Som et ledd i "bli flinkere på kjøkkenet"-prosjetet mitt, spyr jeg ut spørsmål i hytt og pine. Bær over med meg. Jeg prøver å utvide husmorkapasiteten. :knegg:
En av tingene jeg sliter med, er å bruke rester. Har jeg åpnet et glass med tomatpuré, er sjansene usedvanlig store for at restene blir kastet etter noen dager. Det samme gjelder pesto. Eller middagsrester, for den saks skyld. Jeg har angst for alt som er gammelt og dårlig. :o Jeg ser at jeg har mye å hente der, for å utnytte maten bedre og kaste mindre. :nemlig:
Så til spørsmålet; hvor lenge har du middagsrester stående før det er søplekassemat? Eller tomatpuré eller pesto, som var det jeg kom på i farta.
Tomatpure har jeg stående (med lokk i kjøleskap) i en uke. Jeg bruker et halvt glass til pizzaen en fredag, og resten fredagen etter. Pesto bruker vi sjelden/aldri så det vet jeg ikke. :vetikke:
Tomatpuré til overs fryser du ned i isterningbrett. Lite tips der er å ha plastfolie oppi først. Då setter ikkje den ikkje farge.
Eg fryser igrunn ned ganske masse. Har slike fine foliebokser som eg fryser ned i. Lik størrelse som fiskegrateng boksane ein kjøper på butikken. Ypperlige til å fryse ned ein middagsporsjon i.
Alltid greit å ha nokre middager i frysaren. Mannen min er veldig glad for at eg gjer slikt.
Når han jobber til langt på natt, kan han komme heim, leite litt i frysaren og velge seg ut ein middag. Tar ikkje lange tida å varme opp i ovnen heller.
Pesto og tomatpure prøver jeg å få brukt innen en uke. Pesto er godt på skive, blandet ut med litt mer olje og dryppet på pizza (som Dr Oetkers mozzarellapizza) eller rett og slett i pizzasaus eller spaghettisaus. Tomatpureen bruker jeg til tomatsuppe, spaghettigryte eller pizzasaus. Så prøv å ha to ting som krever samme ingredienser samme uke. Middagsrester bruker jeg så snart jeg kan, til kvelds, med i matpakken eller til middag neste dag.
Eg må høyre med mannen, men er redd det er ein av forhandlaren hans som har slikt. ( mannen er kokk og har dermed muligheter til å bestille ein del ting til oss, som mannen i gata ikkje får tak i )
Det kan bli stående i kjøleskapet ganske lenge inntil jeg kommer på at jeg må rydde. Da blir mye kastet.
Du har mye å hente på å beregne porsjonene bedre slik at du får minimalt med rester. Og hvis du planlegger middager for en uke om gangen kan du sørge for at du har middager som inneholder noe av de samme ingridiensene. Da utnytter du store bokser med pesto, eller hva det skulle være.
Når du blir flink på dette kommer du til å merke det på økonomien også.