ovnsbakt breiflabb
Parmaskinkeskiver lagt utover til en firkant, smurt med en blanding av basilikum og soltørkede tomater, oppå der et helt stykke breiflabbfilet, parmaskinken rulles rundt fileten og dette stekes i 25-30 minutter på 200 C, servert med potetmos og rucculasalatblanding.
Stekt laks Vi hadde stekt laks med basmatiris, dampet fennikel og en saus av et grønt eple skrellet og delt i bittesmå terninger, 1/2 boks lettrømme, saften av en 1/2 sitron, litt sukker, salt og pepper.
Laks, fennikel og evt litt vårløk kan også med hell pakkes i folie og stekes en liten halvtime, og serveres med samme tilbehør eller poteter. Tynne skiver av poteter kan også pakkes inn.
Marinerte scampi i wok En stor stor neve scampi, tint og skrellet, en pose vietnamese-wok, og jasminris.
marinerte scampiene i revet ingefær, chili, hvitløk og saften fra to lime.
Stekte grønnsakene i woken mens risen kokte, tok grønnsaken til side, tok scampiene opp av marinaden og stekte til de var bitt røde (2 min), hadde i grønnsakene, litt kyllingbuljong og en 1/4 boks kokosmelk light.
Hakket koriander over. Tok alle chilibitene unna da jeg stekte scampiene, og hadde heller på litt sweet thai chilisaus ved bordet til de voksne
en kilo ferske blåskjell, 1/2 kilo reker med skall, noen sjøkreps (ikke nødv,)
1/3 l. matfløte
2 glass hvitvin
to gulrøtter skåret julienne (småbiter, fyrstikkbiter)
en hvitløk delt i to på tvers
3 sjalottløk, finhakket
finhakket persille
finhakket dill
smør
olivenolje
vann
Rens rekene, ta vare på skallet
skrubb blåskjellene rene, og kast åpne og skadede skjell.
Kjele 1) smelt litt smør og olje, ha i halve hvitløken og halvparten av sjalottløken. ha i reke (og evt sjøkreps-skall), rør til løken er blank, ha i et glass hvitvin og litt vann, kok i 20 min, sil av kraften i et litermål, og kast skallet.
Kjele 2) ha i smør, olje og hvitløk, gulrot og stek på middels varme til løken er blank, skru opp til full guffe, ha i blåskjell, hvitvin og ha på lokk. Damp i 3 minutter til alle skjellene har åpnet seg.
Nå kan du gjøre to ting:
Sil fra denne kraften også, og ha blåskjellene i en bolle. Lag jevning av smør og mel, spe med reke og blåskjellkraften, ha i fløten, smak til med pepper og ev salt, rens blåskjellene og legg disse og rekene i en suppeterrin. hell over suppen når alt er klart til servering, server med loff/landbrød og hvitvin.
Lag jevning av mel og vann i et glass, rør inn i rekekraften, helle denne opp til blåskjellene, og server fra gryta. rekene legger du i suppetallerknene, eller lar folk forsyne seg med sjøl. Loff og hvitvin
250 g renset krabbe
3 ss olivenolje
1 liten håndfull frisk flatbladet persille, grovhakket, pluss noe til pynt
1 knust hvitløkfedd
350 g modne italienske plommetomater, flådd og hakket
4-6 ss tørr hvitvin
350 g fersk eller tørket linguine
salt
nykvernet svart pepper
Rens krabbekjøttet og legg det i en bolle.
Varm 2 ss av oljen i en stor kjele. Ha i persille og hvitløk med salt og pepper etter smak, og stek et par minutter til hvitløken begynner å bli gyllen.
Tilsett tomater, krabbekjøtt og vin, legg på lokk og la det småkoke i 15 minutter mens du rører av og til.
Kok pastaen etter anvisningen på pakken, behold litt av kokevannet.
Ha pastaen tilbake i den rene kjelen, ha i resten av oljen og bland raskt over middels varme.
Ha i tomat- og krabbeblandingen og bland igjen. Tilsett litt kokevann hvis du synes det er nødvendig. Smak til med krydder.
Serveres rykende varmt i oppvarmede skåler, drysset med persille.
Grädd- och ansjovisstuvad purjolök
Ingredienser
Beräknat för 4 portioner
1 st stor purjolök
3 dl grädde
1 dl stark ost, riven
100 g ansjovis
salt och peppar
smör och olja
Gör så här:
Sätt ugnen på 230 grader.
Skölj purjolöken och dela den i 5 cm långa stubbar (stavar). Skär ansjovisen i stora bitar. Bryn purjolöken i lite smör och olja. Häll på grädden och ansjovisen låt koka i 10 minuter tills grädden limmar på purjolöken. Häll allt i en ugnsfast form, strö över osten och gratinera purjolöken under grillvärme i ca 7 minuter.
Låt purjolöken gratineras tills osten smält och fått en gyllenbrun färg.
800 g torskefileter
1 pk bacon
Legg torsken på et stekebrett og kvern over pepper. Bak fisken i ovn ved 210 °C i 8 - 10 minutter.
kok mandelpoteter
lag ertestuing etter instruks på pakken, jeg bruker 5-minutters fra Toro
stek bacon sprøtt
smelter smør, og bruner det
Fylt ovnsbakt ørret med hakket vårløk, øko sitronskiver, hakket dill, salt og pepper, pakket i folie og stekte den på 190 C' i 55 minutter.
serveres med kokte økopoteter, urterømme (lettrømme med hakkede urter: persille, timian, dill, gressløk, +salt, pepper, sukker) og surrete øko rotgrønnsaker, persillerot, sellerirot, gulrot i små biter, stekt myke med salt, pepper, smør og noen sitronbåter og timiankvister i panne.
Fiskeboller med hvit saus, poteter og kokte gulrøtter.
Fiskeboller i hvit saus
Til 4 personer
500 g fiskeboller eller 1 boks
Hvit saus:
1 ss smør
2 ss hvetemel
4 dl lettmelk eller 2 dl lettmelk og 2 dl fiskekraft/buljong
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
1/4 ts muskat
Smelt smør, rør inn hvetemelet, spe med melk og fiskekraft. Kok i 5 min. Smak til med salt, pepper og muskat. Legg fiskebollene i og la dem bli varme.
Serveres med poteter eller ris og en råkost av gulrot, kålrot og eple.
Prinsefisk
Hysefilet rullet i mel,salt og pepper stekt i smør på panne, legges i en ildfastform og haes i stekeovnen mens man lager hvit saus. Hvit saus helles over fisken og serveres med kokte poteter og gullerøtter
Variant1)
1 kg renset torskefilet/hysefilet uten skinn
vann
salt
Saus:
2 ss smør
2 ss hvetemel
1 dl fløte
2 eggeplommer
litt muskat
hvit pepper
2 hardkokte egg
reker
grønn asparges
FREMGANGSMÅTE:
Del fiskestykkene i porsjonsstykker. Er det småtorsk så beregn en halv filet pr. person. Disse rulles sammen og bindes opp med bomullshyssing.Trekk fisken i godt saltet vann til den er så vidt gjennomvarm.
Saus:
Lag jevningen av smør og mel. Spe med en halv liter av kokevannet.Kok sausen i noen minutter. Smak til med hvit pepper og litt muskat.Bland fløte og eggeplommer. Slå dette forsiktig i sausen mens du rører. Nå skal ikke sausen koke mer.
variant 2:
750 g filet av hvit fisk
5 dl vann
1 ts salt
1 ts eddik
Saus:
30 g smør
25 g hvetemel
2 dl fiskekraft
3 dl husholdningsfløte
2 eggeplommer
1 ts sitronsaft
Til pynt på fatet:
200 g reker
1liten boks asparges
2-3 gulrøtter
1 persillerot
2 dl grønne erter
persille
Rens fisken og filéter. Ta av skinnet og kok kraft på skinn og ben. Varm asparges og kok grønnsakene knapt møre.
La filétene trekke i kraften i ca 10 minutter. Lag en fyldig saus og jevn den med eggeplomme. Sausen må ikke koke etter at eggeplommene er tilført. Smak til med sitronsaft.
Legg fiskestykkene på fatet sammen med litt av rekene og grønnsakene. Slå sausen over og pynt med resten.
Torskerogn med gulrøtter, poteter, skal lage mer av den kålsalaten med epler og kesam og aprikoser, det var så godt!!!
Torskerogn stekt i panne
Ingredienser:
1/2 kg kokt torskerogn
3 ss smør
sitron
Tilberedning:
Skjær kokt rogn i 1 1/2 cm tykke skiver. Brun dem ved svak varme så de blir pent brune og gjennomvarme.
ovnstekt torsk med grønnsaker og hasselbackpoteter
Skar potetene nesten gjennom, og la dem i en ildfast form. Strødde med salt, pepper, hakkede hasselnøtter og bittelitt finrevet cheddar. inn i ovnen på 200C. Stekes i ca 55-60 min
Torskefilet ble lagt ildfast form, strødde en finhakket purre over, 1 dl fløte, 2 dl utblandet fiskebuljong. Inn i ovnen etter at potetene hadde stått i 25 min.
gulrøtter i staver, brokkoli (bare buketter) smeltet litt smør i en panne på middels varme, 1 ss brunt sukker, 2 ss balsamico, litt vann, havsalt, hadde i gulrøttene, og dampet/karamelliserte dem til de ble møre. Slengte oppi brokkolien et par minutter mot slutten.
Prikken over i'en, som må gjøres aller først: 1 paprika deles i to, behold den nederste delen (5-6 cm) hel, finhakk resten sammen med 1/2 chili. Bland med smør, og trykk smøret oppi paprikaen. Legg i kjøleskap i minst en time. Skjær kryddersmør-paprikaen i tynne skiver med en kjølig og sylskarp kniv. Hvis du serverer på tallerkner. legg en paprikaskive med kryddersmør oppå den hvite fisken. Eller legg på eget fat, og la alle ta selv.
Helstekt laks (stekte laksefileter funker også) fylt med purre, sitron og diverse kryddergrønt
serverte med kokte poteter, grønne linser (kokt 25 min i kyllingbuljong med 2 oppdelte gulrøtter, 1 pastinakk i biter, 1 halv rødløk i biter, 3 fedd hvitløk). Da linsene var møre silte jeg av kraften og holdt linsene varme i en kjele.
Blomkålmos av 1 kokt blomkålhode, most med 1 ss smør, 1 ss creme fraiche, salt og pepper.
Rødvinssaus: hvitløk og sjalottløk hakkes og freses, rør inn 2 ss hvetemel, ha på linsekraften, 2-3 dl rødvin, 4 dl kyllingkraft, 2 ss sukker, smak til med salt og pepper. kok i 5 min.
600 g rakørret
1 rød løk/hakket purre
lefser
evt. hakket gressløk
Fremgangsmåte:
Skjær rakfisken i pene stykker. Hakk løken i fine strimler. Anrett laksen på lefse med løk og finhakket gressløk.
Kokte mandelpoteter, skikkelig meierismør, rømme, øl og akevitt er glitrende til!
En frisk råkost salat til (raspet gulrot, syrlig eple, presset sitron over)
Beregn 100-200 g torsk pr. person.
Sausen lages slik: en liten rødbete skjæres i små terninger og kokes i lettsaltet vann i 10 minutter til de små terningene er møre. Ha litt smør i en panne og ha i rødbeteterningene, strø over litt mel, ha i noen dl. buljong, 2 ss creme fraiche, smak til med salt og pepper. Juster evt kosistens med mer væske. Voila!
et par torskefileter i bunnen av en ildfast form, en halv finhakket purre, en halv paprika i biter, 1 halv boks matfløte, en buljongterning (persille/hvitløk), pepper, ost på toppen.
1 pakke frossen torsk,
1/2 pakke frossen spinat,
3 hvitløksfedd
en rødløk i skiver,
3 gulrøtter i småbiter
1/2 boks fløte
1/2 boks rømme
1/2 dl varmt vann med 1 ss heliosbuljong
1 dæsj tørr hvitvin
grovkvernet pepper
litt ost på toppen
Inn i ovnen på 200 C i 30 min, potetene koker ferdig så lenge.
I går stekte jeg 4 laksefileter krydret med salt, pepper og sesamfrø.
Lagde blomkålpure av 1/2 blomkålhode og pittelitt chili som jeg kokte. Silte av vannet og stavmikset med litt smør, matfløte, salt og pepper. laget salat med ekeblad, issalat, agurk, tomat, basilikumblader, og pestodressing. Mandelpoteter til.
400 g. frossen sei/torsk
1/4 pk frossen spinat has i en ildfast form
i blenderen kjører man:
1/2 beger matfløte
bladpersille
timian
basilikum (eller hva man har for hånden av friske urter)
1 fedd hvitløk
1/3 chili
salt og pepper
hell over fisken/spinaten og strø ost over over.
Stekes i ovnen på 200 C i 35 min.
Pestopanert sei
Jeg panerte stykker med gourmet sei ved å rulle dem i en blanding av hvetemel, salt og pepper, dyppe dem i egg og tilsist rulle dem i en blanding av griljermel og pesto. Så stekte jeg panettene på middels varme i stekepanne, før jeg etterstekte i stekeovnen i ca 15 min. (de var frosne da jeg stekte dem).
Ved siden av serverte jeg stuet blanding av grønnkål og spinat med muskat og fløte, poteter og gulrotmos.
Torskefilet krydres på den ene siden med følgende blanding:
1 ss malt koriander,
1 ss karri
2 ss paprika.
Krydderet skal ligge tykt på den ene siden av fileten.
Stek filetene på begge sider, de kan godt være frosne i utgangspunktet. Etterstek i ovnen på 190 C i 10 minutter.
Server med mandelpoteter og en ikke akkurat mager, men deilig saus:
stek en pakke bacon til det er sprøtt og knekk det i biter, kok 2 egg og del i passe biter (ikke for små).
Smelt 200 g smør og ha i hakket persille, gressløk, 2 ss kapers og bland i egg og bacon.
Server en rødvin til de store og vann til de små. Enjoy!
I en ildfast form la jeg 400 g frossen seifilet, 3 skrelte gulrøtter i skiver, 6 skrelte poteter i skiver, 1 purre i ringer, 1 fedd hakket hvitløk og brokkoli i små buketter.
Over dette hadde jeg tomatsaus:
4-5 ss smør
4-5 ss hvetemel
smelt smøret, ha i melet, rør sammen, spe med 4 dl vann, 1 dl matfløte og 1 dl melk (eller 2 dl melk), 1 ss buljongpulver, 4 ss tomatpure. Smak til med salt og pepper og ørlite chilipulver.
Stekes i ovn på 200 C i 50 min, og etter 20 min i ovnen hadde jeg på en neve raspet ost. Jeg kokte litt fullkornpasta ved siden av.
(jeg lagde klart kvelden før, og det var bare å sette i ovnen dagen etter, det smakte fortreffelig!)
600 g frossen torsk
1 purre
6-8 poteter
2,5 dl lettrømme
2,5 dl fløte/evt bytt ut litt med melk
3 ss kaviar
1 ts pepperrotpulver
salt/pepper
Poteten skjæres i små terningen og kokes 3-5 minutter. Halvtint fisk skjæres i fingertykke skiver. Purre vaskes og skjæres i ringer.
Bruk en avlang form, og legg litt av potetene i bunnen. Legg fisken langs midten av formen, og potet og purre på sidene.
Bland sammen rømme, fløte, kaviar, pepperrotpulver, salt og pepper og hell det over i formen. Legg aluminiumsfolie over og stek på 200 grader i 20-25 minutt. Ta av folien og stek videre i 15-20 minutt.
Det viktigste er at alle ingrediensene er kalde, ellers kan det skille seg.
500 g fiskefilet, sei, laks, torsk, hyse eller uer
1 ss salt
1 ts malt pepper (gjerne hvit)
2 ts potetmel
2 egg
2 dl matfløte
1 dl melk
1 løk
100 g smør
2 ss gressløk
1/2 dl solsikkeolje og en klatt smør å steke i
Stek finhakket løk i alt smøret og avkjøl.
Renskjær fileten, del i mså terninger og ha i en food processor. Jo kaldere fisken er jo bedre binder den. Kjør i salt, pepper og potetmel, ha i eggene og kjør litt til. Spe med melk og fløte, litt og litt, og den må være kald. Ha i det kalde smøret og løken, tilsett gressløk.
Farsen kan se litt rar ut, men det går bra og blir kjempegodt! Form kakene med spisekje, klapp dem flate og stek i olje/smør til de er ferdige.
Jeg har stjålet denne fra Bent Stiansen og han anbefaler en dilldressing til. Man må ikke ha dill, men kan gjerne bruke andre urter.
et beger lettrømme/kesam
litt sitronsaft eller hvitvinseddik
salt
pepper
sukker
litt grønt hvis du har
Server fiskekakene med råkost eller grønn salat, poteter eller pasta eller hva man nå har lyst på. De er gode på skive også.