Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Drukning ser ikke ut som drukning

#1

HP sa for siden:

Kom over en interessant artikkel via twitter i dag, den tar for seg en vanlig misforståelse omkring drukning. Mange har sett drukning på film; folk som plasker og roper om hjelp, sånne drukner ikke med det første. Drukning foregår ganske uten dramatikk, fra en tilskuers ståsted, det kan se ut som at den som drukner hviler og trår vannet.

Artikkelen: Drowning Doesn’t Look Like Drowning.

Hvordan mennesker instinktivt responderer på drukning, kort/kjapt oppsummert/oversatt fra artikkelen:

  • Med unntak av svært sjeldne tilfeller, er folk som drukner ikke i stand til å rope om hjelp.
  • Når en drukner er munnen litt over og litt under vann, en rekker bare så vidt å kort trekke pusten den tiden munnen er over vannet.
  • Folk som drukner kan ikke rope om hjelp, instinktivt strekkes armene ut for å presse mot vannet.
  • Folk som drukner kan ikke frivillig bevege armene sine, feks ta i mot et tau, en hånd, en livbøye, el.
  • Når en drukner holdes kroppen oppreist i vannet, uten beinspark. Hvis den druknende ikke reddes, går det 20 til 60 sekunder før han synker.

Så hvis du er usikker på om en person drukner: Rop og spør om det går bra, hvis du ikke får svar/kontant må du handle raskt. Barn lager (mye) lyd når de bader, hvis de blir stille må du finne ut hvorfor.


#2

Joika sa for siden:

Nyttig informasjon. Litt underlig at de ikke fokuserer mer på dette på livredningskurs.


#3

Katta sa for siden:

Veldig sant, viktig å tenke over.


#4

Veronal sa for siden:

Takk. :memorerer:


#5

DM sa for siden:

Oi, dette er jo kjempeviktig informasjon! De burde sende kampanjer hele sommeren på TV, slik de gjør til jul og påske med alkohol!



#7

Lucifer sa for siden:

Takker for info. Den var nyttig!


#8

Joika sa for siden:

Jeg har sett en del på Bondi Beach av varierte årsaker (:flau:), og har flere ganger tenkt at de kanskje "overreagerer" litt når de sier at noen sliter i vannet, for deretter å kaste seg uti (med sine brune og stramme kropper :hjerter:). Men det får alltid rett, og det stemmer bra at det ikke ser veldig dramatisk ut når noen er i ferd med å drukne.


#9

Mjau sa for siden:

Oi, det visste jeg ikke. Hvorfor er ikke denne informasjonen lett tilgjengelig som i kampanjer og slikt? Det er jo veldig viktig informasjon!


#10

DM sa for siden:

Jeg og Poden har sett litt på dette programmet også et par ganger, han synes det er superspennende! Der lærte vi faktisk at man kan eh ... het det sekundærdrukne? At man bør gjøre noe på et sykehus (pumpe vann fra lungene?) snarest mulig etter en nestendrukning, fordi det var fare for drukning selv om en var kommet i land og snakket og gikk. Nå husker jeg ikke symptomene lengre, men jeg husker jeg bet meg merke i at man burde oppsøke lege så snart som mulig etter en nestendrukning.


#11

Isbjørn sa for siden:

Dette var nyttig informasjon! Takker!


#12

DM sa for siden:

Secondary drowning.


#13

Joika sa for siden:

Ja, hvis man har slukt mye vann, så kan man kveles etterpå av lungeødem, eller noe i den dur. Skummelt. :nemlig:

Bondi beach er et ganske nyttig program egentlig.


#14

Blånn sa for siden:

Jeg så det i dag da Houdini gikk under. Hadde jeg ikke fulgt med ville han vært borte på et blunk. Han var riktignok så nær land at han kunne sparke fra med føttene men fikk ikke hodet over vann. Skummelt var det i allefall (men aldri reell fare for drukning da jeg oppdaget det raskt at han var i trøbbel og fikk hjelp til å få ham opp).



#16

Isbjørn sa for siden:

Det DM henviser til synes jeg er litt skremmende. Det er jo slik barna leker når de er i basseng. Mye plasking og mere under vann enn over vann. Men, man kan vel regne med at barna får klare symptomer ved sekundær drukning?


#17

Joika sa for siden:

Nei, det er det de ikke gjør. Man kan visst bli litt tungpustet og få noen hosteanfall, men thats it. Derfor er det viktig å sjekke med lege om det mistenkes at de har slukt mye vann. Jeg tror nok ikke at vanlig lek i vann, hvorpå man svelger et par slurker her og der, kvalifiserer til "nesten drukning". For jeg har inntrykk at det er omtrent det som skal til, ellers så ville det jo vært direkte farlig å la barna bade. :vetikke:


#18

DM sa for siden:

Det er jo ikke svelging av vann som er problemet, det er jo inhalering av vann.


#19

Joika sa for siden:

Jeg formulerte meg kanskje klønete, men tenkte da generelt på at man kunne få i seg vann. Man kan vel klare det som et uhell, men tror det skal litt til å gjøre det mange ganger uten å ta seg en badepause. Det er tross alt ikke spesielt behagelig.

Jeg tror også det er noe med saltvann, som er spesielt. Usikker på om dette kan skje i ferskvann?


#20

Robyn sa for siden:

Dette var nyttig informasjon, takk!

Jeg så et program om et barn som hadde dødd av sekundær drukning for en tid tilbake og det satt en skikkelig støkk i meg.

Han hadde lekt i bassenget hele dagen og ingen visste om at det hadde skjedd noe spesielt som tilsa at han hadde fått i seg unormale mengder vann i løpet av dagen. (Mormoren hadde sittet på kanten og fulgt med han hele tiden.)
Den natten døde han i sengen sin som følge av drukning, eneste symptom hadde vært at han var litt trøttere enn normalt. Men hvilket barn er ikke trøtt etter en hel dag i bassenget? Skummelt!


#21

Isbjørn sa for siden:

Man bør kanskje være ekstra på vakt om barnet tydelig får vann i feil rør, og hoster og harker? Nå skal det jo bare en mikroskopisk vanndråpe/spytt/smule i vranga før man får et hysterisk hosteanfall, så jeg vil tro at "større" mengder med vann vil gi en tydelig reaksjon mtp host og hark.


#22

Sonja Sockersöt sa for siden:

Tusen takk for meget viktig info. Jeg har gått x antall førstehjelpskurs, men dette har jeg faktisk aldri høre om før.


#23

HP sa for siden:

Se der ja, hun har gått grundigere til verks med oversettelsen. Bra konklusjon:


#24

Blånn sa for siden:

Jeg hadde en jeg fulgte litt ekstra med på da vi var og badet i går (etter at jeg hadde fått Houdini på land igjen ;)). Han så ut som en dårlig svømmer og lå og duppet i overflaten.


#25

Hønni sa for siden:

Viktig informasjon!


#26

Harriet Vane sa for siden:

Jeg fant igjen noe jeg skrev etter en ferietur i Spania i 2007:


#27

Knerten sa for siden:

Min yngste holdt på å drukne under et ferieopphold i Spania for to år siden. Helt stille og uten en eneste lyd. Det var ikke engang plaskelyder. Helt stille. Det skjer ufattelig fort.
Vi satt ved bassenget. Hun fikk for første gang lov til å ta av armringene fordi hun bare skulle sitte i trappen ned i bassenget og leke med bøtte og spade. Jeg satt og fulgte med henne hele tiden. Øynene på barnet konstant. Så ble jeg distrahert, tok øynene bort fra barnet. Og vips...
Vi satt to meter unna og hørte ikke en eneste lyd.


#28

Gerbera sa for siden:

Utrolig nyttig og viktig info, og vi fikk som Knerten erfare dette på ferieturen vår nå for et par uker siden.

Jeg kommer aldri til å glemme synet av jenta under vann, med vidåpne øyne, og har lært at de flyter ikke opp, de synker rett ned, så ta tak i håret og dra de opp, de kommer ikke opp igjen så du får tak i en arm.


#29

Ru sa for siden:

[noparse]Er det så mange som ikke visste om dette? :oppriktig småsjokkert:
Går folk virkelig rundt og tror at alle som drukner rekker å rope om hjelp og at det er et veldig spetakkel?

Jeg spør fordi jeg oppriktig lurer, altså. Jeg var ikke klar over at det var det som var den gjengse oppfatningen.
:innser at jeg har fått mer livredning inn med morsmelken enn jeg ante: [/noparse]

Veldig viktig tråd, HP! :blomst: Det er tross alt høysesong for drukningsulykker.


#30

Kanina sa for siden:

Tjah, jeg vet ærlig talt ikke hva jeg har tenkt før. :( Dette var uansett en nyttig påminnelse for min del, også om at jeg skal følge med og bry meg om andre badere/andres barn også.


#31

Ru sa for siden:

Kaldt vann kan forårsake kramper/reflekser på strupehodet, og da trenger det ikke kommer en eneste lyd fra den der skjer med. Det tetter igjen luftveiene og man dør av oksygenmangel. Kalles tørrdrukning.

Våtdrukning er når vann trenger inn i lungene, det hindrer oksygentilførselen. Her det forskjell på ferskvann og saltvann, saltvann i lungene trekker væske fra vevet utenfor inn i lungene og kan føre til lungeødem som tilleggskomplikasjon. Ferskvann trekker væske fra lungene og ut i vevet/blodårene. Det kan føre til fare for hjertesvikt pga. merbelastningen på hjertet.

:værsågod:

Jeg unngår å dra på store og overfylte badestrender om sommeren fordi jeg er yrkesskadd etter mange år som badevakt. Det blir ingen ferie og kos når hjernen min er opptatt med å lage mønster av de badende og telle unger som herjer (etter min mening) for mye i vannkanten. :sukk:


#32

HP sa for siden:

Nei, jeg har ikke trodd det, men samtidig så må jeg vel innrømme at jeg har vært litt påvirket av film-varianten og har tenkt at noen må kunne se/høre noe hvis noen holder på å drukne. Jeg har ikke tenkt så mye på det siden jeg ikke har tilbrakt så mye tid på strender eller ved sjøen.

De førstehjelpskursene jeg har vært på har heller ikke tatt konkret for seg hvordan drukning kan observeres fra land. Det du beskriver om tørrdrukning og våtdrukning har jeg hørt før, men i forbindelse med munn-til-munn og livredding etter den druknede er hentet i land.

Men dette er jo litt det samme som med trafikkulykker: Det er ikke de som skriker høyest eller tilsynelatende blør mest, som nødvendigvis har mest akutt behov for hjelp.


#33

Morella sa for siden:

Flott info.!


#34

Joika sa for siden:

De færreste har vel gjort seg opp noen bestemt oppfatning, og en bevisstgjøring er jo alltid bra.


#35

Hondacrv sa for siden:

Veldig god info. Jeg visste ikke alt dette, og er veldig glad for denne tråden.


#36

Martis sa for siden:

:jupp: Ser også dette programmet iblant.


#37

Dixie Diner sa for siden:

Ja, det er skremmende. Tørrdrukning kalles det også. Jeg hadde en tråd om det her for en stund siden:

www.foreldreportalen.no/forum/showthread.php?t=89757&highlight=t%F8rrdrukning


#38

Cazandra sa for siden:

Dette var veldig veldig nyttig info!!! Har ærligtalt ikke tenkt noe over hvordan folk høres eller ser ut når de drukner.


#39

Jessica sa for siden:

Superviktig informasjon dette. Jeg har mer sett for meg drukning som det du beskriver fra filmer. Rart det ikke blir fokusert i media og andre informasjonskanaler om dette.

Syns det er så fælt med barna på Romsås og og den norske gutten fra Lofoten. Stakkars foreldre. Hvordan skal man komme videre etter noe sånt.... man må jo det, men huff... å miste sine barn er forferdelig og under så tragiske omstendigheter er bare vondt.


#40

Isbjørn sa for siden:

Takk for oppklaringen, Lille Ru.


#41

Nessie sa for siden:

Takk for viktig påminnelse, og info om sekundær drukning. Det har jeg ikke tenkt så mye over. :niks:


#42

lucifine sa for siden:

Fikk meg en tankevekker nå jeg.. Tusen takk!


#43

SpetakkelRandi sa for siden:

Ja dette har jeg også tenkt på.. Har tenkt at herregud, hvorfor hiver de seg ut i når noen bare plasker og svømmer litt rundt. hehe.. men nåååå skjøner jeg jooo..:nemlig:


#44

SpetakkelRandi sa for siden:

Ja oppriktig så trodde jeg det at man plasket og veivet og hylte hjeeeeelp...



#46

Joika sa for siden:

Så bra!!!



#48

Ru sa for siden:

Dytter denne opp for å vise at FP (og HP) er way ahead Facebook, jfr. annen tråd om samme tema, som også verserer på Facebook.
Ikke at det er en dum ting at dette taes opp på nytt, for all del!



Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.