Jeg har begynt å plages med at kakene blir veldig høye på midten under stekingen. Jeg pleier å lage eplekake, gulrotkake og sjokoladekake, og kakene blir slik uansett om de er i langpanne eller rundform. Jeg vil gjerne ha dem jevne og pene igjen.
Noen som vet hva som kan hjelpe?
Dette kommer delvis av at kaka henger fast i kantene slik at den har lettere for å blåse seg opp på midten, og delvis av at kaka blir saktere stekt i midten (pga at formen leder varme) og at lufta dermed får bedre tid til å utvide seg her. Du kan prøve å smøre formene bedre, du kan prøve å bruke varmluft for å spre temperaturen bedre, du kan prøve å steke på litt lavere varme, eller du kan prøve en bakenål for å lede varme. Helt jevn vil nok ikke kaka bli uansett, men det vil i alle fall kunne hjelpe :)
Alternativet på kaker som skal pyntes er selvfølgelig å jukse litt med kniv...
Jeg fikk et tips fra en kokk en gang. Slipp hele formen med kaken i gulvet rett etter steking (uten at kaken faller ut av formen selvfølgelig). Da vil den bli flatere.
Man kan jo også legge kaka oppned eller legge noe flatt oppå den, men jeg synes liksom det blir litt feil når man gjerne ønsker en luftig og fin kake. De kakene som blir paddeflate er jo som regel de tunge og fete kakene som ikke hever seg mye overhode, og som stivner sakte i ovnen. Da får man selvfølgelig ikke problemer med at de hever seg for mye i midte heller, men siden det er en annen type kaker kan det ikke helt sammenlignes synes jeg.