Jeg var innpå den oppskrift/handleliste tråden din og fikk endel tips.. jeg har imidlertid litt problemer med å få oversikt i en slik tråd og lurte på om du ville hjelpe meg å lage en slags mnds plan med middager og oppskrifter og handleliste..:D Du virker så flink til sånn.smiske
Jeg pleier å lage middagsplaner på en mnd av gangen men det blir mye toro da.. :rolleyes:
ja det var der jeg så men jeg trenger gjerne litt hjelp til f.eks en tabell med ukedager og plottet inn middag osv.. har aldri klart å lage noe sånt på data...
Toro kan du sikkert kutte helt ut, i alle fall alle gryteretter. Jeg innrømmer at vi av og til bruker en sausepakke, men det blir stadig sjeldnere.
Gryteretter er kjøtt og grønnsaker som er frest i panne, og så tilsetter man litt veske. Tilsetter du mye veske blir det en suppe.
Vesken kan være en eller flere av følgende råvarer:
tomater på boks
fløte
vann med buljongterning (obs ikke for mye buljong - det blir veldig salt)
chilisaus
eplejuice
hvitvin
rødvin
creme fraiche (rømme kan skille seg i gryter)
og selvsagt mye mye mer.
Det er ikke så lett å følge en gitt ukesplan helt slavisk, da det bør være justert for sesongen. Kjøp norske grønnsaker nå i sesongen, det er både sunt, godt og en del av dem er ikke dyre heller.
For å spare tid kan du kutte opp litt på kvelden, ha det i en boks så kan du frese det dagen etter.
Og så lager du planen nedover/bortover, uke for uke. Du kan sette deg mål, feks kan du bestemme at (minst) et måltid pr uke skal være vegetarisk, 2 med kylling, 2 med fisk, 2 med kjøtt eller noe sånt, og så velger du hva du skal ha de ulike dagene.
La gjerne ungene være med og bestemme, i hvertfall eldste din er stor nok til å være med. Du kan gi de forskjellige dagene farge, fisk er blå, kylling gul, kjøtt er rød og vegetar er grønn.
På lørdagene skal det være noe kos, taco, pizza eller noe annet typisk lørdagsmat.
Tenk tilbehør, varier med grov ris, byggris, grov pasta og poteter. Tenk at det skal være grønt på minst 1/3 av tallerknen. Salat, kokte, dampede eller inngår de i retten?
Tenk basisvarer: matfløte, rømme, ost, creme fraiche, smør, krydder, hermetikk, buljongpulver eller terninger (jeg bruker helst pulver uten natriumglutamat) og handle stort inn av kjøttdeig/karbonadedeig/kyllingfileter/laks/torsk/sei/frossen spinat når det er på tilbud.
Husker jeg feil eller må du ha melkefrie alternativer? Da bytter du ut mine melkebasisvarer med melkefrie alternativer, selvsagt.
Men fungerer utmerket som "ruteark på data"
Det er jo det. ruter. Du velger selv om du bare skriver tekst i dem, eller om du vil ha formler og regnestykker, slik regnearket kan gjøre.
Men regnearket er et stort ruteark, rett og slett.
Og det funker mde andre regnekark også, for dem som av ulike årsaker ikek har kjøpt (eller knabbet...) officepakken til microsoft.
Ja, det er det. Men det fungerer helt fint å skrive det for hånd også. Det er det jeg gjør. :)
Denne skrev jeg ned for noen år siden (dette er ca halvparten, jeg skrev for 6 uker og brukte de rettene jeg fikk i ungene, det var mens enda poden var veldig kresen etter å ha hatt problemer med å spise pga mandlene). Det trenger ikke være så avansert. Jeg bare skrev slik, og så satt jeg opp en handleliste etter hva jeg trengte til matrettene i løpet av en uke, og så handlet vi inn det.
Lørdag: Pannekaker med blåbær
Søndag: Taco
Mandag: Fiskekaker (Rotmos)
Tirsdag: Stekt ris med grønnsaker og pølse (ha litt kjøtt i også for å tilvenne)
Onsdag: Karbonader med slottspoteter og grønsaksjus
Torsdag: Pølse med lompe
Fredag: Fiskegryte med ris
Lørdag: Fahitas (La ungene øve på å pakke selv!)
Søndag: Lasagnegryte
Mandag: Rester av lasagne?
Tirsdag: Hamburger med grovt brød og salat
Onsdag: Fiskekaker (Spør Poden om hvilket tilbehør han ønsker - grønnsaker)
Torsdag: Pølse med rotmos
Fredag: Tomatsuppe med kjøttboller og pasta
Lørdag: Pitabrød med noe godt fyll (varier med ulike kjøtttyper og krydder)
Søndag: Pølse med rotmos
Mandag: Kjøttkaker i brun sos
Tirsdag:Stekt ris med grønnsaker og noe kjøtt og gjerne egg også
Onsdag: Svinekoteletter med rotmos
Torsdag: Spagetti
Fredag: Currywook med risnudler
Lørdag: Nachos (kan gratinere hversin tallerken med nachos, tacokjøtt, tacosaus og ost)
Søndag: HPs deilige gryte
Mandag: Fiskekaker
Tirsdag: Fiskegryte
Onsdag: Pølse og rotmos
Torsdag: Kjøttkaker i brun sos
Fredag: Fleskepannekaker
Er du på nett (og det vil jeg jo tro siden du poster her), så vil jeg anbefale google docs fremfor excel på grunn av lisenskosnadene. Jeg som beveger meg mye fra PC til PC liker også veldig godt å ha ting på nettsider fremfor å ha det fysisk lokalisert på en PC.
Risnudler/glassnudler kokt etter anvisning på pakken, skylt i vann og oppi en bolle. Klipp gjerne opp i kortere biter
Stekt kylling i biter eller reker eller stekt scampi eller tynne tynne skiver av en biff/svinefilet, stekt i panne i salt og pepper med soyasaus eller hoisinsaus.
Hakket koriander
hakket vårløk
paprika i biter
litt agurk i biter
evt litt cashewnøtter (ved siden av, hvis det er barn under 3 år)
Sweet chilisaus (ha på selv ved servering)
Det lønner seg å kjøpe nudler og hoisin, soya og sweet chili i innvandrerbutikk
Det er flere gode i Bergen, blant annet en ved korskirken som har kjempebra grønnsaker.
Timiankylling er en hel kylling hvor du prøver å løsne skinnet litt og stapper hvitløk i skiver, timianblader, sitronskiver, salt, pepper og smør innenfor skinnet og fyller hulrommet med timian, hvitløksbåter (hele med skall), sitronbåter og smør + salt og pepper. Stek på 190 C i 20-25 minutter pr. halvkilo.
Det er praktisk å dele poteter i båter og legge under sitronen, da blir de stekt sammen med kyllingen.
Server med aïoli eller noe sånt. En grønn salat er også godt ved siden av.
500 ml kokosmelk
250 g kyllingkjøtt
500 ml kyllingkraft/ -buljong
1 stilk sitrongress. Kuttet i 5cm lengder og deretter knust i morter. (En stilk = ca.10-15cm) (sitrongress finner du på glass i velutstyrte butikker, eller i de nevnte innvandrerbutikkene i fersk variant)
1 ss (toppet) galangal (ingefær kan fint brukes). Finhakkes (igjen- galangal finner du gjerne i innvandrerbutikker)
3 blader Kaffir Lime som rives (finraspet limeskall kan fint brukes)
2 båter hvitløk, knust i morter
1 ts salt
¼ ts malt pepper
250 g sopp, gjerne aromasopp
3 ss fiskesaus
3 ss limesaft
1 stk vårløk, finhakket
1 skudd friske korianderblader, finhakket
2 stk chili (kan sløyfes hvis man er pingle eller serverer barn) Man kan sikkert koke en hel chili med suppen litt, og fiske den opp. Serverer man voksne, skjærer man chilien i skiver.
Fremgangsmåte:
Ha 250 ml kokosmelk og kyllingen i en stor panne. Kok opp med svak varme. Ha i sitongress, galangal, kaffir lime, hvitløk, salt og pepper. Kok opp på nytt. Reduser deretter varmen til svak i ca. 15 min (til kyllingen er kokt). Rør forsiktig.
Legg til sopp. Kok i 5 min. til. Ha i resten av kokosmelk. Rør om. Til slutt puttes resten av ingridiensene oppi; fiske saus, lime saft, vårløk, koriander og chilli.
NB! Alle oppskriftene er stort sett beregnet til fire voksne. Du kan sikkert med hell halvere de fleste oppskriftene eller du kan lage full porsjon og vips har du løst lunsjproblematikken. Kjøp noen gode bokser å ha med maten i.
I en lang periode i vinter hadde jeg middagsrestlunsj, det er virkelig å anbefale. Metter mye mer og bedre enn skivemat for min del. Slipper blodsukkerdrop-out mellom arbeidsslutt og middag.