Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Enkleste, kjappeste og billigste løsning for oppussing av yttergang?

#1

Elise sa for siden:

Vi leier ut i kjelleren, og jeg ser at det er på høy tid å gjøre noe - hvasomhelst - med yttergangen der nede.

Det er murstein på den ene veggen, og noen plasser mangler fugene så det er svære hull (edderkoppboliger). På de 3 andre veggene er det dør, og på den ene veggen er det et stort innhugg som blir brukt som et slags skap eller noe. :vetikke:

Jeg tror kanskje de 3 veggene klarer seg hvis de får et malingsstrøk, men veggen med murstein syns jeg vi bør få bort (=skjule?). Hva gjør vi? Finnes det noe enklere og billigere enn sånne panelplater? Og hvordan er det med laminatgulv, kan det legges rett oppå linoleumgulv?


#2

Katta sa for siden:

Laminatgulv kan legges rett oppå linoleumgulv. Og slike panelplater er jo fantastisk enkelt, men jeg er usikker på om du bør sparkle igjen store hull først?


#3

amo sa for siden:

Rimligst blir det vel hvis dere sparkler og maler mursteinsveggen også. :vetikke: Bilder?


#4

kokosbolle sa for siden:

Er mursteinsveggen en yttervegg hvor det er fyllt opp bak (type sokkeletasje)? I så fall ville jeg ikke kledd den med panelplate siden det er organisk materiale, men heller pusset den. Er det ikke yttervegg er det veldig enkelt å sette opp panelplate. :jupp:


#5

Elise sa for siden:

Det er yttervegg, noe mot luft, noe mot bakken. usikker på hvor mye som er over/under.

Også lurer jeg på hva de tenkte da de valgte gul og grønn som fargetema i hele kjelleren. :snill: (Resten er heldigvis malt hvitt i ettertid.)


#6

Ole Brumm sa for siden:

Jeg tror jeg ville slemmet murveggen og male resten. (Om du forsatt ikke vil sette opp plater om det er innervegg.)


#7

Elise sa for siden:

Hva er å slemme? :vetikke:


#8

Ole Brumm sa for siden:

Og der var det bilder og.
Slemme j og om dere er veldig nøye kan man male fugene i en annen farge for å få frem mursteinstrukturen, eller dere kan slemme den så den blir helt "glatt".


#9

Ole Brumm sa for siden:

Å slemme er en litt tjukk murpuss blanding som kan føres på med kost, resulatet blir litt ruglete og som en murvegg.


#10

Java sa for siden:

Jeg ville beholdt murveggen, men dere må tette igjen hullene. Gangen ellers ville jeg malt helt hvit, også ville jeg prøvd å få til et gulv med rustikpreg. Er dørene i heltre? Da kan det i tilfelle bli kult å lute dem.



#12

amo sa for siden:

Hvis prisen er det viktigste så hadde jeg malt alt hvitt. Dører,lister,vegger og mur. Så hadde jeg kjøpt laminatgulv på obs til 109,- kr. pr. m2. enten terracotta eller skifer.


#13

Che sa for siden:

jeg tror jeg har gått for slike plater jeg - de er ofte kjempebillige


#14

Elise sa for siden:

Jeg lurer på å la muren være som den er, bare fylle igjen hullene. Også maler jeg resten hvitt.

Det samme skal gjøres på kjøkkenet, som heller ikke har så lekre lyse farger.


#15

amo sa for siden:

Ja mal det hvitt. Jeg hadde vurdert å ta ut skapdørene og malt hyllene hvite også. Det gir et mer moderne preg og kan løses med maling. vt. så kan du kjøpe noen nye håndtak til skuffer og skapdører. Koster ikke allverden på Ikea eller Europris.


#16

kokosbolle sa for siden:

Ser ut som om det er saltutslag (det hvitaktige belegget) nederst på muren og da må du ikke finne på å kle den inn. Saltutslaget betyr at det er kommet fukt inn gjennom muren (gjerne pga dårlig drenering eller manglende fuktsperre mot grunnen som er vanlig i hus fra 70-tallet eller tidligere). Hvis dere har ny drenering er det antageligvis selve veggen som trekker vann opp fra grunnen under pga. manglende fuktsperre under bygget.

Har dere ikke gjort noe med dreneringen ville jeg prioritert det. Det er absolutt ikke ideellt med saltutslag. Fukten kan føre til soppvekst. Derfor må du ikke dekke til veggen med noe som helst av organisk materiale (som f.eks. panelplater) for soppen trives i det og da får du ikke fulgt med på veggen heller om det trenger mer fukt gjennom.

Jeg ville heller ikke forsøkt å male den, for malingen vil antageligvis flake av pga. fukten.

Dersom dere har ny drenering og tror at det ikke kommer fukt inn lenger, ville jeg prøvd å skrape/vaske av saltet og se om det danner seg nytt salt. Danner det seg nytt salt, er det fremdeles fukt der.


#17

him sa for siden:

Enig med kokosbolle. Viktig å få skjekket ut dette med saltutslag. :nikker:

Ellers er maling, maling, maling, det enkleste og billigste tipset til all oppussing.


#18

Mauser sa for siden:

En løsning er å stryke muren med Betongtett (fås i byggvarehus), det hjelper i en del tilfeller mot saltutslag når lekkasjen er moderat og det ikke står vanntrykk mot muren på utsiden. Etterpå kan den males med diffusjonsåpen silikatmaling. "Vanlig" murmaling er ofte plastbasert og altfor tett, og kan ikke brukes. Samme med interiørmaling.

Hull kan tettes med vanlig ferdig betongblanding som bare blandes med vann, fra f eks ByggMax: www.byggmax.com/no-no/Prod/PID-0102.aspx


#19

kokosbolle sa for siden:

Mauser: Sånn litt på siden, har du erfaring med bruk av betongtett? Jeg har en kjeller under en garasje som er veldig fuktig nå om sommeren og tenkte å prøve noe sånt siden det er uaktuelt å drenere rundt garasjen foreløpig hvertfall (må grave opp offentlig vei siden oversiden av garasjen ligger ut mot veien, og det høres veldig dyrt ut :knegg:).


#20

Mauser sa for siden:

Ikke ennå. Jeg har litt saltutslag, men ikke direkte lekkasje i det innerste hjørnet av kjelleren, og har undersøkt litt rundt mulige løsninger. Betongtett kommer høyt opp ift enkelhet og pris, bare jeg får somlet meg til å handle inn og prøve. Prinsippet er jo veldig greit, siden det virker kapillarisk og følger fuktigheten inn i muren, for så å stivne til en glasslignende tett hinne.


#21

kokosbolle sa for siden:

Har forøvrig kjøpt Xypex som skal testes ut i en bod i kjelleren hvor jeg har litt saltutslag, men det er litt dyrere og mer omfattende å bruke ettersom jeg har skjønt. Mannen har pigget bort maling oppå muren så vi må reparere en del etterpå. Også kan den ikke males over før etter 2 måneder. Det skal vel på i løpet av et par uker, så jeg kan holde deg oppdatert. Vi skal drenere om et års tid, for jeg er ikke veldig begeistret for den fukten altså.

Skal prøve den betongtetten (siden den er en del rimeligere enn xypex) under garasjen. :jupp:


#22

Elise sa for siden:

Det er drenert rundt huset for ikke så altfor lenge siden (10-15 år kanskje?) men vi får vel prøve å vaske og se, da. Men det ser jo ut som det ikke er helt ålreit nederst på veggen til venstre for muren der heller?


#23

kokosbolle sa for siden:

Nei, det er nok kommet fukt der også. Er det murvegger der og? Hva med inni skapet, ser litt grumsete ut der nede ved gulvet eller?

Når er huset fra?


#24

Elise sa for siden:

Rundt 65, tror jeg. :vetikke:


#25

kokosbolle sa for siden:

Mm. Jeg er usikker på hvor god en drenering gjort for 10-15 år siden er, men det er ganske sannsynlig at det mangler fuktsperre (dvs plast) mot grunnen under sålen på huset. Dermed kan vegger og grunnmuren stå i fuktige masser og kapillæreffekten gjør at fukten vandrer oppover i veggene. Det er ikke alltid at drenering kan avhjelpe dette. Jeg ville fulgt Mausers råd og prøvd med betongtett. Men, skal du bruke det på veggen som er malt, må malingen vekk først.


#26

Fløyel sa for siden:

Alle betongkonstruksjoner er alkaliske, dvs. dersom det kommer fuktighet til vil man oppleve kalk og saltutslag. Dersom ikke det er betydlig fuktighet (type rå lukt og synlig fukt) så kan det være saltutslag fra gammelt av. Hvis du tar en klar pose og taper denne rundt området det misstenkes fukt så vil du etter noen dager se at det er dannet vann i dråpeform. Brosjyren Ole Brum henviser til inneholder det meste du trenger av vaskemidler for å fjerne salt og kalkutslag, samt evt. tettemidler dersom du ønsker å tette fuktgjennomtregningen på innsiden (dersom du mye fuktgjennomtrengning er selvfølgelig det ideelle som de aller fleste skriver her å tette problemet på utsiden) Betongtett/og lignende midler vil være greit på områder med små fuktgjennomtregninger, dersom problemet er større, finnes det løsninger for å tette disse også. Men husk at vann vil alltid finne nye veier (dette gjelder igjen dersom fuktproblemet er stort) Men dersom dreneringen ble skiftet for 10-15 år siden bør denne være tett (hvis de har gjort jobben riktig med en diffusjonsåpen slemming på utsiden og knasteplast.)
Det er uansett viktig at du bruker noe som er diffusjonsåpent på mur mot yttervegg - da disse massene slipper igjennom fuktiget i dampform og lar fuktigheten få vandre. Det finnes primere/grunninger som hindrer/minsker muligheten for kalk og saltutslag (ref til samme brosjyre) Dekorpussen det henvises til i brosjyren bruker du ca 1 kg pr kvm og du trenger som regel 2 strøk. Den kan påføres med gresskost (husk å bruke den som har naturbust, vanlig murkost med syntetisk bust kan ikke benyttes!!) murrull eller strukturrull, litt avhengig av hvilket mønster du ønsker. Dersom du ønsker en så slett overflate som mulig anbefales slemmekost (også har du en bøtte med rent vann vedsiden av som du dypper kosten i og drar over som ett siste strøk, da får du en ganske slett og fin overflate) :) De fleste store byggevareforretninger har dette i butikken og det er stadig kampanjer på denne varen i sommerhalvåret :)

Der du har store hull i fugene kan du bruke en puss masse, gjerne en med endel plaststoffer i hvis du ikke er drivanes god til å pusse. Du forvanner da underlaget med en spritsflaske og drar på massen med en murerskje. Dekorpussen vil ikke bygge så mye som fugene er dype, så hvis du ønsker en helt slett vegg må du pusse den først, og det finnes mange gode masser for amatører som ikke er gode til å pusse :) *Sjekk derfor at det er mye plasttilsetninger i massen, det gjør den smidigere)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.