Jeg trenger anbefalinger til godt, enkelt og sunt hverdagsbrød for hele familien. Bør være enkelt og greit å bake, egne seg med tørrgjær (jeg er tørrgjærfantast...) og ikke være så lett å bli lei av for hverken liten eller stor. Ja, og egne seg til frysing.
4-kornsbrøda og 5-kornsbrøda krev litt planlegging, men ikkje så mykje arbeid. Når kornet har lagt i bløyt natta over, tar det ikkje lengre tid å få ferdig kornbrøda enn andre brød.
Trinn 1
4 dl kokande vatn
200 g heil rug
100 g sesamfrø
100 g linfrø
100 g solsikkekjerner
Trinn 2
1 liter vatn
1,1 kg kveitemjøl
125 g rugmjøl
125 g sammalt rug, fin
40 g havsalt
25 g gjær
Legg korn, frø og solsikkekjerner i bløyt i kokande vatn. Dei vil då forklistre seg og bli litt seige, slik at dei bind seg betre i deigen. Dekk bollen og la blandinga stå på kjøkkenbenken i minst 2 timar eller til den er blitt kald.
Bruk romtempererte råvarer. Vatnet skal vera godt lunkent, ca 30 grader. Bland alle ingrediensane, men hold igjen 1 dl vatn til seinare i elteprosessen. Kjør deigen i ca 4 min. på sakte fart. Deretter aukar ein hastigheita og kjører deigen i ca 5 min. til. Når du har auka hastigheita, tilsetter ein resten av vatnet litt etter litt i små mengder. Deigen er ferdig elta når den er smidig og har ein blank overflate.
Dekk bakebollen med plast og la deigen kvile i ca 1 ½ time.
Del deigen i 4 emnar som du lar kvile på bakebordet i 20-30 minuttar. Slå opp emna til brød, og rull brøda i litt vatn og deretter i ei blanding av same type frø og kjerner som du har i deigen. Legg dei på ei godt smurt langpanne eller på plate med bakepapir.
Brøda skal heve til dobbel størrelse og deretter steikast i nedste delen av ovnen på ca 220 grader i 30-45 minuttar til dei er gyllenbrune. Avkjøl på rist.
150 g smør
50 g gjær
6 dl vann
1 ts salt
2 egg
1 ss sirup eller brunt sukker (jeg har brukt en veldig god fruktsirup, se bilde nederst)
1/2 dl linfrø
1/2 dl bokhvete eller grov sammalt hvete
4 1/2 dl grov sammalt hvete
ca 1 1/2 dl fint hvetemel
(Jeg har brukt de melene jeg har i skapet, så det blir litt forskjellig hver gang)
Smelt smøret. Bland gjær, lukent vann, salt, egg sirup og smeltet smør godt sammen. Kjørt bokhvete oglinfrø i blender slik at de blir knust (linfrøene kan beholdes hele om man ikke har noe å knuse med, men da må man bruke sammalt hvete i stedetfor bokhvete). Bland væsken med alt det tørre (det fine hvetemelet bruke man til å få perfekt konsistens, så det er ikke sikkert du trenger alt). Kna godt, og ikke ha i så mye hvetemel at deigen blir for fast.
Hev til dobbelst størrelse. Elt sammen, og del i tre emner som formes til runde brød, eller bruk brødformer om du er vant til det (jeg bruker to store former).
Etterhev til dobbel størrelse. Dryss et tynt lag mel oppå og skjær et snitt langsetter hele brødet så det ikke sprekker (jeg har droppet dette og melet, og heller smurt med litt olivenolje, det setter god smak).
Stek i midten eller nederst på 220 grader i ca 45 minutter.
Tusen takk, dette skal jeg definitivt prøve. Hvor har du kjøpt fruktsirupen, i helsekost? Jeg kan vel kanskje bruke melasse i stedet, det er jo søtt og rikt på bla. B-vitaminer.
3 kg grovbakst
2 never sesamfrø
2 never solsikkefrø
3 never havrekli
1 ts salt
2 st sirup eller honning eller eplemost
1 l lunken surmelk
50 g gjær
pluss lunkent vann til passe deig.
Gir ca 4 brød.
Jeg ganger med 3 og baker 1 gang i mnd.