Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

[Hage] Forbaskade tuja

#1

Rug sa for siden:

Vi hadde lovet oss selv å aldri plante en tuja. Vel, det gjorde vi ikke. Vi kjøpte et hus der forrige eier hadde plantet tujahekk, bestående av over 100 trær. Hurra.

Nøyaktig hvor mye jobb er det å grave den opp igjen? Sånn målt i antall ganger klippejobben? (For det var noe rask, de har ikke klippet den på flere år, så hekksaksa klarte ikke de tykke greinene. Tenk hvordan hekken blir om ti år. :eek:)


#2

Interference sa for siden:

Spa opp litt og litt?
Jeg hadde fjernet hele skiten tror jeg. Men det er mye jobb å spa dem opp hvis de er gamle da.


#3

Nelly sa for siden:

Sett de på Finn.no gratis om de graver opp selv.


#4

kokosbolle sa for siden:

:gaah: Her er jeg også, naboen har planta thuja-hekk nederst i hagen vår (på grensen mellom tomtene våre) og jeg kommer til å følge med som en hauk på at de klipper den skikkelig. Vi har også en thujahekk ved inngangspartiet mellom oss og naboen og den er helt forvokst og stygg.


#5

United sa for siden:

Om 10 år kan den være fin? Klipp ofte og lev med at toppen ikke er pen når dere har tatt den.

Om dere ikke går for å grave opp.


#6

gullet sa for siden:

Bruk motorsag på den om den er for kraftig(det måtte vi på hekken ut mot veien).
Det ser helt j ... ut en stund men blir fin igjen.

Skal du grave den opp må du nok til med en liten gravemaskin.


#7

Canisa sa for siden:

Vi gravde opp 5 schvære, stygge tuja i fjor høst, og det gikk fort og greit. De har heldigvis ikke så lange røtter.


#8

GinaK sa for siden:

Er det ikke noe lurt altså? :confused: Vi lurer på å plante thujahekk rundt plattingen vi har for å få den litt skjermet... blir stammen og grenene tjukke og ugrei altså? Vi vurderer thuja fordi den kan holdes smal og klippes lav. HAr ikke så stor tomt.


#9

Inagh sa for siden:

Vi hadde en tuja som ikke liknet grisen nederst i hagen - i skillet mellom oss og naboen - stor, stygg som juling og bare til irritasjon. Takk og lov var naboen minst like lite glad i det forbaskade treet som oss, så i fjor sommer gjøv han løs på skitet med motorsaga - og nå står det igjen bare en diger stubbe, som ingen av oss helt orker gå løs på. :humre:


#10

United sa for siden:

Om du trimmer ofte og konsekvent, tror jeg det blir supert. Mange "hater" thuja, men få hekker har samme egenskaper.


#11

safran sa for siden:

Thuja gir en fin hekk om du behandler den skikkelig. La den vokse til ønsket høyde, og kutt den på toppen. Så tar du toppene hver sommer, og jevner litt på sidene.


#12

GinaK sa for siden:

Sorry at jeg kupper tråden din, Rug. :o Men siden det var snakk om thuja... det finnes jo to typer thuja som man kan bruke som hekk.
En er søylethuja og en er mer rett i formen. En av de er lys og den andre er mørkere grønn i grenene..

Hvilken egner seg best som hekk?
Venninnen min nevnte noe om dette som er skrevet her, at en av typene får veldig tjukk og grov stamme og grener... den vil jeg jo ikke ha.... er det den lyseste som er penest som lav hekk? Er det søylethujaen? :detektiv:


#13

Che sa for siden:

VI har tujahekk. Den var plantet da vi flyttet dit - og de plantet den fordi de vokser raskt og blir fort tette - den går nemlig mellom gangveien hvor alle går (kommunal gangvei) og hagen vår. Vi klipper den hvert år - og den er enn så lenge fin og jevn.


#14

Kanina sa for siden:

Thuja er virkelig noe av det styggeste jeg vet om. Det virker på meg som et slags symbol på dårlig naboskap og at man ønsker minst mulig kontakt med hverandre. Dessuten er fargen stygg, og fasongen er ukoselig. Sånn, nå har jeg fått sagt hva jeg mener om den saken. Godt å få det ut.


#15

Rug sa for siden:

Hvis jeg husker riktig, er det Brabant du ikke skal ha. Det er den billigste, og den som ble brukt i det nye byggefeltet her, på folkemunne kalt thujaskogen. Den vokser fort og tåler ikke så mye.

Husk at thuja er et tre, ikke en busk, og enkelte kan bli opp til 30 meter. Mine foreldre fjernet et par 20 år gamle thuja i fjor, de måtte kjøre flere turer til hageavfallsdeponiet. I tillegg skal de ha mye vann, og tar dermed mye næring fra resten av hagen. De fryser også lett på vårparten, når solen skinner og jorden er hard.

Det er ikke mange som har dens vokseegenskaper, men du skal gjøre en god plantejobb for at ikke noen av trærne dør etter et år eller to, ikke sette dem for tett (mange setter dem tre på meteren, det er i følge hagesenter jeg har snakket med i overkant tett. Du får kjapt tett hekk, men det blir for liten plass for dem).


#16

Rug sa for siden:

Grunnen til at vi spekulerer på å hive hele hekken er at vi ser for oss at det er mye lettere å gjøre det nå enn å komme til med en gravemaskin om noen år. Flere av trærne viser allerede tørketegn, med brune greiner. I tillegg kunne jeg tenkt meg å utnytte plassen de tar til busker og trær som kan stå i blanding, syriner, bærbusker osv.


#17

Anda sa for siden:

Noen jeg kjenner spurte en gartner hva som var riktig planteavstand mellom tuhjaer. Svaret var "flere kilometer".

Men jeg ville ellers anbefalt en gravemaskin, 100 gamle tuhjatrær må være en kjempejobb. Ellers kan du jo forsøke å klippe/forme den. Vi gjorde det med den vanstelte som stod da vi kjøpte huset, og nå er den firkantet og til å leve med, i det minste.


#18

Salt sa for siden:

Thujaen vår forsvant for et par uker siden. :kry: Da sagde mannen ned hele skiten. Vi har til gode å ta opp røttene da, men jeg har lest at det "bare er å spa opp", gjerne fukte jorda godt først, for da sitter ikke røttene så godt.


#19

Mrs. Longbottom sa for siden:

I tillegg stinker den. Jeg virkelig avskyr thuja.


#20

kokosbolle sa for siden:

En runde med Roundup på røttene så skal de visst blir lettere å spa opp. :jupp:


#21

GinaK sa for siden:

Stinker??!!:eek: Nei, da vil jeg ikke ha den rundt uteplassen min.
Æsj, men hva er lurt å plante rundt den lille plattingen da tro? Den må ikke bygge så veldig i bredden, det var derfor jeg tenkte thuja, for den er vel fin å formklippe...
Kanskje et lite gjerde og en klematis eller an annen hurtigvoksende klatreplante som kan vokse seg bortover... :)


#22

Balanse sa for siden:

Jeg synes dere overdriver litt, jeg. Tujaen opplever vel det samme som crocs og andre motefenomen, litt sånn at man elsker eller hater, og at de med "god smak" nå rynker på nesen. Jeg synes det er rart å legge en plante for hat på den måten, det er ikke berbris med stikkere vi skriver om her. Det er en grunn til at tujaen er blitt brukt mye, og hvis man steller den ordentlig er den en ok hekk som slett ikke lukter vondt. Ypperlig om man bor i områder med mye vind, eller ekstremt innsyn. Det kan likevel være greit å være obs på at den har sterk signaleffekt i manges øyne, og at valg av hekk altså tolkes til mye rart om deg som person. :himle:


#23

Elin sa for siden:

Etter å ha plantet misslykkede hekker som dør de siste årene, både Blankmispel og annen skit som fryser i hjel her oppe på kalde Romerike, vurderer jeg å anskaffe stor, svær hurtigvoksende thuja. Noe annet overlever ikke her oppe i hvert fall...


#24

Mrs. Longbottom sa for siden:

Jeg syns at thuja lukter veldig vondt, det har ikke noe med at jeg syns det er umoderne, men rett og slett min oppfatning av lukten. Det er vel ikke noe å himle etter...


#25

Rug sa for siden:

Det er ikke først og fremst utseendet som gjør at jeg ikke liker den, det er det faktum at det er et tre som kan vokse seg gigastort. Dermed blir stammen veldig tykk etterhvert som hekken klippes, og hekken blir desto mer glissen.

Et tre behøver mye næring, som det må ta fra en plass. Et tre som står så tett sammen med andre trær vil ha problemer på vårparten, og står derfor i langt større fare for å bli brun, og den erstatter ikke på samme måte grener som andre hekker ville gjort. Det har for min del ingenting med mote å gjøre, det er rent praktisk.


#26

Elin sa for siden:

Jeg tror du har litt rett...

Jeg skulle absolutt ikke ha tuja... men innser vel at det er den eneste planten som overlever og ser både grønn og frisk ut i det området jeg bor i, som er svært værhardt om vinteren....
Tror jammen jeg skal skaffe tuja...


#27

Elin sa for siden:

Lukter tuja noe som helst...?? :rusler over til naboen og lukter på hekken:

Nei, den lukter ingen verdens ting faktisk... merkelig.


#28

kokosbolle sa for siden:

Jeg er enig med Rug i grunnen til at jeg ikke vil ha de i hagen. Det er trær som får skikkelig tykk stamme etterhvert.


#29

Susse sa for siden:

Vi kjøpte hus med stor og dårlig stelt tujahekk.
Nå har jeg jobbet og klippet, med svær hekkeklipper, hver bidige sommer i 7 år og hekken vår er kjempeflott, så det så !
Helt tett, finnes ikke gul, og holder veistøv unna og skjermer helt for innsyn. Så det går ann.


#30

Mrs. Longbottom sa for siden:

seriøst? Jeg kjenner det godt, og blir uvel når naboen klipper.


#31

Polyanna sa for siden:

Hvordan klipper man? Er det bare klipp-klipp hvor som helst på hekken, eller må man bare ta "skuddene" eller hva?

Jeg begynner å angre litt på de vi satte opp litt overilt...


#32

United sa for siden:

Du vil ha rett vertikal og rett horisontal sikkert. Ellers blir det litt rar hekk kanskje. Saken er å ta toppene når høyden dere vil ha er nådd. Og bredden dere vil ha. Bruke snor er lurt, da er det lettere å få det rett. Så er det bare å klippe. Og klippe. Jo oftere du gjør det, jo lettere er det å vedlikeholde. Og jo tettere og penere blir det, fordi du unngår tykke grener. Men har du det, så klipper du de også.


#33

GinaK sa for siden:

Er det bare toppen som ikke klippes før høyden er nådd? Skal/bør man altså klippe sidene hvert år fra den er plantet for å få en jevn og pen hekk?


#34

safran sa for siden:

:dulte:


#35

Elin sa for siden:

Lukter ingen verdens ting. Helt seriøst. Har dobbeltsjekket. Du bør vurdere innkjøp av luktfri-thuja :ja:


#36

Chanett sa for siden:

Jeg tusler gjerne rundt i crocs i hagen, men tujah, nei det kommer ikke innenfor tomta vår. Takke meg til en pen bøkehekk. Den blir veldig tett den også, så man trenger ikke å plante tujah for å hindre innsyn.


#37

ItsOnlyMe sa for siden:

Vi har vi da......... og synes ikke den er stygg? Har klipt den hvert år, både opp-på og på sidene, og den er gjevn og fin..


#38

ItsOnlyMe sa for siden:

Den lukter forøvrig ikke noe spes.? Det finst nok mange ulike sorter thuja...


#39

Mrs. Longbottom sa for siden:

Mamma har tre forskjellige typer, og alle lukter. Det er ikke noe jeg innbiler meg heller, jeg har aldri hørt om noen som ikke syns det lukter før. Men for all del, om man ikke kjenner lukten, og ikke syns den er stygg, er det jo bare å plante i vei. Jeg vil ikke, for jeg syns den stinker og er stygg ;)


#40

safran sa for siden:

Brabant lukter litt gran, syns jeg. Jeg syns den lukter veldig godt, men lukten kjenner jeg bare når jeg klipper den. Ellers er den luktfri.


#41

carmenzita sa for siden:

Da kommer vi i kategorien snåle naboer som har 150 tujaer rundt tomta......
Den ble plantet fordi vi ikke ville ha innsyn fra x`en til min kjære.....da vi traff hverandre kommenterte hun alt hun så her nede...
Den er vintergrønn og holder vinden litt i sjakk.

Vår har nå nådd rett høyde,så den finklippes bare hvert år.


#42

Ru sa for siden:

Jeg har en tuja. Den fikk jeg som sånt søtt lite dekorert juletre da jeg gikk i 6. klasse.
Den ble plantet ut etterhvert, i hagen til mine foreldre. Det er ganske mange år siden den vokste meg langt over hodet. :knegg: Men det er ikke mitt problem, den står ikke i min hage. :filer:
Vi har for øvrig en og annen tuja her i hagen. Stygge som pesten, de er helt brunsvidde på ene siden fordi de har stått for nære andre buskevekster. De skal nok opp og vekk så snart anledningen byr seg, sammen med kjeglegranen.


#43

Malama sa for siden:

Vi har et slikt tre eller to mot naboen. Ikke en hekk (vi har hekk også...rundt resten av frimerkehagen) Vi snakker tre, den største stikker godt over rekkverket på veranden i andre etasje, og er plantet lavere i terrenget enn bakkenivå i første...

Det er mulig å bare skjære det ned med motorsag, ja? Det vokser ikke opp igjen? (det gjør jo hekken... og dere snakker om å beskjære disse trærene som hekk?)


#44

Salt sa for siden:

Vi har fjernet røttene i dag. Litt hardt arbeid, men ikke verre enn at mannen gjorde det alene med spett og spade. Vannet røttene godt først slik at de slapp litt taket i jorda. BORTE! :glis:

malama: Vi sagde dem bare ned, men vi fjernet rota og, da.


#45

Chablis sa for siden:

Vår lukter ingenting hvertfall.


#46

Nelly sa for siden:

Vi har tuja mot en naboe, og det er nettopp for de vi ikke ønker noe kontakt med dem sær.


#47

Hyacinth sa for siden:

For dem som liker en formklippet hekk, ja. :skremt:

Vi har plantet laurbærhegg. Vokser fort og er vintergrønn.

Tujaene her i Siddisland er blitt brune etter den harde vinteren, så jeg kan ikke skjønne at den overlever øst- og nordpå.

Jeg hater tuja, og det har jeg alltid gjort, det har ikke noe med mote å gjøre. Jeg hater også "pent" klippede hekker. Jeg mener ikke at de trenger å vokse uhemmet, men firkantede hekker får jeg angst av.


#48

safran sa for siden:

Eh, vår er ikke firkantet. Den er ganske spiss på toppen, og skråner nedover - som en julegran. Men ellers skjønner jeg ikke hva som er galt med litt symmetri og ryddighet.


#49

Hyacinth sa for siden:

Jeg liker ikke firkantethet i hagen. Selv om jeg har rot på hjernen.


#50

safran sa for siden:

Rot på hjernen? :humre:


#51

Puslingen sa for siden:

Eg er eit "gjerde-menneske" sjølv, så eg vil ikkje ha noko hekk. Men akkurat kva andre folk finner på i sin hage, bryr eg meg lite om. Så lenge dei har sånn nokonlunde med klær på, og ikkje bedriver tida med ting som gjerna høyrer til i meir skjerma omgivelser. :filer:


#52

Polyanna sa for siden:

Vi har også plantet en del laurbærhegg. Det er tålmodskrevende greier, i hvert fall i vårt klima, og denne sprengvinteren stod den ganske brun og bar tilbake, stakkars.


#53

Mei sa for siden:

Det er thujahekk mot oss på deler av naboen sin tomt. Den har nok stått der i over tjue år. Jeg synes den er helt grei. Den burde vært stusset mer på vår side gjennom årene, og nå er det vel for sent uten å få gule partier? Den er ikke min favoritt, men helt greit der man ønsker en grønn "vegg". Har forøvrig aldri merket at den lukter - og den klarte i allefall vinterens minus tjuetre på det kaldeste.


#54

safran sa for siden:

Tror ikke det er noe problem å stusse den, Mei.
Og en av fordelene med thuja er nettopp det å kunne lage en grønn vegg når man ikke ønsker innsyn.


#55

Mei sa for siden:

Jeg forsøkte å stusse den - og lenger inn i hekken er den jo litt gul. Blir det grønt igjen etter en stund om jeg klipper dit?


#56

safran sa for siden:

Ja, det vokser nye skudd. Den vil jo være gul innerst, der det ikke kommer noe lys.


#57

Nelly sa for siden:

ja nettopp derfor vi har tuja hekk


#58

Hyacinth sa for siden:

Ja, jeg har støv på hjernen også, men det følte jeg var irrelevant i denne sammenhengen. :) Det var ryddighet vi snakket om.


#59

Hyacinth sa for siden:

Hos oss vokser den mellom en halv og hel meter i sesongen.


#60

Rillasni sa for siden:

Huff, medfølelse sendes din vei. (Vi skal fjerne vår thuja neste år... Burde gjort det i år, men har nok ikke tid og anledning.) Lykke til med de "fine" vekstene. :(


#61

Polyanna sa for siden:

Min er fire år gammel og er fortsatt ikke mye over halvmeteren. :sukk:


#62

Mauser sa for siden:

Thuja Smaragd vokser litt saktere enn Brabant, og er lettere å holde i sjakk når den har vokst seg så stor som du vil ha den. Koster litt mer.


#63

Malama sa for siden:

Jeg har sjekket, våre trær lukter ikke, selv ikke med min for tiden sensitive nese. Men jeg skulle gjerne tatt dem bort likevel. Eller, mannen vil gjerne, for meg er det greit. Jeg har ikke den heeeeelt store iveren for denne hagen, jeg lever sterkt på at han har lovet meg vi skal begynne å søke jobber i vinter, og flytte... (At jeg visstnok skal føde på slutten av denne vinteren kan muligens virke inn her, men det fortrenger jeg...)


#64

kokosbolle sa for siden:

:mumle: :gaah: For noe møkk å klippe den #$%& thuja-hekken!! Jeg er helt oppskrapt på armene. Kan anbefale å drive på med det med lange ermer.


#65

Mauser sa for siden:

Evt lange armer.

:ser ikke problemet:


#66

kokosbolle sa for siden:

:knegg: Har lange apearmer, er bare for kort i resten av kroppen.


#67

Ru sa for siden:

Du har ikke godt nok utstyr. :nemlig:

Sånn her må du ha - vrooom, vrooom og vips! ferdig.

#68

kokosbolle sa for siden:

Har sånn, men jeg turte ikke bruke den på thujaen for den er så høy.


#69

Susse sa for siden:

Sånn har jeg, bare min :hjerter: og den passer utmerket til tujaklipping. Kan skrive under på det du sier om å ha langermet på når man klipper tuja. Jeg fikk eksem på begge armene første året, som sved og klødde enormt. Tror den må være ganske giftig, eller i allefall veldig hudirriterende, for jeg reagerer aldri på noe ellers.


#70

kokosbolle sa for siden:

Samme her, du skulle sett armene mine. Føltes ut som om jeg var solbrent.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.