Éowyn sa for siden:
Fra NAV.no:
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
Éowyn sa for siden:
Fra NAV.no:
Slettet bruker sa for siden:
Men fremdeles må mor ha hatt arbeid eller lignende for at far skal få perm.
Og da antar jeg at når det er omvendt og mor har jobbet som bare det mens far har gått hjemme så gjelder det ikke - da må far også ha jobbet?
Dette er ikke likestilling altså. :niks:
Kitty Bastard sa for siden:
Jeg kan ikke fatte eller forstå dette systemet.
:selvstendig opptjeningsrett for far nå:
Acsa sa for siden:
Det er ekstremt frustrerende at det ikke er politisk vilje hos alle regjeringspartnerne til å gi far selvstendig opptjeningsrett. Det er dyrt. Enkelt og greit.
Veronal sa for siden:
Hva mener dere med selvstendig opptjeningsrett, da? Til foreldrepengedelen er det selvstendig opptjeningsrett, men det stilles krav til mors aktivitet mens far tar ut foreldrepenger. Det eneste som mangler er at det også stilles krav til fars aktivitet mens mor tar ut foreldrepenger for at det skal være likt.
Katta sa for siden:
Hvordan ønsker man at det skal være da? Skal det være fritt frem å ha to foreldre gående hjemme mens man mottar foreldrepenger?
Nå har jo far selvstendig opptjeningsrett til foreldrepengedelen. Og hvis han skal ha hele den delen, er denne utvidet så det blir like lenge som om han skulle ha fedrekvoten, det kalles bare ikke fedrekvote da. Det stilles krav til mors aktivitet mens han mottar foreldrepenger.
Så er det krav til at mor må ha jobbet for at han skal ha krav på fedrekvote. Men da er det ikke noe krav til mors aktivitet mens han tar det ut. Dette er kanskje litt snodig. Det er kanskje slik fordi han da enten kan få de 10 ukene som en del av foreldrepermisjonen hvis mor går ut i jobb/studier eller som en fedrekvotedel hvis mor på forhånd er yrkesaktiv. Hvem er det da som faller utenfor egentlig? Det blir vel igjen arbeidende fedre hvor mor er student, og der mor er hjemmeværende i utgangspunktet, med eller uten trygdeordninger og hvor hun ikke kommer til å endre på dette etter at barnet er født.
Det naturlige hvis man ser bort fra at det koster penger, ville vel være at mor og far har selvstendig opptjeningsrett til foreldrepenger, at noen uker for far og noen uker for mor gjøres uavhengig av den andres aktivitet, men at den delen man fritt kan fordele har krav til den andre forelderens aktivitet mens man tar det ut. Selv om det siste vil måtte føre til at enkelte kvinner som idag har permisjon selv om mannen i huset er hjemmeværende/trygdemottaker da vil få begrenset sine rettigheter. Alternativet er i såfall at det ikke stilles krav til aktivitet for noen av foreldrene. Jeg vet jammen ikke hva jeg synes er riktigst i så måte.
Zulu sa for siden:
?Den eneste endringen som er gjort nå, er at det ikke lenger stilles krav til stillingsstørrelse for mor i opptjeningstiden. Far er fortsatt avhengig av at mor har vært i arbeid seks av ti mnd for at far skal få foreldrepenger. Det kaller ikke jeg selvstendig opptjeningsrett, altså. :niks:
Veronal sa for siden:
Hva er det du setter spørsmålstegn ved, Frilja? Jeg er klar over at det ikke lenger stilles krav til stillingsstørrelsen for mor i opptjeningstiden når det gjelder minimumskvoten for far, men foreldrepengedelen så har far hatt helt selvstendig opptjeningsrett i flere år allerede. (Det du skriver om at mor må ha opptjening i 6 av 10 måneder gjelder utelukkende for fars minimumskvote - ikke for foreldrepengedelen. Der er det selvstendig opptjeningsrett.)
GydaG sa for siden:
Det stemmer ikke, her har far 37 ukers foreldrepermisjon denne gangen. Han mister de 10 ukene med fedrekvote, men får 37 i steenfor 27 uker med foreldrekvote da jeg ikke har opptjent rettigheter til permisjon. (Tallenegjelder med 100% lønn.)
Det stilles krav til min aktivitet mens han har permisjon.
gajamor sa for siden:
Katta: Hvorfor skal ikke begge kunne være hjemme samtidig hvis de ønsker eller må det? Hva er problemet, hvis de velger å leve på en bitteliten inntekt en periode? Hvorfor skal ikke en mann (jeg vet ikke om reglene gjelder medmødre?) som er sammen med en uføretrygdet/arbeidsledig kvinne få lov til å ta ut permisjon?
Vi fikk masse styr fordi jeg ikke hadde arbeid da mannen min skulle ta ut sin del av permisjonen. Sin del hos oss betydde 6 av 12 måneder. Men søknaden om at far skulle få overta permisjonen ble avslått, fordi jeg skulle over på ledighetstrygd. Og jeg kunne ikke akkurat begynne å søke jobber hvis det ikke var noen som var hjemme og tok seg av barnet... Vi klarte å trikse og mikse det til, men f. som jeg var sur!
Det eneste spørsmålet jeg sitter igjen med er: Hvordan kan man kalle det "felles permisjon" og mase opp og i mente om at "det er ikke mors permisjon, mor har bare 6 uker bla bla bla", når man må SØKE om at far får overta permisjonen, og den søknaden kan bli avslått pga mors aktiviteter.
Likestilling koster penger. Jeg er relativt grumpy over at man ikke vil ta seg råd til dette enkle og sterke virkemidlet for likestilling. Det må da koste mer å hele tiden utvide permisjonen. Hva er den oppe i nå? Godt over et år ihvertfall.
Slettet bruker sa for siden:
Skjønte jeg dette rett?
Hvis far skal ha rett på permisjon (ikke noen spesiell del - kan like gjerne gjelde fire mnd) så er det ene og alene hans aktivitet som teller? Han må ha hatt jobb og inntekt? Mor kan ha gått hjemme og han vil likevel få sin permisjon? Det er bare for den utvidede pappapermen mor må ut i jobb eller lignende?
Polyanna sa for siden:
Jeg syns det er fint og flott om to foreldre ønsker å gå hjemme begge to et år.
Men jeg vil ikke betale for det.
Katta sa for siden:
Hvis far skal ha rett på noe permisjon må han ha vært i jobb 6 av de 10 siste månedene.
Hvis han skal ha rett på pappaperm, som er et fenomen som oppstår når han deler permisjonstiden med mor, må mor ha vært i arbeid før fødsel.
Hvis han skal ha noe permisjon over hodet utover pappaperm (som igjen krever at mor har jobbet før fødsel), kreves det at mor er ute i fulltidsstudier eller jobb mens han har permisjon. Tilsvarende krav gjelder ikke for mor hvis hun har permisjon.
Katta sa for siden:
Jeg er også litt her. Men det er ikke så enkelt heller. Det vil jo helt klart føles dypt urettferdig hvis ei som får barn med en uføretrygdet pappa ikke får permisjonspenger fordi han allerede får utbetalinger fra trygdekassen. Slik det er andre veien. Er hun uføretrygdet, kan han se langt etter permisjonspenger.
Og når jeg sitter her og kjenner på dette, merker jeg at jeg ikke er helt likestilt i toppetasjen. Fordi jeg tenker at det ville vært helt grusomt å bli kastet tilbake i jobb etter 6 uker fordi pappaen var hjemme. Da kunne man glemme fullamming og måttet tilbake til jobb med bekken som knaket og en kropp som kun var innstilt på å være til for babyen endel uker ennå. Mens når jeg tenker på pappaen synes jeg det er veldig synd at han ikke får fulltid hjemme med barnet fordi mor er hjemme, men samtidig synes jeg det i en sånn situasjon vil være råflott å koste på seg begge foreldrene hjemme et helt år. Men fedrekvoteukene synes jeg godt alle fedre kan få uansett.
Zulu sa for siden:
Ojsann, der tullet jeg med begrepene. Det var fedrekvoten jeg tenkte på. :nikker:Slettet bruker sa for siden:
Så om mannen er hjemmeværende så får ikke kvinnen fødselspermisjon?
Eh. Jeg syns faktisk ikke dette er det aller minste greit.
Dixie Diner sa for siden:
Jo, om mannen feks. er arbeidsledig får kvinnen permisjon, men om kvinnen er arbeidsledig får ikke mannen engang fedrekvoten.
Slettet bruker sa for siden:
Så om far er hjemmeværende - men ikke trygdet - så kan mor ta ut hele permisjonen eller permisjonen minus pappakvoten? Sålenge han ikke mottar støtte eller trygd medmindre det er arbeidsledighetstrygd han mottar?
Dixie Diner sa for siden:
Jepp, det er sånn jeg har forstått det. Min mann var arbeidsledig da jeg ble gravid med eldste, han var hjemme med meg (jeg hadde permisjon fra full jobb) i ca. 4 måneder til han fikk seg jobb. Da fikk han også fedrekvoten på slutten, faktisk.
Med yngste var jeg arbeidsledig og mannen min fikk ikke noe permisjon, ikke noen fedrekvote. Bare 3 dager fri fra jobben i forbindelse med fødsel og sånt. Noen får 2 betalte uker, han fikk ikke det.
Slettet bruker sa for siden:
Men dersom far er uføretrygdet så får ikke mor permisjonen?
Katta sa for siden:
Jo, mor får uansett så lenge hun har jobbet selv så hun har krav på foreldrepenger.
Det er far som ikke får noe hvis mor er hjemme.
gajamor sa for siden:
Mor er kun avhengig av seg selv, far er helt avhengig av hva mor sier og gjør.
Veslemøya sa for siden:
Jeg synes fremdeles det burde stilles krav om mors yrkesaktivitet mens far tar ut fedrekvoten. Slik det er nå ser jeg ikke poenget med fedrekvote. Det er så utrolig mange som bruker denne delen til en felles ferie ol. Og jeg må innrømme at vi også gjorde det slik. :flau: Men jeg angrer.
Katta sa for siden:
Så du mener at fedre til barn med mødre som av en eller annen grunn ikke jobber, ikke skal ha rett på permisjon for å bli kjent med barnet sitt?
Dixie Diner sa for siden:
Poenget er at det ikke stilles like krav til begge kjønn, samtidig som det ropes ut om likestilling her og der ellers. Dette er jo virkelig ikke likestilling. Dessuten er det svært kjipt for mange menn som ikke kan ta ut noen som helst kvote i permisjonen fordi moren ikke jobber. I hvert fall når det ikke er slik andre veien, det er jo urettferdig.
Polyanna sa for siden:
Men nå kan de ta ut fedrekvoten, ja? Bare ikke hele permisjonen?
Dixie Diner sa for siden:
Såvidt jeg forstod kunne man fremdeles ikke det uten at mor hadde tjent opp permisjon, bare at hun ikke trengte å jobbe minst 50 %.
gajamor sa for siden:
Man får ingen fedrekvote hvis ikke mor har tjent nok penger før permisjonen. Så hvis mor er trygded eller hjemmeværende, så får far:
-ingen fedrekvote, for mor har ikke rett på permisjonspenger
-ingen del av den vanlige permisjonen, for mor har ikke noe arbeid å gå til mens far er hjemme.
jenstf sa for siden:
Da vi i 2008 fikk sønnen vår så hadde mor vært student. Dermed fikk vi fra NAV kun en engangsstøtte på rundt 30 000 kr. Jeg fikk ikke noen pappaperm.
Heldigvis var Lånekassen bedre enn NAV og betaler fødselsstipend til mødre som har vært i fulltidsstudier før fødselen.
Nå venter vi barn nummer to. Reglene ble i sommer endret slik at det nå ikke er krav til 50% stilling, men at mor må ha jobbet 6 av de 10 siste mnd før fødselen og tjent grunnbeløpet (1G). Mor har vært hjemme et par år med sønnen vår, men har det siste halvåret vært arbeidssøkende.
Men hun har enda ikke fått noen jobb. Hadde hun vært arbeidsledig med dagpenger kunne dette blitt regnet på lik linje med arbeid.
Så nå ser det ut til at jeg, i likhet med en del tusen andre fedre, går glipp av nok en pappaperm. Sa noen likestilling?
NAV skriver følgende: “Dersom mor ikke har rett til foreldrepenger (ikke har vært i inntektsgivende arbeid i minst seks av de siste ti månedene) og har mottatt engangsstønad, har ikke far rett på fedrekvote. Far kan, dersom han har rett til foreldrepenger, benytte seg av sin selvstendige rett til å ta ut vanlige foreldrepenger.”
Den siste setningen har de også tidligere hatt med, men den er altså verdiløs så lenge ikke mor har jobbet.
Man er altså fortsatt ikke helt i mål med fars rettigheter til å selv kunne tjene opp rett til permisjon med lønn.
Malama sa for siden:
Men slik ER det pr i dag. så lenge det er kvinnen som har perm, og mannen ulønnet fri.
Det er bare det at fedre ikke kan få perm mens mor er hjemme. Men mødre kan ha perm mens far er hjemme.
Men jenst: Nei, du skal vel faktisk kunne ta ut den ordinære permisjonen. Såfremt mor finner seg jobb (eller studier) rett etter fødselen da, vel og merke. Da kan du ha perm, mens mor jobber. for et er her dette aktivitetskravet kommer inn.
jenstf sa for siden:
Problemet er vel ikke akkurat å finne en jobb, men å få den ;)
Spørs om det er noe lettere for henne å få jobb neste år enn i år.
Om jeg har forstått det rett så får ikke pappaer noe betalt pappaperm så lenge mor har vært hjemmeværende, student eller trygdet.
Esme sa for siden:
Du må skille på fedrekvote og foreldrepermisjon, det er litt forskjellige krav. For at en mann skal kunne ta ut foreldrepermisjon så er det krav om at det er et omsorgsbehov i hjemmet, dvs at kvinnen er opptatt med arbeid eller studier. Når dette kravet er oppfylt, så er det din egen opptjening som gir grunnlag for permisjon.
Det er urettferdig at det er forskjell på om menn eller kvinner skal kunne ta ut permisjon ut fra hva om den andre er i jobb eller ei. Jeg skulle ønske det var likt mellom kjønnene.
Men når det gjelder deres problem, så er det kanskje en løsning å ta ut som gradert uttak, da kan du ta ut din del i løpet av tre år, sånn i tilfelle partneren din får jobb eller går ut i studier senere.
Synneva sa for siden:
Eg har ein bror som har blitt pappa i år men ikkje bur saman med barnets mor. Sidan det ikkje er anbefalt å ha delt omsorg når barnet er så lite, har kun mor foreldreansvar no (håper eg bruker omgrepa rett). Planen er slik eg forstår det, at dei gradvis skal auke samveret til å kanskje bli 50-50 når jenta er 2-3 år. No har han henne på besøk tre ettermiddag i veka i fyrste omgang. Broren min ønsker veldig å kunne ta pappapermisjon men det har han ikkje rett på no sidan kun mor har foreldreansvar seier han. Er det nokon som har råd?
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.