Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Spekemat til 20 personer. Trenger hjelp til å sette opp handleliste!

#1

LilleT sa for siden:

Jeg er rett og slett elendig på å beregne hvor mye mat vi trenger når vi skal ha selskap.

  • Jeg har tenkt å lage eggerøre. Hvor mange egg trenger jeg? (Blir forresten glad om noen gir meg en god oppskrift og beskrivelse av hvordan man får en god og saftig eggerøre. Mine blir ofte litt tørre).
  • Potetsalat (Hvor mye?)
  • Salat
  • Flatbrød
    Hvor mye kjøtt trenger vi? Hva er mest populært?

Annet tilbehør?


#2

Harriet Vane sa for siden:

100 - 150 g spekemat pr. pers

eggerøre av 40 egg (jada, det blir altfor lite ellers og alle pleier å beregne for lite, det er så godt med eggerøre!).
bruker
40 stk egg
40 ss matfløte
4-5 ts maldonsalt
ca. 1 neve finhakket frisk gressløk

Du blander alt i en bolle eller rett i en vid kasserolle med slipp-belegg sammen med noen ss smør. Så skrur du på middels varme (egg er skjøre saker og skjøre saker skal ha svak varme) bruker du plastvisp og pisker eggeblandingen. det tar litt tid før all eggeblandingen blir varm, men ta den tiden det tar, det er verdt det! Når den begynner å stivne, så pisker du hele tiden og så, når den er myk og kremete, så tar du den oppå et fat.

Ikke bruk stekepanne, ikke bruk stekespade eller slikkepott. Ikke bruk vann og hvertfall ikke melk! Ikke skyv frem og tilbake og la den stivne mye og svi seg. Da skal den bli myk, gul og luftig.

Jeg lager denne potetsalaten og du må gange med 5, siden det er 4 porsjoner:

Antall porsjoner: 4

Ingredienser

Salat:
1 kg poteter ,kokte
1 purre i ringer
2 epler , i terninger
2 sylteagurker , hakkede

Dressing:
2 ss agurk - lake
3 dl TINE Lettrømme eller Kesam
1 pk majones
0,5 ts salt
½ ts nykvernet pepper
1 ts sukker

Ellers: flatbrød, smør, rømme, og grønn salat.


#3

LilleT sa for siden:

Tusen takk for hjelpen, Mim!

Hva er maldonsalt?


#4

Syrin sa for siden:

Av kjøtt har eg inntrykk av at vanlig spekeskinke er mest pop, og også den mest nøytrale. Svin med andre ord. Men du må også ha litt fenalår, litt vanlig spekepølse, og kanskje litt andre spennande type spekka kjøtt (diverse pølser).

Elles hadde eg gått for alt Mim seier :) Dyktig dame!


#5

Syrin sa for siden:

Røykalaks er jo også godt, og passar til eggerøra. Og potetene.


#6

Harriet Vane sa for siden:

Eneste salt som både er greit å få tak i overalt og som duger i god mat!


#7

LilleT sa for siden:

Aha! Takk for god hjelp, dere!


#8

Harriet Vane sa for siden:

Ta en kikk på Gordon Ramsay, og hva han gjør med eggene. Vi er ikke helt enige om feks fløte vs creme fraiche, og jeg har ingen skrupler med å ha i salt med en gang, men se hva han gjør med røringen! Og så har han et viktig poeng i fht at varmen er i kjelen, så du må passe på å ikke la det bli for varmt og ta eggerøren ut med engang den er passe, blir den værende i kjelen blir den lett hard.

www.youtube.com/watch?v=dU_B3QNu_Ks


#9

LilleT sa for siden:

Her er det snakk om service, altså. Takk! :neie:


#10

Harriet Vane sa for siden:

neisj, skulle bare mangle, jeg yter gjerne litt service dersom flere kan lære å lage skikkelig eggerøre.

#11

Tjorven sa for siden:

Jeg vet at det er vanlig å beregne 100 - 150 gram pr person. Min erfaring er at det er for lite.


#12

Susse sa for siden:

Litt forskjellige gode meloner i skiver er nydelig til spekemat !

Gud bedre som jeg gleder meg til å spise spekemat igjen


#13

Harriet Vane sa for siden:

Jeg også! Og muggost! Og drikke vin!


#14

Syrin sa for siden:

Hmm.. eg lagar ikkje eggerøre sånn! (som han i videoen). Eg vil faktisk ha min i meir klumpar eg - minner vel meir om omelett da kanskje. Men ikkje tørr. Absolutt ikkje tørr.

Får prøve versjonen over, men det ser jo mest ut som krem?? Veldig vått...


#15

Harriet Vane sa for siden:

Min er ikke så våt, men den er ganske myk og temmelig klumpefri. Den stivner enda litt til når den blir kald og jeg gir meg heller på den våte siden av ferdig, enn å stoppe når den er litt for tørr.

Jeg lager eggerøre slik Ramsay gjør, men med plastspiralvisp.


#16

mkj sa for siden:

Jeg er enig i det.

Dessuten spekemat holder seg, så det er ikke farlig om man kjøper litt ekstra.


#17

Syrin sa for siden:

Eg lagar mi eggerøre med melk eg da, og syns det er BETRE enn vatn, fordi eggesmaken blir mildare. Og ja, eg tar salt i først, og ja, eg piskar det saman før det steikes. Eg brukar trespade og rører forsiktig rundt heile tida. Dyttar, vender og brekker det opp i mindre bitar. Eg tar det heile av plata før det er heilt stivna.

Dersom eg skulle laga til 40 (!!), så ville eg laga mange porsjonar og lagt det i ei stor form og satt i steikovnen på veldig forsiktig lunk. Eit varmeskap hadde vore tingen.


#18

Harriet Vane sa for siden:

Melk er fyfyfy i min bok, altså! Vann bruker jeg aldri og melk har en tendens til å gjøre eggerøren grå og vandig. Matfløte eller kremfløte er det eneste saliggjørende i min bok.

Et triks jeg lærte på hotell var å sette en ildfast form med folie over oppi en liten langpanne med varmt vann inni ovnen. Da holder det seg varmt uten å brenne fast.


#19

Syrin sa for siden:

ok.. matfløte da.. det er vel det eg brukar :D
Men melk, dersom fløyten er brukt opp - og det er den ofte :(


#20

ItsOnlyMe sa for siden:

Godt til spekemat:nikker::
Melon
Asparges
Rømme
Rødløk
Sylteagurk
Rødbeter
Rucola-salat
Ostebiter


#21

Isolde sa for siden:

Nå begynte jeg å tenke på fenalår foretten jeg spiste på resturant for noen uker siden. Tykke biter med fenalår, ramsløk saus og flattbrød. Får vann i munnen av å tenke på det.

Her i huset blir eggerøren laget med vann, fordi vi har en melkeallergiker i hus. Stekes i løpet av 20sek i varm panne og taes av mes det forsatt er vått på pannen. Lærte det av en kokk på tv en gang. Men nå skal jeg prøve denne versjonen nestegang jeg skal lage masse.


#22

LilleT sa for siden:

Takker for flere tips!

Bruker dere å servere brød til?


#23

LilleT sa for siden:

Vi blir forresten 25, så her er det bare å hamstre egg og poteter! :knegg:


#24

mkj sa for siden:

Det er godt med Foccacia, men du må kanskje ha to store former til så mange?


#25

Harriet Vane sa for siden:

Vi bruker Nenne-rundstykker og rørosflatbrød.


#26

Mrs. Longbottom sa for siden:

Det er litt en smakssak, da :o. Jeg bruker absolutt alltid slikkepott, for jeg syns pisket/rørt eggerøre ikke er noe godt. Jeg får alltid masse skryt for min eggerøre, men jeg bruker ikke melk eller vann, og svak varme og mye bevegelse. Men altså skyving, ikke pisking. Jeg syns ikke ramsay-eggerøren ser fristende ut. Det er sånn eggerøre jeg blir litt deppa over å få servert, faktisk. men den er sikkert mer "original", altså, bare ikke sånn som jeg liker det.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.