Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

[Lavkarbo] Nybegynnerfrustrasjoner: alternativer til nøtter og melkeprodukter

#1

Tangina sa for siden:

Jeg har vært på lavkarbodiett à la Fedon i snart en uke. Jeg savner egentlig ikke å spise "vanlig" mat, men det er et par ting jeg synes er litt vanskelig:

  • Jeg tåler ikke hasselnøtter, valnøtter og mandler, og av og til ikke peanøtter heller. I stedet har jeg spist en del solsikkekjerner, men så leste jeg i en tråd at det ikke var så bra. Hva er gode alternativer? Jeg tåler pistasjnøtter, er det greit? Og pinjekjerner?

  • Fedons menyforslag inneholder mye kesam, cottage cheese og yoghurt. Jeg har en lett laktoseintoleranse og tåler ikke søtmelk, men kan bruke laktosefri melk. Syrna melkeprodukter har gått greit inntil nå, men nå begynner jeg å merke det på magen (tidligere har jeg i perioder drukket en del kulturmelk, men da har jeg fått plager hvis jeg har drukket det daglig over tid og må slutte igjen - regner med det er det samme som skjer nå). Jeg er imidlertid ikke sikker på hva av melkeproduktene det er jeg reagerer på. Har noen lignende erfaringer?

Hvordan kan jeg finne alternativer til det som er basert på melk slik at jeg kan opprettholde et balansert kosthold uten. Jeg kjenner at jeg kan gå veldig fort lei av for mye egg og linser.

Ellers synes jeg nå at det går bra. Jeg har kommet over "abstinens"-fasen og er ikke lenger sulten og svimmel hele tiden. Men jeg lurer på om jeg kan skylde på kuren for en spesielt kort lunte for tiden ... :knegg:


#2

Tangina sa for siden:

Endret litt på tittelen i håp om å fange oppmerksomheten til noe som vet noe om det jeg lurer på.

I dag er jeg tilbake på svimmel/sulten-stadiet, tydeligvis. :hmm:


#3

Blondie sa for siden:

Jeg har gått på moderat lavkarbo siden 4. juni og har enda ikke rørt ei linse. :knegg: Jeg orker det rett og slett ikke. Nøtter bruker jeg ikke mye av, ei heller melkeprodukter.

Jeg har fokusert på å spise renest mulig i denne oppstartsfasen. Rent kjøtt med mye grønnsaker og salat, samt kutte ut alt av brød/ris/pasta. Jeg har kun laget en liten erstatning og det er pizzadeig. Dette kun fordi jeg ikke vil sitte helt utenom når familien spiser pizza. Ellers har jeg spist mye kokte egg, eggerøre, omelett og slikt. Blir du lei av det også?


#4

Slettet bruker sa for siden:

Kjøtt er bra. Majones også. Bønner er fint. Avocado most med litt majones og hvitløk gaflet innpå med en gulrot på slep eller en biff er magisk bra.

Men du skal ikke være svimmel og sulten på Fedonkosthold altså. Er det ketose du driver og jakter på?


#5

Tangina sa for siden:

Takk for svar. Nei, ketose har jeg ikke tenkt på (eller satt meg inn i hva er, egentlig). Jeg har lenge hatt problemer med at jeg får veldig lavt blodsukker når jeg blir sulten slik at jeg neste svimer av og blir helt susete, og jeg må spise ofte for å unngå det (og før jeg begynte på lavkarbo, endte jeg desverre ofte opp med sjokolade, boller, pizzastykker og hva annet nærmeste butikk har att å by på). Fedon anbefaler bl.a. nøtter og yoghurt som små mellommåltider, men dette blir jo vanskelig for meg. For sikkerhets skyld er jeg også allergisk mot det meste av norsk frukt (epler, pærer osv). I grunnen er det vel egentlig disse småmåltidene jeg synes er vanskeligst. Jeg spiser havregrøt til frokost, kylling-, skinke-, eller tunfisksalat til lunsj, og middag går i grunnen også fint.

Majones, ja - er ikke så begeistret for det, men kanskje jeg kan lage meg en porsjon aioli? Det burde jo gå ut på ett, eller hva? Jeg har ikke gått lei egg enda, men jeg kjenner at omelett er noe jeg ikke bør spise hver dag, spesielt ikke stekt i rapsolje. Det er absolutt ikke godt.


#6

Tangina sa for siden:

Og jeg ser at det ikke går an å endre på tittelen på tråden. Der lærte jeg noe nytt.

#7

Irma sa for siden:

Solsikkekjerner kan erstattes med gresskarfrø. Jeg blander 50/50 solsikke og gresskar, siden jeg synes at jeg blir rar i magen (mye luft) når jeg kun bruker gresskar.

Mitt tips er å unngå og "bruke opp" ting, men heller variere. F.eks har jeg hatt en periode hvor jeg ikke har orket tanken en gang på Nannahs knekkebrød, som i begynnelsen var helt himmelrike.

Dette har ikke jeg så mye greie på, men kan du erstatte melk med kokosmelk eller soyamelk - litt ettersom hva du skal bruke det i? Jeg antar at mandelmelk ikke er tingen.


#8

Che sa for siden:

Jeg slår forøvrig et slag for røde linser. Det tar ca 15 minutter å koke de og de blir kjempegode (minner litt om potetmos i konsistensen) Jeg koker det med urtebuljong, krydder eller hvitløk eller noe sånn...mmmm


#9

Tangina sa for siden:

Jeg har jo den laktosefrie melka - den går fint. Det er mer yoghurt, cottage cheese og kesam jeg lurer på alternativer til. Jeg får vel bare forsøke å minimere inntaket av dette en stund for å se om jeg tåler det i mindre mengder.

Røde linser, ja. Det går kanskje an å koke de så de ikke blir helt mos også, sette til litt smak og bruke det som mellommåltid i små porsjoner? Nå legger jeg i meg spekeskinke med litt snøfrisk på. Det er jo i grunnen ganske godt, men det metter ikke så mye.


#10

Tangina sa for siden:

Og så noterer jeg gresskarfrø på handlelista - takk for tipset.


#11

Slettet bruker sa for siden:

Omelett i rapsolje? Hvorfor i alle dager lager du det? :skremt:

Omelett stekt i smør er fint. Det er vel ikke noe laktose i smør, eller er det det? :gruble:


#12

Tangina sa for siden:

Rapsolje er anbefalt i Fedons bok som stekeolje. Det er bare ikke godt. Grøss. Jeg kommer til å bruke smør. Jeg blir litt forvirret av Fedons bok - det virker som om han er en slags blanding av Grete Rode og "ordentlig" lavkarbo. Kanskje det er bedre å lage sitt eget opplegg.


#13

Left sa for siden:

Salat med div. oppi, kylling, laks, skinke osv.

Spekeskinke/fenalår med litt melon

Eggerøre/omelett/kokt egg

Ellers er det bare å lage store porsjoner, så kan du fordele det ut over mange små måltider.


#14

Blondie sa for siden:

Les boka "Frisk med lavkarbo" av Sofie Hexeberg, så får du mange tips. Da er det lettere å finne sin egen vei, synes jeg, hun fokuserer mest på det stabile blodsukkeret.


#15

Karamell sa for siden:

Du har mange av de samme allergiene som meg, ser jeg. Men jeg kan spise Cashew, men ikke pinjekjerner.


#16

Irma sa for siden:

Fedon har så vidt jeg har skjønt moderert seg litt ettersom åra har gått, og ny forskning har kommet. I begynnelsen var han litt sånn GR, men uten brød og poteter. Etterhvert tror jeg at han har økt anbefalt fettmengde litt. Så omelett i smør er nok helt ok, selv om man følger Fedon. Men ikke fettmesking.


#17

Erica sa for siden:

Hvordan kan røde linser være lavkarbo når de inneholder 59,8 karbohydrater per 100 gram??


#18

Irma sa for siden:

Lavere GI enn poteter antar jeg. Fedon er opptatt av GI, i motsetning til Hexeberg og "ketosefolka". For de som ikke lever ketogent er GI interessant, fordi lav GI (eller GB) også gir lavere blodsukkerstigning - dermed holdes blodsukkeret mer stabilt. For folk som søker ketose er ikke GI relevant.


#19

Blondie sa for siden:

Det er vel samme greia som med havregrøt, er det ikke?


#20

Irma sa for siden:

Jeg tipper det. Hvis man ser på havregrøt så har store havregryn samme karbohydratinnhold som lettkokte havregryn (61 kh per 100 g eller noe sånt?). Men store havregryn har lavere GI enn lettkokte, derfor anbefales disse framfor lettkokte. Det gir lavere blodsukkerstigning.


#21

Tangina sa for siden:

Det skal jeg gjøre - takk for tipset.

Jeg orker ikke helt tanken på å sette meg inn veldig grundig i alle detaljene i hva som skjer i kroppen med ulike matvarer - det blir så mye styr. Helst vil jeg bare ha en ferdig meny som jeg kan forholde meg til. Minste motsatands vei. Ellers blir det fort som det er med alle barneoppdragelsesbøkene jeg har liggende: introduksjonen blir lest grundig, og så støver de bort i en krok. Men det er selvfølgelig lurt å lære seg litt mer om dette hvis jeg virkelig skal ta dietten på alvor. Jeg har snart 30 kg for mye og er i så dårlig form at jeg knapt klarer å gå ned trappe fra annen etasje om morgenen, så noe må gjøres.


#22

Kahlan sa for siden:

Det slet jeg også fryktelig med før jeg begynte med lavkarbo kosthold, nå holdes det jevnt hele døgnet og det er utrolig deilig. Har du sjekket oppskriftene inne på lenabeatrice.net eller lavkarbo.no?


#23

Slettet bruker sa for siden:

Det er ikke så mye jobb å sette seg inn i lavkarbokosthold. Og det er dessverre ganske nødvendig dersom du skal ha resultater som du trives med og som hjelper deg over tid.

Men om du vil ha en enkel quickfix så er denne bra:
Ren mat. (Ikke ferdigprodukter).
Ikke brød
Ikke ris
Ikke pasta
Ikke potet
Ikke sukkervarer av noe slag - har det sukker i seg så skal du ikke ha det.
Nok protein
Ikke være sulten - da trenger du mer protein
Så mye grønnsaker og bringebær og blåbær du greier å få ned pluss litt
Ikke spesielt mye fett
Havregrøt

Jepp. Enjoy.


#24

m^2 sa for siden:

Steke i melkefritt smør er vel ikke så veldig godt det heller akkurat, da hadde jeg heller funnet meg en oljetype jeg liker. Men har du prøvd kaldpresset rapsolje - altså en litt dyrere type? Den smaker bedre.

Lillegutt, som ikke på noen måte er på lavkarbodiett men som spiser litt snevert av andre grunner, spiser en diett veldig likt det SF skisserer her. Han kan dog spise nøtter, og det meste av frukt, men ikke melkeprodukter og ikke soja, ikke ting med mye stivelse (inkl. mais, potet, ris, osv, og han har cøliaki ). Til han hjelper det å være litt kreativ med grønnsaker - det står ikke på listen din over ting du spiser? Blomkålmos, blomkålris, brokkoligrateng (med sojaost hvis du vil ha noe slikt, eller et eller annet erstatningsprodukt for fløte basert på soja eller havre). Supper fra bunnen av er enkelt og godt, kjøp kraft så blir det god tilleggs-smak på det. Mye godt å lage med spinat, rotgrønnsaker, aubergine, tildels squash, slikt blir man god og mett av.
Jeg bruker mye kokosmel til han, kokosmel kombinert med litt johannesbrødkjernemel for å få "hold" og litt natron (bakepulver) gjør at jeg kan lage mye rart - pannekaker, muffins, kaker, vafler, tortillas osv. Også er det lavkarbo, 4g/100. Det har en litt kokosaktig smak (besynderlig nok ;) ) men det er noe du venner deg til, eller finner måter å skjule på.
Han får også kokosflak da, det er fint å bruke for å få litt "hold" i deiger og sånt, men er ikke sååå lavkarbo igjen.

Ellers hva er godtipsene :gruble: peppermakrell, stabburlaks (han spiser ikke makrell i tomat). Tunfisk blandet med majones, erter (som vel ikke er det mest lavkarbo du kan få, men bruk noe annet i stedet), og litt krydder til en god salat. Jacobs pølser er veldig rene. Tacos med hjemmelagde lavkarbo-ish tortillas (oppskrift her inne et sted), røkalaks, reker (nam!).
Jeg lager kyllingboller, fiskekaker, kjøttkaker med mye ferske krydder og hvitløk, og det synes vi begge er kjempegodt - også som mellom-måltider.

Av frukter: melon, mango, pære (?), (med forbehold om at jeg ikke aner lavkarbo-potensialet i disse siden jeg ikke spiser dem selv når jeg er på lavkarbo :sparke: ). Bær er "det beste" på lavkarbo selv.

Jeg bruker mye kokosmelk, i curries, puddinger, kakao, riskrem (! med blomkål!) og hva-har-du. Gelatin for å lage spennende geleer av alt mulig rart.

:blablabla:


#25

m^2 sa for siden:

Havregryn kan du f.eks lage med kokosmelk om du vil ha en mer... melkete konsistens. Og bær på. (ikke at lillegutt tåler havregryn, men det er prøvd i det minste).
Sesamfrø? Linfrø? er det noe?

spisdegslank.no har en lavkarbo brødmix som faktisk er GOD.


#26

Slettet bruker sa for siden:

Melon er fint på standard lavkarbo - det kan man spise.


#27

Tangina sa for siden:

Jeg har heldigvis gjort såpass med jobb at jeg har denne lista inne - det ville muligens vært vanskelig å hevde at man var på lavkarbodiett ellers. :knegg: Det jeg ikke helt orker er å lære om glykemisk indeks i forhold til alle ulike matvarer, henge på lavkarboforumet, og lære detaljene i de ulike diettene, tisse på pinne osv osv. Blir det for mye styr, vet jeg av erfaring at jeg faller av lasset og gir opp (som da jeg prøvde GR med veiing og måling av både kropp og mat, dagbok på nett, rapporter til kursleder osv. Det gikk veldig dårlig og jeg begynte i stedet å trasse :flau:). Derfor er jeg glad i Fedons ferdige ukesmenyer - det er bare å lage maten og ikke tenke så mye mer over det - men jeg fikk altså problemene jeg nevnte i det første innlegget og lurte derfor på hva jeg kunne bytte ut disse produktene med. *forhåpentligvis ikke helt blond*

Melon skal jeg huske - det kan jeg spise. Sesamfrø også, det hadde jeg ikke tenkt på. Linfrø har jeg kjøpt. Kokosmelk kommer jeg nok ikke til å bruke særlig mye - til det har jeg fått i meg for mye mat tilbredt i kokos over lang tid og har blitt ekstremt lei. yrkesskadd Jeg spiser mengder av grønnsaker og salat, blomkålris har jeg også lagd. Tunfisk, røkelaks, skinke og kylling har jeg brukt for det det er verdt. Det går i grunnen veldig fint med unntak av hva jeg skal stappe i meg som mellommåltider når sulten tar meg. Men nå har jeg fått mange gode tips - takker så mye for det. :blomst:


#28

Hyacinth sa for siden:

Jeg spiser makrell i tomat. Det synes jeg er helt greit, selv om det inneholder litt sukker. Jeg trodde det var litt sånn ja-mat egentlig?


#29

Dragen sa for siden:

Jo, det er laktose i smør. Samt de fleste margariner.


#30

Slettet bruker sa for siden:

Aha. Da ville jeg gått for den blå margarinen. :satser på at Iset ikke ser meg:


#31

Tangina sa for siden:

Heldigvis kan jeg bruke smør. Til vanlig er det bare søtmelk, fløte og is jeg bør holde meg unna, men nå som jeg har inntatt yoghurt, kesam og cottage cheese daglig, har jeg fått problemer. De siste to dagene har jeg minimert innholdet av dette i maten, og i går gikk det mye bedre. Sønnen min (som også er laktoseintolerant) bruker den blå margarinen, og jeg er glad jeg slipper. Rapsolje brukte jeg fordi Fedon anbefalte det, men det ble med den ene omeletten. Men jeg bruker rapsolje til andre ting (det er jo en av oljene som tåler varme godt, har jeg skjønt) hvor smaken på oljen ikke blir så framtredende.


#32

Babe sa for siden:

Kan du spise ost? Hvis du tåler det,så kan du lage ostesnacks - steke i micro, osteterninger osv...Nå har det kommet bokser hvor det ligger osteterninger ideilig lake også - feks m hvitløk og chili.. nam.


#33

Tangina sa for siden:

Jepp - hard ost går fint. Fetaost også. Det skal jeg jammen utnytte mer. Stekt ost er jo kjempegodt.

#34

gladjenta sa for siden:

Nå er ikke jeg noen ekspert altså, men jeg ville bare si at det virker nesten som du har kommet i ketose med de symptomene du nevner. Kanskje du er en av de som går lettere i ketose? Symptomene du beskriver: svimmelhet/ veldig sulten er symptomer som kan komme i begynnelsen av en kostomlegging til lavkarbo/ketolysekost. Men det pleier å gå over etter 1 uke eller 2. Og da vil du føle deg i helt enormt god form. Jeg har aldri følt meg bedre enn jeg gjør når jeg spiser lavkarbo / er i ketose, og jeg hadde de samme symptomer som deg første uka. Jeg var svimmel/trøtt, hadde et veldig sultbehov, og lett hodepine.
Jeg vil også anbefale Hexeberg-boka. Veldig lett å lese og veldig interessant. Men jeg vil også anbefale deg å lese litt inne på lavkarbo.no også, for det er veldig mye interessante problemstillinger som kommer opp og det er veldig lærerikt.
Syns du er kjempeflink som tar opp kampen med kiloene:klem:


#35

Tangina sa for siden:

Takk, gladjenta. Ja kanskje jeg er i ketose? Hvis det betyr at jeg blir fortere tynn, er jo det fint. Gleder meg til å bli i bedre form så jeg kan begynne å trimme litt. Jeg merker så langt ikke noe forskjell på hverken generell form eller bukselinning.


#36

Slettet bruker sa for siden:

Du bør seriøst ikke gå i ketose uten å ha tatt litt blodprøver og satt deg grundig inn i hva det innebærer først altså. Ja - man går ned i vekt. Men det er ekstremløsninger og skal ikke brukes bare i forbifarten etter min mening.


#37

Tangina sa for siden:

Men jeg har jo ikke gjort noe annet enn å følge Fedons diett - er det en ekstremløsning? Jeg aner ingen ting om ketose og har ikke behov for å ty til ekstremløsninger. Om gladjenta lurer på om jeg er i ketose, så er vel ikke det noe jeg skal ta så alvorlig at jeg må sette i gang med legeundersøkelser?


#38

Irma sa for siden:

Du kan sjekke om du er i ketose med ketostix. (Man er vel i ketose i praksis før det slår ut på stixen, men ikke i en slik grad at det gir så veldig vektreduksjonsboost hvis jeg har skjønt det riktig.) Hvis du følger Fedons diett, så tviler jeg på at du er i ketose.


#39

Tangina sa for siden:

Så lenge jeg spiser det jeg skal i henhold til dietten, og jeg spiser til og med mer enn det Fedon anbefaler, så tror jeg det er lite sannsynlig, ja. Det er vel ikke så rart at man blir litt svimmel og uggen og sulten når man plutselig endrer kosthold så drastisk - jeg svarte litt sleivete på gladjentas melding uten at det betyr at jeg faktisk tror jeg er i ketose.

Men når vi først er inne på temaet: er det ketoner i urinen stixen viser? Jeg hadde ketoner i urinen da jeg var gravid sist uten at det betydde at jeg spiste lite (snarere tvert i mot, jeg la i meg, som vekta nå viser), at jeg hadde hatt diare eller drukket lite. Legen skjønte aldri hvorfor, og ikke forbrant jeg noe fett som jeg la merke til heller. Kanskje jeg har et medfødt ketoseanlegg? :knegg: Men da burde jeg jo vært tynn som en strek, så der falt den teorien.


#40

gladjenta sa for siden:

Ketostix kan du kjøpe på apoteket. Koster ca 100 kr for en boks med 50 stix.
Det er ingen som sier at man skal ha legeundersøkelse før man starter på lavkarbo eller går i ketose?
Man kan evt ta noen blodprøver (f.eks kolesterol, c-peptid, stoffskifteprøver), men dette må følges opp. Har man en sykdom man behandles for, bør man nok undersøkes av lege først.
Det man ser hos mennesker som går på lavkarbo, er at kolesterolverdier bedres og blodsukkeret holder seg mer stabilt.

Det som er hovedessensen i lavkarbo/høyfett (LCHF) er at man skal spise lite karbohydrater og mer fett. Fettet i kosten gjør at man holder seg mett lenger, og ikke får disse fæle blosukkersvingningene som man får på et vanlig kosthold.

En hel haug med diabetikere som går på dette kostholdet, har trappet ned eller sluttet med insulin, fordi blodsukkeret er mer jevnt på denne kosten. Folk med migrene har færre anfall.
Folk med stoffskifteproblemer merker at hormonbalansen i kroppen bedres.
osv...
Du kan også søke på doktor Dahlqvist sine sider blogg.passagen.se/dahlqvistannika/
Hun har skrevet mye nyttig om lavkarbo, og dessuten er det veldig enkelt å lage mat til en hel familie. Mann og barn spiser det samme, bare at de har ris, pasta eller poteter ved siden av.

Fedon er også lavkarbo, men han bruker endel lettprodukter som man ikke skal bruke på LCHF-kost

Oisan, ja dette ble jo helt på siden av temaet, men syns jeg måtte svare litt siden noen antydet at man måtte gå til lege før man går i ketose/ begynner på lavkarbo.

Når man skiller ut ketoner i urinen, bruker kroppen fettsyrer som forbrenningsstoff. Og når man driver med en kostholdsendring, endres stoffskiftet gradvis fra å bruke glukose som forbrenningsmiddel til å bruke fettsyrer og ketonlegemer. Denne ketosen man får er helt ufarlig.


#41

m^2 sa for siden:

Legen ble vel nevnt hvis det var slik at man var i ketose uten å spise for å være det, altså at man ikke burde vært i ketose. Og det er jo kurant nok.
Det er vel ingen annen legeundersøkelse som er nevnt, eller?

(for meg som er litt nøye på sammenhenger og slikt når det gjelder kost var jeg hos lege, og ernæringsfysiolog, før jeg la om til lavkarbo. Men det var noe jeg trengte å gjøre for meg selv, bl.a. pga tidligere spiseforstyrrelser, og fordi jeg basert på endringen av lillegutts kosthold til melke- og glutenfritt noen år før så at det var viktig å vite hva man tok bort, og hva man burde spise istedet evt. tilsette i tablettform el :nemlig: )


#42

Tangina sa for siden:

Gladjenta tenker vel på det Smilefjes sier her:

#43

m^2 sa for siden:

Åh :sparke: Der og ja...


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.