Håhå, her har jeg mange, mange ting på lista, men kan jo starte med konvensjonell kylling og egg.
For det første er mange rare smaker på dette, både på grunn av fòret, oppdretten og kyllingens helse.
For det andre er jo forholdene kyllingen lever under helt for jævlig, og jeg får rett og slett ikke ned en bit av slik mat.
Hel,- og halvfabrikata er også noe jeg ikke skjønner at folk bruker daglig. Kjip smak, mange kunstige tilsettingsstoffer, der noen er temmelig usunne og dårlige for kropp og helse. At disse produktene i tillegg er dyre, og tar like lang tid å lage som mat fra bunnen av rene råvarer er også et av argumentene.
Nå spiser jeg egentlig det meste, så jeg får ikke frysninger av noen retter. Men, smalahove ser ikke så fristende ut, samme gjelder rakfisk. Kommer ikke på noe mer i farta. Ja, sursild, hehe. Det har jeg aldri smakt bare pga lukta.
Jeg takler ikke selleri. Jeg kan ikke forstå at det er mulig å synes at det smaker godt, en kvast selleri i en matrett og hele greia er forpestet av besk smak.
Jeg vet jo et par ting ingen skal få meg til å spise, med mindre det blir hungersnød.
Blodpudding/blodklubb - kort sagt blodmat
Spekesild - Det smaker jo bare vondt og salt, og alle de jævlige beina man kan kjenne gli nedover halsen
Skjell - jeg nekter å spise fiskeagn - jo jeg kan til nød spise grillede kamskjell
Songraut (Oppdalsspesialitet - skikkelig ekkelt, for det knirker når man tygger)
Lever - Jeg grøsser bare jeg skriver det.
Og Katta minnet meg på stangselleri :grøsser:
Snegler, lungemos, fisk (alt utenom reker), rom, likør og whiskey (drikke riktignok), ting med kaffesmak, yoghurt med kokossmak, selleri. Det var det jeg kom på i farten.
Øyne. Jeg får helt angst av å tenke på at noen kan sitte og suge på et saueøye og spytte ut hornhinnen. Men det er jo bra at det blir spist i stedet for kastet, for all del.
Pinnekjøtt. "Godt" smør. :erte: Chevre. De fleste oster som smaker sterkere enn Jarlsberg. Kulturmelk. Engelsk konfekt. (Ja! Det tar kaka, tror jeg. Noe så motbydelig! :grøsser: )
Engelsk frokost. Hvor man tar noen loffskiver litt pålegg og drukner dette i brune bønner.
Dette har jeg i hverfall erfart blendt engelskmenn når vi har frokostbuffe i utlandet.
Det er vel tomatbønner engelskmennene bruker? I hvert fall de gangene jeg har vært i england, samt at det er det min engelske eks-onkel spiste. Jeg elsker skikkelig engelsk frokost, med loff og alt, hehe.
Og jo mer tåfis en ost lukter, jo bedre er det. Jeg blir jo sulten av denne tråden!
Sånn nøttekake med gul krem er jo deilig. :nam:
Alle oster fra geit kan jeg gjerne holde meg unna, og sånne som lukter tåfis. Det samme gjelder majones, rakfisk og gravfisk, ferdigkjøpte kaker, ahlgrens biler og Toro gryteretter. Ja, og kvæfjordkake.
Leverpostei. Ekkel lukt, ekkel smak. Leverposteirester i smøret er ubeskrivelig vemmelig. Før jeg fikk barn, fikk ikke mannen lov til å ha leverpostei i kjøleskapet en gang. Nå må jeg forholde meg til det daglig, og det går faktisk. Men spise det kommer jeg aldri til å gjøre.
Njæh. Brunost er ekkelt, da. Mest på grunn av konsistensen. Og så er det ekkelt med sukker i kaffen, i alle fall hvis det er svart kaffe. Men ellers kommer jeg ikke på så mye. :gruble:
Som jeg skulle ha sagt det selv! Banan legger igjen ett vegg til vegg teppebelegg i munnen og jeg får kvelningsfornemmelser.
Jeg spiser ikke mat som har ligget i kausisk soda (benyttes kun til å lute møbler med her i huset)
Jeg spiser ikke mat som ser på meg før jeg setter tenna i det.
Jeg spiser ikke levret blod.
Jeg spiser heller ikke rak-fisk etter ett traumatisk opphold på Rak-fiskfestival på Fagernes... men akevitten som man gjerne svelger den ned med kan jeg godt like
Mykje som er nevnt her er jo deilig mat! :) Eg et det aller meste, men har problem med islandsk råtten hai og sylta værballar. Dvs. det har eg ikkje lyst til å smake på. Haien har eg lukta på; ein liten terning stor som ei ert. Det riv i nasen.
Av meir vanlige ting som eg slit litt med er blåskjell. Eg syns det smakar godt, men har problem med konsistensen og tanken på kva eg et. Det irriterer meg litt, så eg et alltid mine blåskjell om eg får det på tallerken. Håpar eg blir kurert.
Jeg har ikke noe ønske om å spise stekte torskeøyne. Kanskje det er godt, men jeg tar sjansen på å la være. Har en eks-kollega som stadig stekte seg det til lunsj på jobb.
Av vanlige ting spiser jeg det meste, men:
Grapefrukt smaker oppkast. At noen kan spise det, er meg en gåte.
Fryst spinat er bare jævlig.
Ellers går vel det meste greit.
Jeg spiser ikke noen form for ferdiglagde produkter av typen karbonadekaker, kjøttkaker, fiskekaker, fiskeboller, blandaball osv. Jeg kan lage slike ting selv fra bunnen av med skikkelige råvarer, men de ferdiglagde greiene fra Gilde og dets like kan jeg virkelig ikke forstå at folk vil spise.
Torogryteretter/supper...det er ikke direkte fælt, det er bare urkjedelig.Smaker ingenting.
Kyllingpølser og andre blandingsprodukter av kylling og kalkun. Jeg sier bare en ting: MUK :yukk:
Sild. Alle småbeinene gjør at jeg mister matlysten, "transmaken" på toppen gjør avskyen komplett.
Ferdig "Boksmat": Spagetti ala Capri, Joikakaker, Snurring og Bogskinke etc.
Blodklubb, tunge, lungemos, servelat, sylte m.m. :neitakk:
Ikkeøkologiske egg. Bleik-plomme-eggene i billigkartongene gjør meg uvell.
Gratenger. Jeg misliker alt om det kommer i gratengform med smuler på toppen og macaroni i.
Hvite aspargers. Lang, slapp og besk. Ikke no godt.
Hvalkjøtt. Det er nesten det kjipeste jeg har spist i mitt liv og jeg har prøvd flere ganger, servert på ulike måter.
Det er mye jeg ikke liker å spise, men jeg har likevel ikke problemer med å forstå at andre liker det. Jeg vet jo at det er jeg som er sær i matveien :knegg:
Det jeg ikke skjønner at andre spiser er mat som er så sterk/spesiell/ekkel/utrydningstruet at det blir mer et vågestykke enn et måltid. Litt som det TV-programmet som gikk på TV3, Fear factor eller noe slikt. Honningmaur og friterte gresshopper er sikkert en delikatesse for noen (og en kjærkommen næringskilde i enkelte himmelstrøk) men jeg kan ikke forstå hvorfor man skulle ønske å spise det om man ikke absolutt måtte.
Jeg holder meg unna matvarer med kunstig sukker og med high fructose corn sirup.
Nå sitter jeg og ser Food Inc., og noe sier meg at det er en del andre ting jeg også kommer til å holde meg borte fra fremover. :knegg:
Ellers er det en del småting jeg ikke klarer å få ned, som blodpudding og østers (sistnevnt etter at jeg spiste en fra samlebåndet på en østersfarm i Frankrike. :grøss: ). Og så klarer jeg ikke fisk eller dyr som ser ut som det det er på tallerkenen. Altså helstekt fisk (og jeg elsker fisk), halve kaniner eller hoder av diverse slag.
Men jeg regner meg egentlig som temmelig altetende.
Vel, jeg er sammenlikned med mange andre svært lite sær i kosten.
Men jeg eter ikke "ødelagt" fisk, som lutefisk, rakfisk, råttenhai, gammelsei, surstrømming etc.
Jeg skal heller ikke skryte av å like makrell i tomat, sylteagurk, blåmuggost (annet enn i annen mat som på pizza, i pastasaus, på kjøtt, i sandwich ol) eller veldig sære, sterktsmakende oster, sursild, hvit asparges eller melkesuppe/makaronisuppe.
Ja, og banan.
Dessuten synes jeg egg og kylling er til dels ekkelt, og det må stekes i hjel og være av veldig god kvalitet før jeg kan spise det.
Av mat er det mye jeg ikke spiser, men jeg synes ikke det er uforståelig at andre gjør det. Jeg har ikke så høyreiste prinsipper at jeg ikke spiser kylling f.eks, jeg tror faktisk at jeg hadde sultet ihjel med et slikt prinsipp. :knegg: Jeg får fnatt av ridderost-lukten og det fettbelegget på dansk salami, men det er jo bare å holde seg unna.
Jeg har problemer med vanlige egg og svinekjøtt, det gjør meg kvalm av samme grunn som HI, men foreløpig spiser jeg kylling og laks. Jeg strever litt med de siste, men er altfor glad i det til å klare meg uten.
Med kulturbakgrunn fra karrig bondesamfunn er det ellers ikke mye mat jeg fnyser av, bortsett fra ostepop.
Jeg er temmelig altetende jeg også.
Men mat som ser på meg (torskehoder, smalahove) har jeg litt poblemer med.
Torsketunger har jeg prøvd hardt å like (det lukter jo så godt!), men det er noe med konsistensen som byr meg imot.
Muggost - det er noe som føles fundamentalt feil ved å spise muggen mat ...
Blodmat, stekt kveite og uer får jeg ikke ned på grunn av lukta.
Svisker - konsistensen gir meg assosiasjoner til å tygge fluer, ikke spør meg hvorfor - jeg har aldri spist en flue i hele mitt liv. :knegg:
Sushi, østers og denslags har jeg lenge vært skeptisk til, men er på vippen mht sushi nå.
Ellers henger jeg meg på dem som ikke spiser ødelagt fisk. :knegg:
Men:Det er likevel fint lite jeg "ikke kan forstå" at noen spiser, jeg skjønner jo at smaken er forskjellig.
Vi snakker tross alt om ei som spiser ketchup og majones på leverposteiskivene ... :humre:
Jeg syns at ettersom det er et stort problem for meg at jeg spiser alt for mye mat, kan jeg trygt la være å tvinge i meg mat som byr meg imot. Jeg skulle egentlig ønske at mer mat bød meg imot. :fnise:
Jeg har issues med endel konsistenser, som cottage cheese, blåskjell, vanlige, store tomater og annen svampete eller slimete mat.
Jeg har også problemer med tanken på å spise innmat. Men det er liksom bare mine issues, og ikke noe jeg syns det er rart at andre liker.
Men nøkkelost, der går grensen. Noe så gresselig. fysj.
Ut fra denne tråden å dømme, er jeg rimelig altetende i forhold til mange andre. :knegg:
Men kaviar fatter og begriper jeg ikke at noen kan like. Både lukt og smak byr meg i mot, og jeg tror heller jeg hadde sultet dersom det eneste spiselige hadde vært kaviar. :fnise:
Det er flere ting jeg ikke er spiselt glad i (sild, svinekoteletter, fruktnøtt, snegler...), men jeg sliter ikke med å forstå at andre kan like det. Kaviar, derimot...
Noe dere nevner kan jeg si meg enig i, som smalahove, snegler og lever. Årsakene er opplagte :kvalm:
Ellers må jeg nevne surstrømming. Jeg trodde seriøst at hele kloakksystemet hadde kollapset da et par naboer spiste denne rette ute. Den lukten var ekstrem sterk :eek:.
Vet jeg var innom en lignende tråd da jeg var gravid med tvillingene. Det gikk på merkelige sammensetninger av mat. Har enda traumer !
Jeg kom på én ting til: Sachertorte. Altså, hvem kom på å ødelegge en perfekt sjokoladekake med bær?! :grøsser: Hver for seg veldig godt, sammen - ødelagt.
Jeg klarer virkelig ikke konsistensen i kompotter! Sviskekompotter og kirsebærkompotter og den slags. Jeg brekker meg og får det virkelig ikke ned - selv om jeg prøver.
jeg har ikke så lyst å prøve å smake på smalahove heller, ei heller noen øyne av noe slag eller råtten og ødelagt mat.
Skjønner ut fra denne tråden at jeg ikke er noe særlig kresen. Liker ikke lever, rogn, sild, makrell, lungemos og annen innmat, men har ikke noe problem med at andre spiser det.
Bernaisesaus.
Risen på Rhodos :vært i syden: - har sett for mange CSI- og Bones-episoder med lik med "Rhodos-ris" på. Grøss grøss.
Snegler, skjell, kabaret, lutefisk og annen dissende/slimete mat.
Jeg er vanskelig i kosten og prøver aldri noe nytt. Hadde jeg ikke vent meg til leverpostei som liten, ville jeg aldri turt smake.
Ah. Jeg trodde du blandet sammen med en annen type kake. Og så tok du bare helt alminnelig feil. :humre: Aprikossyltetøy (og bær, for den del) er jo kjempegodt i sjokoladekake.
Næsj, da er den jo ikke like god. Muggoster er :nam:. Ingenting slår en god (usaltet!) kjeks med en ordentlig god blåmugg på, og med valnøtter i honning over det. Håhå.
Og aprikossyltetøyet i Sachertorte er jo et must. Snadder. Jeg anser meg ikke lenger som LITT kresen engang, etter å ha lest denne tråden.
Kaviar - helt uspiselig for meg også. Jeg takler ikke lukta en gang.
Pepperminte - kun mulig i After Eight og Fazer Mint
Sjokoladepålegg i alle varianter - snakk om bortkastede kalorier
Tyggegummi - ser stygt ut, vondt og gir støle kjever
Det er lite jeg ikke vil spise selv, og så godt som ingen ting jeg ikke kan skjønne at andre vil spise. Veldig mye av det som nevnet i tråden er jo helt ordinær mat. Jeg skjønner at det er mulig å ikke like kyllingfillét, egg og sushi, men at det skal være vanskelig å skjønne at andre liker det, synes jeg er veldig merkelig.
Jeg liker ikke kokt egg og kunne ikke tenke meg å smake hund eller katt, men jeg synes ikke det er rart at det finnes folk som liker kokt egg eller at hund kan smake godt om man er vant til å betrakte et som mat. (Jeg spiser derimot veldig gjerne hest. :nam: )
Akkurat det satt jeg også og tenkte på i går. Jeg tror mange her kun tenker på det de selv ikke liker å spise og svarer ut fra det. Ellers blir det litt vel rart. Hvem klarer ikke å skjønne hvorfor noen spiser fårepølse, liksom? Det er jo helt vanlig mat.
Hestekjøtt er godt ja, jeg spiste det i Italia. Desverre var jeg nygravid og ekstremt kvalm hele tiden, og etter det har jeg ikke klart å tenke på det engang. Mannen min elsker det.
Jeg er nok ikke av de tøffeste. Jeg spiser helst ikke agn (blåskjell), og er ikke noe glad i norsk tradisjonsmat (fårikål, "behandlet" fisk (røykt, gravet etc), ribbe, pinnekjøtt).
Men jeg kan godt forstå at andre spiser det.
Det meste handler vel om tradisjon og vaner, tenker jeg. Men mat som ser på deg før du skal spise den? Nope. Husker jeg hadde en kjæreste som likte å gnage på syltelabber. Det skjønner jeg ikke.
Jeg tolket "skjønner ikke at andre spiser" som bare en fleipete måte å si at man ikke liker det selv, jeg. Litt som tidligere "bøker du ikke kan skjønne at folk [ikke] liker"-tråder. De fleste som ikke er fullstendig idioter skjønner vel at andre spiser ting fordi de liker det? (At man ikke kan skjønne at det går an å like f.eks. tubekaviar, se det er jo selvsagt en helt annen sak. :knegg: )
Jeg syns virkelig det er litt rart at folk vil ta deilig, myk, søt mat (som en saftig brownie-kake) og putte harde, småbitre ting i den (nøtter og mandler og den slags).
Det er nummer to på lista mi av uspiselig mat. Jeg kan ikke fatte at man kan like kvalm, deigete, klissete banan. Har også fått høre at det er rimelig sært å ikke like banan. :skeptisk:
Ja, det synes selv jeg er sært. :nemlig: Det spiser jeg nesten hver dag, og jo brunere jo bedre.
Og så må jeg slenge meg på Polyannas innspill om spolering av kaker. Hvorfor putte nøtter og mangler i lekkerbiskener som brownies, gulrotkake og marsipankake? (Og don't get me started on sukat. :gaah: )
Jeg har aldri kunnet forstå at folk klarer å meske seg med kjøttdeig, ja, farser av kjøtt generelt.
Blodpudding har jeg alltid hatt problemer med å forstå at folk kan spise, men da jeg var i Dublin for en liten stund siden, så spiste jeg blodpudding til frokost fordi jeg var såå sulten.
Jeg kjenner meg rimelig altetende. Noen ting klarer jeg meg likevel godt uten;
Sukat
Tunge (bortsett fra torsketunge, det er snadder)
Hjerne og en god del innmat klarer jeg meg godt uten, men haggis er godt.
Blåmuggost, men jeg jobber med saken, øver og blir stadig litt bedre til å tolerere det.
Elsker forøvrig peanøtter i brownies, og rosiner i noen gryteretter.