Her kommer en oppskrft på de best glutenfrie bollene jeg har smakt :jupp:
Skal selv bake dem i dag i anledning fastelavn !
Anbefales!
Deigen kan også brukes til skoleboller, fylte boller, hvetestenger m.m.
BOLLER:
2 pk gjær
Ca 7 1/2 del H- melk + 1 egg
12 ss sukker
4 ss Smør
2 pk rød Semper
6 toppede ss pre - kokt rismel
2 ts kardemomme
Rosiner
Gjæren røres ut i litt av den lunkne melken
Alt blandes godt
Røres i mikser i 5 min
Heves i en time
Rør deigen godt opp
Form boller (bruk is skje/hender dyppet i vann eller olje. Kan også sprøytes ut med spesial-sprøytepose i plast!))
Etterheves i 15 - 20 min
Ikke i de oppskriftene jeg har. :) Jeg løser det uansett ved kaldheving, da trenger en mindre gjær. Hvis jeg spiser boller med så mye gjær går det ikke bra, nemlig. Men for all del, tåler en det er det bare å kjøre på! Syntes bare det var mye.
Jeg har heller ikke sett oppskrifter med så mye gjær før. Men så har jeg ingen imponerende bollebaker-karriere bak meg heller. :o
Har noen erfaring med om det faktisk hjelper med mer gjær, særlig i glutenfri deig? Jeg er litt usikker på det, og vil gjerne høre andres erfaringer.
Jeg ville vel tro at man trenger mer gjær fordi at glutenet i hvetemelet (som lager finmasket nett som luftboblene gjæren utvikler, og ergo får deigen til å ekspandere) mangler. Glutenfritt mel har ikke fullgode egenskaper her, slik at man kompenserer med å bruke mer gjær -> raskere/større gassproduksjon? :vetikke:
Det er i hvert fall et velkjent "triks" hos bakere, at deigen blir luftigere og bedre med mer gjær i. 100 gram ble jeg anbefalt av en baker en gang vi diskuterte oppskrifter.
Mulig, men eg meiner glutenfritt hever som heilt vanlig deig. Derimot er den mindre elastisk. Merker det når ein triller ut boller, eller kjevlar. Deigen er nesten som mørdeig - den kan dyttast i form, og blir der. Derfor får rå bolledeig mindre spenst på ein måte - overflaten blir mindre glatt. Og det som er fedig bakt har lett forå bli tørt og smuldrete. Gluten er det som gjer bakverk elastisk, men eg TRUR ikkje det påverker graden av heving.
Takk for oppskrift Ladybug - vi prøver denne :) Har ikkje Semper, men bruker det merket vi har i hus. Går sikkert bra det også :)
Å, Kamp, de så gode ut! Nå angrer jeg på at jeg ikke gikk for denne oppskriften. Jeg ble overtalt til å bruke Schär melmixen, og den oppskriften som sto bakpå. De hevet ikke. Jeg kunne stable dem på et frokostfat. :knegg:
Åh, er det det som er greien. Jaja, jeg vet i hvertfall at jeg ikke skal bruke den igjen. Men det er jo alltids godt å høre at det ikke er min feil. :D
2 ts Fiber Husk (helsekost, kan sløyfes)
3 dl melk
100g margarin
50g gjær
100g sukker
1 ts kardemomme
1 egg
2 dl rosiner
500g Semper Glutenfri Mix (jo mindre man trenger, jo bedre)
FiberHusk røres ut i melka, sveller 5 min.
Smør smeltes, melk has i.
Gjæren smuldres i et bakefat, og melkeblandingen has over.
Bland sukker og krydder, egget og melet. Rør godt.
Heves til dobbel størrelse, ca. 30min.
Deigen knas godt og deles i små porsjoner. La hvile litt før de trilles til boller.
(tips: bruk olje, ikke mel)
Heves 30min. Smøres med egg og stekes ved 225 grader i 10-15 min.
Jeg lAget dobbel porsjon men bare med 50 gr fersk gjær og bollene hevet seg til dobbelt:)
Brukte forresten schærs mel, aldri prøvd før men solgte i kilospose på Coop obs
Så bra at dere kunne bruke oppskriften! Jeg prøvde ut flere ulike før jeg fikk denne på et bakekurs jeg var på i regi av NCF. Absolutt min favoritt! :jupp: