Nå er det straks bare en uke igjen til vi gifter oss ( :dåne: ) og på tide å få laget bordkart.
Jeg har klippet ut bord i 1:50 (bildet er ikke i 1:50 :knegg: ):
Jeg har også klippet ut lapper og skrevet navn på alle, slik at det blir lettere å flytte rundt.
Så - hvor sitter man? Brudgommen til venstre for bruden og hans familie på den siden? Sitter familie nærmest eller tar man venner nærmest?
Det er mange måter å ordne det her på.
Hos oss hadde vi enda en rekke i midten, vi var så passe mange. :humre:
Vi valgte en litt gammeldags variant; og rotet godt til hele besøket. Det er nemlig noe som heter seg at ingen gifte/par skal sitte sammen. Så da blandet vi godt i hop folk, men passet på at det var fordelt sånn at alle hadde noen de kjente litt i nærheten og at ikke alle morroklumpene satt sammen.
Jeg satt mellom min mann og min far, min far hadde svigermor til bords, og så hadde vi noen besteforeldre utpå enden der. Min mor satt ved siden av min mann og hadde svigerfar til bords. I og med at det kun er jeg som har besteforeldre i live, ble det litt skjevfordelt, menmen.
Vi hadde søsken nærmest oss i midtraden, og ellers var folk altså spredd rundtomkring.
Mine foreldre bør sitte på min side, svigerfar er pleietrengede og har lite forståelig språk, så for alles del er det egentlig best at svigermor sitter ved hans side.
Vi hadde oss på midten, som dere. Mine foreldre på hver side (hans var ikke der), og forloverne ved siden av der igjen. Vi hadde tre "bein" nedover, og hadde en ende forbeholdt barna og noen som kunne ha litt ekstra ansvar for dem. I tillegg sorterte vi ut såkalte all-roundere - de som kan sitte hvor som helst og prate med de fleste om det meste. Det var det noen av, heldigvis, og så bare fylte vi opp med resten. Ingen par ved siden av eller tvers overfor hverandre.
Sånn ordentlig så skal jo dine foreldre sitte nærmest rundt dere og hans foreldre utenfor der.
Brudgommens mor Brudens far Brud Brudgom Brudens mor Brudgommens far
Nærmest der bør jo forlovere og søsken sitte, jo nærmere brudeparet jo nærmere venner/familie, men det er jo ikke minst viktig at man får en passe blanding og fordeler ut de som lett får i gang en god feststemning. Det er en ganske stor kabal.
Fars kjæreste - svigerfar - mor - brudgom - jeg - far - svigermor - mors kjæreste
Resten var en god miks, med toastmaster + en forlover øverst på den ene "armen" og den andre forloveren øverst på den andre armen. Resten var en god miks. Hvem kan snakke med hvem? Hvem har psykiske problemer og bør sitte nærme utgangen? Hvem er sosialt klønete og bør sitte i nærheten av noen som klarer å snakke med en sånn? Hvem kjenner få og bør sitte i nærheten av noen de kjenner? Hvem er omgjengelige og kan sitte hvor som helst?
Det ble endringer helt frem til vi skulle sette oss. :knegg:
Vi hadde makan oppstilling av bordene, og vi plasserte slik:
Mine foreldre satt ved min side, og mannens foreldre ved hans side. Våre to barn satt på kortenden av de bordene, på hver sin side.
Videre så plasserte vi forloverne med ektefeller øverst på hver sin side; min på min side og mannens på hans side. Videre nedover så kom familie; de nærmeste nærmest oss og videre nedover, og nederst så satt venner.
Vi prøvde også å få det til å gå opp slik at det ble annenhver av min og hans familie ned over sidene.
(Jeg er sikkert treg/sær, men jeg kan ikke fordra å bli plassert langt vekk fra mannen min. Jeg koser meg mye mer sammen med han i sånne sammenhenger enn med folk jeg ikke kjenner.)
Jeg har lett for å begynne å snakke med ukjente så for meg er det ikke noe stort problem, men jeg har jo også vært i settinger der det har gått tregt å snakke og man føler at man er den eneste som drar i gang samtalen, det er ikke så gøy. Man trenger jo ikke å plassere folk langt fra hverandre om man ikke vil, men i følge gammel tradisjon så skal jo ikke de som er gifte ha hverandre til bordet (men det skal de som ikke er gifte, men nå til dags er jo slike ting litt mer flytende).
Om man ser at gjestene kan ha noe til felles, enten via jobb eller interesser så kan det jo være lurt å plassere dem litt sammen. Vi hadde også en liten beskrivelse av hver person (med litt humor) i sangheftet så det var en grei utangspunkt for en samtale.
Er det annerledes i Norge altså? I Sverige er gammel skikk at gifte par ikke skal sitte sammen, men er man ikke gift så skal man sitte sammen. De som har vært samboende lenge regnes som gifte.
Vi laget et bordkart i går og hovedbordet ble seende slik ut:
Min bror - Min mor - Min far - Meg - Min kommende - Lille - Svigermor - Svigerfar.
Det ble en E-formasjon, og forlovere sitter nærmest oss på rekken i midten, sammen med venner. "Vingene" er familie. Mulig vi gjør litt om nå når vi har fått natten på oss og sett på det på ny.
Vi var i bryllup i Sverige for endel år siden - da satt jeg ikke sammen med min mann, men parene satt på samme "utstikker" hvis du skjønner hva jeg mener.. Veldig koselig.
Om gammeldags bordplassering med ingen ugifte sammen, så kan det være greit - så fremt man ikke er i et bryllup i sverige - og ender opp med en kar fra Göteborg som ikke forstår en pøkk av norsk.
Redningen er forøvrig da to sarkastiske og humoristiske nordleninger på andre siden av bordet.
Jeg: Går det greit å forstå norsk?
Han: Jag? Från Göteborg. :himle:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.