Jeg startet med lavkarbo på tirsdag og har spist gravis mindre brød. Første dagen spiste jeg 4 knekkebrød og i går og i dag kun ett (Ryvita). Jeg har ellers spist litt en del bringebær, enten med vaniljekesam eller fløte og surkrinmelis. Jeg spiser fete oster. I dag laget jeg blomkålmos med masse smør og litt fløte.
Jeg føler jeg spiser for mye fett, med smør på knekkisen, steking av egg i smør, laks i smør, fløte på bær og fløtekakao. Er det for mye fett når man spiser litt karber, slik jeg antageligvis gjør? jeg regner ikke karber og aner ikke hvor mye som er "lov" heller.
Og hva hvis jeg bare spiser salater og kyllinger og slikt og ikke fett. Blir det feil da? Blir man ikke ketogen da? :o
Det kommer jo helt an på hvor du legger deg på lavkarboskalaen, skal du i ketose så må du være mye mer nøye med karbene en om du "bare" spiser lavkarbo ala Fedon.
Sjekker man da det totale karbohydratinnholdet pr 100 g og ganger det opp i forhold til mengden man spiser av det aktuelle produktet? Slik som når man telle kalorier ellers....bare dette blir med karbo?
Er naturlige karbohydrater liker ugunstige som kunstige? :confused:
Karamell: Jeg tror noen andre bør fortelle deg om ketose, som har bedre peiling en meg, flere her inne som er i ketose. Men om du er i forsøksstadiet, så ville jeg tatt det gradvis i starten for å se hvordan kroppen din reagerer. For min del så var det å redusere karbohydratene ned til litt under 100 ca (jeg teller ikke, så det blir et anslag) et merkbart steg. Søtsuget forsvant, vekten gikk nedover og tarmsystemet mitt fungerte mye bedre (jeg har litt problem med det ved høykarbokost). For min del så gikk reduksjonen på å kutte ut brød, ris, pasta, potet og andre høykarboprodukter.
Ladybug: 1 g karbo er 1 gram karbo uansett. Og ja man sumerer opp alt så man får et totalantall karbohydrater.
Jeg sliter med magen og håper dette hjelper ja. Jeg spiser ikke brød, pasta, ris eller poteter. Kun litt Ryvita eller Rugsprø så lang, men jeg er altså bare på dag 3.
Lov og lov, spørs hvor mye karber du skal ha. Vaniljekesam inneholder endel sukker, tror jeg, og er høyt i karber, så jeg ville heller feks. tilsatt vaniljedråper eller noe i den vanlige. Eller unngå det helt.
Sukkerfri tyggis tror jeg er greit ja. Splenda også. Ikke fruktose, dessuten er ikke fruktose særlig sunt. Noen mener vanlig raffinert sukker faktisk er mindre skadelig enn fruktose. Jeg unngår det.
Bringebær er relativt lavt på karber men spiser du en kurv til dagen så er du jo litt høyt oppe, sikkert. Jeg ville ligget på maks 70 karber daglig og telt litt i begynnelsen for å få en pekepinn.
Du bør nok kanskje telle og veie litt i begynnelsen, kanskje bare første uka eller to, bare for å få en viss oversikt over hvor mye karbo du får i deg av diverse mat. Mange går på store smeller ved å spise feks. masse frukt, knekkebrød, vaniljekesam, nøtter, bær osv. Mat som oftest kan spises i små mengder men som folk kaster i seg som ville fordi "det er jo sunt". Mange får nok sjokk når de ser hvor mye karbo som faktisk finnes i endel mat, på samme måte som mange får sjokk over hvor mange kcal de får i seg når de legger menyene sine inn i sånne kalori-dagbøker.
Banan er svært rikt på karber og ganske søtt, så ja. Jeg bruker banan i smoothien, men jeg er ikke voldsomt striks på karbene siden jeg ikke skal noe ned i vekt.
Du bør ha egg i smoothien ja, og nøtter eller olje. Her er mange oppskrifter.
Mange inne på lavkarboforumet bruker www.fitday.com til å regne ut menyene sine. Du kan jo ta en titt. Ellers finnes det sikkert norske versjoner, men jeg har ingen link. Eller, vektklubb og somebody og lignende har jo kalori-dagbøker som også viser inntak av karbo, protein og fett, tror jeg.
For å ligge i ketose må mange (som jeg) ligge omtrent helt unna karber. HELT. Dvs kun spise det lille man ikke kan unngå. Jo flere karber pr. 100g jo mindre kan man spise av matvaren, naturlig nok. Bare ett knekkebrød er nok til å vippe meg ut. Likeledes alt som smaker søtt (med mindre det er små mengder, dvs teskjeer av det.) Jeg kan ikke drikke melk feks.
Jeg har aldri kommet i ketose, såvidt jeg vet. Jeg teller og veier ikke heller, men jeg er veldig nøye med hva slags råvarer jeg spiser. Jeg mener selv, uten å ha regnet, at jeg ikke spiser så mange karber. Jeg spiser kun kjøtt, fisk, grønnsaker over jorda, bittelitt bær, litt frø, ost, cc, fløte/ rømme, egg, mandler og sånne ting. En sjelden gang ørlite grann linser.
Jeg har respondert fullt på ketosticksen i lang tid, og samtidig f.eks spist vanilijekesam blandet med kesam 8%. Så det er veldig ulikt hvor lavt man må ligge i karber for å være i ketose.
For min del ville jeg ha telt karber en periode hvis ketose er målet. Det er den beste måten å lære seg hvor karbohydratfellene ligger. I ketose ville jeg ikke bekymret meg over fettnivået du beskriver Karamell. Men så fort man tilfører ryvita og havregrøt og kosthold a la fedon, så ville jeg ha vært litt restriktiv med fettnivået. Dvs. ikke vært redd for for å få i meg litt rømme, majones og en fløteskvett her og der, men ikke gått inn for å spise masse krem med bær, og bacon og egg som er druknet i smør.
Hadde jeg vært deg Karamell så ville jeg lest meg opp litt, og så valgt hvilken retning du vil prøve ut. For min del var det veldig fint å begynne på fedonnivå, og etterhvert stramme inn på antall karber ned mot ketosenivå.
For å holde meg i ketose må jeg spise matvarer som inneholder mindre enn 5 gram karbo pr 100 gram. Jeg holder meg unna frukt og bær pga høyt fruktsukker innhold. Melk og youghurt spises heller ikke. Matvarer med stivelse spises ikke. Spiser mye rent kjøtt, grønnsaker, egg, fisk, fløte, hvite oster, rømme, meierismør ol, aldri lett produkter. Jeg tenkte veldig Grethe Roede når jeg startet på lavkarb, med mager kost og lite karb, det ble fullstendig feil, vekten stod bom stille og jeg var utrolig slapp og kroppen skrek etter næring. De første dagene i ketose slet jeg ned hodepine, men den gikk over etter 2-3 dager. Drikker mye væske i form av vann, Fun saft, kaffe, te og cola zero ( egentlig ikke ok, men fordi jeg fortjener det)
savner ingen matvarer egentlig, baker ofte div type løk for å ha en "potet" på tallerknen. Brød og knekkebrød kjøpes på Spis deg slank eller bakes selv :) har hatt en slækk sommer, men nå begynner skole og daffe dagene er over.
Typisk lavkarb dag for meg er:
frokost, lunsj, kvelds - 2 skiver brød m meierismør, kjøttpålegg, egg, ost, italiensk salat e.l, tomater, paprika, agurk.
Og skal jeg kose meg schikkli deler jeg opp en Nutrilettbar av typen Premium Dark eller litt kokesjokolade :) jeg er ingen "slikkmunn" så godis savnes skjelden :)
Vaniljekesam kan en enkelt lage selv, og den blir bedre i smak enn den ferdigkjøpte. Du bare blander inn litt malt vanilje (IKKE vaniljesukker) som fås kjøpt på helsekostbutkker. Jeg bruker da helfet kesam, ikke den magre.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.