn.)


#21

Toffskij sa for siden:

Jeg prøver alt jeg kan å kvantifisere over det jeg faktisk skal og ikke over disse morsomme greiene her i stedet. :sparke:


#22

Skilpadda sa for siden:

Mener du et stedsnavn som er et egennavn? For da er det jo klart at det må skrives med stor bokstav selv om det er et sammensatt ord. Eller mener du en betegnelse på et sted som ikke akkurat er et navn? Sånn som Østlandet, Østlandsområdet og Bergenstraktene?


#23

Nabojenta sa for siden:

Jeg elsker når dere (og mange andre) får meg til å finne frem bøkene mine. Det er vidunderlig å fundere, lete seg frem, innse det opplagte og late som man kan noe, og deretter lese det svart på hvitt i trådene. :hjerter:


#24

Toffskij sa for siden:

Det er de vanskelige, selvsagt. Språkrådet skriver dette:


#25

Toffskij sa for siden:

Og dette:


#26

Divine sa for siden:

Dere altså! :elsker:


#27

Toffskij sa for siden:

Jeg ville kanskje helst gått for østlandsområdet og bergenstraktene her. Den bindestreken sitter litt langt inne for meg også.


#28

Adrienne sa for siden:

Det beste med FP er at det skal ikke så mye til før man begynner å nerde litt.


#29

Dragen sa for siden:

Må jeg lage en egen tråd for å få svar på det jeg lurer på?

:skuffet:


#30

Toffskij sa for siden:

En fugeformativ er et hvilket som helst element som skytes inn når det dannes sammensatte ord. F.eks. e-en til Nabojenta.

Larviksporten må da være håndball. Kan ikke skjønne noe annet.


#31

HSJ73 sa for siden:

Fuge-s eller ikke er vanskelig, altså. En gyllen regel (men ingen regler uten unntak!) er at sammensatte ord får fuge-s, dvs. at det for eksempel heter rødvinsglass, mens fuge-s-en ikke opptrer i ord som vinglass. Når alt kommer til alt må man vel egentlig prøve seg fram og stole på det man har av språkfølelse.

Enkelte ganger kan s-en utgjøre en betydningsforskjell, som for eksempel i tilfellet sjefssekretær/sjefsekretær.



#33

rajraj sa for siden:

I min avis har vi hatt som regel at man benytter seg av bindesteken når det er behov for å understreke stedsnavnet (Ikke stednavnet? :what: Der dukket unntaket opp, HSJ73!), uten at jeg kommer på et eneste eksempel akkurat nå. :knegg:


#34

Maryan sa for siden:

Jeg satt også og prøvde å komme på et eksempel!
Godt jobba!


#35

Bluen sa for siden:

Jeg er enig. :jupp:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.