Bakte disse i dag, og nå står det 3 varme store brød ti avkjøling på kjøkkenbenken. Tok dem nettopp ut, og måtte bare skjære av en skalk og spise den med smør og ost. HIMMELSK!! Dette er grove saker, uten siktet hvetemel:
MARIA THOMMESENS SUPERGROVBRØD
1 kg grov sammalt rug
1 kg grov sammalt hvete
200 gram fin sammalt hvete
1-2 dl solsikkekjerner
3-4 gode klunker olivenolje
1,8 liter lunkent vann
1 pose tørrgjær (blandes i melet)
1 ss havsalt
Bland alt sammen i en stor bakebolle (jeg bruker en svær spaghettigryte). Deigen skal være klissete, den skal SPAS nedi formene, ikke eltes. Dekk til bollen og la deigen heve i 2 timer.
Spa deigen nedi 3 smurte brødformer (mine er på 2,5 liter), dekk til og la brødene heve i 1 time.
Stek dem på 175 grader i 1,5 timer, da er de perfekte! La dem avkjøles til lunkne i formene, vend dem opp ned på kjøkkenbenken og la dem ligge opp ned en stund til de er tørre på undersiden. Skjær dem i tynne skiver og frys ned om du vil, det pleier jeg å gjøre. Tar ut så mange skiver jeg tror vi kommer til å spise, kvelden før. Alltid "ferskt" brød. :D
Haha det har jeg også tenkt mange ganger. Vi skjærer jo alltid opp brødene i butikken, så slipper jeg smuler, skjærebrett og kniv og dritt på kjøkkenbenken, og skivene blir alltid like fine. Men når jeg baker brød selv, må jeg jo stå og skjære opp alle skivene (fryser dem ned i skiver), og det er litt kjipt. lat
Jeg gjør det, for vi spiser ganske lite brød og jeg tar bare opp de skivene vi trenger, synes det er greiest. Tar opp til matboksen til eldste kvelden før, og et par ekstra til frokost og til lunsj til minsten. Trenger vi flere, tines de direkte fra fryseren i brødristeren. Jeg HATER å finne frem skjærebrett, kniv og ha det smulete og sånt, så jeg gjør det helst EN gang og så er det lenge til neste. :p
Da så. Her går det minst et halvt til dagen og niste, så det er alltid litt smulete her :knegg: Sånn. Nå er de steikeklare, dette blir spennende! Men ER 175 virkelig varmt nok?
Det har hvertfall funket her. Men ovner er jo forskjellige. Denne nye ovnen vår er varmere enn vanlig, så der må jeg alltid skru NED varmen når jeg skal lage noe.
Disse skal jeg også prøve, de høres kjempegode ut.
Hva med å ønske seg oppskjærsmasin til jul?(enda latere)
Kanskje et dumt spørsmål men, er det varmluft eller vanlig du steiker dem på?
Ja jeg har vurdert sånn oppskjæringsmaskin, men vi spiser veldig lite brød her i huset, så jeg har liksom ikke fått meg til å kjøpe en enda. Jeg får tenke litt på det. Nå kjøper vi det meste av brødet, og skjærer det opp i butikken.
Ja, det var genialt å sleppe sølet på kjøkkenbenken. Er vel derfor eg falt for dei med ein gong... Men ein må vere forberedt på å vere heime dei 4 neste timane når ein set igang. Brøa vart i all fall kjempegode! Frøkna på fire var og nøgd.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.