Eg skal gi bort ei korg med norske, gode mat- og drikkevarer til eit fransk ektepar som blir 60 år.
Tar gjerne imot forslag - har tenkt å bruke 1000 kr ++
Eg veit at han er glad i god mat, og har god peiling på mat.
Har så langt tenkt på:
Mat:
Vellagra jarlsberg
Gammalost (mulig det er litt risiko å kjøre)
Gudbrandsdalsost? (trur det kan bli for merkelig).
Spekemat av reinsdyr
Fenalår i skiver? (trur det smakar litt mykje sau egentlig)
Spekeskinke? (men franskmenn har jo sine eigne gode skinker..)
Pølsesnabbar av vilt/rein/hjort
tomatsild? (litt sært kanskje)
Einerrøkt aure eller laks
Kaldrøykt makrell?
Syltetøy, rett og slett? F.eks av multer?
Ramsløkpaté?
Drikke (små flasker)
Hansa-øl (jepp)
Hyllebærsaft (er ikkje det litt svensk egentlig?)
Akevitt
Hardangercider
Kva meir? Eg kan også gjerne koke/steike/sylte noko, men det må vere mulig å lagre. Ja, eg skal ha dette med på fly, men pakkar det i isolerande embalasje med kjøleelement i. Antar at så lenge det er pasteurisert, så kan eg ta det med til Frankrike? :confused:
laks
Fenalår på beinet (min amerikanske pappa satte ihvertfall mer pris på den enn det som var ferdig oppskåret).
fiskeboller (fins det noe mer norsk? :humre:)
Godt flatbrød, lefser, rørt tyttebær, rakfisk (kanskje litt utenom sesong akkurat nå, og muligens ikke så enkelt å ta med på fly?), salmalaks, varmrøkt laks.
Der stopper visst fantasien min, for Fjordland rømmegrøt ser neppe særlig eksotisk ut i kurven din. :hehehe:
Uenig! Franskmenn skjaerer av alle slags oster med kniv og har man skikkelige gode oster er slike tykke biter MYE bedre enn de tynne hövlegreiene. Og apropos andre ting som franskmenn gjör riktig naar det gjelder ost: Ta oste ut av kjöleskapet minst to timer för servering. Da snakker vi smak!!!
Til slutt et annet tips: Salmalaks. Du kan ikke ta denne med deg (maa oppbevares kaldere enn det du kan faa til for aa holde seg), men den er aa faa kjöpt i Frankrike ogsaa, saa du kan enten kjöpe der eller gi et selvlaget "Salmagavekort". Det er det beste norske produktet som finnes, synes jeg, og det er skikkelig "hot" i Frankrike ogsaa for tiden.
Det finnes en kreklinglikør eller hetvin eller noe sånt på polet; jeg har ikke smakt den selv, men hjemmelaget kreklinglikør er i alle fall veldig friskt og godt. Og så finnes det ulike lokalproduserte syltetøy/"chutneys" rundt forbi, av rognebær og krekling og einebær og forskjellig. Og flatbrød går vel lett i stykker, men er veldig norsk - og så kan du jo legge ved noen potetlefser eller andre typer lefser også.
Her oppe har jeg også sett i butikken de skjønneste små krukkene med moltebærsirup og blåbærsirup :hjerter: Må jo også slå et slag for butikkvinen her også, laget på nord-norske råvarer hos De 5 Vinmakeran :jupp:
Gammal tråd, men eg skal på tur igjen og skal pakke ny matkorg! :)
Franskmannen blei glad, og eg brukte mange av tipsa her inne. På vinmonopolet fekk eg m.a. tak i ei samling med ulike type akevittar på små flasker. Elles masse god ost og diverse.
Eg er lettare nervøs for at ho har tenkt å plassere meg på kjøkenet... men satsar på at vi i alle fall er to i lag. Ho er gal etter norsk brunost, så eg har tenkt å kjøpe med ein god klump god, ekte, lokalprodusert geitost. Det blir også einerrøkt laks i bag'en, og vurderer eit fenalår. Problemet er vel heller kva som er tillatt å ha med inn til Tyskland...