Vi skal arrangere selskap til helgen. Av gjester kommer både små og store og vi blir ca 25-30 stk. Tidligere har vi laget lapskaus ved slike anledninger, men det må da finnes sprekere varianter? Noen som har forslag til god og forholdsvis enkel festmat?
Når vi har hatt mange gjester har vi ofte hatt meksikansk - det er så greit å lage på forhånd også varme opp. Jeg er ingen racer på kjøkkenet, så her går det i de gule boksene. Pleier å lage en blanding av taco, fajitas og sånn crispy fajitas eller hva det heter. Masse tilbehør, salat, sauser, tacoskjell, pita-brød, tortillas, salat osv. Og nachos.
Eller så lager jeg svinefilet, men det har jeg aldri lagd til så mange (har lagd til rundt 15, og det gikk bra). Også det er jo lettvint da. Fårikål? Men det er vel ikke helt sesong for det nå - det har jeg også laget til mange.
Vi har hatt suksess med chili com carne, med masse godt tilbehør som lefser, ris, nacho chips og guacamole og salsa. Det ligner nok litt på taco, men er enklere å servere til mange. Lefser og ris er forresten litt overload - så det går fint å velge det ene eller det andre.
Bacalao hadde vært kjempegøy, men jeg er redd det ikke ville blitt noen slager. Jeg tror jeg kan telle på en hånd de som ville spist det. :har sær familie:
Chili com carne kan jo gjøres sterk eller litt mer "familievennlig" (for den sære familien, ikke for barna). Også kan du variere hvor hot salsaen skal være.
Trøndersodd er jo kjempelett og godt. Du kjøper ferdige spann, gjerne litt ekstra boller, så koker du et lass med potet og gulrot, og har flatbrød til.
I Nord-trøndelag er dette ekte festmat - jeg synes ikke det er FEST, akkurat, men absolutt noe man kan servere til en gjeng sultne gjester (det serveres i bryllup,det synes jeg personlig det ikke er festaktig nok til, men suverent til nattmaten)
Spekemat hadde vi til samme forsamling i vinter. Pizza gidder jeg ikke, det blir så pes med å få mat til alle samtidig når vi bare har en stekeovn. Chili con carne eller Sodd tror jeg at vi må sjekke ut..
Vi har servert pasta bolognese ved slike anledninger flere ganger. Det kan lages klar dagen i forveien, og blir veldig godt. Så serverer du brød og salat i tillegg.
Ferdigstekte rundstykker med godt pålegg har vi også servert. Det er heller ikke så vanskelig, men det blir jo veldig mange rundstykker til så mange mennesker.
Hva med litt forskjellig tapas? Noe kan lages i forveien, og så varmes opp.
Albondigas, båtpoteter, aioli, brød, noe kyllingsaker, melon, serranoskinke, div oster osv.
Jeg liker godt å diske opp med litt av hvert når vi har mye folk på besøk, alle finner alltid noe de liker.
Det er sikkert å banne i kirka (ettersom jeg ser at mange her er veldig begeistret for sodd), men det er for meg noe av det stussligste som går an å servere. Det hjelper ikke hvor mange "kjøttboller" eller ekstra grønnsaker man putter opp i. Det er og blir en tynn, ikkesmakende buljongvariant med litt tilltygg. Skal man først servere noe i den gata hadde jeg heller laget en grønnsaksgryte selv fra bunnen, med farseboller feks. Eller så er ferskt kjøtt og suppe knallgodt - lettvint å lage - og servere!
Jeg har ved et par anledninger blitt invitert i selskap hos trøndere hvor vi da skulle serveres sodd. Da har det vært sodd fra spann og det smaker da ingenting annet enn tynn buljong? Hvilken type er best? Mulig jeg har vært veldig uheldig, men jeg skjønner liksom ikke greia med sodd altså. Annet enn at det er lettvint å lage\servere altså...;)
Jeg kommer fra Valdres og jeg er oppvokst på hjemmelaget tradisjonsmat. Jeg er ingen "matsnobb" og skjønner at det er forskjellig smak og kultur rundt om i landet, men hvorfor lager ingen sodden selv?
Taco er noe de fleste liker (og kjempelett ,fort og greit å lage !) Om man øsnker å gjøre det litt festligere kan man feks lage tacopai og servere med salat og en god rømmedressing til ......
Jeg hadde ikke gått for Sodd.Det ble servert i dåpen til tanteungen min siden svigerinnen min er fra Trøndelag. Det ble MYE sodd igjen,og det gikk mye kaker. Det ble for å si det mildt en fiasko.
Jeg hadde nok gått for et minikoldtbord (karbonader,eggerøre, salat, kylling,brød), lasagne eller ei gryte.
Ikke overbegeistret for mat fra spann jeg heller. Bestille koldtbord vil nok mildt sagt sprenge budsjettet. Jeg er ørlite grann fristet til å servere fiskesuppe med rundstykker til, kjenner jeg, men må kanskje se an værmeldinga.
I den verdenen man ikke regner sodd og lapskaus for festmat:p
Jeg synes det er så skuff å få servert dette, det er jo letttvint hverdagsmat, jo.
Koldtbord kan være både enkelt og greit, men det er klart at man må påregne noe tid til matlaging.
Hvis man vil ha minst mulig å gjøre før et slikt måltid er Boef Bourgignon det klart enkleste alternativet.
Lett som en plett, og lager seg selv mer eller mindre.
Ellers vil jeg slå et slag for tapas eller lasagne. Kjøttboller i mengder, kyllingvinger og poteter. Noe ost og den fantastiske foccaciaen. Og aioli da.
Koldtbord er veldig greit. Serverte det 4.juledag og omtrent alt var klart på forhånd. Hadde to typer salater, elgkarbonader men lauk, eggerøre, rundstykker, spekemat og marinert kyllingfilet. Alt unntatt kyllingfileten og den grønne salaten blei lagd dagen før. Den marinerte kyllingfileten blei steikt i ovnen rett før alle kom. :)
Nei altså personlig syns jeg det lukter og smaker forferdelig. Og når ikke en gang bikkja ville ha det så...Men jeg forstår at det er en trøndertradisjon,den slo bare ikke an i vår familie...
Jeg synes lasagne er genialt.Bruk en eller flere store former.
Du kan lage den ferdig dagen før, men ikke stek den i ovnen før den dagen den skal serveres.
Salat og godt brød til :nam:
Tjah. Dersom du allerde er inne på fiskesuppe ville jeg ha servert den uansett vær. Jeg synes i alle fall det er både godt og festpassende uansett vær. :knegg:
Alternativt ville jeg ha tenkt på chili con carne eller boeuf bourgignon som allerde nevnt. Eller gått for lapskaus som du pleier, jeg synes det er godt og det er noe alle liker. For meg er det dessuten nesten eksotisk siden jeg bare spiser det hos Mamma. :knegg:
Hva med å lage grillmat, lage ferdig pakker med fisk, grønnsaker, kylling, biff, pølser(til de som vil ha), hamburgere, pitapizza, sommerkotletter etc. Så ha en stor bolle med potetsalat og en stor grønn salat, hvitløksbød som tilbehør.
Jeg har servert Tom Kha suppe med brød (thailandsk kyllingsuppe), fiskesuppe, grønnsakssuppe med revet ost, rosmarin- og sitronmarinert svinefile med med fløtegratinerte poteter og salat, pasta- og kyllinggrateng, grillet kjøtt og/eller pølser med salat og grillede majskolber når vi har hatt så mange på besøk. Alltså, ikke alt dette ved et besøk, men hver rett ved forskjellige anledninger. :D
Synes det skal være enkelt, så man kan kose seg med gjestene og at maten kan forberedes.
I neste familieselskap har storebror ønsket seg lasagne, så til helgen skal jeg by 25 personer på det, det er jo også et alternativ. Aner ikke helt hvor mye jeg trenger da, men en langpanne og to mindre former??
Et par digre porsjoner hjemmelagd lasagne, med salat til. Og baguetter, hvis du vil være litt corny. (Jeg syns brød til pasta er super-rart, men noen vil visst ha det)
Kan lages ferdig dagen før, stekes nesten ferdig, og så bare varmes fort i ovnen.
Det er jo ikke spann eller ikke spann som avgjør om maten er god. Men hva som er puttet oppi spannet. Inderøysodd er skikkelig kjøtt, skikkelig kraft og kjøttboller som er puttet ned på spann og frosset ned.
Jeg synes det beste av alt er at folk som gjerne disser lapskaus og sodd gjerne foreslår de franske eller italienske variantene av alt-i-ett-gryter. :humre:
Enig. La gjesten gjør jobben. Det er sommermat og det er nyyyyyydelig. (Legg på noen krabber til de eksotiske og pølser til ungene.)
Loff er godt, men tilbake til avsporingen: Mener du at du ville tatt kontakt med alle inviterte før du inviterte for å spesifikt spørre om de tåler reker (eller gluten eller melk eller nøtter eller andre ting)? Og at dette er noe som alle bør gjøre? Gjør alle det?
Jeg gjør det, mye fordi jeg ikke tåler en del ting selv og vet hvor kjipt det er å ikke kunne spise når en er på besøk. Eventuelt lager jeg såpass variert mat at alle finner noe de kan spise. Hadde jeg kommet i et selskap med reker, loff og majones hadde jeg faktisk ikke kunnet spise (muligens litt reker). :) Det sagt, jeg forventer ikke at andre husker på sånt, så jeg sier fra til vertene eller sørger for å ha med meg reserve.
Nei, jeg ville ikke gjort dette. Har man allergier så får man si ifra når man blir invitert. Snuppa har flere venner med forskjellige hensyn man må ta i matveien (både allergier og reigion). De som det må tas hensyn til, gir beskjed om dette når de sier ja takk til invitasjon. Det har alltid vært helt uproblematisk.
Jeg har vært i et stort rekelag der vi hadde langbord med aluminiumsfolie i midten, strukket utover bordet (papirduk under). Rekene ble strødd utover folien. Veldig dekorativt, lettvint og fantastisk lett å rydde.
Det mest ironiske er at jeg akkurat har fått en forespørsel og sagt ja til å lage sodd til 40 personer kommende helg. Riktignok av vilt, men likevel
:rofl:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.