Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Bildekvalitet/oppløsning på kamera? Hva bruker man?

#1

ItsOnlyMe sa for siden:

Når dere fotograferer med digitaltkamera, hvilken oppløsning er lurest å bruke?
Jeg har som oftest brukt den aller beste, men så sier en bekjent at det ikke er noen vist i...Skal vist bare bruke den høyeste dersom man skal forstørre opp til store bilder... Men jeg vet jo aldri hvilke bilder som blir så bra at dem er egnet til store forstørrelser? Derfor liker jeg å vere på den sikre siden.... Bla.... osv

Hva bruker dere? Fordeler/ulemper?


#2

Veronal sa for siden:

Jeg fotograferer alt i RAW. Hvis ikke ville jeg valgt høyeste JPG-oppløsning.


#3

ItsOnlyMe sa for siden:

Nå ser jeg at det er noe som hete M1 på kameraet og at det virker som det har med størrelsen på bildet å gjøre?? M1 feks viser 2529x1944, mens L er 3264x2448 må vist til å lete febrilsk etter bruksanvisningen
Hva er lurest å bruke her da?

I tillegg til at jeg kan velge S : normal-fin-superfin..

påtide å lære seg litt om foto ja...


#4

nicomama sa for siden:

Bruker beste billedkvalitet uansett, bruker heller pc program hvis størrelsen skal reduseres.


#5

ItsOnlyMe sa for siden:

Ok, så da kan kameraet bare stå på L og på Superfin.... :) Takk


#6

Katta sa for siden:

Jeg knipser i RAW+høyeste jpg. Altså blir det to filer av hvert bidige bilde. Dette fordi jeg ikke gidder redigere alt jeg tar og samtidig liker å ha rawfila der motivet er bra og bildet dårlig eller det er et såpass blinkskudd at jeg skal bruke det til noe.


#7

ItsOnlyMe sa for siden:

:oHva er RAW foresten.....


#8

xfx sa for siden:

RAW er kameraets ukomprimerte rå-format. Jpg-bilder f eks er komprimert ved at endel data er fjernet, mens RAW er helt ukomprimert, piksel for piksel slik kameraet/bildebrikken "så" det.

RAW gi den beste kvaliteten, men tar mer plass en jpg, og kan ikke alltid åpnes av vanlige bildbehandlingsprogramer.



#10

mrc sa for siden:

Viktig å merke seg er at kameraene gjerne gjør en del etterbehandling av bildet. Dette gjøres ikke med RAW, og RAW-bilder kan derfor i en del tilfeller kreve litt ekstra etterbehandling. Å ta i RAW kan gi bedre muligheter til etterbehandling, men for de som helst unngår å etterbehandle bildene mer enn kanskje beskjære kan det ofte være like greit å ta i høyeste kvalitet for jpeg.

Til "vanlig fotografering" benytter jeg jpeg. I jobbsammenheng, hvor jeg tar bilder i studio (produktfoto i hovedsak) som bl.a. skal benyttes på trykk og web, benytter jeg RAW pga. jeg ikke kommer bort fra å måtte etterbehandle bildene uansett. RAW gir "mer data i bildet", hvilket kan gi bedre resultat ved etterbehandling.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.