Jeg har bare smakt Sushi en gang, og det var ingen høydare. Kjøpte en pake med ni biter på Ica på et kjøpesenter i Stockholm da vi bodde der, dyppet i soya slik man liksom skal gjøre, og puttet biten i munnen og tygde. Og spyttet ut igjen. :knegg:
Jeg syntes bare det smakte soyasaus og kald ris. Jeg har veldig lyst til å like sushi, men ble en anelse skeptisk etter min første prøvesmaking. Hvordan skal egentlig sushi smake? Kan jeg ha fått lavklasse-sushi? :knegg:
Jeg smakte sushi da jeg var hos Hedda i Oslo sist. Hun er en skikkelig sushi-kjenner og vet hvor sushien er bra, hun spiser det veldig ofte og må ha kvalitet. Vel, det var ikke noen høydare for meg heller, og jeg smakte på alt med et åpent sinn! Jeg likte de frityrstekte bitene da. :knegg:
Jeg synes sånne ferdigesker fra kjøledisken i matbutikker er begredelige greier. Sushi er også best når det ikke er kjøleskapkaldt. Men jo, sushi er jo mildt på smak da. Med mindre man kjøper makibiter med chilimajones e.l. Et skikkelig godt sushimåltid får du helst om du kjøper fersk sushi på en ok restaurant, og drikker noe god hvitvin eller champagne til.
Jeg elsker sushi, og mener at den bør ha mest mulig fisk. Jeg er ikke så begeistret for den typen som har sesamfrø på i stedet for en nydelig, liten fiskefilet.
Det er helt klart forskjell på billigsushi og skikkelige delikatesser.
Som sagt over er det jo veldig mildt på smak, og det er vanlig å dippe både i soyasaus og grønn sennep. Jeg kan styre meg for sennepen.
Hele familien her liker sushi, og vi spiser det som kosemat av og til :)
Du må ikke kjøpe sånne pakker i frysedisken. Det er noe HELT annet. Vi kjøper bare på take-away eller spiser det ute, et sted der vi vet at den er god. Men når det er sagt, det krever noe tilvenning. Jeg likte det ikke noe særlig første eller andre gangen selv, men mannen er sushielsker så da jeg møtte ham begynte det å ta seg opp.
Ja, du har spist lavklassesushi. Finn deg ein skikkelig sushirestaurant, kjøp en god kvit eller et glass champagne og nyt! Eg elskar sushi, men ikkje det aller mest speisa.
Jeg likte heller ikke sushi så veldig godt første gangen. Men etter den andre gangen på en god sushirestaurant fikk jeg dilla. Når vi ikke spiser det ute kjøper vi en Salmalaks, sushiris + tilbehør og lager hjemme :nam:
Det krever ofte en viss tilvenning. Ikke fordi det er rått/ekkelt, men fordi det er annerledes. De 4-5 første gangene jeg spiste det var jeg lunken, men så plutselig: :dåne:
Jeg har spist sushi en gang på restaurant. Det blir med den ene gangen, gitt. Ris foretrekker jeg varm. Laksen var grei nok. Noe annet fiske- og risgreier med tang rullet rundt derimot, det holdt med en bit. Mulig jeg ville ha vært mer begeistret dersom jeg var mer glad i fisk og annen sjømat.
Jeg er fortsatt lunken. Har vel spist det 3 ganger, og syntes risen smaker merkelig, mens fisken begynner bli overkommelig. Jeg klarer svelge den uten Sake. :knegg:
Hvor mange ganger til må jeg spise, før jeg begynner like det?
Sushi er så mye mer enn bare laks. Gå på en OK sushirestaurant og bestill maki med fritert kongekrabbe eller spicy tunfisk for eksempel. Eller det aller, aller beste, sushi med ål. Veldig smart å sitte her og skrive dette uten og spise frokost kjenner jeg, sitter og sikler på tastaturet nå.
Maki, er det de friterte bitene det? Jeg liker dem, men ikke noe av det som er rått, hehe. Jeg har prøvd sushi 3 ganger nå, men det er bare ikke min smak. Greit nok, det finnes mye annet godt å spise.
Sushi. :nam:
Det er stor forskjell på sushi man kjøper i kjøledisken på butikker, de man får tak i på Safari her i nærheten er gode, på coop har jeg blandet erfaring. De hjemelagde er også veldig gode, men utsende blir ikke så mye å skryte av da...
Rå laks smaker noe helt annet enn kokt/stekt. Det er mye mildere smak. Så det kan godt hende du liker det.
Maki er ruller med ris/tang og med diverse fisk/grønnsaksfyll. Det kan være mye forskjellig. De friterte bitene er antakelig tempura. Tempura er egentlig en selvstendig japansk rett, bestående av frityrstekte grønnsaker og fisk/skalldyr, servert med ris og en saus. I det siste har det blitt vanlig å ha tempura-biter i maki.
Sushi er så utrolig godt! Den aller beste fastfoodmaten jeg kan tenke meg. :hjerter: Jeg var overlykkelig da sushi endelig ble allemannseie i Norge. Mannen min hadde virkelig ikke sansen før han var i Japan. Etter å ha fått sushi til omtrent alle måltider så skjønte han poenget og innså at han rett og slett hadde vært veldig uheldig med den sushien han hadde spist i Norge.
Kombinasjonen soyasaus, ris, ingefær, wasabi og fisk er jo en killer. Men så skal det sies at jeg har veldig sansen for umami-smaken, som jo er veldig sentral i sushi.
Gaia: det var en interessant opplysning. Jeg er nemlig veldig glad i japansk mat, også utover sushi, men visste ingenting om umami.
Sushi krever litt tilvenning, men er sunn og god fastfood, synes jeg. Jeg har fryktelig mye wasabi i soyasausen, og bruker MYE saus. Jeg er ikke så avansert og synes faktisk at laksesushi er det aller beste.
Men et lite tips: du må IKKE tro at den grønne lille saken som ligger i et hjørne er guacamole og spise alt på en gang. Det har jeg forsøkt og holdt alvorlig talt på å stryke med. :røyk ut av ørene:
Sushi blir stort sett ekkelt i det risen blir kjøleskapskald, enten det skjer med take away i kjøleskapet hjemme, på Deli de Luca eller random matvarebutikk. Kjøp på sushisjappe.
...og ikke hvor som helst. :kommer ikke over Menybutikken i Kragerø som solgte nigiri med crabsticks og makiruller med tubekaviar:
Hvis jeg ikke husker helt feil så smaker blant annet soyasaus og tofu umami. Og i følge den sikre kilden Wikipedia så er MSG konsentrert umamismak. :knegg:
Jeg er veldig glad i sushi, og ble introdusert for det på begynnelsen av 90-tallet, da det bare var ett eller to steder som serverte det i Oslo. Jeg har hatt med noen dater på sushi, og sett om de kunne håndtere wasabien. :knegg:
Jeg syns det er litt synd at de fleste stedene har et ganske magert utvalg, og veldig likt over alt. Det har heldigvis begynt å komme seg.
Jeg spiser aldri kjøleskaps-sushi fra koisk eller matvarehandel.
Jeg også. Jeg har min egen tube wasabi i kjøleskapet og kjøper meg av og til en salmalaksebit som jeg skjærer i skiver og dypper i wasabisoyasaus. Jeg må ha så mye at jeg nyser. Det som er deilig med wasabi er at det sterke forsvinner fra munnen med en gang man har svelget, det er ikke slik som chili som blir hengende igjen i munnen.
Jeg er egentlig altetende, med unntak av snegler, frosk og blekksprut.
Og sushi. Jeg har prøvd flere ganger, men nei.
Det eneste jeg virkelig likte, og det var helt nydelig, var rå tunfisk servert i Brasil. Aldri smakt det igjen, så jeg vet ikke om det var fisken eller landet. :knegg:
Inegn høyadre for meg heller den ene gangen jeg spiste det. Var på veldig fin restaurant. Men smaksopplevelsen var ikke noe særlig. Ris og fisk smakte lite, wasabien var veldig sterk og soyasausen salt. Ikke noe særlig balansert smaksopplevelse med andre ord.
I tillegg var rå kveite og rå tunfisk passe kvalmt. Laksen og rekene var greie nok.
Jeg liker sushi, men kan styre meg for wasabien, så gjett om det var nedtur å spise sushi i Japan, hvor de putter wasabien inne i sushibitene. Altfor sterkt. Nesten uspiselig. :hylgrine:
Jeg har kun smakt sushi på en litt sånn enkel måte, som du beskriver. :jupp:
Men jeg skal helt klart prøve det ut på restaurant, for jeg tror det er noe for meg! :D
:Stappmett på deeeeilig sushi: Sushi krever litt tilvenning, men man går virkelig glipp av noe om man ikke liker det. Akkurat som de som ikke liker vin, samme greiene.
Nei og jeg liker ikke oliven nå heller, men kan spise litt sorte oliven (hakkede) på pizza og i brød og lignende.
Men vin kommer jeg ikke til å venne meg til å drikke, ser ikke poenget altså? Liker man ikke noe MÅ man jo ikke tvinge seg til å like det heller, i hvert fall ikke noe som er unødvendig å drikke eller spise (det er jo sånn man gjør med røyk :knegg:). Akkurat alkohol har jeg et problem med både fysisk (vektoperasjonen og smaken) og psykisk (barn av alkoholikere) så da unngår jeg det.
Sushi blir jo noe annet, men jeg har prøvd det 3 ganger nå og synes ikke det er noe, og ser ikke poenget i å tvinge meg til å like det når jeg kan spise andre ting jeg liker. :)
Nei, jeg skjønner det altså. Alkohol er jo spesielt i så måte. Men oliven og sushi er eksempler på matvarer som krever tilvenning og er så innmari godt når man har vennet seg til det. Derav misjoneringen. :knegg: Det man ikke vet har man jo ikke vondt av, men enkelte ting er verdt å prøve å venne seg til.
Hjemmelaget sashimi på salmalaks med hjemmelaget ponzusaus er heller ikke å forakte. :elsker:
Og jeg syns mannen min er et ypperlig eksempel på at sushi er mat man må venne seg til for å virkelig skjønne det. Han ble tvangsforet med sushi med jevne mellomrom hjemme i Norge, men så faktisk ikke lyset før han "måtte" spise sushi hver dag i en uke. Barna mine har fått sushi med jevne mellomrom og spesielt Mini er helt sushifrelst.
Ja jeg er enig i det, derfor smaker jeg på det meste, og gjerne både 2 og 3 ganger. Men etter noen forsøk, om det ikke faller i smak, har jeg ingen skrupler med å gi opp altså. :knegg: Jeg er fornøyd med å ha smakt. Har man ikke det bør man absolutt forsøke. Og gjerne med jevne mellomrom, for noen år senere har man kanskje forandret smakssans. Jeg kunne ikke spise oliven i noen som helst form før, nå synes jeg det er godt med delte sorte oliven på pizza og i brød. Mannen min taklet ikke rømme før, nå liker han det. Jeg kommer nok til å smake sushi igjen om noen år eller før, om jeg blir tilbudt det, og jeg likte jo disse friterte greiene, hehe.
Oliven er en av de tingene jeg virkelig ønsker å like! :mumle:
Forresten, MÅ man spise hele sushistykket på én gang? Venninnen min sa jeg måtte putte hele greia i munnen på en gang, jeg følte jeg ble kvalt. Man kan ta små biter, sant? I så fall kan jeg prøve igjen om ikke så lenge. Jeg foretrekker alltid små biter av det jeg spiser, nesten samme hva det er.
To-tre ganger er rett og slett ikke nok hvis man ønsker å "skjønne" ukjente smaker. Jeffrey Steingarten skrev i boken "The man who ate everything" at man ikke kan gi opp på en matvare før man har prøvd den minst syv eller åtte ganger.
Ja det er det de sier om barn også, at man skal tilby dem mat de ikke liker 7-8 (noen sier 15-16) ganger, for plutselig liker de det. Kanskje jeg kan komme til å like sushi? :hmm: Jeg har jo lyst å like det, det er jo sunt.
Jeg likte det plutselig jeg altså. Godt hjulpet av at jeg var på en ordentlig restaurant. Og så spiste jeg en del sashimi først, fordi jeg slet litt med den risen. Samt at jeg aldri har klart å spise ingefæren, som liksom skal rense smaksløkene. Det gjør den sikkert, men den ødela hele opplevelsen for meg fordi jeg hater smaken av den.
Både mannen min og seksåringen min elsker oliven, heldigvis. Minsten kan spise det han også, men det er ikke det helt store enda. Men han får smake det så ofte som mulig. Jeg har jo en datter som er skikkelig gourmet i matveien, som elsker blåmuggost, fetaost, hvitløksbåter i marinade, oliven osv. Håper minsten også følger etter.
@Glitter: Den ponzusausen jeg lager består av 1 del sitron (eller lime), 1 del sukker, 1 del vann, 2,5 deler god soyasaus, 10 deler riseddik, en dash hvitvinseddik evt. 1 del hvitvin (jeg kutter ut vinen hvis barna skal spise) og hakket vårløk. Kjempegod!
Et tips for nybegynnere er å pakke inn sushibiten i et flak ingefær (hvis man liker ingefær, vel og merke) og så dyppe alt i soya- og wasabisaus. Jeg syns det er viktig å bruke en god soyasaus. Det er mange som er alt for salte. Og så bør man smake til sausen for å finne ut hvor mye wasabi man liker. Det er mange av de norske sushibitene som egentlig er for store, det skal egentlig bare være en munnfull, så man kan i mange tilfeller med fordel dele dem i to for å få en liten munnfull.
Takk for tips! Jeg liker godt både ingefær og wasabi. Men bitene jeg har spist har helt klart vært for store, jeg ble nær kvalt sist gang og det la jo en demper på opplevelsen selvsagt. Jeg er ganske "ømfintlig" på bit-størrelser.
Da skal Iset prøve sushi i Oslo i juli (jeg skal være i Oslo siste halvdel av juli) og dele bitene i to. :knegg: Tips til bra sushisteder for nybegynnere? Gjerne et sted der de ikke BARE har sushi, jeg har mann og barn på slep og de skal selvsagt smake men det er jo ikke sikkert de/vi liker det.
Nam Kang i Torgata er vel FP-stedet over alle. :knegg: Jeg liker også Jonoe på Vindern (jeg har ikke testet den som ligger på Grünerløkka.) Hvis jeg skal bestille så kjøper jeg alltid fra Sushi Huset på Carl Berner. Der er det alltid full fres og sushien er superfersk. Le Meo i Pilestredet var fast leverandør da jeg var student og jeg har flere venner som sverger til dem for sin take away.
...men den anbefales jo til stadighet, så jeg antar den har sine øyeblikk. Jeg syntes ikke sushien var særlig god der, sånn i tillegg til det du nevner.
Sushi Express i Parkveien, derimot - ypperlig, til tross for knøtteputtlokale.
Hehe, nei jeg tenkte mer på det å dele en sushibit i to eller tre på tallerkenen og så spise. Mindre biter, liksom. Men veldig greit å vite sånne ting for en nybegynner som meg. Håper restaurantene gir folk litt slækk, ikke alle vet sånt. :sparke:
Hvis man skal dele opp, gjøres det vel best ved at man tar hele biten opp med pinnene, biter av halve, og holder resten i pinnene til man kan spise det også. Noen sushi-steder lager enorme biter som gir brekningsrefleks omtrent, andre lager mindre, delikate biter som man tar i en jafs. Noen biter er seige og umulige å tygge gjennom uten at alt bare detter fra hverandre, så da må man nesten bare ta sjansen på hele. Men når fisken er ordentlig mør, og bitene er passe tynne, er det ikke noe problem.
Jeg lager mye sushi selv. :nikker: Hele familien elsker det. Mannen liker maki, eldste og jeg er mest glad i nigiri og minsten liker sashimi. Jeg har også laget min egen syltede ingefær.
Jeg kjøper ALDRI sånne brett, :snobb: for jeg liker ikke at risen blir kald. Også liker jeg ikke den seige reken de alltid insiterer på å ha med. Risen skal være lunken, fisken silkemyk og soyaen av beste kvalitet. :nam:
Jeg er nok ganske plain, for jeg liker best sushi med laks eller kamskjell og når jeg kjøper så vil jeg ha fritert spiderkrabbe og kokt kongekrabbe.
Jeg har bare spist sushi 2 ganger, og jeg er ikke helt overbevist. Jeg har spist skikkelige saker med god kvalitet. Det var helt greit, men ingen favoritt. Det jeg synes var best var risrull med kokt kongekrabbe, rullet i sesamfrø. Jeg husker ikke hva det heter.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.