Jenta mi er veldig tynn. For en tid tilbake gikk hun også ned i vekt en periode, men så snudde det igjen. Hun er fortsatt veldig tynn, har egentlig alltid vært det, men hun hadde ikke hatt vondt av litt mer å gå på. Om hun skulle bli skikkelig syk er det ikke mye som skal til før hun blir utmagret. Helsesøster anbefalte meg en tid tilbake å prøve å "fete" henne opp litt. Tipsene jeg fikk der var å ha på ekstra mye smør på skiva, gi henne youghurt o.l.
Har dere noen andre forslag til mat som ikke er alt for usunn, men som hun likevel kan legge på seg litt av? Vurderer nå å begynne å gi henne prim på skiva innimellom, det er et pålegg vi ikke har hatt i hus til nå.
Min er også sånn; tynn. Han elsker risengrynsgrøt med smørøye for eksempel. Og brunost på brødskiven. Leverpostei. Helmelk. Meierismør. Kaviar. Tran og Biovit nesten hver dag. Også har vi mye olivenolje på pastaen. Fet fisk relativt ofte. Med remoulade. Spiser mye frukt og litt grønnsaker, så jeg er ikke redd kostholdet blir for lite variert.
Jeg gir henne også H-melk fremfor lett sånn at hun får litt mer fett der, kaviar har vi kuttet ut da hun ser ut til å reagere på det og makrell i tomat. Blusser spontant opp i kinnene og det virker ubehagelig da hun tar seg til kinnene og sier "aua". Er forresten kaviar et fetere pålegg, altså? Der ser man hvor mye jeg vet... :o
Olje i maten ble vi også tipset om. Det er nok noe jeg har glemt av litt, skal bli flinkere der.
Remulade til fisk var lurt, prøver å jo å spise fisk et par ganger i uka.
Ang. hjemmelaget fløtesaus. Jeg er skikkelig dårlig når det kommer til å lage mat. (men prøver iherdig å bli bedre slik at vesla får spise variert og ikke ferdigmat ala Toro). Kyllingfond? :vetikke: :o
Fond er det samme som innkokt kraft. Du kan kjøpe det ferdig i butikken. Meny fører Jacobs og noen andre. Ulik holdbarhet når de er åpnet, men det kan fryses. Bare prøv, utrolig enkelt. :nikker:
Seterrømme er også godt til fisk. Og smeltet smør, så klart. Introduserte det som en lek for min; han fikk velge hvor mye remulade og hva han ville ha smør på.
Noen tips fra meg :
Vær raus med pålegg, gi gjerne både ost, skinke og majones på samme brødskive.
Bland litt kremfløte i typiske melkeretter, som f. eks hvit saus, risgrøt o.l.
Lag milkshake med friske bær, is, fløte og gjerne et egg
Som nevnt over, bland olje i maten (yoghurt, grøt, potetmos, fruktmos osv)
Egg i forskjellige varianter som pålegg, f. eks eggerøre med olje og fløte, kokt egg med majones, omelett med gode saker i.
Pasta Carbonara med eggeplomme og fløte
Gode dipper og sauser til å dyppe grønnsaker i hvis barnet er glad i det (da min var liten elsket hun å dyppe kokt blomkål, broccoli, gulrot og minimais i bearnaise, fikk i henne mange kalorier der :) )
Kokt egg blandet med eple og majones, tynnet med litt fløte blir en god og kaloririk salat.