Guava sa for siden:
- Nyheter og media:
Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
8-timersregel om alkohol og jobbing i helsevesen
Enhjørning sa for siden:
Jeg synes ærlig talt det høres ut som sunn fornuft, og det er underlig at det faktisk må regelverk til (= at ansatte faktisk ikke klarer å tenke på det helt av seg selv).
Man skulle tro det var en selvfølge, men det er klart, jeg er jo klar over at det ikke er det.
Miss Norway sa for siden:
Pliktmessig avhold i helsebransjen burde være selvsagt, så jeg synes at regelverket er på sin plass. Jeg har alltid syntes det var snålt at ikke vi har hatt det.
For å være ærlig så burde jo det jo være sånn på alle arbeidsplasser. Åtte timer er jo ingenting. Er det mange som synes det er kult at noen kommer på jobb som drakk for mindre enn åtte timer siden?
Maylen sa for siden:
Jeg er forundret over at det i det hele tatt må et regelverk til for å få det til. Jeg er også forundret over at dette ikke er en selvfølge og evt regelverk ikke allerede har vært i lang tid.
Inagh sa for siden:
Jeg syns også det høres ut som sunn fornuft, all den tid at oppi mitt lille hode, bør det ha gått minst åtte timer fra alkoholinntak til man går på jobb uansett hva man holder på med, med mindre man har en jobb hvor alkohol er endel av settingen.
Men, det er vel flere som ikke tenker slik, vil jeg tro - så kan hende det er greit med et regelverk rundt dette?
Kirsebær sa for siden:
Jeg syns det skulle været en selvfølge, og siden det ikke er det så er det vel en bransje det er lurt å få en lov som regulerer det.
I helsesektoren har du mye med andre mennesker å gjøre, og dermed har vel svært få noen gode argumenter mot en slik lov.
Men sånn ellers er jeg litt lei av at en del politikere ønsker å lovregulere alt som ikke er sunt for oss.
Susse sa for siden:
Omsider sier jeg.
Etter å ha møtt kolleger på byen langt på natt, dypt nede i glasset, og samtidig visst at disse skulle på dagvakt 7.30 føler jeg det er helt på sin plass. Spørsmålet er om det faktisk hjelper ?
Maylen sa for siden:
Her er det jo da snakk om å lovregulere noe som ikke er sunt for andre enn deg selv. I helsesektoren kan det nok bli veldig fatalt med promille på jobb. Omtrent som promille bak rattet.
Susse sa for siden:
Absolutt ! Det er mye teknisk utstyr som krever at hodet virker 100% klart. Ser for meg en skikkelig sliten sykepleier med lett promille som skal stille inn en morfinpumpe. Det kan virkelig være fatalt !
Greit nok at man alltid skal dobbeltsjekke osv. men f.eks i hjemmesykepleien har man ikke alltid noen å dobbeltsjekke med.
Kirsebær sa for siden:
Det er jo det jeg sier? :gruble:
"MEN ELLERS" sier vel noe om at jeg ikke mener det om denne yrkesgruppen?
Maylen sa for siden:
Jeg tenkte du mente at ellers er du lei av at de lovregulerer alt som ikke er sunt for oss, som feks røykelov, hvor alkohol skal selges og lignende.
Kirsebær sa for siden:
Jeg vet ikke om vi snakker rundt hverandre, men det jeg mener er at Jeg er veldig for lovregulering i forhold til mange saker der man omgås andre mennesker, og der egne uvaner går utover andre.
Men i det store og hele liker jeg ikke lover som kommer bare for å regulere eller begrense personlige valg. Et eksempel er ølsalg som stenger kl 20 selv om butikken er åpen til 23. Han som foreslo at det ikke skulle selges pølser på bensinstasjoner mener jeg var helt høl i huet, at tobakk og snus nå må gjemmes bort i lukkede skap er helt ulogisk, osv. Om noen vil åpne et utested der det er lov til å røyke, syns jeg egentlig det skulle vært lov også, men for egen del er jeg glad det må røykes ute.
Maylen sa for siden:
Vi snakket rundt hverandre, men ikke nå lengre.
Katta sa for siden:
Jeg er ikke helt sikker på hva jeg mener her. At man stiller uten promille på jobb er en selvfølge. Virkelig. Og at man ved tvil må avgi rusprøver er også selvfølgelig, selv om jeg tror jeg hadde vært på vei ut av den jobben jeg har hvis arbeidsgiver hadde mistrodd meg såpass at jeg hadde blitt avkrevd en slik prøve.
Men dette med 8 timer før....det blir en type regulering av fritiden jeg ikke liker. Ikke at man skal drikke før man går på jobb, men det er veldig stor forskjell på å drikke på by'n og å ta to slurker vin til en matrett det passer naturlig sammen med. Selvfølgelig nesten ikkeno fordi man vet man må være edru, men likevel. Jeg synes det holder å ha nulltoleranse for promille på jobb uten at man må detaljregulere hva folk gjør i timene før de kommer på jobb.
gnuri sa for siden:
På høy tid! Jeg er i grunen litt sjokkert over at dette ikke allerede var et forbud.
m^2 sa for siden:
På høy tid og en selvfølge!
Morella sa for siden:
Jeg må si som flere her, på høy tid!
Ole Brumm sa for siden:
Helt på sin plass, jeg trodde faktisk de hadde det allerede.
annemede sa for siden:
Jeg synes at åttetimers regelen er litt pussig, all den tid at for eksempel sjøfolk kan bøtte innpå så mye alkohol de bare orker frem til 8 timer før de skal på jobb, det er ikke alltid man rekker å bli edru på åtte timer. Dessuten kan kapteiner på store skip ha rimelig høy promille helt lovlig, sånn for å trekke inn litt andre ting.
Men at man skal stille rusfri på jobb, helt klart. Og om man da har tatt to små slurker med vin 1 time før eller om man har drukket et halvt glass vin 7,5 timer før, akkurat der sliter jeg litt kjenner jeg.
Kirsebær sa for siden:
Sånn egentlig syns jeg jo alle kan leve slik at vi ikke trenger lover og regler for noe som helst. Hvis alle hadde vært nogenlunde oppegående hadde vi ikke trengt forbud mot noen ting.
Jeg regner med når de lager en 8-timersregel i forhold til alkohol og jobb i helsevesenet så finnes det mest sannsynlig statistikker som tilsier at det er litt promille innblandet i en del uheldige saker. Og sånn sett skjønner jeg at de kanskje føler seg tvunget til å lage en slik regel.
Det er jo ikke de som tar seg et glass vin til maten 5 timer før jobb de er ut etter å "ta".
annemede sa for siden:
Og etter det jeg har inntrykk av er det kanskje ikke alkohol som er det rusmisbruket som er det største problemet.
Kirsebær sa for siden:
Det er forsåvidt et inntrykk jeg sitter med også.
Og jeg er veldig på linje med dere som sier at det ikke er ok å sette føringer for folks fritid altså. Men jeg skjønner samtidig om denne regelen kommer.
Robyn sa for siden:
Dette er jeg enig i. :nikker:
8 timer vil dessuten ikke alltid være nok om personen har vært helt møkkings og på stigende rus 8 timer før han/hun skal på jobb.
Katta sa for siden:
Jeg synes forresten det er ganske fascinerende at medikamenter tatt pga sykdom ikke regnes som rusmidler. Akkurat som om de nødvendigvis gir mindre sløving av sinnet enn om de ble tatt med rus som hensikt.
Kirsebær sa for siden:
Lørdags og søndagsfravær på jobb har nok også en ganske klar sammenheng med alkohol vil jeg tro.
Serafin sa for siden:
Det kan vel ha noe med dosering å gjøre?
Det er forskjell på å ta en paralgin forte når du legger deg klokka 22.00 pga smerter, og på å hive i seg 4 stykker utpå kvelden bare fordi.
Katta sa for siden:
Joda jeg ser den. :) - dette gjør det vel hverken vanskeligere eller enklere med ansatte som har gode grunner til å ta medikamenter som kan være sløvende.
Left sa for siden:
Jeg er selvsagt for en slik regel, og forstår at det blir vanskelig å nyansere det tilstrekkelig.
Når jeg har senvakt på lørdag er jeg ferdig 22.30. Da klarer jeg aldri å legge meg med en gang, men synes det er godt med et glass øl, eller et halvt glass vin. Jeg begynner på jobb igjen morgenen etter 07.30, og de slurkene med vin jeg tar påvirker ikke jobben min på noen som helst måte.
Men ingen med vettet i behold f e s t e r etter senvakt, for så å gå på dagvakt dagen etter.
At jeg tar meg et lite glass øl, eller et halvt glass vin før jeg rolig tusler i seng, det ser jeg ikke noe galt i whatsoever.
Kirsebær sa for siden:
Og jeg regner ikke med at dere som tar dere et glass vin mellom senvakt og tidligvakt tar så veldig hensyn til denne loven heller. Men det gjør det vel enklere for arbeidsgivere å gjøre noe med de du nevner først her. :nemlig:
Katta sa for siden:
Eller man kan bruke det om man ønsker å sverte en ansatt man ikke liker av andre årsaker. Loven er utmerket mat for de som ønsker å sette ut rykter. Jeg har ikke mer tiltro til arbeidsgiver enn at jeg er sikker på at dette kan bli brukt mot ellers hederlige ansatte. Hvis det ikke er meningen å ramme de som drikker et glass øl på verandaen, må det heller ikke lages en lov som forbyr en slik handling. Hvis argumentet er sikkerhet for pasientene, holder det i lenge at loven omfatter den tiden man er på jobb.
At enkelte arbeidsgivere gjerne skulle hatt muligheten til å få ned fraværet grunnet fyllesyke skjønner jeg veldig godt. Men ikke ved å begrense friheten til alle andre.
Left sa for siden:
Nei det kan jeg garantere. Jeg drikker selvsagt aldri slik at jeg kjenner det i hodet, når jeg vet at det bare noen timer til jeg skal på jobb igjen. Jeg gjør det jo forsåvidt sjelden ellers også :knegg:
Serafin sa for siden:
Jeg regner med at folk har vett nok til å vite hva slags medisiner de kan ta og samtidig gå på jobb? Hvis noen må feks gå på beroligende, så regner jeg faktisk med at de er sykmeldt, så lenge de jobber i helsevesenet feks.
Men mulig jeg er naiv. :knegg:
annemede sa for siden:
hva da med sovemedisiner, de sitter jo ofte igjen til langt ut på dagen.
Interference sa for siden:
Jeg trodde de hadde pliktmessig avhold allerede jeg.
Men jeg synes det er på høy tid at de får det.
Siritk sa for siden:
I mine helsekretser er det en uskreven regel med avhold. Det handler også litt om at vi kjører bil i arbeidstiden og jobber med mennesker med alkoholproblemer. Er for regelverket, for meg er det bare en formalisering av allerede eksisterende regler.
Ansatte i helsesektoren tar like mye tabletter (om ikke mer?) enn andre yrker. Jeg ser med skrekk og gru på det hvis jeg feks må informere sjefen om medikamentbruk så lenge det ikke er narkotiske stoffer i medikamentet. Det kan gi, som flere skriver ift regelverket, grobunn for mistanke og misbruk.
Dette kommer da mest sannsynlig til å skje:
Siritk sa for siden:
Er forskjeller på sovetabletter også da. ;) Spent på medikamentlista kjenner jeg.
Skoletannleger er vel en egen rase? Husker lukta jeg også...
Gaia sa for siden:
Jeg ville tro at nulltoleranse for promille er mer effektivt enn at man har et krav om avhold et visst antall timer før vakt. Jeg vil f.eks. heller opereres av en kirurg som tok en liten øl til grillmaten klokken 17, før han gikk på nattevakt klokken 2230 enn av en kirurg som har vært i et utdrikningslag hele helgen og vært på fylla omtrent til klokken 22, for så å gå på vakt 0730 dagen etter. For å sette det litt på spissen.
Carrera sa for siden:
Jeg synes denne 8 timers regelen er litt rar, og jeg har stusset på den mange ganger opp mot yrkessjåfører... Om man er på fest og drikker seg skikkelig full, men stopper 8 timer før man skal på jobb, så er det slettes ikke sikkert at man er fri for promille uansett etter 8 timer.
Og på samme måte; om man tar en øl 7 timer før man skal på jobb, så vil promillen være ute av kroppen.
Altså synes jeg det høres ut som en regel som på den ene siden ikke kan håndheves, og på den andre siden ikke kan garantere at folk faktisk er promillefri når de kommer på jobb.
Min mann jobber i Nordsjøen, og i forbindelse med utreise så kan det bli tatt promillekontroller før de går ombord i helikopteret. Har man promille så får de ikke reise ut, enkelt og greit. Har aldri hørt snakk om noe timesregler her, kun promille. Og det er jo det som er det viktige.
Jeg er selvfølgelig for at helsepersonell er edrue på jobb. Noe annet skulle bare mangle. Men jeg tror vel heller at en promilletest er løsningen, fremfor å si at 8 timersregelen gjelder.
Nenne sa for siden:
Selvfølgelig er det promillen som er problemet, men jeg tror en slik regel får folk til å stoppe opp og tenke og at mye kan løses ved at dette blir en regel. Den burde for øvrig gjelde for alle yrkesgrupper. Ingen gjør en god jobb når de er bakfulle.Carrera sa for siden:
Jo, helt klart, men jeg tror samtidig at det ikke vil ha noen hensikt opp mot de som gir f i å tenke på jobben når de tar seg en fest. De kan, med en slik regel fortsatt drikke seg amøbe, bare de stopper og har 8 timer uten inntak. De vil likefullt komme bakfulle på jobb.
Det er nok uansett ikke enkelt å skulle få en garanti for at folk ikke er påvirket på jobb. Det er vel de færreste tiltak som kan håndheves slik at det blir en garanti.
En promilletest vil vel kunne luke ut de som faktisk har promille i blodet, men så har man de som promillen er gått ut av kroppen på, men som fortsatt er sløve, og de som bare har sovet altfor lite om natten, selv om de ikke har drukket. En overtrøtt men edru person er ikke stort bedre enn en bakfull person, hva konsentrasjon gjelder.
Mirasol sa for siden:
:jupp::jupp:
:jupp::drikker opp min ene 2,25% cider så fort som mulig så jeg holder meg innenfor de åtte timene:
:skål:
Nessie sa for siden:
Jeg så et innelgg i VGi dag, der det ble satt spørsmålstegn ved legenes fritak, ift å kunne jobbe maaaaange timer i strekk uten søvn. Han som skrev mente at det å jobbe 24-30 timers vakter er like ille, om ikke verre, enn å ha drukket kvelden/natta før jobb. :vetikke:
Han påpekte at det hvert år dør 2000-3000 personer i Norge pga feilbehandling, og han henviste til en studie ved Harvard som viste at leger som jobber mer enn 16 timer stiller 5 ganger så mange feildiagnoser. :nemlig:
Carrera sa for siden:
Jeg har ikke vondt for å tro på det der. I hvertfall at det er like ille. Når man er overtrøtt, så svekkes konsentrasjonen og reaksjonsevnen, og man blir sløv, likegyldig og i det hele tatt. Jeg ville ikke lagt meg under kniven til en kirurg som ikke hadde sovet på et par døgn.