Noen som har en god oppskrift til en pastasaus?
Jeg er så utrolig lei av å alltid spise pasta med dolmio.. dyrt er det også i lengden. Jeg har prøvd å lage selv, men syns de smaker rart.. vet liksom ikke helt hva jeg skal ha oppi..:o
Freser litt løk sammen med litt kjøttdeig av kylling og litt sopp. Heller over en boks krossede tomater, og en stor skje med tomatpure, litt sukker for å jevne ut tomatsmaken, litt vann, kanskje noen gulrotbiter, eller hva jeg har av grønnsaker, evnt litt mais, alt jeg har lyst på og har liggende.
Salte godt er viktig for å gi smak.
Denne bruker jeg som basis i pastasaus, i lasagne( da sammen med en knakende god ostesaus :nam: ), kan brukes som pizzafyll o.l.
Til min versjon av bolognese bruker jeg (sånn cirka, etter hukommelsen):
1 pk kjøttdeig
2 bokser knuste tomater, gjerne Mutti, som jeg synes smaker bedre enn de vanlige.
Litt vann
1 løk, hakket
1 stilk stangselleri, finhakket
1-2 fedd hvitløk, hakket eller revet
2 små gulrøtter, revne
Et par gode spiseskjeer tomatpuré (gjerne også Mutti)
En skvett rødvin hvis du har (lyst)
salt, pepper, oregano, gjerne et par laurbærblader som du lar koke med sausen, og en liten klype sukker for å runde smaken.
Stek kjøttdeig og løk, tilsett grønnsakene, samt tomater, tomatpuré, rødvin og vann, samt krydder og evt. grønnsaksbuljong. La småkoke så lenge du orker, og la laurbærbladene koke med det meste av tiden. Smak til med sukker, salt og evt. mer krydder. Noen velger også å bruke litt chili, enten frisk eller pulver, men det pleier jeg å sløyfe. Det viktigste er at du lar sausen småkoke så lenge du orker, samt at du bruker gode råvarer. :)
Jeg lager mange forskjellige varianter over tema, men vanligvis er de omtrent slik:
Med "klumper"
400 g. karbonadedeig brunes i smør
2 fedd hvitløk (finhakket, ikke presset)
1 hakket løk
2 gulrøtter i bitte små biter
1 stangselleri i småbiter
-alle grønnsaker stekes blanke og myke
og ha i
½ glass tomatpure som du svisjer sammen med grønnsakene og kjøttet
1 boks hermetiske tomater i biter og gjerne noen ekstra friske tomater i biter
1 ts oregano
1 ts basilikum
salt og pepper og bittelitt sukker.
Det er sukkeret som gjør forskjellen, skjønner du, det er masse masse sukker i alle ferdige sauser og gryter. Og mangler det noe smak? Mer salt, det er gså enormt med salt i ferdiggreiene.
Uten klumper:
Brun kjøttet i en kasserolle og lag grønnsakssausen i en annen, bruk stavmikser så sausen blir helt glatt. Evt lag den som ovenfor og mos kjøttet også.
Her har du sjans til å ha i alskens godis uten at noen merker noe. paprika, squash, aubergine, sellerirot, persillerot, det er ingen ende på hva jeg putter i denne sausen. Jeg bruker denne sausen som basis til lasagne, (+ hvit saus) til pizza (koker den inn) osv.
Grønnsaker som er surret på middels varme i smør og olivenolje får en fin sødme og smaker veldig godt. Moset med stavmikser så får alt en fin konsistens og ingen klager.
Freser finhakket løk i olivenolje, sammen med det vi har av passende grønnsaker: gulrot, brokkoli, selleri f eks. Heller over en boks og to med Coop sine økologiske tomater. Lar det koke, og smaker til med urter, salt, pepper og sukker. Sånn omtrent.
Jeg liker tomatsaus med sprøstekte baconbiter til. Jeg steker baconskivene i ovnen, og rører bitene inn i sausen rett før servering. Poden liker den til kjøttboller. Jeg bruker den også som pizzasaus.
Jeg deler opp 3-4 gulrøtter, 3-4 løk, en brokkoli, et par paprika og en neve hvitløksfedd. Stekes i olje til de blir passe møre. Så heller jeg over 4-5 bokser hakkede tomater. Nå som lillebror spiser av vår mat krydrer jeg ikke, men jeg tar i en liten klype sukker. Så putrer sausen på ovnen i et par timer. Så stavmikser jeg hele greia og fryser ned i porsjonsbokser.
Vi bruker den i lasagne, med kjøttdeig og bønner, og med pølsebiter. Passer både til pasta og ris. Ungene elsker den, og spiser masse grønnsaker uten at de merker det engang. ;)
Jeg pleier bare steke karbonadedeig og blande med hakkede tomater og kanskje litt hvitløk jeg, og krydrer med salt og pepper. Men det er litt latskap da, det er lett å ha grønnsaker, som mange skildrer her. Jeg synes uansett det blir godt når man blander med hakkede tomater.
Her spises ikke noen type tomatsaus av junior, så da er det ingen vits i å lure i grønnsaker for ham i alle fall.
Vi lager en veldig enkel en som alle syns er kjempegod.
Karbonadedeig stekes halve om gangen sammen med hakket løk og hakket gulrot.
Har over 5dl vann sammen med 2 kjøttbuljongterninger, litt ketchup og en god dæsj tomatpure.
Kokes til man syns sausen er passe tykk.
Å lure inn grønnsaker tenker jeg ikke på engang, her er vi mer på "se om han spiser litt av kjøttet før han oppdager salaten"... Har en som elsker tomat, agurk, paprika, gulrot... så nei, det er ikke å få i ham grønnsakene som er problemet, heller å få i ham litt mat først...
Freser løk og hvitløk i litt olje og lar det koke inn med litt hvitvin om jeg har en slant. Om du ikke har det kan du ha i litt vann og en eller annen eddik og la det redusere litt slik at smaken konsentreres litt og smak av løk og hvitløk får trekt godt ut.
Så har jeg i det samme som de andre her. Bokstomater, gjerne gulrot i biter.
Mine unger kan være litt kresne på klumper, så jeg hiver stavmikseren oppi kasserollen før jeg tilsetter kjøtt.
Hvis du har fryser så kan det være lurt å lage en stor porsjon, for da har du dine egne Dolmioglass på lur for en kjapp middag siden.
Steik ein stor lauk og ein purre i olje/smør - lauk/purre skal sjølvsagt vera finhakka og det gjer seg å la lauken steika litt før ein slenger oppi purren
Lemp i karripulver - mengd? Hmm - ei spiseskei er vel eit greitt utgangspunkt, men det varierer etter type karri og kva terskel ein har for smerte i gastronomisk samanheng
I mellomtida har ein kokt opp ein kvart liter vatn som ein skvalpar oppi gryta saman med ein terning kyllingbuljong etter at ein har lete karrien verta godt rørt rundt og varma saman med lauk/purre
Dette kan då få småputra eit bel medan ein opnar to burkar med tunfisk i olje - olja skal du berre kvitta deg med, altså - kan vera tunfisk i vatn gjer nytta og, aldri prøvd, men eg synst generelt det er betre smak på tunfisk i olje - les på boksen og ta omsyn til eventuell åtvaring om at tunfisken biter - kan løna seg med varsam handsaming av slike aggressive matvarer
Tunfisken skal oppi nokså nært slutten av prossessen - skal varmast opp, men ikkje koka noko særleg - rør rundt og del opp eventuelt tunfiskklumpar som er i overkant store - det skal vera attkjenneleg tunfisk i retten, ikkje berre tunfiskmolekyl, så ikkje overdriv dette
Kvitlauk kan ein, om ein føler for det, pressa oppi i samband med eitelleranna punkt i oppskrifta - sånn midt i er vel greitt - 2-3 fedd, kanskje - meir om du er blodfan av kvitlauk, mindre om du ikkje er sånn olvettes entusiastisk
Pepar - helst nymalen frå kvern gjer seg heilt til slutt - smak om det trengst ørlite salt - som regel ikkje grunna buljongen frå tredje punktet
Veldig snadder med parmesan til dette her - passar til alle typar pasta - restar kan fint gøymast vekk i kjøleskåp og brukast i løpet av eit par dagar eller kastas etter eit par veker om vekkgøyminga var for effektiv
God appetitt og hugs mykje vatn attåt
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.