Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

"Historien om"-bøkene

#1

Fluke sa for siden:

Vi leser nå Historien om Amelia Earhart for guttungen, og undrer litt hvordan det er med sannhetsgehalten i denne boken.

Noen som vet hva bøkene bygger på? Er de forenklinger av biografier, eller noe annet? Jeg har lett etter kildeinformasjon, men finner det ikke.

Vi har ørti av disse bøkene på hytta og tenkte at det kunne være ok lesestoff for hytteturer, men ble plutselig usikker på om det er så lurt.


#2

apan sa for siden:

Jeg vet ikke generelt noe om dette, men jeg leste en haug av disse bøkene da jeg var liten. Flere av personene leste jeg også mer om etterhvert som jeg ble eldre, og jeg kan ikke huske at jeg fant store og avgjørende avvik.
Jeg tror jeg skulle funnet ganske graverende avvik før jeg nektet et barn å lese disse, jeg elsket dem og lærte veldig mye av dem.


#3

Krem sa for siden:

Å, de bøkene elsket jeg som barn. Sp3esiellt Florence Nightingale og He3len Keller husker jeg veldig godt.

Jeg tror og det skulle graverende feil før jeg hadde nektet mine barn lese disse, ettersom de både var en god leseopplevelse for meg, og trigget både leselyst og nysgjerrighet.

Og nå må jeg på biblioteket og finne disse til jentene!


#4

Luftslottet sa for siden:

Ja, det tenker jeg også. Kritisk tenking kommer tidsnok.

Bøkene er i overkant idoliserende, sånn jeg husker dem, men det er vel ikke så stort problem. Marie Curie, som jeg husker særlig godt, kan godt stå med helgenstempel for min del.


#5

sindrome sa for siden:

Luftslottet sa det! Jeg leste alle jeg kom over på biblioteket!! :ja:


#6

m^2 sa for siden:

jeg husker også florence nightinggale og helen keller! Og jeanne d´arc tro? og Madame Curie?

Hvorfor bare damer? :gruble:


#7

Che sa for siden:

Jeg elsket også de bøkene - det var både kvinner og menn.


#8

Krem sa for siden:

Tja, jeg husker og mest damene gitt. Kanskje rødstrømpemammaen min silte bøker? :gruble: Neida, mener å ha lest om han som fløy over Atlanteren? Eller var det noe annet kanskje... Og Franklin husker jeg.

(Og Elenor Roosevelt, men det var visst dame igjen.)


#9

Turban Smukk sa for siden:

Jeg elsket også disse! Spesielt boken om Elizabeth 1. Den leste jeg mange ganger. Madame Curie og Helen Keller var også favoritt.

Husken er dårlig, men jeg tror jeg leste om Thomas Alva Edison, Mozart og Beethoven også. De var interessante, men Elizabeth vinner. Som voksen har jeg lest en del annet materiale om disse personene, og det som avviker er vel mer litt diktning om hva de tenkte og følte og sånn? Det ser jeg på som uproblematisk når det gjelder barn. Jeg lærte i alle fall masse av dem og vurderer å lese dem på nytt. :knegg:


#10

Krem sa for siden:

Stemmer det, jeg leste om Mozart og Beethoven.

Edison, var det han med telefonen? I så fall har jeg lest den og.

(Nå er jeg nesten litt stressa over at jeg ikke rekker biblioteket på over 14 dager, skulle så gjerne introdusert lesehesten min for disse!)



#12

Kaija sa for siden:

Fine bøkene. Jeg leste masser av dem, og huskervel best Kleopatra, Florence Nightingale, Madame Curie, Helen Keller, Newton og Mozart.

Jeg har tatt vare på noen av dem, og eldsten har kjøpt noen flere på bruktbokbutikk, men jeg tror ikke egentlig han har lest så mye. Jeg skal oppmuntre begge storegutta til å gi bøkene en sjanse.


#13

Polyanna sa for siden:

Jeg tror de er temmelig forenklede, som mye populær historieskriving, men la dem nyte dem nå, og lær dem kildekritikk etter hvert. :nemlig:


#14

Inagh sa for siden:

Åh - de bøkene slukte jeg. Jeg husker spesielt Mozart og Helen Celler.


#15

Obelix sa for siden:

Historien om Helen Keller :hjerter:
Jeg elsket den boka.


#16

Jålebeinet sa for siden:

Samme her. Det var den første boken jeg fikk i denne serien.


#17

Tangina sa for siden:

Åh, jeg slukte de bøkene. Jeg husker fortsatt enkelte årstall (som f.eks. når Edvard Grieg døde) på grunn av de bøkene, og det er oppsiktsvekkende, for jeg har store problemer med årstall. Jeg har ikke kommet over graverende feil fra bøkene, men så har jeg ikke lett etter det og er ikke noen historiker. Jeg ville ikke nølt med å lese dem for mine barn, og jammen skal jeg se om ikke jeg kan finne noen på loppemarked eller noe (storesøster stakk nemlig av med hele serien vår, også de jeg hadde fått :mumle:).


#18

Blå sa for siden:

Som flere har sagt, så er de veldig forenklede og "glorifiserende". Men de er underholdende skrevet og vekker interesse. Jeg er sikker på at de var med på å skape min historieinteresse. Jeg ser også at storesøster sluker dem og langt foretrekker dem foran mer moderne og nøkterne biografier. Hun har lest biografiene over Elisabeth 1 og Helen Keller tre ganger hver. ;) Jeg har ingen problemer med at hun leser noe som hun synes er så morsomt og har både lånt på biblioteket og kjøpt brukt. Jeg var heldig nok til å få en hel bunke på Fretex denne uken. :D


#19

allium sa for siden:

Datteren min har begynt å lese mine gamle, og elsket både Florence Nightingale og Dronning Elizabeth.

Jeg har hele tiden tatt sannhetsgehalten i barndomshistoriene med en klype salt, og barndomshistoriene utgjør jo en stor del av bøkene.


#20

gnuri sa for siden:

Edison oppfant glødelampen

Bell oppfant telefonen


#21

rajraj sa for siden:

Jeg digget Helen Keller og Walt Disney, husker jeg. :hjerter:


#22

nolo sa for siden:

Jeg lesket de bøkene, og hovedpersonene var bare helter, men det gjør ikke så mye, syns jeg. Jeg går ikke rundt i voksen aldre og tror at alle store menn og kvinner var helgenaktige. :hehehe: Men det er en veldig kjekk måte å få et innblikk i historien på. Jeg likte best Helen Keller, Florence Nightingale, Eleanor Roosevelt og Madame Curie. :mimre:


#23

Slettet bruker sa for siden:

Bare jeg som leste historien om Nautilus eller? :skeptisk:

Ellers elsket jeg alle sammen, og er kapabel til kildekritikk til en viss grad i voksen alder. :nemlig:


#24

saxpia sa for siden:

Åh, Louis Armstrong var min favoritt :hjerter:


#25

Turban Smukk sa for siden:

Jeg husker fortsatt fra boken om Madame Curie og hennes oppvekst dette at de ikke fikk snakke polsk på skolen og at det nårsomhelst kunne komme russere inn for å kontrollere dem og eventuelt straffe lærerne (eller dem? Jeg tolket det nok slik den gangen). Jeg følte helt redselen på kroppen, det har gjort et kraftig inntrykk på meg, og jeg fikk i alle fall et innblikk i Polens historie. Og om det ikke skulle være helt sant, vet jeg jo nå at slik har det faktisk vært og faktisk er for mange minoriteter.


#26

Kitty Bastard sa for siden:

Curie og Pasteur var favorittene mine.
Jeg har ingen av bøkene siden bestemor kastet de. :mumle:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.