Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Rødt kjøtt

#1

Superior sa for siden:

I denne artikkelen fjerner de poteten fra de anbefalte "fem om dagen", men jeg liker veldig godt å se at de anbefaler å begrense kjøttinntaket av rødt kjøtt til to ganger i uka.

Hos oss lever vi omtrent uten rødt kjøtt i det hele tatt, men spiser det om vi er borte hos noen. Merker veldig godt negative sider ved det som gjør at vi ikke ønsker å spise det. Samt legene som jobbet med minstemann med hans kreft hevdet de kunne se en link mellom økt kreftfare og inntak av rødt kjøtt.

Jeg håper virkelig vi kan ta igjen USA på dette punktet. Der har de snakket om å minimere kjøttinntaket av rødt kjøtt lenge. ( de har derimot mange andre ting som ikke er bra, men det er ikke diskusjonen).

Mange av mine venner ser ikke helt "greia" med å minimere inntaket av rødt kjøtt. Så spør jeg dere.
Er dere opptatt av å ikke spise rødt kjøtt for ofte?


#2

Bille sa for siden:

Ja, det er jeg. Spiser det veldig sjeldent, maks et par ganger i måneden tenker jeg. Også mye fordi magen min ikke er så glad i det.


#3

Fluke sa for siden:

Nei, jeg er ikke opptatt av det.


#4

Bomull sa for siden:

Nei, jeg er ikke opptatt av det. Vi spiser mye rødt kjøtt fordi vi liker det, og kanskje aller mest fordi mannen ikke spiser fisk. Jeg lager dog en del fiskemat til meg og ungene, og vi spiser selvsagt en hel del kylling mm. Men det går altså mye i kardonadedeig og vilt, da vi får elg, reinsdyr, villsvin mm. hvert år fra en kompis som er jeger. Det er jo også veldig rent og fint kjøtt, uten tilsetting av salt eller annet.


#5

Retz sa for siden:

Nei, det begrenser seg selv i og med at jeg foretrekker kylling, skalldyr og fisk. Spiser sjelden oksekjøtt eller kjøttdeig, kanskje en gang i måneden i snitt. Enda sjeldnere poteter, tilbehøret er som regel fullkornris, finsnittet kål eller en sjelden gang fersk pasta. Jeg spiser ofte over et kilo frukt/grønt daglig, kan f.eks. spise et helt lettkokt blomkål eller hodekål som mellommåltid. Da med pinjekjerner, salt, pepper og olivenolje. Nøtter spiser jeg også, det er fast følge på tur. Hadde det ikke vært for den daglige porsjonen med iskrem hadde jeg vært et ganske sunt menneske. Og her snakker vi ikke om en liten ispinne. addict


#6

Mandino sa for siden:

Da jeg gikk på Grete Roede i 2005 (og 2009) ble det anbefalt å bare spise rødt kjøtt maks to ganger i uken og det fulgte jeg da og har gjort det siden. Har tre ukers middagsplaner og da er det lett å sette opp fiskemiddager og kylling/svinemiddager i stedet. Bruker dog karbonadedeig ca en til to ganger i uka. En gang i jubelåret spiser jeg og mannen biff av okse.


#7

jolie sa for siden:

Jeg tenker ikke på det, men tror ikke vi spiser rødt kjøtt mer enn to dager i uka uansett.


#8

banana sa for siden:

Nei, det er jeg ikke opptatt av.


#9

Canisa sa for siden:

Vi spiser lite rødt kjøtt, men det blir ofte et måltid med kjøtt-/karbonadedeig i uka. Annet rødt kjøtt spiser vi kanskje et par ganger i måneden og da som regel rein eller hval.

Grunnen til at vi bruker lite rødt kjøtt er ikke gjennomtenkt og bevisst (bortsett fra farsemat), men mer at vi ikke er spesielt glad i rødt kjøtt.


#10

Irma sa for siden:

Jøss, poteten fjernet altså?

Jeg er ikke opptatt av dette med begrensning av rødt kjøtt, men spiser nok ikke så voldsomt mye totalt sett uansett.


#11

Mrs. Longbottom sa for siden:

jeg er ikke spesielt opptatt av å begrense rødt kjøtt, men jeg er opptatt av variasjon, så jeg prøver å fordele ukens middager jevnt på kylling, svin, rødt kjøtt, fisk og vegetar, og da blir det naturlig ikke mer enn maks to måltider med noe av det.


#12

Nextlife sa for siden:

På grunn av allergi er fisk/skalldyr utelukket fra mitt kosthold, ergo står jeg igjen med rødt og hvitt kjøtt, samt vegetarisk.
Konvensjonelt avlet fugl er uaktuelt, både av dyrevernhensyn, men også min egen helse, og økologiske alternativer er ikke like tilgjengelig her jeg bor.
Summen er at jeg spiser mer rødt kjøtt (som er lett å få tak i økologisk, kortreist og småskalaprodusert) enn jeg ønsker, men tar absolutt heller det enn f. eks en kyllingfilèt fra Solvinge.


#13

Trulte sa for siden:

Jeg spiser jo ikke rødt kjøtt overhodet. Ikke hvitt heller. Da begrenses det automatisk videre i familien og vi spiser mye vegetar. Men noe blir det jo. Men bevisst? Nei.


#14

daffy sa for siden:

Jeg er ikke opptatt av det. Men jeg spiser veldig, veldig sjeldent rødt kjøtt annet enn spekeskinke. Spekeskinke kunne jeg forøvrig ikke leve uten, kjennes det som.


#15

Milfrid sa for siden:

Her i Texas bli det mest med snakket om å redusere inntaket av det røde kjøttet. :knegg: det er vel ikke mange andre steder man får biff på 1 kg på restaurant. Forøvrig så er vel det røde kjøttet det eneste de ikke frityrsteker, så sånn sett er jo rødt kjøtt sunt her. :nemlig:

Ok, nå var jeg flåsete, men jeg tror ikke man skal se til USA mht kosthold.

Vi spiser forøvrig lite rødt kjøtt og desto mer fisk. Og litt kylling - organisk, frittgående.


#16

Dixie Diner sa for siden:

Ikke jeg heller. Vi spiser (eller, mannen spiser - jeg prøver) lavkarbo og det går endel i kjøttdeig og bacon og slikt. Og det kommer vi til å fortsette med. Jeg liker best kylling da. Jeg tror ikke det er usunt for kroppen overhodet, men skjønner miljøproblemet.


#17

Hyacinth sa for siden:

Jeg er opptatt av det, men jeg spiser mer enn jeg bør. Vi liker det godt, og det blir mer kjøtt (og fisk, selvsagt) på lavkarbo enn det som egentlig godt er, tror jeg.


#18

turi sa for siden:

Hver fredag har vi biff, jeg har alltid hatt kylling, men nå tar jeg også en biff for jeg har kjent meg skikkelig kjøttsugen idet siste. Føler ikke at vi spiser mye kjøtt, så jeg orker bare ikke ha dårlig samvittighet for no. :enkel:


#19

Storm sa for siden:

Jeg er helt klart bevisst det ja, og spiser sjelden rødt kjøtt mer enn en gang eller to i uka.


#20

kamp sa for siden:

Nei, jeg er ikke opptatt av det..

Ikke skal man spise får mye svin siden det inneholder mye histaminer, sutoksinene og svovel.

Ikke skal man spise rødt kjøtt fordi det kan øke kreft faren.

Da står man igjen med vilt, fisk og kylling.

Fisk skal være veldig sunt. Særlig rød fisk.

Men man skal ikke spise så mye rød fisk heller fordi det inneholder mye tungmetaller som kvikksølv og bly. En del personer skiller dette ut, det gjør derimot ikke jeg fordi min kropp har problemer i metyleringen og derfor samler kvikksølvet seg i kroppen. Det samme er det mulig at det gjør hos 13 åringen i huset vårt..

Kylling inneholder arsenikk, med mindre man kjøper økologisk.

Så da ble det vilt kjøtt igjen, men det går vel kanskje under betegnelsen rødt kjøtt?

Altså man har ikke så mye igjen...


#21

Pelen sa for siden:

Nei, jeg er ikke opptatt av det. I Norge så består rødt kjøtt hos oss nesten kun av elg, men i USA blir det litt annerledes. Mer enn to ganger i uker tror jeg uansett ikke det blir.


#22

Polyanna sa for siden:

Rødt kjøtt er jo helt klart koblet til kreft, og bacon, som er røkt og stekt fett er jo også ganske problematisk i forhold til kreft, så jeg syns det er rart å avfeie det helt og holdent.

Jeg innbiller meg at jeg er arvelig disponert for kreft i fordøyelsessystemet, og begrenser inntaket. Til sammen tror jeg familien spiser 1-1,5 kg per uke, altså fordelt på 5 personer. Det er mest karbonadedeig.


#23

gajamor sa for siden:

Vi prøver å spise MER rødt kjøtt en tidligere, fordi vi har en arvelig sykdom (CTD) i slekta (det ser ut til at den nærmeste familien har sluppet unna, vi venter på blodprøveresultatene) som gjør at man får kronisk karnitinmangel. Uten karnitin klarer man ikke å bryte ned fett, og det kan gi energimangel som fører til alvorlige hjerte- og hjerneskader.

Det er en veldig sjelden sykdom, men det er relativt mange som ikke er blitt oppdaget, fordi man kan holde det delvis i sjakk med et tradisjonelt kosthold rikt på rødt kjøtt. I vår slekt ble det ikke oppdaget hvor vanlig det var før nå rundt 2000-tallet da det ble vanlig med et "sunt kosthold" bestående av grønnsaker og hvitt kjøtt. Da var det flere unge mennesker som døde plutselig.

Det fins ulemper med rødt kjøtt, men det er også veldig mange vitaminer og næringsstoffer man kan få i seg fra denne kilden. Og miljømessig er sauekjøtt noe av det beste man kan spise i Norge, siden landskapet over store deler av landet passer bedre til sau enn til korn. Viltkjøtt er jo også fullstendig økologisk. Vegetarmåltider har vi faset ut av kostholdet vårt, og ungene får gjerne en elgpølsesnabb å gnafse på.


#24

mkj sa for siden:

Jeg spiser nok litt rødt kjøtt. Vet at det ikke er optimalt for miljøet, samt at det kan være kreftfremkallende (?) Men som Kamp skriver så er det ikke så lett - det er jo noe galt med det meste.

Men uansett rødt kjøtt er for meg en god kilde til jern, noe jeg har en kronisk mangel på. Så jeg prøver egentlig ikke å begrense det heller.


#25

ingling sa for siden:

:dulte: Bortsett fra at jeg ikke tåler svinekjøtt, så det har vi aldri.


#26

Ine sa for siden:

Ta igjen og ta igjen, de spiser vel i utgangspunktet ganske mye mer rødt kjøtt enn gjennomsnittsnordmannen?


#27

Ine sa for siden:

Enig. Ikke bare rart, men dumt.


#28

Milfrid sa for siden:

Oh yes!

Jeg kunne jo sånn i teorien spist ubegrensede mengder rødt kjøtt, iom at det vel er tykktarmskreft rødt kjøtt i første rekke er koblet til? Og jeg innehar ingen tykktarm. :knegg:

Men vi forsøker å redusere det røde kjøttet okke som. Jeg føler meg stort sett tung og daff etter å ha spist det.

Men nå begynner det jo å bli vanskelig å få tak i OK fisk også her i USA. :sukk: De prøver seg jo på at oljen i Gulfen er borte og man må baaare spise fisken derfra, for den er fin. Men den kjøper jeg ikke for fem flate øre. :snill:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.