Min yngste datter (snart 6 år) har nylig begynt på total melkefri diett. Det er tatt diverse blodprøver, men disse har vi ikke fått svar på enda. Hun er imidlertid veldig mye bedre av magesmertene hun har vært plaget med siden småbarnsalder, så jeg tror melken har vært årsaken.
Jeg har foreløpig alt for liten kunnskap om hva vi kan erstatte melk med og hvilke muligheter som finnes. Vi har foreløpig testet ut Soya-melk, men hun liker kun den med kakao-tilsetning. Ellers har vi testet ut Alpro (?) yoghurt og den falt ikke i smak. Hun likte imidlertid kakao-melken deres også.
Hvilke produkter anbefaler dere ellers? Hva med kalsiumtilskudd? Hun blånekter å ta vanlige kalktabletter fra apoteket. Finnes det barnevennlige alternativ eller mat som kan erstatte kalsiumen hun ellers ville fått fra melkeprodukter?
Hva bruker dere som erstatning i mat der det ellers skal være melk? Denne jenta ELSKER pannekaker og fiskeboller. Hun savner disse to tingene mer enn is og sjokolade. Hva kan jeg bruke når jeg lager pannekaker? Finnes det allergivennlige fiskeboller eller må vi event. lage dette selv også?
Rismelk og/eller soyamelk kan erstatte vanleg melk i pannekaker og andre rører/bakevarer. Elles er det enklast å lage mat frå botnen av. Då har du full kontroll på kva du puttar i den. Meny og Coop Mega har gode melkefrie alternativ til både fløte, vaniljesaus og det meste anna.
Jeg lager pannekaker på havremelk. Rismelk med kalsium godtas som drikke her, men det tok en stund. Fiskeboller har jeg ikke funnet ferdig uten melk, og har heller ikke fått somlet meg til å lage fra bunnen selv. Eneste yoghurten minsten godtar er granoVito deluxeSoyage.
Jeg kjøper den på Coop Obs. Et av få steder jeg har funnet den. Står i kjøledisken. Lurer på om jeg så den på Ica Maxi også, men da i vanlig hylle sammen med annen allergimat.
Pannekakene lager jeg med havregryn og litt grovt mel. Blir veldig gode.
Jeg bruker havremelk til baking og sauser og andre ting der det normalt ville være melk. Bruker noen ganger rismelk i søt bakst, det hjelper også på hevingen siden jeg bruker lite gjær. I vafler er det hipp som happ, ris- eller havremelk. Soyamelk bruker jeg nesten ikke i det hele tatt lenger. Bruker også havrefløte i en del sauser, det gir fin, kremet konsistens. Til desserter bruker vi ofte havrevaniljesaus fra Oatly, det er kjempegodt. Alpro naturellyoghurt er ikke så verst hvis en har frukt e.l. i den. Til drikke vet jeg ikke helt, vil tro rismelk er det som kommer nærmest for et barn som liker melkesmaken.
Vi bruker Ica sin havremelk den er veldig billig. Vår har aldri drukket noe annet så han godtar den.
Bruker den til all mat mer eller mindre. Bruker kokosmelk til grøt og en del andre varme gryter det smaker veldig godt.
Vår tåler ikke soya heller så vi har ikke brukt de erstattnignene så mye. Prøvde ut osten på pizza og det falt veldig i smak. Var så pass lite at han ikke reagerte noe særlig heller.
Om du ser at melkekutt virkelig hjelper så bør du fortsette prosessen med å få en diagnose på henne (også dersom det ikke slår ut på prøvene, ikke alltid det gjør det selv om man reagerer på melk), for da vil dere kunne få blå resept på melkeerstatninger som er bedre egnet for barn enn rismelk og havremelk. Disse inneholder mer av næringsstoffene i melka enn det de andre erstatningene gjør, og de inneholder kalsium. Spesielt for barn er dette viktig, siden de vokser.
Jeg vil også anbefale at du ber om å bli henvist til en ernæringsfysiolog som kan hjelpe med kostholdet, det er som du er inne på kjempeviktig å erstatte tapet av kalsium men også andre næringsstoffer fra melka som spesielt viktig for et barn i vekst. For voksne er det ikke veldig farlig om man dropper melka bare man ellers spiser normalt og tar noen kalktabletter, men for et barn kan det være veldig negativt om man ikke erstatter melk på en god måte.
Det er vanskelig i starten med et melkefritt kosthold, for man skal ta hensyn både til at maten blir grei å spise, man bruker jo melk i mange gode retter, og det man vil jo ikke forsake alt mulig man liker bare fordi man kutter melk. Og samtidig er det spesielt med barn veldig viktig at man tenker på næringsinnholdet i maten, og i et vanlig norsk kosthold er jo som regel melka en viktig bidragsyter, så da blir det ekstra vanskelig.
Mens du venter på en diagnose er det spesielt viktig å ha fokus på kalsium, og du finner en grei oversikt her over kalsiuminnhold i ulike matvarer. Lykke til!
Er det laktose eller melkeproteiner som datteren din reagerer på Lhi-My? Tine har en laktosefri melk hvor de har fjernet laktosen ved hjelp av laktase (som vel er det enzymet som laktoseintolerante mangler?). Den smaker som vanlig melk tror jeg.
God og Mager-serien til Gilde inneholder ikke melk. De har leverpostei, kjøttkaker, kjøttboller mm.
Mest fordi jeg brukte det litt for mye i starten og ble lei av smaken. I bakverk og vafler og sånt synes jeg ofte det blir for "tungt". Jeg har drukket en del soyalatte (en god del!), men i det siste har jeg fått veldig vondt i magen av det , så jeg tror ikke det er helt ideelt for meg heller.
Fleire og fleire av melkeerstatningane kjem no med ekstra tilsatt kalsium. Me held oss til havremelk. Synes det er den som er tilnærma lik vanlig melk. Samme med havrefløten.
Fakse: Ernæringsfysiolog er vel og bra, men me blei ledd av då me spurte om henvisning. Ungar som berre har melkeallergi og slike vanlige allergiar får ikkje time hjå ernæringsfysiolog. Dessverre. Det er ikkje kapasitet til å ta oss inn rett og slett. Så i dei fleste tilfeller er foreldra overlatt til seg sjølv, og må sjølv finna ut kva som er trygt og ikkje.
utenmelk.no er ei side eg bruker av og til. Kinsarvik frukt og grønt kan og vera ei grei side å ha liggande. Her kan ein bestille ulike allergimatvarer.
Vi fikk et ark fra sykehuset vi, hvor det sto hvilke produkter som var fritt for melk og melkeprotein. Har det desverre ikke lengre, da det ble funnet en annen årsak til frøkena sine problemer og vi igjen kunne spise som normalt. Lief vidar har noen pølser som er fri for melk. Mere smak eller noe? husker ikke helt hva dem heter. Havremelk fungerte bra for oss.
Men ta kontakt med barneavdelingen, og hør om dem har et slikt skriv?
Her er det åpenbart forskjell i praksis, for jeg vet om flere som har vært hos ernæringsfysiolog med "bare" melkealergi. Vi er i utredningsfasen nå, og jeg kommer IKKE til å gi meg før vi får en time dersom vi lander på at hun ikke tåler melk. Det handler ikke så mye om å finne ut hva som er trygt, men å erstatte næringsstoffene i melken på en god måte i kostholdet til et barn som vokser.
Når det er sagt så finnes det jo mye god informasjon på nett og i bøker, så man kommer nok langt med å lese selv også.
Fakse: Eg håper virkelig det er ulik praksis rundt om. Her veit eg at enkelte sin får påvist cøliaki må krangle seg til ein time hjå ernæringsfysiolog. Det er rimelig sprøtt.
Me har levd såpass mange år med desse allergiane no at eg har ein rimelig grei oversikt. Men ein må heile tida passe på. Plutselig så endrer dei på ei oppskrift og merkelig nok, så er det ofte melkepulver som blir tilsatt som ekstra ingrediens.
Vi vet ikke enda. Hun tok blodprøver for snart en måned siden. Vi har fått svar på kun den ene og det var en generell allergiprøve. Den slo ut, så noe reagerer hun på. Hun er også testet på melkeallergi og på laktoseintoleranse, men har ikke fått svar på noen av dem enda.
Problemet har vært magesmerter og tidvis løs mage. Hun har nok hatt mer smerter enn vi har vært klar over. Vi merket egentlig ikke hvor ille det antakeligvis har vært før vi så hvordan hun endret seg når vi fjernet melka helt. Det ble en ny unge, både humørmessig og ikke minst i forhold til utholdenhet og form generelt.
Hun har fått i seg små porsjoner med melk mer eller mindre utilsiktet nå mens hun har gått på diett. Alle gangene dette har skjedd, har hun fått magesmerter og dårlig form. Hun spiste f.eks. en yoghurt i smug en kveld og hadde da skikkelig magevondt sist på natta og neste morgen. Hun har også reagert på pølser med melk og på sjokoaldepålegg hun fikk av bestemor (som mener melkeallergi er bare tull og uansett er det så lite melk i sjokoladepålegg at det kan man ikke reagerer på, og dessuten må hun få noe godt av og til osv osv!).
Jeg har ikke all verdens kunnskap om dette, men for meg ser det ut som om jenta reagerer på melkeprotein og ikke "bare" er laktoseintolerant (som jeg selv er). Jeg har ikke prøvd laktosefri melk på henne nå siden hun skal være helt melkefri, men når hun reagerer på yoghurt o.l., er det vel mer sannsynlig at det er melkeprotein hun ikke tåler?
Gilde Go'og Mager har melkefrie pølser. Pannekaker kan fint lages med både rismelk og havremelk, soyamelk eller fløte synes jeg blir best om man lager middag, eller salt mat. Rismelk og havremelk kan være litt søt i smaken, så den synes jeg ikke bør brukes til salt mat (som middagsmat).
Til å begynne med kan du holde henne unna alt, etterhvert kan det jo hende du kan utvide til produkter som inneholder spor av melk, men dette er veldig individuelt. Det er flere tråder her inne om dette temaet, og i en av de finner du en fin oversikt over hva melk kan kalles i mat, mye navn som skjuler innhold av melk, så det er greit å ha en oversikt. Jeg har desverre ikke tid til å lete de frem nå, skal på hytta.
Vær også oppmerksom på at allergien ikke trenger å vises på en blodprøve, vår jente hadde negativ blodprøve, men fullt utslag på prikketest alikevel.
Vi fikk ikke melkerstattning av legen på Haukeland. Først fikk vi prosobee. Når det viste seg at han ikke tåler soya heller så fikk vi ikke ny. Han kunne gi oss nutrimigen. Men noe som smaker litt bedre kom ikke på tale.. Hva skulle han med det??? Han skreiv ut resept på kalsiumtabeletter som han skulle få om han forsatt ikke drakk melk når han ble 3år. Dette er var for 1 1/2 år siden.
Åh! Dette er egentlig både frustrerende og komplisert. Jenta var på besøk hos venner av oss i kveld. De serverte pizza. Pizza skjønte vi jo at hun ikke kunne spise. Men vennene våre hadde kyllingnuggets liggende i kjøleskapet. Dette var rester fra i går og emballasjen var kastet, men vi mente alle sammen at det nok var melkefritt. Ungen spiste 3 stk. Noen timer etterpå har hun magesmerter igjen. Hun har nå sittet på do en time, men det kommer ikke noe. Det er vondt og hun er kvalm og uvel, men kaster ikke opp. Hun ble skikkelig dårlig.
Jeg sjekket produsentens sider på nett nå og ser at det ER melk i nuggets'ene. Så da vet vi jo hvorfor jenta ble syk igjen.
Jeg skjønner at vi må bli enda flinkere til å sjekke. :sukk:
Nuggets er en plagsom ting. For det er en matvare som lett kunne vert produsert uten melk, men som de putter melk i.
Vi har som oftes med mat vi vet han kan spise når vi skal vekk.
Hamburgere, pølser og taco er grei kosemat.
Du kan og bake masse pizzasnurrer og ha i frysen. Pizzasnurrer uten ost smaker mye bedre enn pizza uten ost for fyllet blir ikke tørt. Lett å ta med et par stykk også.
Jacobs-pølsene og idsøe-pølsene har heller ikke melk. Eller gluten for den sakens skyld :) (eller karbohydrater). Jeg mener dog et lillegutt ikke kunne spise én av Jacobs-typene uten at jeg husker hvorfor i farta