Jeg har funnet opp et herlig brød som jeg har testet et par ganger og er klar for å dele med dere!
Jeg bruker foodprocessor med eltekrok, men den kan sikkert røres for hånd.
300 g hvetemel
400 g 4-kornsbakemel fra Helios
100 g klemt rug fra Helios (kan byttes ut med grov sammalt rug)
100 g havregryn
100 g grov sammalt hvete
5-10 ss solsikkefrø
5-10 ss linfrø
5-10 ss sesamfrø
1 pk tørrgjær
1 ts salt
bland alt
Ha i 1 liter 37-39 C vann iblandet 1-2 ss maltekstrakt/honning/sirup
Kjør til det er en klissete grøt
Hell i godt smurte store brødformer
Hev til deigen har nådd kanten av formen
Stek på nederste rille på 180 C i 120 minutter. Ta brødene ut av formen. Hvis skorpen kjennes litt myk, kan brødene stekes i 10 minutter til uten form, bare på rist.
La brødet hvile. Du har nå et nydelig saftig brød som kan fryses uten å miste skorpe, holder seg lenge og kan skjæres i tynne fine skiver med vanlig kokkekniv. Det drysser ikke.
Ja, samme form som jeg har det da.
Bakte brødet med engang jeg så oppskriften i dag.:D
Ungene likte det!
(jeg smaker til frokosten..)
Måtte bytte ut noe av melet. Brødet ble litt tungt og flatt. Men fortsatt spiselig.
Tungt og flatt? Hmmmm... Så rart, mine er blitt aldeles glitrende fine. Kanskje du skal la det heve i bollen, røre lufta ut av deigen, helle det i formene, la det heve til kanten (nesten over) og steke det. Sett det evt ett hakk høyere i ovnen.
Dette brødet skal jeg prøve. Har lovet å komme igang med brødbakingen igjen. 4-kornsmel skjønner jeg må kjøpes. Det dukker jo opp i nesten alle oppskriftene dine, Mim. :)
Da står brødet (halverte oppskriften) til heving.
Men jeg gjorde nok en del utbyttinger jeg også. :sparke:
Hvor får man tak i Helios produkter? :rødme:
Dette er et fantastisk brød! Det smaker godt, og drysser faktisk ikke. Jeg knuser frøene før jeg har dem i deigen, siden vi har noen i familien som ikke spiser hele korn. Anbefales!
Dette skal testes. Jeg må skjerpe meg nå. Har både foodprocessor og brødformer. Hva er poenget om de ikke brukes? Og brød spises hver dag. Dessuten er det utrolig greit med noe man kjenner innholdet i... jeg innbiller meg at det er mye rart i kjøpt brød...
Skal prøve dette brødet, men jeg elter forøvrig aldri noen av mine brød, rører dem knapt med hendene, kun når jeg tar deigen ut av bollen for å dele den i to.
Søkte etter brød uten elting og kom sådan fram til denne tråden. Nå har jeg bakt disse brødene tre ganger, men det virker ikke for meg. Godt på smak, men det er klissete selv etter det er stekt :confused: (og ja, jeg sjekker den hule lyden). Hvis ikke de brødene som står til heving nå blir bedre (reduserte vannmengden denne gangen), gir jeg opp denne oppskrifta :( Noen andre som har samme erfaring med disse brødene?
Åhh, det forklarer kanskje saken! Jeg blandet deigen og hadde dem direkte i formene, etterhevet ca. 1 times tid (det ser slik ut i oppskrifta?), men er det meningen at de skal forheves også? I såfall, hvor lenge?
Hever brødene mer i ovnen? Mine ble ikke noe høyere i ovnen, selv om de hevet fint i formene. Satte dem inn når de hadde nådd kanten, så det ble den ferdige størrelsen. Er det riktig?
De bør heves ganske lenge før de går i formen, ellers kan de blåse seg opp i ovnen. Da får man bare luft under skorpen i stedet, slik at det faller fra hverandre. Men de skal være ganske klissete og fuktige.
SF: jeg bruker bare hva som helst som blir 1 kg mel til sammen. Innimellom tar jeg til og med bare en sånn ferdigblanding av solsikkebrød eller havrebrød - men de er ikke så innmari grove, da. Jeg tenker at de er klart bedre enn kjøpebrød uansett.
Viktig at minst 400 g er hvetemel, ellers binder den seg ikke ordentlig.
Aha! Da tester jeg med det jeg har i skapet. Jeg har som prosjekt å bli flink til å lage mat, og siden jeg i teorien i det minste kan bake så starter jeg med brød tror jeg. De blir ekstra gode om man baker med ungen i sjal, hippiestyle?
Jeg hadde heller ikke det Helios melet, blandet mer hvetemel, rug, sammalt hvete og havrekli. Og byttet ut sesamfrø med gresskarkjerner, for det var det jeg hadde i skapet.
Skal tørrgjæren blandes i det tørre eller i vann først, forresten?
Hvis En eller annen som leser denne tråden og vil prøve å bake disse brødene slumper til å slenge de i ovnen uten å se på klokka, hvordan ville man da rent teoretisk rådet vedkommende til å se at de er ferdig stekt? Det gjelder selvsagt ikke meg, men de er jo mange foreldre her, noen har kanskje ammetåke og sånn.
De ble perfekte! Og ufattelig gode om jeg skal si det selv, og det skal jeg jammenmeg. :glis:
Vennligst send husmorpoeng, jeg serverte etter skolen med nyrørte jordbær til. :stolt:
(hadde ca ingen av ingrediensene, men det gikk fint med sammalt hvete, store havregryn og slumper av diverse.)
Takk. Satte deigen i dæ tidlig og nå står den til etterheving. Men deigen er jo fortsatt kald. Må den etterheves lengre enn vanlig også, eller tar den igjen i ovnen?
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.