Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Nydelig og enkelt brød uten elting - med lang steketid

#1

Harriet Vane sa for siden:

Jeg har funnet opp et herlig brød som jeg har testet et par ganger og er klar for å dele med dere!

Jeg bruker foodprocessor med eltekrok, men den kan sikkert røres for hånd.

300 g hvetemel
400 g 4-kornsbakemel fra Helios
100 g klemt rug fra Helios (kan byttes ut med grov sammalt rug)
100 g havregryn
100 g grov sammalt hvete
5-10 ss solsikkefrø
5-10 ss linfrø
5-10 ss sesamfrø
1 pk tørrgjær
1 ts salt

bland alt

Ha i 1 liter 37-39 C vann iblandet 1-2 ss maltekstrakt/honning/sirup

Kjør til det er en klissete grøt

Hell i godt smurte store brødformer

Hev til deigen har nådd kanten av formen

Stek på nederste rille på 180 C i 120 minutter. Ta brødene ut av formen. Hvis skorpen kjennes litt myk, kan brødene stekes i 10 minutter til uten form, bare på rist.

La brødet hvile. Du har nå et nydelig saftig brød som kan fryses uten å miste skorpe, holder seg lenge og kan skjæres i tynne fine skiver med vanlig kokkekniv. Det drysser ikke.


#2

Pelen sa for siden:

Dette må virkelig prøves! Takk, Mim!


#3

tiddelibom sa for siden:

Hørtes veldig deilig ut.
Mim: fikk endelig prøvd oppskriften din på bacon- og kålsuppe. Det var skikkelig nam! Takk skal du ha!


#4

Mamma Rosa sa for siden:

Jeg har kun en brødform jeg. :flau:
Ikke aner jeg om den går under kategorien "stor" eller "liten" heller.:rolleyes:
Kan jeg bare halvere alt kanskje?

(..har jo brødbakemaskin, men synes det er vanskelig å finne gode oppskrifter på sunne brød.)
Så jeg får vel kjøpe meg noen flere former.


#5

Huldra sa for siden:

Denne så lur og deilig ut. Men står det noe om hvor mange former deigen skal helles i? 3 stk? Og hva er store brødformer?


#6

Miss Norway sa for siden:

Åh - dette så bra ut! Jeg har ikke stor foodprocessor, og hater å elte så brødbaking blir det lite av. "Helle i form"-brød er digg! Tusen takk!


#7

Harriet Vane sa for siden:

Jeg har 2 x 1,5 l former fra IKEA.

Oppskriften kan halveres.


#8

Hønni sa for siden:

Digg! :lei av Hønnibrød:


#9

Filifjonka sa for siden:

Jeg skal også prøve meg på dette, selv om jeg ikke er noen brødbaker. :)


#10

Ole Brumm sa for siden:

Dette høres digg ut, tror jeg må prøve de i helga,
men da må jeg på ikea og kjøpe brødformer først. :knegg:


#11

Mamma Rosa sa for siden:

Ja, samme form som jeg har det da.
Bakte brødet med engang jeg så oppskriften i dag.:D
Ungene likte det!
(jeg smaker til frokosten..)
Måtte bytte ut noe av melet. Brødet ble litt tungt og flatt. Men fortsatt spiselig.


#12

Harriet Vane sa for siden:

Tungt og flatt? Hmmmm... Så rart, mine er blitt aldeles glitrende fine. Kanskje du skal la det heve i bollen, røre lufta ut av deigen, helle det i formene, la det heve til kanten (nesten over) og steke det. Sett det evt ett hakk høyere i ovnen.


#13

Mamma Rosa sa for siden:

Det skal jeg prøve! Trodde det var fordi jeg byttet ut deler av melet med noe annet.


#14

Harriet Vane sa for siden:

Med hva da? :mhmm:

#15

Candy Darling sa for siden:

Så deilig det så ut! Ingenting av de frøene som skal bløtlegges i forkant og sånn? :blånn:

(ja, så dum er jeg faktisk. :sukk: )


#16

Harriet Vane sa for siden:

Neida. Med så mye væske går det fint av seg selv.


#17

Stikka sa for siden:

Dette brødet skal jeg prøve. Har lovet å komme igang med brødbakingen igjen. 4-kornsmel skjønner jeg må kjøpes. Det dukker jo opp i nesten alle oppskriftene dine, Mim. :)


#18

Mamma Rosa sa for siden:

:p

4-kornsbakemel fra Helios ble byttet ut med byggmel og grovbakst (hvete og rug). Halve av hver.

Klemt rug fra Helios ble byttet ut med klemt spelt. (Helios)

Jeg må ut og shoppe mel. Skal få røsket med meg 4-korns også.

...ja, og så etter at brødet var i formen så merket jeg at jeg hadde glemt salt.
Hva gjør det egentlig? :flau:


#19

Harriet Vane sa for siden:

Det høres ut som greie bytter. Salt gir smak og det smaker litt rart uten, synes jeg. Noen big deal er det ikke, men det er best med.


#20

Ole Brumm sa for siden:

Da står brødet (halverte oppskriften) til heving.
Men jeg gjorde nok en del utbyttinger jeg også. :sparke:
Hvor får man tak i Helios produkter? :rødme:


#21

Mamma Rosa sa for siden:

Jeg kjøper det på helsekosten.


#22

Kanutte sa for siden:

Dette er et fantastisk brød! Det smaker godt, og drysser faktisk ikke. Jeg knuser frøene før jeg har dem i deigen, siden vi har noen i familien som ikke spiser hele korn. Anbefales!


#23

Left sa for siden:

Dette skal testes. Jeg må skjerpe meg nå. Har både foodprocessor og brødformer. Hva er poenget om de ikke brukes? Og brød spises hver dag. Dessuten er det utrolig greit med noe man kjenner innholdet i... jeg innbiller meg at det er mye rart i kjøpt brød...


#24

Aiza sa for siden:

Skal prøve dette brødet, men jeg elter forøvrig aldri noen av mine brød, rører dem knapt med hendene, kun når jeg tar deigen ut av bollen for å dele den i to.

Foodprosessor er fantastisk!


#25

Nenne sa for siden:

Ikke noe olje eller annet i altså? :gruble: Jeg tror jeg må prøve dette her.



#27

Anonyma sa for siden:

Søkte etter brød uten elting og kom sådan fram til denne tråden. Nå har jeg bakt disse brødene tre ganger, men det virker ikke for meg. Godt på smak, men det er klissete selv etter det er stekt :confused: (og ja, jeg sjekker den hule lyden). Hvis ikke de brødene som står til heving nå blir bedre (reduserte vannmengden denne gangen), gir jeg opp denne oppskrifta :( Noen andre som har samme erfaring med disse brødene?


#28

allium sa for siden:

55 minutter er altfor kort steketid, legg på en time. Og la brødet hvile over natten før du skjærer i det.


#29

Anonyma sa for siden:

Åhh, det forklarer kanskje saken! Jeg blandet deigen og hadde dem direkte i formene, etterhevet ca. 1 times tid (det ser slik ut i oppskrifta?), men er det meningen at de skal forheves også? I såfall, hvor lenge?

Og tusen takk for svar, allium! :)


#30

Slettet bruker sa for siden:

Hva kan jeg bruke som jeg får tak i på tema? :vilha:
Jeg er jo aldri nær noen helsekost jeg. :rødme:


#31

allium sa for siden:

Jeg forhever ganske lenge. Sist gikk jeg en sopptur mens deigen hevet.



#33

Anonyma sa for siden:

Hever brødene mer i ovnen? Mine ble ikke noe høyere i ovnen, selv om de hevet fint i formene. Satte dem inn når de hadde nådd kanten, så det ble den ferdige størrelsen. Er det riktig?


#34

allium sa for siden:

De hever ikke mye mer i ovnen. Første gang jeg lagde dem, fylte jeg formene for fulle, og da rant de over kanten den første steketiden.


#35

Candy Darling sa for siden:

De bør heves ganske lenge før de går i formen, ellers kan de blåse seg opp i ovnen. Da får man bare luft under skorpen i stedet, slik at det faller fra hverandre. Men de skal være ganske klissete og fuktige.

SF: jeg bruker bare hva som helst som blir 1 kg mel til sammen. Innimellom tar jeg til og med bare en sånn ferdigblanding av solsikkebrød eller havrebrød - men de er ikke så innmari grove, da. Jeg tenker at de er klart bedre enn kjøpebrød uansett.

Viktig at minst 400 g er hvetemel, ellers binder den seg ikke ordentlig.


#36

Slettet bruker sa for siden:

Aha! Da tester jeg med det jeg har i skapet. Jeg har som prosjekt å bli flink til å lage mat, og siden jeg i teorien i det minste kan bake så starter jeg med brød tror jeg. De blir ekstra gode om man baker med ungen i sjal, hippiestyle?


#37

Anonyma sa for siden:

Jeg hadde heller ikke det Helios melet, blandet mer hvetemel, rug, sammalt hvete og havrekli. Og byttet ut sesamfrø med gresskarkjerner, for det var det jeg hadde i skapet.

Skal tørrgjæren blandes i det tørre eller i vann først, forresten?


#38

Slettet bruker sa for siden:

Hvis En eller annen som leser denne tråden og vil prøve å bake disse brødene slumper til å slenge de i ovnen uten å se på klokka, hvordan ville man da rent teoretisk rådet vedkommende til å se at de er ferdig stekt? Det gjelder selvsagt ikke meg, men de er jo mange foreldre her, noen har kanskje ammetåke og sånn.

:sparke:


#39

Candy Darling sa for siden:

Ha de litt lengre enn du tror. :knegg: De tåler fint 2 timer, hvis de ikke blir brent.


#40

Slettet bruker sa for siden:

De ble perfekte! Og ufattelig gode om jeg skal si det selv, og det skal jeg jammenmeg. :glis:
Vennligst send husmorpoeng, jeg serverte etter skolen med nyrørte jordbær til. :stolt:
(hadde ca ingen av ingrediensene, men det gikk fint med sammalt hvete, store havregryn og slumper av diverse.)


#41

Stikka sa for siden:

Kan jeg kaldheve denne deigen fra i kveld og til i morgen ettermiddag? Hvordan gjør jeg det da? Jeg lager dobbel oppskrift vanligvis.


#42

Harriet Vane sa for siden:

Bittelitt gjær, bare 1/5 av pakken og kald væske.

#43

allium sa for siden:

Der var du, Harriet. Da tar jeg spørsmålet fra den andre tråden om dette brødet her også:

Hvis jeg vil bruke diverse helkorn - teller de på melkvoten? Og hvis jeg vil bløtlegge dem noen timer i forveien - teller bløtevannet på væskekvoten?


#44

Stikka sa for siden:

Takk. Satte deigen i dæ tidlig og nå står den til etterheving. Men deigen er jo fortsatt kald. Må den etterheves lengre enn vanlig også, eller tar den igjen i ovnen?


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.