Jeg har vært på tur i skogen i dag og funnet en del kantarell. Det vil si; jeg antar det er kantarell, de sto og lyste gule i mosen under bjørketrær i barskog. De ser helt ut som på bildene jeg har googlet opp, men jeg vet jo at sopp kan være veldig farlig å spise dersom man tar feil. Hvor nøye er dere på å få kyndige folk til å sjekke soppen deres? Er det noen andre sopper som ser ut som kantarell?
Se i en soppbok, det finnes ingen skumle sopp som ligner kantarell. :) Det er masse kantarell nå :hyper:
Jeg har vokst opp med sopplukking og er trygg på at jeg kan de jeg plukker, er jeg usikker lar jeg dem stå.
Falsk kantarell ser temmelig lik ut, den er ufarlig og helt smakløs. Den er tynnere i stilken og finnes så og si aldri mengder på samme måten som vanlig kantarell.
Jeg er ikke soppekspert, men kantarell har jeg aldri vært i tvil om når jeg har funnet den. Ordentlig orange i fargen, karakteristiske sporer (heter det det?) under, og ingen klart definert hatt som enkelte sopper har. Bilde?
Jeg fant dem en og en også. Og forsøkte å se nøye rundt dem. Hm. Falsk kantarell finnes altså. Noen av bildene av den er jo så godt som identisk med the real ting? :vetikke:
Ja, de kan se litt annerledes ut i fasongen når de er små, jeg er temmelig bombesikker på at alle disse er kantarell. Her ser du bilde av falsk og ekte kantarell sammen: www.wormnes.no/soppsiden/soppene/seks_sikre/kantarell.htm
Og falsk kantarell er ikke giftig. Jeg har plukket mye kantarell uten å få dem dobbeltsjekket av soppekspert, og "det gikk bra med meg". ;)
Faren min er veldig flink med sopp, så jeg pleier å spørre ham hvis jeg er i tvil, men kantarell er en av de som jeg føler meg veldig sikker på.
Ser veldig kantarell ut! Heldiggrisen.
Og det jeg har blitt fortalt er at den bare kan forveksles med falsk kantarell, og at den ikke er gifitg, bare ikke smaker så bra som ekte vare.
Jeg spiser aldri noen sopp som er plukket av andre privat eller meg selv uten at den er sjekket av proffe på soppkontroll. Fått helt skrekken etter en episode i vårt fylke for noen år siden. Kan leses om HER. Kantarell kan tydeligvis forveksles med spiss giftslørsopp.
Det var alvorlig, ja. Men det er likevel svært uvanlig å ta feil av kantarell, i alle fall de som Mei viser bilde av. De bildene jeg googler meg fram til av spiss giftslørsopp ligner jo ikke kantareller i det hele tatt. :confused: Jeg kan skjønne at man kan ta feil av traktkantarell og andre sopper, da.
Og husk: det er svært svært sjelden å finne champignonger i norske skoger. Finner man en champignong, er det sannsynligvis en hvit fluesopp. :nono:
Jeg skal være helt enig i at dine sopp ser ut som kantareller, men hvis du aldri har plukket spisesopp selv før så bør de sjekkes. Som du ser i tråden her så skriver folk at "de er rimelig sikre". Dvs. at det er ikke lett å være 100% sikker, selv om det mest sannsynlig er kantareller.
Jeg er 100% sikker på at det er kantareller, og de kan trygt spises uansett, da forvekslingsarten er helt ufarlig. Ja, det var en alvorlig hendelse med spiss giftslørsopp, men det var i forbindelse med traktkantareller, og jeg mener den rådende teorien er at de fikk i seg fragmenter av soppen fordi de plukket soppen nevevis, og ikke en og en.
Om du forveksler vanlig gul kantarell med giftslørsopp er du enten blind eller idiot. de er helt forskjellige.
Jeg hadde ikke kastet bort tiden til soppsentral eller soppforening for så tydelige eksemplarer av kantarell. Hadde jeg plukket steinsopp og andre mer mystiske sopper, hadde jeg tatt en tur og fått dem sjekket.
Steker dem og spiser dem sammen med mat når de er ferske. Et år fikk vi mye mer enn vi kunne spise mens de fremdeles var ferske, og da tørket Teomannen dem i ovnen og la dem tørre i et vanlig syltetøyglass. Så brukte vi dem en og en utover vinteren, som knust smakstilsetning i saus. :nam:
Det enkle er egentlig det aller beste med så fine ferske kantareller: Steke dem i smør med salt og pepper og spise dem med ferskt brød eller som tilbehør til middag.
På designtorget hadde de en kjekk liten børste/kniv-sak.
Jeg kan niks og nada om sopp, men mener å huske at kantareller og det det evt. kan forveksles med ser helt ulikt ut under. At de der rillene (Jada, Frøken gran-pinner avslører sine dårlige villmarkskunnskaper igjen) er ulike, og det man kan skille de fra hverandre på.
Og det er sånn at de kommer igjen på samme sted hvert år, ja? Burde jeg memorere stedene jeg fant dem på? Kommer det flere og flere der for hvert år også?
:jupp: Min mor hadde et Hemmelig Kantarellsted som barn. Hun tok meg med dit da jeg var i tenårene, og det var fortsatt et fantastisk kantarellsted! (Nå også beksyttet av illsinte jordveps! :au: :knegg: )
Absolutt notere, ja. Det kommer ikke nødvendigvis flere.
Eneste reelle forvekslingsmulighet er falsk kantarell. Den har rette ribber under, ikke forgrenede som den ekte. Og den er ikke giftig, bare ikke særlig god.
Hvis du har lyst til å begynne å plukke sopp, er det lurt å ta det langsomt. Lær deg å kjenne en og en sopp av gangen - kantarell er lurt å begynne med. Studer dem nøye og lær deg forskjellen på rillene på kantarellen og skiver som f.eks. på falske kantareller, få deg en soppbok om "sikre sopper" og les grundig det som står der. Vi har lært oss omtrent en sopp i året i litt over ti år, og har selvplukket sopp hele året og har fabelaktig morsomme skogsturer hver høst.
At noen kan forveksle traktkantarell med spiss giftslørsopp er ganske underlig. De kunne umulig ha lest særlig godt i noen soppbok. Der spisse giftslørsoppene ser jo bare vonde og uspiselige ut. Men det skal jo bare en til for å gjøre stor skade. Jeg måtte kaste en fin samling svarte trompetsopp i fjor etter å ha funnet en giftslørsopp blant dem, plukket av minstemann på tur med bestemor som ikke kan noe om sopp.
Jeg tror det er mye vanligere å forveksle traktkantarell med spiss giftslørsopp, begge er brune og finnes i granskog. De har også sesong samtidig; typisk seinhøst september-oktober.
Bildet ditt ser ut som kantareller, men bruk soppbok og se på undersiden av absolutt alle soppene du plukker. Kantareller har ribber/årer, ikke skiver. De fleste vanlige ospp i skogen har skiver.
Hvis du går tur nå kan du samtidig lære deg matriske. Matriske kan heller ikke forveksles med noen og smaker aldeles nydelig. :nam:
Jeg har vært på enda en kantarelljakt og fant et sted med intet mindre enn 30 + bittesmå kantareller. Midt på stien!? Jeg så at andre hadde vært og plukket ved siden av, så det må da være et bra sted. Rent bortsett fra at "alle andre" finner dem først.
Alle kantareller smaker vel likt, og de små blir sjelden stående lenge. Dessverre. Jeg hadde noen på lur borti høgget her som jeg skulle la bli store, men den gang ei. Noen hadde tatt dem...
Steinsopp er jo ikke akkurat så veldig hokus pokus heller. Det er en rørsopp, og så vidt jeg vet finnes det ingen farlige rørsopper her til lands. Det nevnes en sopp som kalles satansopp, som man ikke kan utelukke at en eller annen gang kan komme til å dukke opp i enkelte kalkrike områder i Sør-Norge, selv om den aldri har gjort det hittil. Noen av rørsoppene kan gi magetrøbbel hvis de spises rå, men hvem driver vel på med slikt? Noen av dem smaker vondt, men da spytter man dem ut igjen og tar en annen bit. En annen trygg en er piggsopp. Den bleke (offwhite) er den som smaker godt, men det er ingen av dem som er farlige.
Takk for info! Jeg er ikke så veldig inne i dette med sopp. :flau:
Vi hadde matblekksopp i hagen da jeg vokste opp, husker jeg. Det var stor stas å plukke og steke i panne med salt og pepper på. Faktisk ganske godt! Men altså før det kom svart på dem.
Øh, nei, det stemmer ikke. Matblekksopp har ingen antabuseffekt, det er det grå blekksopp som har. De kan forveksles, men er relativt enkle å skille om man har en god soppbok. Matblekksopp er helt ufarlig selv sammen med alkohol.
Pfft. Matblekksopp er helt hvit, og med litt "frynser" oppå. Den grå er jo grå, og glattere, men også mer flikete i kanten. Er det ikke sånn, da? De blekksoppene vi hadde i hagen var i alle fall umiskjennelige. De ser litt ut som hattifnatter når de er unge og spiselige. :humre:
Steinsopp kan man forveksle med gallerørsopp, og det er en ganske kvalm opplevelse kan jeg fortelle dere. Unge gallerørsopp ser ut som unge steinsopp, og jeg tok feil. Én gang. Det er ikke farlig, for det er umulig å spise noe av den, den smaker det den heter. Ufyselig. Og så var det ganske flaut siden jeg akkurat hadde vært på soppkurs.
Jeg er glad i piggsopp, og plukker både blek piggsopp og rødgul piggsopp. Jeg har ikke tenkt over at de smaker ulikt. I mine trakter er de å finne i barskogen, ofte ganske rikelig.
Grå blekksopp har glatt hatt og er vel mye mindre enn matblekksoppen. Jeg er ikke vant med å plukke dem, rett og slett. Er bortskjemt med piggsopp og traktkantareller.
Husk på at det er veldig viktig å være helt sikker på hvilken sopp dere plukker! For de tryggeste matsoppene som kantarell, matrisk og blek piggsopp er det få feller å gå i, og egentlig ingen forvekslingsarter. Men for mange andre sopp er det giftige og dødelige alternativer. Ikke spis noe dere er usikre på! Er dere usikre, bruk en soppkontrollør, ikke stole på kun bilder på nettet.
Ja, jeg bare gjentar oppfordringen min: ikke plukk "champignonger" i skogen. :skremt: Sannsynligheten er stor for at det er en hvit fluesopp. Dessuten får man jo kjøpt dem til helt grei kilopris i butikken. :værsågod:
Sjampinjonger og hvit fluesopp er typisk livsfarlig forveksling. :nemlig: Denne tråden ligger jo i åpent forum og vil bli googlet, dermed synes jeg det er veldig viktig å peke på farene med sopp. Det er faktisk vanlig at soppeksperter nekter å bestemme sopp per bilde.
Jeg og Cille har vært på sopptur og funnet et fantastisk soppsted. Vi fant forøvrig det vi tror er både piggsopp og diverse andre spiselige sorter, men de lot vi stå igjen. Det er farlig å ikke være helt sikker på sopp.
Jepp! Ungene har akkurat fått kantarellomelett til middag. Lillesøster plukket ut alle soppene først og forlangte mer. Noe tørker jeg og resten skal bli soppstuing til fredagsmiddagen. Nam nam!
Lys piggsopp: Jeg ser ikke piggene helt tydelig på bildet, men jeg går ut fra at du ser om det er pigger eller svampaktige rørgreier (som hos steinsopp) når du står ute i skogen. Du merker det veldig godt når du skraper litt på undersiden. Piggene faller av enkeltvis, det skjer ikke hos rørsopper.
Er det pigger, er det piggsopp og kan spises. Det er usemje i litteraturen rundt grovskjellet piggsopp og dens matsoppegenskaper, mine bøker motsier hverandre. Men ingen piggsopper er uansett giftige og tar du den lille hvite er du garantert en god sopp! Jeg spiser også den grovskjellete og synes den smaker helt knall, særlig sammen med vilt.
Det skal godt gjøres å forveksle fåresopp og piggsopp hvis du ser under soppen og ikke bare oppå. Piggsoppens pigger er definitivt pigger. Fåresoppen blir dessuten gul når man varmebehandler den, og er spiselig. Men det kan på ingen måte måle seg med blek piggsopp som i følge min gane er verdens beste sopp.
Svart trompetsopp er en svært god matsopp. Den er fin å tørke, og kan knuses og brukes som smakstilsetning i sauser o.l. Det er heller ikke veldig vanlige, så har du funnet et svart trompetsoppsted, er du heldig. Jeg har et 20 meter fra utgangsdøra. heldig
Jeg fortalte om mitt svart trompetsoppsted til en på soppkontrollen, og han ble temmelig misunnelig. Han hadde nemlig, med all sin kursing, aldri sett en. Men jeg lurer på om ikke de er ganske vanlige rundt her hvor jeg bor, for i fjor så vi mange turgåere med svart trompetsopp i soppkurvene sine.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.