Jeg skal ha meg en ny bærbar datamaskin. Den skal gjerne være lett å bære med seg, trenger ikke stor skjerm men helst et tastatur som er ok å skrive på. Er det grunn til å kjøpe seg Macbook (Air eller Pro) eller er dette unødvendig dyrt?
Jeg har en dataskjerm og et tastatur som fungerte greit å koble til min gamle pc, fint om jeg kan fortsette å bruke dette - kan jeg det hvis jeg kjøper en Mac?
Og hva med programvare - kan jeg bruke min gamle Office Student-pakke eller må jeg ha ny programvare om jeg kjøper Mac?
Macbook Air ville jeg egentlig styrt unna. Begynner å bli noe utdatert egentlig.
Frakter du pc-en mye med deg? Et tips kan være å se på Acer Timeline X 3820-serien. Kurant ytelse og god batteritid. 13" skjerm og vekt på under 2 kilo. Koster vel fra rett under 6000 kr.
Du må ellers ha ny programvare om du kjøper Mac. Det e rjo ellers alterativer til MS Office, også de som er gratis. Det gjelder for så vidt både til Mac og Windows.
Skal du ellers koble ekstern skjerm til trenger du adaptere til de nyere Mac-ene, hvis man ikke har en av de foreløpig få skjermene på markedet med Mini-Displayport-tilkobling.
Tastaturet bør du helst ha et som har oppmerking for "spesialtastene" på Mac. Tastaturoppsettet er ikke helt likt, men du kan for så vidt bruke et vanlig tastatur.
Ikke noen sak å koble til ekstern skjerm, på Eplehuset har de helt sikkert den ledningsbiten du trenger for å få det til. Jeg har brukt min MacBook Pro på en (gammel) ekstern skjerm på jobb.
Ellers vil jeg selvsagt anbefale Mac. :knegg:
Hvis du ikke skal bruke den til noe spesielt (film, tung bildebehandling o.l.) holder vel en MacBook i massevis for deg.
Forøvrig bruker jeg aldri eksternt tastatur. Ikke da jeg brukte MacBook'en på jobb, og slett ikke nå når den bare brukes hjemme.
Tror MacBook'ene har mye bedre tastatur enn pc'er. Jeg har en 15'', men er av og til på besøk hos noen med 13'' - går kjempefint å skrive mye/lenge på den også.
At det føles "greit"/"Bra" etc. å skrive på pc-ens tastatur betyr ikke at det er det man bør i lengden. Rent ergonomisk sett er ikke en bærbar pc like god som en godt tastatur.
Selv har jeg en Lenovo som primær-maskin (og jeg har en MBP-15 også, og erfaring med en rekke andre modeller). Lenovo-en har langt bedre tastatur - trolig det beste tastaturet av noen pc-produsenter. Likevel vil jeg ved lengre tids jobbing heller benytte et vanlig tastatur.
Når det ellers gjelder Macbook er prisforskjellen opp til Macbook Pro 13 veldig liten. Samtidig kan man si at de tekniske forskjellene også er små, men i hvert fall hvis man hos Apple skal ha Macbook med 4 GB minne er det svært liten prisforskjell opp til Macbook, som har 4 GB minne som standard (og noe mindre vil man ikke ha ;-) )
Mac OS X vs. Windows 7 kan være en smakssak. I praksis trenger det ikke være den store forskjellen for en del brukere. En ting kan jo være hva man har av "ressurser" rundt seg hvis ting skulle klusse seg til - for mange er det kanskje lettere å få hjelp med Windows. Rent brukervennlighetsmessig tror jeg heller ikke det for mange er den store forskjellen. En del vil da sikkert påpeke virus o.l. Joda, her er Windows under et større "press". I praksis handler det om å bruke Sunn Fornuft (tm). Personlig har jeg ikke hatt et virus siden... tja... holder man seg unna å installere ting pornowebsider ber deg installere, forsikrig med piratkopiert programvare og hva man laster ned fra nettet og installeres ellers, så er risikoen liten. Det blir mer og mer trojanere på P2P-nettverkene for Mac også...
Annen ting kan være rent kundevennligmessige. Det begynner å bli slik at jeg stiller meg skeptisk til å kjøpe Mac hos Apple selv, Humac, Eplehuset o.l. Jeg får inntrykk av at reklamasjonssaker løses mye bedre hos "vanlige forhandlere" som Komplett, MPX o.l. Reklamasjon er en ting, og Apple policy virker at man skal sloss for å få igjennom sine rettigheter, men mens Apple også opererer med 1 års garanti er det flere pc-produsenter som har både 2 og 3 år som standard. Reservedeler er det nesten som man vil glemme - Apple vil heller at man kjøper nytt, mens det kan lønne seg greit å reparere en pc. Synes det blir komisk når en kollega hadde vært uheldig med sin helt nye og fikk prisoverslag for reperasjon hos Apple, til en pris som vel var 7-8000 kr mer enn maskinen kostet. Det var sølt kaffe i maskinen, og de mente selv aluminiumschassiset måtte byttes av den grunn...
Det er litt interessant. Mens Apple har en sensor i maskinen som skal oppdage om væske har blitt sølt i maskinen har min Lenovo drenering slik at væske som søles i maskinen skal komme rennende ut under maskinen....
Jeg har nå en relativt ny laptop av typen Macbook pro (osX), en laptop med Linux Ubuntu (Karmic Koala), en stasjonær med Windows XP.
Til "normalt bruk" ville jeg nok kjøpt en mac. Men for meg som driver med utvikling til en viss grad, så fungerer mac svært dårlig ettersom jeg sliter med å få tilgang til konfigurasjonsfiler... ja jeg sliter med det meste egentlig. Men for "normale folk" så er nok mac supert. Den virker driftsikker, den bråker lite, det er lite problemer osv. Når det kommer til tastatur, så syntes jeg ikke det er noe bedre eller dårligere enn vanlig pc. Jeg slet lenge med å finne tegn som backslash, pipe osv, og det er ikke akkurat en fordel. Men det er mye en vanesak.
Jeg ville aldri i verden skaffet meg noe Windows om jeg skulle kjøpt en pc i dag. Linux er vel litt uaktuelt med mindre du er spesielt interessert, så jeg ville gått for en mac om jeg var deg. Litt dyrere, men muligens verdt det. Skal du likevel ha Windows, så skaff deg for all del ikke Vista.
Tja. Spørsmålet blir litt hva du utvikler til, og evt. hvilke verktøy/IDE du benytter, og tilknyttede løsninger. At Java er "kryssplattform" betyr ikke nødvendigvis at man utvikler for kyrssplattform, hvilket for så vidt kan ha sine fordeler....
Men med det videre sagt - forskjellen mellom Windows 7 og Mac OS X kan bli en smakssak. Jeg foretrekker Windows 7. Jeg foretrekker også å ha et større utvalg av maskiner å velge mellom. De mindre og "rimeligere" maskinene til Apple blir dyre og på noen områder "umoderne" i forhold til nyere pc-er i samme prisklasse, eller rimeligere pc-er på en del områder.
Men såklart, du kan på Mac-en også kjøre Windows om du måtte ønske det.
Jeg har Mac og er absolutt veldig fornøyd. Har også en PC, men der bruker jeg Linux og synes det er mye bedre enn Windows. "In a world without fences, who needs Gates".
Jeg opplever stadig at Windows mangler mange geniale Mac-applikasjoner når jeg skal anbefale program/verktøy til venner med Windows. Ta GTD-verktøy som et eksempel: Mac har Things, Omnifocus og The Hit List – Windows har [drumroll] en plugin til Outlook som fungerer OK.
Prøvde konfigurere httpd.conf for Apache2 i dag senest. Det går jo ikke sånn uten videre, med mindre man fikser en rootbruker selv.... og da mister man vel også garantien? Har også forsøkt å installere diverese moduler for Perl (Tk og CGI), noe som heller ikke akkurat var easy peasy. Perl er jo plattformuavhengig så en skulle tro det gikk fint, men den gang ei. Men jeg er ganske fersk macbruker da, så kan jo hende det går litt på det også. :p
Jeg klarte sutre meg til å få en pc jeg kan installere Ubuntu på, på jobb i dag....syntes ikke Mac var stas.
Du må være fersk macbruker, ja. :nikker: Det mest geniale med Mac er at UNIX-ligger i bunn. Apache, Perl +++ kommer ferdig installert med OS-X.
Bruk sudo i terminal for å gjøre root-ting. Macports har det meste av unix-ting, perl-moduler ol., Homebrew skal være mer fleksibel men jeg har ikke prøvd det siden jeg allerede bruker Macports på denne maskinen. port eller brew blir da det tilsvarende apt-get i Ubuntu/Debian.
Miste garantien? :confused: Du kan gjøre det du vil med programvaren, roter du det helt til så er det bare å formatere og installere på nytt. RAM og harddisk kan også byttes uten at garantien brytes, du finner instruksjoner på Apple.com.
Jeg er helt fersk! Fått låne en mac på ubestemt tid pga jobb nå, fordi jobben innebærer drift av svær Mac-park.
Jeg kan da sudo og jeg vet at unix ligger i bunn osv. :p Er jo terminal jeg kan best egentlig, men ting er ikke sånn det pleier. Jeg har sett at Apache2 og Perl ligger der, men jeg får ikke installert feks Tk modulen. Har prøvd ganske lenge, og ville normalt på Linux brukt CPAN, men får bare feilmeldinger på at jeg mangler "make" osv.
Men okei.. port og brew var ny. Jeg får prøve det og søke enda mer....
Jeg fikk beskjed av noen at om jeg gikk inn og rotet det til som root, så ville jeg kunne få et garantiproblem. Jeg syntes jo det høres helt latterlig ut, men fikk denne beskjeden av en som helst gjør minst mulig, så kan hende det ligger der. :knegg:
Du trenger å installere utvikler-verktøyet for å få make & friends (trengs også for macport og brew). Det ligger på installasjons DVD-en, eller du kan laste den ned developer.apple.com/.
Jeg har gjort det og. Det gjorde ikke susen. :( Gjorde det på en annen Mac en den jeg har her, så kanskje jeg skal gi den en ny shot i kveld. Mener det var noe med "Fink" eller noe i den dur, som jeg ikke har sett på ennå... så kanskje jeg er på rett spor da?
Ikke lest tråden før jeg svarer. Jeg har hatt tre Acer-pc-er :gaah: og har nå en liten MacBook Pro. :hjerter:
Pc-en var treeeeeeeg. :gal: Det tok en evighet å starte den, og den krasjet hele tiden. Minst en gang til dagen. Det nyttet ikke at min pc-kyndige (mac-hatende) svoger så på den heller. Den var bare helt håpløst treeeg og den hang seg fremdeles like mye.
Mannen måtte skifte til mac pga jobben, og han satt der ved siden av meg med en mac som startet når den ble åpnet, og som aldri knelte. Så enden på visa var at jeg kjøpte meg en mac i november i fjor. Og jeg elsker den. :hjerter:
Jeg har langt fra den dyreste (mer i retning en av de billigste). Den har hengt seg EN gang. Og var litt trøblete en time etter at jeg sølte juice på den. :flau: Men bortsett fra det er den bare rett og slett utrolig samarbeidsvillig. Dvs, jeg klarer ikke å bruke bettbanken når jeg bruker Firefox, men det går helt fint med Safari, og er i grunnen bare greit at jeg har en nettleser som kun brukes til nettbank.
Til min bruk, som er surfing, foto og nettstudier, så er Mac-en en sann velsignelse. Bare tanken på tre timers netteksamen med den ustabile gamle-pcen.... :skremt:
Rent stabilitetsmessig er det i utgangspunktet liten forskjell vil jeg si. Men klart, en pc kan ha feil og man kan ha installert programvare som gir trøbbel. Jeg har ikke hatt noe mer problem med pc-ene enn med Mac-en.
Det som ofte blir en feil i sammenligningen for hvordan mange mener sin Mac er, er at de har lagt ned temmelig mye mer penger i Mac-en enn den forrige pc-en de hadde. Rent ytelsesmessig får man langt bedre maskiner for samme prisen av billigste Macbook Pro, for en rimeligere penge.
OG for å si det slik - ja, det finnes en del dårligere pc-er der ute. Presset ned i pris for å konkurrere, men samtidig er det også en del veldig gode pc-er. De beste bærbare pc-ene finner man ofte i bedriftssegmentet, noe for så vidt egentlig også MBP går inn i.
En kollega som ganskenylig fikk litt kaffe i sin helt nye MBP endte opp med å måtte kjøpe ny. Reperasjonen hos Apple var mange tusen dyrere enn hva maskinen kostet ny (ca. 15 000 for ny maskin - over 20 000 i reperasjon), og underlig nok måtte selv aluminiumschassiset skiftes. En godt designet maskin skal ha et tastatur der ting ikke går rett ned i sentrale deler, og aller helst dreneres ut under pc-en (slik f.eks. Lenovo og Fujitsu har på en god del modeller).
Rent kvalitetsmessig virker ikke Apple til å ligge noe foran andre maskiner i samme segment. Å få igjennom ting på reklamasjonsrett virker videre til å være vanskeligere gjennom Apples og Apples partnere enn hos de fleste pc-produsentene. Apple Protectionplan skal de ha blodpris for, mens en del pc-er i bedriftssegmentet mer eller mindre har de samme rettighetene inkludert i prisen, eller omså bedre rettigheter. Og selv mange billige pc-er ser man levert med 2-3 års garanti, mens Apple gir 1 år og videre nok hadde ønsket norsk forbrukerkjøpslovning en død...
Personlig synes jeg min MBP blir alt for varm under, samt at det skal lite til for at viften går ganske høyt. Og det er strengt tatt ikke spesielt bedre på de aller nyeste modellene (riktignok ikke sjekket 13" MBP med C2D-prosessor, men vanlig MB med samme konfig blir veldig varm). I hvert fall slik jeg jobber ofte, med maskinen på fanget, blir det plagsomt.
Din kollega har vært maks uheldig, mrc. Jeg har lest om både kaffe og cola-søl som har gått helt fint. Men det er jo uansett sånt en har forsikringer til. :jupp:
Ad. varmen (og viftestøy) så er det som regel pga. flash, med en nettleserutvidelse som ClicktoFlash så kan jeg selv velge når jeg vil ha det varmt eller ikke. Jeg sitter som regel med MacBooken i fanget.
Det har ikke bare med Flash å gjøre, det kan f.eks. være ved at man ser film. Her irriterer det meg også at ikke Apple åpner mer opp for maskinvareakselerasjon av en del videoformater - i praksis nå er det vel kun Quicktime-formater som får akselerasjon, mens f.eks. avspilling av h.264 i andre kontainere ikke det, f.eks. via Blu-ray, MKV eller i Flash.
Bruker Thinkpad T61p. Denne er nå vel bortimot tre år gammel og er for lengst erstattet med modellen W510. W510 går rett i konkurranse med god konfigurert Macbook Pro 15. Mao ligger vel prisen på 15-18K.
Noe av det jeg virkelig elsker med denne pc-en er skjermoppløsningen: 1920x1200. Mao det samme som man normalt sett finner på 23-24" skjermer. I hvert fall for mine bruksområder er dette helt fantastisk. Skal jeg ha en ny 15" bærbar skal oppløsningen minst være 1600x900 - helst 1920x1080 (16:9-formatet 1920x1080 har "erstattet" 16:10-formatet 1920x1200 på nyere bærbare, skjermer etc).
T61p, W500 og W510 er såkalte "mobile arbeidsstasjoner". Disse W-modellene er egentlig det samme som T-serien, som finnes i litt enklere og rimeligere konfigurasjoner. T410 (14,1") og T510 (15,6") er meget gode maskiner.
Jeg har brukt maskinen "på farta" i ca. 3 år. Man kunne ut i fra slitasje på maskinen sikkert like godt tro at den var noen måneder gammel. Ser f.eks. opp i mot både MBP og diverse andre maskiner vi har jo jobb, og erfaringene fra venner rundt i it-avdelinger og bransjen ellers, er det liten tvil om at Lenovos Thinkpad T-serie er det som tåler å bli brukt. Rent designmessig vil en del sikkert si at de er stygge, men her er det funksjon framfor det meste.
Man har i T-serien en "ramme" i metall og et polymer-skall. Solide saker, og noe annet enn rimeligere maskiner der gjerne hele chassiset er i plast.
Har litt erfaring med Thinkpad Edge 15" med Intel-prosessor. Jeg synes 1366x768 blir for lav oppløsning på en 15,6" og noe mer er ikke tilgjengelig på den serien - da vil Lenovo ha kundene over på T-serien. Konstruksjonen blir mer "vanlig" og man får langt fra det samme inntrykket som på T/W-serien. Men så er det også maskiner til langt lavere pris.
Konstruksjonsmessig virker Edge bedre enn mye annet i konsumentsegmentet som man kan sammenligne med pris- og spesifikasjonsmessig. Totalt sett opp i mot prisen virker Edge til å være en grei og god maskin.
Når det gjelder Lenovo kan modellkonfigurasjonene være forvirrende. Selskapet jobber nok mest mot bedriftskunde rsom kanskje kjøper større antall maskiner etter krav de har levert inn. Ute hos forhandlerne kan det finnes haugevis av forskjellige modeller med i utgangspunktet samme navn, f.eks. T510, men med store forskjeller i konfigurasjon. Her er det mange forskjellige prosessorer, forskjellige skjermoppløsninger, forskjellige diskstørrelser, forskjellig minnemengde, integrert 3G eller ikke, SSD eller ikke.
De har dessverre ikke løsningen slik som f.eks. Apple og Dell der man kan bestemme en del ting direkte når man kjøper maskinen. Infoen hos forhandlerne kan også være litt dårlig, slik at man må finne produktnummeret og sjekke opp hos Lenovo hvilken konfigurasjon det er forhandleren egentlig selger.
Seriøste forhandlere... tja... de fleste... Komplett, Netshop, PS, Amentio, Multicom og Abbo er første som dukker opp i hodet mitt nå.
Hvor mange nettsider som har flash-element oppdager en egentlig ikke før en blokkerer det, flash er over alt. Har merket litt viftestøy og varme når jeg ser film, men da bruker jeg å ha maskinen på et bord.
Ellers så følger varme og vifter ressurskrevende oppgaver som programvareinstallering og oppgradering, kompilering av kode, konvertering av film, bildeimport fra kamera, osv.; ting som bare utgjør en brøkdel av den tiden jeg bruker maskinen.
Vi har visst fire Acer-maskiner her hos oss. To av dem er den lille søte typen (acer aspire one) med linux. Den ene har fungert utmerket, den andre er det bare tull med. Kan ikke fatte og begripe at det skal være slik?
Slik er det faktisk også med de to "vanlige" acer-bærbare vi har. Den ene fungerer fint (Windows 7), den andre er totalt ræva (Vista). Sistnevnte (som selvsagt er min :mad:) bruker for eksempel flere minutter på å hente seg inn etter dvale. Og er man så dum å lukke igjen PC-en uten først å ha satt den i dvale, så kan det være den blir sur på deg og nekter å la tastaturet fungere (den perioden jeg gadd bry meg om dette fant jeg ut at dette muligens hadde noe med batteriet :confused: å gjøre). HAT!
Jeg tror problemet med min PC rett og slett er Vista. Så nå skal Vista ut og Linux inn på min PC. Acer er jo kjent for å være forholdsvis greie maskiner å installere Linux på.
Forstår ikke at folk vil kjøpe Mac, jeg. Det er jo svindyrt og er det ikke dårlig med fri programvare tilgjengelig også? NeoOffice syns i alle fall ikke jeg noe særlig om, sånn for eksempel, mens OpenOffice.org (sic!) vanligvis fungerer greit nok.
Du kan bruke Microsoft Office-pakka på Mac - og den er jo ikke gratis til en PC heller? Utenom den er det Adobe-pakka som gjelder for meg, og den er heller ikke gratis for noen. Skal man ha det lovlig, må man betale....
Vi har gikk over til Mac for et par år siden. Har litt delte erfaringer. Liker søkesystemet med spotlight og finder. Liker ikke Word så godt, og har problemer med å klippe og lime inn/ut tekst og bilder fra Word. Safari har blitt treig, uten at jeg helt har funnet ut av hvordan det kan løses. Pro blir alt for varm, dessverre. :svett: Men den er ekstremt stille, og har god batterikapasitet. En annen bakdel med Mac er at det er håpløst å få lagt over musikk på mp3-spilleren min (Cowon iAudio), og siden jeg synes iPod har helt elendig lyd så faller litt av poenget med iTunes for min del sammen. Skulle jeg kjøpt ny laptop nå er jeg litt usikker på hva jeg ville ha gjort, faktisk. Macen har vært den mest stabile laptopen vi har hatt i heimen til nå, det skal sies. Ikke så mye mikk og feil og tull som det har vært med de andre. (Acer.)
Hvis du sammenligner maskinvaren du betaler for så er ikke Mac så dyrt som det (og i enkelte tilfeller rimeligere enn PC).
Utvalget fri programvare er bra, spesielt hvis du liker å bruke kommandolinjen; da har du det meste som er bra i linux-verden. Jeg syns nyeste NeoOffice fungerer greit, men jeg bruker helst mer spesialiserte program enn "Office". Mac har også veldig mange gode program som distribueres via shareware-modellen, prøv før du kjøper.
Tekstbehandleren i OpenOffice synes jeg fungerer greit, men regnearket synes jeg blir veldig mye dårligere enn Excel. Kan være sett litt opp i mot mine bruksbehov, der det er noen ting jeg ikke har fått til å funke som jeg ellers har brukt siden Excel 97...
Det varierer nesten litt. Saken er at Apple i samme grad ikke regulerer prisene etter at ny teknologi/modeller er introdusert. Et element for Apple blir da tildels mangelen på konkurranse på en måte, hvis først folk skal ha Mac OS X.
Ser man dagens Macbook og Macbook Pro 13" opp i mot prisen i samme prisklasse er de temmelig dyre. Apple kan ellers ta seg veldig godt betalt for en del tillegg ellers - hva det koster å få litt ekstra minne eller større disk står på ingen måte i samsvar med markedsprisene ellers. Det er ikke så ille som tidligere, men fortsatt dyrt.
Skal man ellers mer direkte sammenligne Macbook Pro 15" med pc-er blir det dyrere maskiner som en god konfigurert Lenovo T510 eller W510, HP Elitebook 8540W, Fujitsu Lifebook S-serien eller Celsius-serien osv. Altså "pro-maskiner" i samme prisklasse. Ofte vil disse også være bedre utstyrt enn en del av MBP til samme pris, f.eks. med omså mulighet for enda bedre skjermoppløsning, matt skjerm uten å betale ekstra for det, integrert 3G osv. Bedre garanti- og serviceavtale kan også være integrert - f.eks. ikke uvanlig på pc-er til bedriftssegmentet at det er 1 års on-site next-business-day-service inkludert. Faktisk på HP-en jeg hadde tidligere var det tre år på-stedet-service inkludert i prisen - var ikke engang klar over det når jeg kjøpte inn maskinen.
Jupp, du får mest verdi for pengene når modellen nylig er oppdatert, minst når den nærmer seg utskifting: buyersguide.macrumors.com/ er fin.
Ekstra RAM og større HD levert fra Apple er dyrt, men det er jo en enkel sak å skifte selv. Trinn for trinn guider finnes på Apple.com (og youtube + diverse blogger).
At Apple mangler på spesifikasjoner ift til konkurrentene du nevner ser jeg på som en feature, det er det som gjør Apple bra. En smørbrødliste med spesifikasjoner elskes av innkjøpssjefen, men for sluttbruker så er det det at det jeg faktisk trenger å bruke fungerer, knirkefritt det som er viktig.
Apples datamaskiner og telefoner/musikkspillere er ikke laget for alle, og det er i grunnen Apple og ikke minst Steve Jobs veldig tydelige på. Denne youtube-videoen ble av Apple valgt som intro til Steve Jobs pressekonferansen om antenneproplemene med iPhone 4.
Refrenget: «If you don't want an iPhone 4 – Don't buy it!». Apple sa det via et Youtube-klipp, men jeg er ganske sikker på at det er den linjen de ligger på med alle sine produkter: Liker du ikke det vi selger, kjøp noe annet.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.