Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Å fryse mat to ganger

#1

ullmor sa for siden:

... det er fyfy! Men hvorfor er det fyfy? Hva skjer med kvaliteten?


#2

Daisy sa for siden:

Jeg er usikker på hvorfor. Jeg gjør det aldri. Men min far, som er næringsmiddelteknolog av utdannelse, han kan finne på å kjøpe noe frosne greier, kjøre inn til der de bor (4 timer i bil) og hive det i frysen igjen. Jeg dør jo på meg.


#3

Harriet Vane sa for siden:

Den generasjonen gjør slikt, Sybil. Jeg blir helt :dåne: når jeg ser hvordan min mor og svigermor oppbevarer rester, fryser tint mat igjen, spiser ting som er for lengst utgått på dato og i det hele tatt.


#4

Pelikan sa for siden:

Jeg gjør det iallefall aldri. Hvorfor er jeg usikker på. Men jeg tror at maten da blir ødelagt. Kan aldri tenke meg at kvaliteten på f.eks kjøtt er det samme etter å ha vært frossent to ganger.


#5

Bluen sa for siden:

Er det ikke slik at man kan fryse f.eks. karbonadedeig, tine den, brune den og fryse den igjen? :sjuske: (Jeg gjør det ikke, altså, men har for meg at det skal være greit når den er behandlet på nytt.)

Ja, omkvedet er jo gjerne "denna er like god". :gal: På den annen side har jeg litt tro på at de faktisk blir litt herda av det også, jeg. :frisk sjuske:


#6

rajraj sa for siden:

Jeg kan, som Elinblu er inne på, finne på å tine frosne råvarer, tilberede dem og så fryse evt. rester på nytt. Er det noe galt i det?


#7

Daisy sa for siden:

Nei det er noe annet mener jeg.
Da er det varmebehandlet og kvalifisert for ny frysing.

Å tine en karbonadedeig, bruke halvparten, og fryse det man ikke brukte igjen, det er det vi snakker om her. Tror jeg da. :ja:


#8

Ru sa for siden:

Det kunne ikke ramlet meg inn å tine noe for så å fryse det igjen, ubehandlet.

Men å ta opp en pakke med karbonadedeig, steike den og så fryse halvparten, det gjør jeg stadig vekk. Eller, stadig vekk og stadig vekk ... Fra tid til annen, i hvert fall.


#9

rajraj sa for siden:

Akkarat. Da er jeg med. Nei, tine og så fryse igjen gjør jeg ikke. Men jeg vet ikke helt hvorfor. Det vil si, jeg vet ikke om det er en fordi det ville vært en boost for bakterier eller om det bare er det at det forringer kvaliteten på maten, med tanke på næringsstoffene.


#10

Hasselnøtt sa for siden:

Jeg har en bestemor som bare skraper av muggen. Min far mente det ville være et morsomt studium å sende henne inn i epedemiområder. :knegg:

Jeg er jo ekstremt forsiktig med gammel/feil behandlet mat, men jeg registrerer jo også at jeg sjelden eller aldri hører om folk som blir sjuke av det. Min mann mener at jeg er hysterisk.


#11

Ibidelma sa for siden:

Samme her. Svigermor lar ting stå og lunke på plata i evigheter før hun legger det over i bokser og lar det stå på benken til det er kaldt. Gjerne natta over :grøsser: så settes det inn i kjøleskapet, helst uten lokk....
Stekepannefettet taes vare på også :kvalm:

Personlig ville jeg ikke frøset noe to ganger. Rester fra middagen tar jeg med en gang vi er ferdig å spise, og de MÅ spises dagen etterpå, ellers går det i søpla.


#12

Estrella sa for siden:

Jeg gjør det aldri.


#13

Hyacinth sa for siden:

Det er jo fordi jo lenger og oftere maten holder en temperatur som er optimal for bakterievekst (som regel rundt 30 grader), jo flere bakterier formerer seg! Hvis man driver og varmer opp og kjøler ned ustanselig, vil man etterhvert få en bakteriekoloni som ikke ligner grisen. Man bør derfor også alltid kjøle ned mat så raskt man klarer.


#14

Hyacinth sa for siden:

Nei.


#15

Nessie sa for siden:

Jeg betegner meg jo som ei sjuske her inne, men jeg fryser heller aldri mat som jeg allerede har tint opp en gang. :niks:


#16

Storm sa for siden:

Den generasjonen har nok måttet være mer nøysomme. ja Jeg tror vår generasjon kaster for fort og for mye. Man trenger ikke å kaste mat så fort best før-datoen har bikket. Selv er jeg altfor dårlig på å bruke opp maten i kjøleskapet og rester, og kaster altfor mye.

Det er ihvertfall helt greit.


#17

Kneazle sa for siden:

Varmebehandling dreper bakteriene, derfor kan du feks kjøttdeig på nytt hvis du steker den. Mens frysing i seg selv bare gjør at bakteriene "går i dvale", de våkner til liv igjen ved tining. Hvis du tiner kjøttdeig og så fryser den igjen, har de rukket å formere seg en ekstra gang. Har jeg hørt. :grøss:


#18

ullmor sa for siden:

Skrekk og gru! :sjokk:


#19

Einhyrningur sa for siden:

Når man googler og havner her inne. Gang på gang. :knegg:

Hva gjør man da, når man for eksempel tiner scampi, panerer dem og så skal steke dem om noen timer. Man må jo fryse dem? Dør vii nå?


#20

Floksa sa for siden:

Fryse dem? Du skal jo bruke dem? Litt usikker på om jeg forsto spørsmålet?


#21

frukt sa for siden:

Setter de kaldt til det skal stekes.


#22

Einhyrningur sa for siden:

Før jeg steker dem, de fire timene i mellom. De flyter jo vekk Om de bare ligger. De er uansett i fryseren nå, så ser vi.


#23

frukt sa for siden:

Jeg må inrømme at jeg har nok frosset mat to ganger. Om kvaliteten blir litt forringet er ikke det så farlig tenker jeg. Og det hender jo stadig vekk at jeg kjøper frossen mat som rekker å tine før jeg får lagt den i fryseren. Da fryser jeg den igjen heller enn å kaste. Det er jo ikke alltid det passer å tilbrede den med en gang.


#24

Carrera sa for siden:

Gammel tråd ser jeg, men i noe jeg tenkte på her nå nylig...

Jeg er vokst opp med at matrester blir frosset, men aldri to ganger. Det går på bakterier. Min far har alltid vært nøye på dette med både kjøtt og fisk. Spesielt fisk. Som da det var strømbrudd som slo ut jordfeilbryteren hos de en sommer, slik at fryseren sto uten strøm et par døgn, før jeg kom og oppdaget det... Kjøtt og fisk i fryseren var bare overflatetint, så kjøttet ble bevart, men fisk ble dumpet.

Dette sitter i ryggmargen min, så når jeg fryser ned, så fryser jeg i flere pakker, slik at vi ikke må tine opp altfor mye.

Men nå nylig så stusset jeg på en matrett...Sodd... Den er jo ferdigkokt og frosset når man kjøper den på butikken. Kan rester av det da trygt fryses igjen, om vi ikke spiser opp alt, eller regnes det som frysing nummer to?


#25

banana sa for siden:

Hvis man kjøper en pakke kjøttdeig med 10 dager holdbarhet, slenger den i fryseren, tar den opp dagen etter, finner ut at det var feil og fryser den ned igjen etter 2 dager kan jeg aldri tenke meg at det har ført til noen uhemmet bakterievekst. Den har jo hatt færre dager i gunstig bakterievekst-klima enn den ville hatt hvis den lå i kjøleskapet til holdbarhetsdatoen. Jeg kan ikke tenke meg annet en at det må være summen av tid i bakterievekstvennlig temperatur som er avgjørende. Tiningen i seg selv gir jo ikke bakteriene mer boost enn om den hadde sluttemperaturen hele tiden.

Hvis en pakke frossent elgskav tiner litt på vei hjem fra butikken og du fryser det igjen når du kommer hjem så har forholdene for bakterievekst blitt litt gunstigere en kort stund, det har kanskje blitt litt mer bakterier, men forutsatt at ikke kjøttet var helt på grensen da det ble fryst ned første gangen kan jeg ikke tro at det er kritisk. Derfor skriver jeg alltid på "lagt i fryseren på best-før-dato" eller tilsvarende hvis jeg kjøper noe i "gått-ut-på-dato-disken" fordi det er billig og legger det i fryseren når jeg kommer hjem. Da vet jeg at når jeg tiner det skal det brukes umiddelbart. Men sånt gjør jeg altså - :vill&gal:.

Nå er ikke jeg noen biolog og dette er mitt resonnement basert på sunn fornuft, ikke underbygget med fakta og forskning. Og jeg har ikke tatt i betraktning hvordan flergangs innfrysing kan påvirke konsistens, smak og utseende.


#26

Eia sa for siden:

Selv er jeg vill og gal, og kan finne på å fryse flere ganger. Jeg tenker litt som deg, banana. Dessuten skal man jo ikke kaste mat. :nemlig:


#27

Candy Darling sa for siden:

Det er visstnok ikke helt sånn, banana. Selve nedfrysningen gjør noe med strukturen i matvaren som gjør at de er mer utsatt for bakterieoppvekst, og dermed er det større risiko for mer bakterier når den fryses ned igjen. Og selv om man varmebehandler etter frysingen, så dreper man bakteriene men ikke nødvendigvis toksinene de har rukket å produsere.

Det står litt om det her: www.dinside.no/okonomi/kjottfellen-du-ikke-vil-ga-i/61974257


#28

oslo78 sa for siden:

Jeg fryser lett to ganger hvis det skjer noe som gjør det nødvendig. F.eks mat som har tint på vei fra butikken til hytte på fjellet. Aldri blitt syk, aldri et snev av vondt i magen. Aldri syk familie. Tenker som banana.


#29

Anikka sa for siden:

Jeg skiller litt på type mat. Kan fint fryse ned igjen f.eks polarbrød som har vært frosset og tint, men er mer forsiktig med kjøtt og fisk, særlig oppmalt kjøtt. Om det varmebehandles etter tining, fryser heg det glatt igjen.


#30

banana sa for siden:

Hm. Det er jo interessant. Skulle gjerne visst mer enn det som står (det står vel egentlig ikke mer enn det du skriver). Det skulle jo i prinsippet bety (for kjøttdeigpakka med 10 dagers holdbarhet) at dersom man fryser den ned på dag 1 og tar den opp på dag 3 så har den fått forkortet holdbarhet slik at man ikke lenger kan stole på at den holder fra dag 3, da den ble tatt opp av fryseren, til dag 10 i kjøleskapet? Det ble rart i mitt hode. Jeg er typen som må vite mer om dette for å kunne anvende det.

Det med toksiner er jo en kjent sak - veldig relevant for kokt ris og pasta.


#31

Hyacinth sa for siden:

Ja, for meg er dette helt logisk og slik har jeg alltid praktisert det.


#32

Candy Darling sa for siden:

Ja, jeg praktiserer alltid kun 3 dager fra opptining, uavhengig av dato på pakken (men nå har det vel aldri hendt at jeg har både fryst ned og tatt opp noe fra fryser innen opprinnelig dato har gått ut).


#33

Hyacinth sa for siden:

Jeg spiser mat som har vært fryst senest to dager etter at jeg har tatt det ut.


#34

Input sa for siden:

Men er de noe mer syke enn oss egentlig? Mine eks-svigerforeldre er det meste ekstreme eksempelet jeg vet om, de hadde en ostekake som de tok opp, tinte og frøs ned igjen over flere år (den ble aldri spist da, eks-svigerinne kastet den til slutt). De er ekstremt møysommelige og fryser og tiner ting mange ganger, men de er aldri matforgiftet og jeg har heller aldri opplevd å selv bli det av maten deres eller at folk jeg har nær kontakt med og som det er naturlig at jeg ville visst det har blitt det.


#35

banana sa for siden:

Nei, det var jo ment som et hypotetisk eksempel for å illustrere det som i mine øyne er en logisk brist. Jeg har alltid tenkt at ved å senke temperaturen forlenger man holdbarhetstiden. Men dersom selve fryseprosessen gjør noe med produktet slik at grunnlaget for bakterievekst blir bedre stiller jo saken seg litt annerledes, men det er uklart hvor annerledes. Da tenker jeg at informasjon rundt dette fra de rette myndigheter i seg selv er viktigere informasjon enn en gammel regel om at mat ikke skal fryses to ganger.

(Dette med toksiner i kokt pasta og ris er det jo faktisk mange som ikke kjenner til, og slikt dekkes ikke av de vanlige "husmorreglene".)

Edit: Nesten på slutten av denne artikkelen står det det at gjort på riktig måte er det uproblematisk å fryse ned på nytt: www.theglobeandmail.com/life/health-and-fitness/health/food-safety-risk-isnt-in-freezing-but-in-thawing-experts-say/article15261778/


#36

Floksa sa for siden:

Dette. Svigermor driver også med slikt. Maten er ikke særlig god, kvaliteten forringes jo. Men farlig blir den ikke.
Jeg forstår jo hvorfor det kastes så mye mat når jeg leser tråder om holdbarhet her inne. En virkelighet som for meg er helt fjern.


#37

Nenne sa for siden:

Jeg legger inn sitatet jeg, banana:

"There is another misperception about frozen food, though it's one the experts are almost reluctant to talk about.

It's that rule about not refreezing things. Turns out it's not entirely true.

If something is frozen and thawed, it can be refrozen – as long as it was defrosted safely. So if you started to defrost a roast in the fridge and then realized you didn't need it, you could put it back in the freezer.

That would not be advisable for something that was thawed outside a fridge, the experts say. And they warn that the damage to taste and texture that comes from freezing would be exacerbated by refreezing.

So does this mean that if the power goes out you really don't have to throw out everything in the freezer? Holley suggests it really depends on how long the power was off, how warm it got in the freezer – and how certain you are that you know the answers to those questions.

"But generally speaking if you have a very good idea how long the freezer's been off and that the temperature has not gone above 4 C, most foods will still be safe – depending upon, of course, how long they've been at 4 C," he says.

"So you'd have to have a very good idea the period of time the unit was down.""


#38

Hyacinth sa for siden:

Jeg kaster nesten aldri mat. Det sitter langt inne for meg å kaste mat. Det betyr ikke at jeg spiser mat som er utgått på dato. Jeg synes ikke det er spesielt vanskelig å planlegge måltidene slik at jeg ivaretar både mathygiene og unngår matsvinn. Jeg klarer til og med å være fleksibel i matveien uten å måtte kaste.


#39

Hyacinth sa for siden:

Rettelse: Den maten jeg faktisk kaster, er maten som ligger igjen på middagstallerken til ungene etter at de er «ferdige», men ikke har spist opp alt. Den tar jeg ikke vare på, altså. Begge ungene kommer også ofte hjem (gjerne sent på kvelden) med uoppspiste matbokser. Det har vi prøvd mye for å gjøre noe med, men det framstår som nesten umulig å beregne. Det plager meg en god del. Mat ellers i huset har vi veldig god oversikt over, både i frysen, kjøleskapet og matskapet. Det kastes aldri.


#40

Karamell sa for siden:

Nå er vi nok mer bevisste på best før, ikke dårlig etter enn vi var da denne tråden ble startet. Men jeg fryser aldri ned ting jeg allerede har tint. Laget nettopp vafler av melk som gikk ut på dato 3/1. Den luktet og smakte helt normalt.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.