Men er du sikker på at du har fått spisskål? Er det ikke Savoykål du har fått?
Jeg har nemlig fått savoykål. Nydelig grønnsak.
Her er noen forslag til bruk.
Stekt savoykål med bacon
1 hakket løk
1 pakke skogsbacon i biter
2 ss olivenolje
1-2 fedd presset hvitløk
500 g finhakket savoykål eller spisskål
salt
pepper
Stek bacon og løk i olje i en stekepanne til det er lett gyllent. Tilsett hvitløk og stek i 2-3 minutter. Rør inn kål. Den fyller godt opp, men vil fort falle sammen. Rør hele tiden slik at alt koker jevnt. Etter 10 minutter vil kålen være knapt mør. Kok litt lenger hvis du liker den myk.
Smak til med salt og pepper.
Denne retten smaker godt med bakte eller kokte poteter. Det er også godt med stuede poteter til.
Kålrulletter med lam
400 g malt lammekjøtt
1 løk
1 savoykål
1/2 ts pepper
1 ss salt
1 hvitløk
1 rød chili
2 ss hakket persille
2 egg
50 g hvetemel
50 g potetmel
1 dl kyllingkraft
Ha kjøttet i foodprocessor sammen med salt og pepper
Tilsett finhakket chili.
Kjør løk og hvitløk i stavmikser sammen med kyllingkraften, slik at det blir en fin mos.
Rør eggene inn i kjøttet. Spe med løkmosen og melet vekselvis.
Kok opp vann med 3 ss salt pr liter, Legg kålen i og kok den i 3-4 minutter.
Ta den ut av vannet og ta forsiktig løs et og et kålblad med en skarp kniv. Legg en stor spiseskje farse i hvert kålblad og pakk det fint inn. Mormor knyter hyssing rundt. Smelt smør og litt olje i en panne
Stek kålrullettene på svak varme til de er gjennomstekte.
Serveres med mandelpoteter, brun saus og kokte grønnsaker til
Savoykål med pasta og skinke
400 g pasta (skruer eller penne),
1 liten savoykål,
1/2 ts karve,
150-200 g kokt skinke,
1 løk,
2 ss olje,
2 ss finhakket persille,
salt,
pepper
Kok pastaen i rikelig, lettsaltet vann. Ta av de største bladene på kålen. Resten finsnittes. Kok kålen i lettsaltet vann (1ts salt pr. liter vann) tilsatt karve 2 - 3 min.
Skinken skjæres i terninger, løken grovhakkes. Fres løk og skinke noen min. i olje. Tilsett kål og nykokt pasta. Ha i persille og smak til med salt og pepper
Falukorv med savoykål
1 falukorv, ca 600 g
1/2 hvitkålhode eller tilsvarende mengde savoykål
4 små gulrøtter
2 purrer
1/2 løk
3 ss smør eller margarin
1 dl kraft (terning)
salt
pepper
2 ss sennep
1 boks tomatpuré, ca 80 g
1 dl reven ost
Fjern de ytterste mindre pene bladene på kålen, skjær ut stilken. Strimle kålen fint på råkostjern.
Skrap gulrøttene og skjær dem i 3 cm lange strimler eller i tynne skiver. Skjær purren i tynne ringer, rens løken og finhakk den.
Fres alle grønnsakene i smør, ca 5 minutter, eller til kålen er sunket sammen. Spe med terningkraft og la den koke raskt inn over sterk varme. Krydre.
Hell grønnsakene i en ildfast form og samle den mot midten. Trekk skinnet av pølsen, del den i biter og ha den oppi sammen med grønnsakene.Bland sennep og tomatpuré og rør sammen med grønnsakene. Ha alt i en ildfast form.
Strø reven ost over. Sett formen i ovnen ved 225 C i ca 20 minutter.
Som tilbehør anbefales kokt grønn båndspaghetti eller vanlig spaghetti.
Plukket av 8 blader, vasket dem og kokte dem i 3 minutter i lettsaltet vann. deretter la jeg dem på et kjøkkenhåndkle.
I dag fikk jeg tak i økologisk edisterfarse på Slakteren, og blandet
500 g medisterfarse
1 ts salt (den var ikke krydret, hvis man bruker ferdig medisterfarse er den salt nok)
1 ts pepper
1 ts grov sennep
1 hakket paprika på glass
1 halv stekt squash i biter
1 stekt rødløk, finhakket
1 skvett fløte
Rørte alt sammen til fin blanding.
Hadde en ss i hvert blad og brettet sammen som en konvolutt.
Stilken mot deg. Legg på skje med farse midt på. Brett den delen du har mot deg over farsen. Brett kantene inn mot midten (litt i spiss) og lukk "konvolutten".
Smelt litt smør og olje i en kjele eller sautepanne. Legg med skjøtene ned. Stek på middels varme under lokk. Snu etter 5-6 minutter.
Lag brun saus. Bruk gjerne litt av kraften som siver ut fra kålrulettene oppi sausen.
Vi hadde fiskekaker i hvit saus, mos av rødbeter og poteter samt råkost med gulrot/rødbete idag. Veldig godt. Savoykålen har jeg tenkt å smørdampe og ha til medisterkaker neste uke.
Oppskriftene dine hørtes nydelige ut, Mim. Vi er foreløpig litt der at vi fletter inn grønnsakene i mye av det vi uansett lager, men etterhvert skal jeg prøve flere av dine.
Søndag: Kjøttgryte med kjøtt, rotgrønnsaker (gulrot og rødbeter), paprika, løk, tomater og eller man-tager-hva-man-haver, med rosa potetmos (poteter med en rødbete)
Mandag: Pølsegryte med savoykål (oppskrift fra Mim) (Denne lager jeg klar søndag kveld, siden jeg skal bort mandag. :snill kone:
Tirsdag: Seikarbonadeburgere (har fryseren full), med ciabatta, salat, tomater, etc.
Onsdag: Brokkoli-/blomkålsuppe (avhengig av hvor mye brokkoli vi har igjen). Hvis jeg gidder: Med krutonger. Med pølserester oppi om vi har.
Torsdag: Torsk og tomat i form/folie (Fryseren full av torskefileer også) med smør, salt, pepper og sitron. Ris og brokkoli til.
Lenger planlegger jeg aldri. I løpet av uka er det alltid noe som skjærer seg, rester å lage noe av eller et eller annet. Lørdag er menyen alltid grøt midt på dagen og pizza til kvelds. :tradisjonell:
Var det flere som ikke fikk de annonserte bananene i kassen, forresten??
Vår middagsplan er forøvrig som følger (startet idag):
Fredag - fiskekaker i hvit saus, rosa mos, gulrot/rødbet råkost
Lørdag og søndag - skal bort til middag
Mandag - pasta carbonara med tomat/agurk salat
Tirsdag - Blomkål/purresuppe
Onsdag - Medisterkaker, brun saus, poteter, smørdampet savoykål
Torsdag - Kapteinens fylte laks (vet at den faller litt gjennom inne på oppskriftsforumet, men skal ikke legge ut oppskriften :fnise: ), ris, broccoli
Det er veldig smart som en start, og jeg gjør det mye selv. Lager trad-mat og putter inn ekstra grønnsaker i alt. Sellerirotterninger i brunsaus, gulrot i alt, epler i dressingen, frukt i biter til barneTV, frukt i biter i grøten, osv. osv.
Ja, den så super ut, så det var et bra bytte. Gubben var ekstra fornøyd fordi han hadde glemt at vi skulle få kasse på torsdag og kjøpt bananer og ananas. Han fikk en liten "leksjon" av meg ang at han godt kunne kjøpt oppvaskmaskinmiddel som han faktisk SKULLE kjøpe isteden :mumle: - og frydet seg stort da det dermed ikke var bananer i kassen :fnise: .
:abonnerer: Jeg lagde borsjtsj (?) i går. Det ble veldig godt. Og da fikk jeg brukt litt av kålen, halvparten av rødbettene og tre poteter. Oppskriften jeg brukte kommer senere. Må bare huke meg på tråden i farten.
Nå er kål/pølseformen laget og satt i ovnen. Tenkte å steke den 10 minutter i dag, og så kan mannen sette den i kald ovn, skri den på og steke den 10 minutter til i morgen, mens han koker spaghetti og brokkoli.
Det så underlig ut, men tjuvsmakingen var lovende. :) Det blir spennende å se om det slår an. Ungene plukker garantert bare ut pølsebitene. :p
Savoykål er også godt å skjære i strimler og myksteke med løk i smør. (Sånn man får rosenkål til å smake som menneskeføde). Deilig!
Vi hadde mykstekt savoykål sammen med båndspaghetti, pancetta, spinat, portobellosopp, løk og hvitløk og en liten klunk med matfløte. Et par tomater i båter og namnam.
Vi har ikke pleid å spise særlig mye poteter, men det går fint for oss å bruke opp nesten hele potetposen vi får på én middag med potetstappe. :) (Evt. blir et par poteter brukt i en omelett i løpet av uken.) Men dere får kanskje flere poteter enn oss - vi har mixkasse, har dere grønnsakskasse, kanskje?
Blomkålpuréen som Mim postet en gang i tiden har forresten blitt populær i alle fall hos oss voksne. Det er bare mørkokt blomkål kjørt i blender med litt creme fraiche (eller lettrømme og smør, det har jeg også prøvd).
Fikk dere mer rødbeter nå, Polyanna? Det fikk ikke vi, men jeg har prøvd de middagskakene til Mim av resten av rødbetene fra forrige uke og det var KJEMPEGODT! Slo veldig an, lett å lage var det også.
Vi fikk squash, kiwi og stangselleri istedenfor bananer, gulrøtter og salat denne uka. Det var helt greit, men hva i all verden skal skje med stangsellerien? Skal ha en salat til uka, men alt går ikke med der. Ellers savner jeg også blomkåloppskrifter, mannen antyder at han er lei av kål...
Vi får forresten bare ca 12 poteter, det er jo bare ca 2 middager for oss tre, så det synes jeg er ok. Lager man stappe går alle 12 med. Men vi har også mikskasse da. Ellers kan jeg anbefale potetbåter i ovnen. Nydelig! Ang løken holder den seg vel en stund?
Jeg pleier å bruke stangselleri i tomatsauser og i supper. I sausen finhakkes de og surres sammen med løk, i suppen tar jeg dem i sammen med evt. andre grønnsaker. Og så syns jeg stangselleri er kjempegodt å spise rått.
Blomkålmos er godt og veldig enkelt. Kok blomkålen mør og mos med smør, fløte eller creme fraiche. Server med stekt fisk eller kylling, kokte linser. Du er veldig lite giret på laks når du er gravid, har jeg skjønt, men stekt laks med blomkålmos og kokte grønne linser med løk er nyyydelig!
Blomkålmos testet idag, og selv mannen likte det! Tok i hvitløk, salt, pepper og kesam jeg da.
Servert med kokte poteter og torskefilet stekt i form med en haug tomater oppå, løk på toppen og matfløte over - litt ost mot slutten av steketiden. Kan anbefales for alle som snart bør bruke opp en haug tomater.
Jeg brukte også opp tomatene på en torskeform: Alufolie med seng av tomater og squash (så fikk jeg brukt den også!), fisk, sitron, smør, salt, pepper. Jummi!
Jeg laget en kjapp middag i går med sopp delt i fire, rester av savoykål finhakket, litt hakket purre og en økologisk ungarsk pølse fra Grøstadgris. Serverte til meg selv med pasta til.
heisann,
fikk ny kasse i dag, og fikk aubergin.....:blånn: som jeg er har jeg faktisk aldri brukt det før, men tenkte jeg skulle gå for en fylt/gratinert i ovnen variant. noen som har tips om hva slags fyll som passer?
Du kan fylle aubergin med dens eget "fruktkjøtt" skåret i biter, og litt sopp og løk og masse hvitløk og slikt, som du kan steke sammen i en stekepanne. Kanskje litt tomat også. Og så fylle det i den uthulte auberginen, ha litt ost på og gratinere i ovn. :)
Det var en diger rot-ting i kassen i dag, som ser ut som en sellerirot men er omtrent så stor som et kålhode. Hva er det og hva gjør jeg?
Nei, pastinakk er vel sånne lange som ser ut som hvite gulrøtter, det har vi fått før. Dette er en knudrete, rund rot. Kanskje det bare er en stor sellerirot? Det står på websiden at det skulle være stangselleri denne uken, men det har ikke vi fått - kanskje det er sellerirot i stedet.
Takk skal du ha, men den virker dessverre ikke her heller. Jeg har nesten 250 bilder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt, og sellerirot er det eneste som ligner (se vedlegg).
Ikke denne uken, vel? Det står ikke det på mikskassen vår, i alle fall. Og uansett så har jeg lært meg nå hva pastinakk er, for det har vi fått flere ganger før. :)
Jeg ser at det er sellerirot i den store grønnsakskassen denne uken, så kanskje de hadde for mye av den og/eller for lite stangselleri.
Sorry, jeg blingsa. Det skulle være fennikkel, ikke pastinakk. Det gjør ikke egentlig saken noe enklere. Tror jeg må ringe mamma, hun klarer å putte sånt i maten uten at det blir rart.
Om de ikke har gått tom og gir meg en sellerirot i stedet da..
Auberginen blir en nydelig mos om du prikker den med gafel og baker den i ovnen en halvtime-45 min på 200 C. ta den ut og skjær av toppen og klem ut mosen av skallet. ha i et fedd hvitløk, litt sitronsaft, salt, pepper og kanskje litt hakket løk, olivenolje (en skje eller to) og mos med stavmikser. Godt til all slags kjøtt.
jeg bruker Aubergine sammen med squash og tomat og paprika i ratatouille. Aubergine kan sjkæres i tynne langsgående skiver og stekes og fylles med litt av hvert (fetaost, spinat og løk?) før det stekes i ovnen med tomatsaus over.
Ellers er det bare å søke på aubergine på matoppskrift.no --> kjøleskapssøk
her ser du at det ble et bra resultat på søket. Legg inn flere ting du vil bruke og søket blir noe smalere.
Sellerirot er godt i gryter sammen med gulrot, jeg bruker det alltid i grønnsakssupper, lammegryte, til kraftkoking, i mos sammen med poteter, i supper, ovnsbakt osv.
Fennikel kan skjæres i skiver og smørdampes, smaker knall sammen med laks og sånn. Ellers kan den gratineres med seg selv, litt sitron, salt, pepper, ost og smør/olje. Jeg liker blåskjell og fennikel sammen, det er en fin kombo.
Jeg gratinerte fennikel i går - brukte den oppskriften som fulgte med. Deilig sammen med fisk.
Gjør godt for selvfølelsen å lage noe nytt - som i tillegg er sunt. Og godt. Det var 3 ting på en gang, det!
Kanskje det er et alternativ? Har ikke fått kassen ennå, så ikke sett oppskriften. Smakte det veldig lakris da eller…? skeptisk
For øvrig veldig enig i at denne kassen er et kjempepuff i baken til å lage nye ting, og det er helt supert. Vi er veldig fornøyd etter de to ukene som er gått, i tillegg er man nødt til å planlegge for å få brukt opp tingene så nå klarer vi sette opp ukemeny og ukehandle. Veldig deilig.
jeg syntes ikke det smakte lakris i hvert fall....
ellers er jeg helt enig med deg; har også hatt abonement i 2 uker og er superfornøyd. lager masse ny mat, og ukeshandler og alt!!! (sparer penger til og med! :nikker: )
Vi fikk første kasse i går (frukt/grønt-mix), og det så veldig bra ut. :)
Aubergine-jomfruer her i huset også, så jeg kommer til å teste den mosen som ble nevnt her oppe nå på søndag, det blir spennende å smake.
Vi fikk ikke gulrøtter, forresten. Så vidt jeg kan se ingen erstatningsvare heller. Skulle det vært med (noen her med samme kasse som fikk), eller skal jeg la være å etterlyse det (trykkfeil el.)?
Jeg fikk heller ikke gulrøtter. Det har jeg ikke fått på disse tre kassene, faktisk, og jeg savner det, da det er en av de grønnsakene vi virkelig spiser en del av.
Og en virkelig god nyhet: Storebror spiser nå tomater! Det har han aldri likt før. Og i dag fikk han noen "vanlige" tomater, og da likte han de ikke. Og jeg merker at jeg bruker mer frukt og grønt selv også, i smått og stort. Vet ikke om det er nyhetens interesse eller hva, men det er en bra forandring, da. :)
Vi fikk gulrøtter (som ikke skulle være i mixkassen denne uken), men vi fikk ikke mango (som skulle vært med). Dessuten fikk vi masse kiwi. Deilig! Jeg har savnet bananer, men denne uken fikk vi det. Hittil er jeg veldig fornøyd med abonnementet. Vi spiser enda mer frukt og grønt enn vi har pleid og Snupp spiser også mye mer enn før.
Jeg hadde forresten sendt en e-post hvis jeg lurte på noe ift innholdet i kassen.
Jeg fikk kiwier og en ekstra fennikel som erstatning for rødbetene. :) Vi fikk for øvrig også gulrøtter denne uken, selv om det ikke skulle være med (vi har stor mikskasse), men også mango og alt annet som skulle være der. Bananer tror jeg vi har fått hver eneste gang, stort sett ganske mange også.
Jeg pleier ikke å sjekke mot beskrivelsen på nettsiden, så jeg vet ikke om vi har manglet noe noen gang. Men hvis noe mangler, synes jeg det greieste må være å sende en mail.
Bare et tips til bruk av fennikkel. Kutt fennikkel i tynne skiver. Stek sammen med hvitløk og hakket løk til det er mykt og blankt. Hell på en flaske hvitvin og kok inn. Ha i mellom 1/2-1 liter med fiskekraft og kok inn. Ha i et par bokser med hakkede tomater. Kok i 15-20 minutter. Ha i store terninger av forskjellig fisk etter ønske. La fisken få trekke til den er ferdig. Ha oppi ferdigdampede blåskjell og reker. Server sammen med fersk brød og aioli.
Ha litt smør/olje i en kjele på middels varme.
Ha i
1 fennikel i tynne skiver
1 purre i ringer
1 stor gulrot i tynne skiver
1 brokkoli - små buketter
1-2 fedd hvitløk
saften av 1 sitron
la det surre til det blir mykt
salt og pepper
Avkjøl
Ta en god øse med grønnsakene og legg på et stykke folie, legg et frossent laksestykke oppå, pakk sammen og legg i frysen.
Det blir 5-6 pakker på ca 300 g. hver.
Når de skal varmes opp kan de stekes på 200 C i ca 25 minutter. Server med poteter, pasta eller ris.
Av fenikkelen så lagde jeg sånn ca. den gratengen det fulge med oppskrift på, men med min egen tomatsaus fra fryseren. Jeg og mannen likte det, i hvert fall.
Jeg forsøkte prinsessmos for å bli kvitt litt mer av alle disse rødbetene og potetene, men ungene (som aldri har spist poteter i noen fasong, siden de var babyer) lot seg slett ikke lure... Men godt var det. :)
(Mim: Jeg tror kanskje ikke det er sprøytingen, men gjødslingen som utgjør forskjellen på smaken på tomatene? Dyrkes ikke vanlige tomater i sand med kunstgjødsel og økologiske i skikkelig jord?)
De laksepakkene høres helt geniale ut, Mim! :riktig: De skal jeg lage i morgen. Da får jeg jaggu brukt en god del av Kolonihagen-grønnsakene som har forblitt uspist mens vi har vært syke her i heimen.
Testet gratinert fenikkel igår, med noen små variasjoner - servert med ovnssbakt laks og poteter til. Jeg sliter fremdeles litt med den anissmaken, men den passet bra til laks - det gjorde den. Uansett moro med noe nytt.
Jeg testet auberginemosen på søndag. Den ble litt "feil" i smak for oss, men det kan like gjerne ha med vanen å gjøre som med smaken. Dessuten tror jeg det ble litt mye sitronsaft. Jeg er ikke vant til å lage på slump.;)
Det er mulig jeg prøver igjen med noen andre smaker vi liker om auberginen kommer igjen. Konsistensen var fin, der har vi større problemer med den slik den er i "rå form".
Det jeg imidlertid ville si var at jeg er utrolig fornøyd med å ha laget den!
Det involverte jo både baking, klemming, blending etc., og jeg er typen som vanligvis lager posesaus. :o
Jeg har sikkert 50 kokebøker av ulike slag, deriblant en kun om sauser. Vi hadde dermed einersaus fra bunnen av (kalvefonden var kjøpt, kan ikke ta helt av med en gang), og den var en stor suksess!
Kolonihagevarer på døra førte til saus fra bunnen!
Urgh....jeg babler sånn, poenget er bare at jeg er veldig stolt av meg selv og ville takke for inspirasjon! :)
Jeg tror jeg ville prøvd ratatouille neste gang jeg fikk aubergine, om jeg var deg.
2 ss olje
2- 3 fedd hvitløk
2 løk rød eller gul
1 stk. grønn squash
1 aubergine i biter
2 stk. rød paprika eller et glass med hermetiske skinnfrie
½- 1 ts salt (smak)
½ ts pepper
1 ss sukker (brunt)
1 boks hermetiske tomater
Friske eller tørkede urter; rosmarin, basilikum, timian er veldig provence
Ha olje i en kjele og tilsett hvitløken. La den surre litt før du tilsetter grønnsakene. La alt surre litt før du heller over de hermetiske tomatene. Rør forsiktig av og til mens retten småputrer i ca. 15 minutter. Smak til med krydder.
Glitrende tilbehør til lam eller hva som helt. det er supergodt!
Ny kasse mottatt idag, moro, og jeg er igang med å vri hjernen. Det fulgte jo med en oppskrift på kåruletter, og det må jeg prøve tror jeg. Men er det virkelig kinakål som skal brukes til det altså (ikke hodekål?).
Hva bruker jeg isåfall hodekålen til? Kålstuing? (oppskrift :vilha: ). Denne uka trenger jeg kåltips, damer!
vi skal lage vårruller av hodekålen......du trenger sånt papir/deig til å rulle i (ligger i frysedisken) 1 kål og en del sopp.....del kålen i tynne strimle og stek mørt (på svak varme) stek sopp og krydre med salt og pepper.....bland kål og sopp og fyll ca 1 1/2 ss i hver rull....du limer sammen vårrullene med sammenpisket egg. så frityrstekes rullene....sever med sterk chilisaus, ris, salat og iskald øl :namm:
Frutyrsteker til de bobler på utsiden og ser riktige ut. :hjelpsom: 5-10 minutter?
Jeg gjør omvendt, bruker kinakålen i vårruller og hodekålen til kålrulletter.
Jeg steker finhakket kinakål sammen med kyllingstrimler eller kjøttdeig, gulrøtter i tynne tynne strimler, kanskje noen bønnespirer eller paprika i litt sesamolje med østerssaus, sitron eller limesaft, hvitløk og ingefær.
Jeg bruker stort sett filodeig, men det finnes også noe som heter spring roll pastry. deigen fuktes og man legger på noen skeer fyll og limer igjen pakken med litt pisket egg.
Det var rød hodekål vi fikk denne gangen - jeg går ut fra at det går fint an å lage fårikål og slikt av den likevel, men hvis du har noen tips til noe som rødkål passer ekstra godt til, så er jeg lutter øre. :)
Jeg sniker her, selv om jeg ikke har frukt og grønt fra Kolonihagen, jeg. Pleier å lage vårruller med Spring roll pastry, men ferdig kjevlet. Får det i frysedisken, 40 ark for 30 kr. Fyller med karbonadedeig, gulrøtter, kål, bønnespirer, purre og tynne glassnudler, i tillegg til litt buljong og egg. Jeg steker dem i frityr i ca 10-15 minutter. Lager som regel 40 eller 80 av gangen og fryser dem. Lettvint middag til senere. Serveres med salat, villris og chilisaus eller hoizinsaus á la Stiansen.
400 g rødkål
1 rødløk
2 ss olje/smør
4 ss brunt sukker
1 dl balsamico
1/2 dl rødvin
1 neve rosiner
salt
pepper
Skjær kålen og løken i strimler og fres i smør eller olje i 5 min. Ha i resten av ingrediensene og småkok under lokk til det er mørt. Server med stekt kylling, medisterkaker, kjøttkaker eller and.
Jeg har også med hell hatt kyllingfilet i biter oppi, og mot slutten hatt i et eple eller to i biter. Server med potetmos eller grov ris.
Rødkål er finfint til å lage pH-indikator! :p Hakk opp, hell kokende vann over og sil av.
Jeg slenger rødkål som andre grønnsaker i en suppe jevnet med maismel og røde linser og servert med rømmeklatt. Viktig med nok god olje og buljong oppi, samt annet krydder. Litt eddik eller sitron (noe surt) gjør fargen friskere rosaaktig, over mot det basiske gir den ellers suppa en litt mørk, "gjørmete" farge.
Både purre, fenikkel, blomkål og brokkoli egner seg ellers utmerket for ostesausgratinering i ovn. Servert med poteter og stekt sopp e.l.
Men fra spøk til revolver, jeg begynner å få et kålproblem her altså. Nå har det hopet seg litt opp fordi vi har spist litt mye ute i det siste. Så nå har vi:
Blomkål, rødkål, brokkoli, savoykål, kinakål! Jeg blir kålsnål! :gaah:
Kålsnål :hehehe: .
Det tar litt av på kålfronten hos oss også, selv om det faktisk nå kun er et digert rødkålhode i skuffen - etter at jeg fikk lagd de kålrulettene igår. Den savoykålen smørdampet jeg enkelt og greit, til kjøtt. Grei måte å bli kvitt den på iallfall. Blomkålmos er mitt hotteste enkle tips for blomkålen, eller hva med å lage en blomkål og brokkoligrateng og nesten slå to kål i et smekk?
Jeg innser at kål har vært veldig lite i kostholdet mitt før. Men det er sikkert veldig sunt? :undrer:
Pent brukt fenikkel gis bort mot henting i Oslo forresten. Den kan vel neppe fryses?
Jeg har litt kålproblemer jeg også. Brokkoli spiser vi så å si hver dag, det er den eneste grønnsaken vi alltid må kjøpe ekstra av flere ganger i uken, ellers får vi stort sett nok fra kassen. Blomkålpuré har slått an, og kinakål i wok var jo kjempegodt, så det kommer vi til å ha neste gang en slik en dukker opp igjen. Savoykålen smørdampet jeg også, men kålhoder er jeg slett ikke vant til å bruke, så jeg må nok tenke litt mer på den rødkålen. Kålrot hadde vært enklere for meg.
I dag ble det smørdampet savoykål. Nam! Det var veldig godt. Og mannen hadde en god idé når det gjelder rødkålen; det går fint å strimle den med ostehøvel og ha den i salat/råkostsalat sammen med f. eks. gulrot og kinakål. Med litt sitrusjuice over blir det sikkert finfint til f. eks. fiskepinner. Så det blir det i morgen, tenker jeg!
Kålrulettene etter Kolonihagens oppskrift ble veldig gode, men sausen en fiasko. Maizennaen klumpet seg og hele gusja så grusom ut og ble ikke spist. Hva i huleste gikk galt?
Vi turte ikke gå for mer enn annehver uke foreløpig, men nå gleder vi oss til ny kasse på torsdag! Det meste er brukt, det aller meste som ble laget ble spist. Mye takket være denne tråden.
Kjøkkenet er tatt i bruk. ;)
Ja, hva mer kan man forlange?
Vi har også bare annenhver uke, det funker veldig greit foreløpig. Da rekker vi spise opp alt, kan nyte å få spennende mat rett på døra, men samtidig gidde å ta oss tid til å bli kjent med nye og utfordrende grønnsaker uten å bli lei av det.
Ah, jeg lagde kjempegod rødkål i dag sammen med kjøttkaker.
Snittet litt over halve rødkålhodet fint, hadde i en kjele med slippbelegg sammen med en liten klatt smør,1 løk i strimler, 2 ss solbærgele (kan droppes eller erstattes av en annen type syrlig gele) og en god dæsj (1 dl?) usukret solbærsaft fra Helios,1 ss brunt sukker, 1 ts salt og litt pepper. Kokte under lokk mens kjøttkakene stekte. Hadde i et eple i biter etter å ha kokt i 15-20 min og kokte noen minutter til. Det ble kjempegodt!
Kål og fennikel kan fryses bare det forvelles først. Stek i litt olje eller smør og frys ned. Men kål har LANG holdbarhet, altså. Ingen grunn til panikk. Kål er også knall i salat sammen med eple, appelsiner, rosiner, kanskje nøtter og litt juice som dressing.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.