Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

[Hage] Hva sår man på en hageflekk man ikke bruker?

#1

Joika sa for siden:

Jeg er ute etter noe som gir lite vedlikehold. Helst mindre vedlikehold enn gress.

Er det noen med botaniske evner her, som har noen gode tips? Og kan man feks så en blomstereng uten at det vil bli veldig høyt og overgrodd??


#2

Solblomst sa for siden:

Steinbedplanter og bark? Nei, aner ikke jeg.



#4

Marit K sa for siden:

Hvor liten er en "liten flekk"?
Jeg tror at man bør ha noen kvadrat å ta av, dersom man planlegger å anlegge blomstereng. Vedlikeholdsfritt er det heller ikke, for skal slike enger se fine ut så bør man holde tistler, brennesle, og annet mindre vakkert ugress unna.
For en liten flekk som man vil ha nokså vedlikeholdsfri men alikevel dekorativ ville jeg kanskje valgt å plante hosta, og et par sorter med prydgress og dekt med markduk og bark. Grønne planter er vakkert. Det er også forholdsvis enkelt å gjøre et slikt bed mer spennende dersom man på sikt ønsker det. Å harve opp en blomstereng kan fort bli mer arbeidskrevende kanskje?

Edit: Nå ser jeg jo at du spør om hva du skal så. Der er jeg nokså blank dessverre, men dersom du har en liten hageflekk du gjerne vil kunne sette et bord og noen stoler på når du får besøk, så kanskje du kunne laget en liten platting med pergola over. Plant noen klatreplanter rundt (klematis er for eksempel veldig flott) og vips har du et lite og koselig rom i hagen.


#5

Veronal sa for siden:

En nabo sådde "blomstereng" i skråningen sin. Akkurat nå er blomsterengen 1,5 meter høy og han angrer høylydt.


#6

Joika sa for siden:

Jeg har en hageflekk til, og denne skal brukes til bord og stoler etc. Denne flekken er på baksiden av huset, og brukes ikke til noe egentlig.

Dere kan jo få se et bilde av herligheten etter et par runder ned Round Up. :knegg:


#7

Joika sa for siden:

Likte forresten ideen med et par busker/planter av dekorativ sort, og bark. Det kunne jo sett ganske ok ut...

Må jo luke da, men det blir jo easy peasy da, ettersom det ikke er en hel brennesleeng...


#8

Veronal sa for siden:

Duk over jorden og så kutter du hull til planter du setter ut. Bark oppå. Nix luking annet enn å røske vekk noen få grønne spirer som klarer å forsere duken.


#9

Joika sa for siden:

Dette høres jo perfekt ut! Jeg får dra en tur på plantasjen og sjekke priser. Tror du jeg må gjøre mye før jeg legger på duken (rake, fjerne osv)?


#10

Kanina sa for siden:

Det kan bli veldig fint hvis du legger noen steinheller på kryss og tvers som stier, og har bed i mellom der. Koselig å gå rundt, og lettere å luke og sånt. Hvis det er litt skyggefullt kan jeg sikkert tipse om en haug skyggeplanter. Er det litt sol, så vips! har du uendelige muligheter. Min mor har et svært bed i hagen sin hvor hun har både kryproser, spirea og buskmure. Alle disse er superenkle, fargerike og flotte, og blir svære og tar fort mye plass, noe du sikkert vil foretrekke. Kryprosene kryper overraskende lite egentlig, de er ca en halvmeter høye, men brer seg fint utover, og de er visst veldig hardføre også. Innimellom dem har hun endel løkplanter, iris, krokus etc.


#11

Veronal sa for siden:

I gamlehuset så brukte vi hakke og hakket opp firkanter med torv som vi snudde opp ned slik at vi fikk jordlaget opp før vi la duk over og bark oppå. Det fungerte like bra som å starte med ren matjord som vi gjorde i nyhuset.


#12

Joika sa for siden:

Tror det er litt skyggefullt der, men ikke sikker. Ugresset liker seg godt i alle fall. :knegg:

Er enig i at det høres flott ut med steinheller, og jeg har planer om å ha dette på fremsiden. Nå er budskjettet mitt veldig trangt så jeg er ute etter noe som kan se greit ut, ut denne sommeren i første omgang. En duk og litt bark må være en grei start. :)


#13

Joika sa for siden:

Ja, jeg har fryktet litt at jeg må gjøre dette. Er ikke spesielt glad i hagearbeid. :knegg:


#14

Kanina sa for siden:

Steinheller kan du jo vente med til neste sesong, det går sikkert helt fint å legge dem oppå duken. Hvis du skulle få råd, altså. :dulte: Evt grus.


#15

Fibi sa for siden:

Hva med bærbusker? Hjemmelaget ripssyltetøy er alltid en hit. :nemlig:


#16

Joika sa for siden:

Har en ripsbusk på fremsiden. Har aldri plukket noe av den... :sparke:


#17

Joika sa for siden:

Neste sesong har jeg nok litt mer penger på konto. Er nødt til å ta veldig mange uker ferie på sommeren, og uten feriepenger fra i fjor, så blir det litt mindre penger enn vanlig. Neste år blir det busker for alle pengene! :ja:


#18

Neket sa for siden:

Jeg sår blomstereng i to av blomsterbedene :lat:

Er så greit så. Røsker opp restene om høsten, luker før jeg sår om våren, også heller jeg på et par poser blomsterengmiks. Da klarer det seg fint selv resten av sesongen, og jeg får blomster fra vår til høst. Billig er det også, en sånn pose frø koster vel ikke mer enn 30 kroner.

Ellers har vi lagt duk med bark i et skyggeområde mellom garasjen og huset. Var sambo sin ide, jeg må innrømme at jeg ikke helt hadde troen, men det ble faktisk en stor forbedring. Er midlertidig da, men midlertidig blir fort til noen år hjemme hos oss.


#19

Joika sa for siden:

Har konsultert min mor, og vi går for bark og duk! Snakker om å bruke resten av denne sommeren på å få fikset jorden litt, planert litt osv, så går vi løs med duk og bark + busker og planter neste sommer. Skal lage en "make over" -tråd da. :ja:


#20

konsulenten sa for siden:

Bunndekker? Les her og her. Mamma har forresten en sånn gravmyrt på en hageflekk hun ikke bruker. Hun gjorde det enkelt (men det anbefales vel ikke) og plantet bare en liten tue midt i (u)gresset som var der før. Den bredte seg ganske raskt utover og hele flekken er nå dekket av fine, blanke blader. Den vokser så tett at det blir dårlige kår for annet, minimalt med luking og vedlikehold. Hun har to oppstammede trær og en stubbe midt inni teppet. Nå er flekken ihverfall pen å se på.


#21

Joika sa for siden:

Konsulenten: Det der var ikke dumt! Kanskje jeg skal satse på sånt langs husveggene.... Har flere ugressområder som må dekkes....



Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.