Jeg fant denne oppskriften på Alveslottet sine bloggsider, og fikk endelig testet den ut i dag. De ble kjempegode!
Polarbrød 100 gram økologiske havregryn (jeg brukte vanlige) 300 gram sammalt hvetemel fint (jeg brukte 450 g Fibramel og 450 g vanlig hvetemel alt i alt, altså 900 g mel totalt i deigen) 600 gram hvetemel 50 gram Demerarasukker 1 pose tørrgjær 1/2 ts salt 2.5 dl. vann 3 dl. ris- eller havremelk (jeg brukte vanlig melk, gikk helt fint) 2 ss knuste linfrø utrørt i 6 ss vann 1 dl rapsolje
Kjør havregrynene i foodprocessoren til de blir som grovt mel. Lag vanlig gjærdeig og elt den godt. Deigen skal være litt løs. Heves i ca. 45 minutter. Lag så boller av deigen - bittesmå hvis du vil lage brød til bentoboksen a la Gaupefot, og større hvis du vil lage brød i vanlig Polarbrødstørrelse. Kjevle ut til flate, runde brød, stikk hull i med en strikkepinne. Ikke etterhev for lenge, husk at de skal være flate. Stekes på 225 grader i ca. 7-8 minutter, de skal bare såvidt ha begynt å få farge. Avkjøles på rist med et klede over for å bevare mykheten. Legg dem i plastposer straks de er avkjølt.
Disse har jeg lenge hatt planer om å prøve (med vanlig melk ja) de hadde gjort seg i matboksen til både stor og liten.
Helgas prosjekt, prøv å faktisk gjennomføre denne planen! (Kanskje noen grove pizzasnurrrer, kanksje de små kjøttbollene jeg fabulerer om.. ja, litt sånn matpakkevariasjon.... hmm.... ok, vel, det blir muligens mange helgers prosjekter det...)
Dette ble bra! Veldig god deig å jobbe med. Neste gang skal jeg lage dem ørlite tykkere enn dagens, så blir det helt perfekt. Gutta har bestilt polarbrød på matpakka i morgen. :D
Jeg skulle lage pizzasnurrer av tacorestene, men det ble minitacopizza-lunsj (ostesmørbrød) i stedet av de restene, så pizzasnurrer blir en annen dag, med mindre jeg lager dem med skinke, vi får se hva tiden rekker til.
Bakte også disse i dag og de var gode! :nikker:
Et lite tips, for å spare arbeid, er å kjevle ut en stor leiv, prikke hele med pinne og stikke ut passe store rundinger. Jeg brukte et lokk i passe str.
Jeg fikk ca. 35 stk. polarbrød ut av deigen på denne måten.
Jeg tenkte å fryse en god del av dem, det ble ganske mange, i varierende størrelser, til min og Knerten sin matboks, muligens mannen, han har ikke med matpakke normalt sett, men spiste en del av dem ferske i alle fall.
Her i huset heter de "matpakkebrød", jeg synes ikke smaken minner mye om polarbrød akkurat, men en fristende variasjon til matpakka, jeg er brødlei!
Jeg lagde disse i går og det ble stor suksess. Fikk ikke til å knuse linfrøene så jeg hev de hele oppi i stedet. Jeg oppbevarer dem i en boks på kjøkkene for jeg gjør ikke regne med at de varer så mange dagene før alt er oppspist.
Jeg bruker også kaffekvern. Jeg har brukt litt ulike typer mel, og det går helt fint å variere. Men jeg tror man bør ha halvparten omtrent finmalt mel for at de ikke skal bli for kompakte. Min standard-melmiks er 450 g Fibra fint fullkornsmel, og 450 g grovbakstmel.
Ingen hos oss er glade i polarbrød, men dette kan kanskje være bedre? Verdt et forsøk? Selve konseptet med enkeltvis ferdige 'brødskiver' er jo genialt forsåvidt.
Vi bruker heller ikke polarbrød til vanlig, men jeg fikk litt lyst til å prøve oppskriften..
Vurderer å fylle langpannen og "rute" opp sånn at det nesten blir "brytebrød". Noen som vet om det vil fungere ?
Da har jeg lagd disse. 16 rundinger og 12 firkanter (langpanneforslaget over her) jeg stakk ut rundinger.
De ble gode, alle var enige om det. Jeg hadde ikke havremel. Brukte en blnding av havregryn og hvetekli. Brukte vanlig sukker og knuste ikke linfrøene.
Deler dere dem, eller spises de med pålegget på toppen?
De ble gode de.
Men de hevet ganske bra selv om jeg kjevlet de forholdsvis flate(ca en halv cm),
skal jeg lage de en gang til tror jeg at jeg må kjevle de enda flatere.
Fikk ca 22 stk.
Jeg har også laget disse i dag, og de falt i god jord. Men for at de ikke skal bli for tykke, påtross av gode kjevling, skal jeg forsøke å lage deigen ganske løs neste gang, ved å ha i mer væske, og heller smøre de utover, for å se om det blir bedre. Jeg fikk også ca. 20 stk. av den deigen, og litt større enn vanlige polarbrød tror jeg.
Neste gang skal jeg lage de litt større og litt flatere. Da bør de gå an å ha de i brødristeren i følge min mann. Ikke vet jeg om de egner seg for det da, men det var viktig for han, tydeligvis.
Jeg tar dem ut av fryseren og tiner i mikro 15 sekunder på hver side. Da er de klare til å spises. På kvelden tar jeg ut en halvtimes tid før jeg skal smøre niste.
Mulig jeg gjorde det feil i min tid, men er jeg den eneste som ikke syntes resultatet ikke hadde særlig mye, om noe som helst, til felles med polarbrød? Mine smakte ikke noe som lignet, var slett ikke så luftige (som for meg er mye av poenget med polarbrød egentlig, og de jeg bakte mener jeg å huske var veldig kompakte i forhold) og var egentlig rett og slett noe absolutt helt annet enn polarbrød. Hjemmebakte matpakke-brød-i-ferdige-posjonsstørrelser ja, men polarbrød? not at all.
Polarbrød er vel ikke luftige?
Jeg synes det var ganske smakløse, men det synes jeg egentlig vanlig polarbrød også er.
Yngstemann likte ikke dem, men eldste syntes de var gode, jeg synes de var gode med pålegg.
Ehh, jeg sitter da her med et kjøpt polarbrød her, og jo, det er luftig. Disse ble i alveslottbloggen lansert som hjemmelaget variant av polarbrød gaupefot, som også ar små luftige greier.
Jeg vet ikke hvilke polarbrød du tenker på, men den jeg har her (havre-varianten i full størrelse, de små har jeg ikke sett på lenge heller når jeg tenker meg om) er i alle fall slett ikke kompakt, men myk og luftig.
Ja, mine var som sagt muligens for mye mel, for lite løs deig, for de ble etter min hukommelse for "kompakte". Gode var de jo likevel, på sitt vis, men minnet meg på ingen måte om polarbrød i smak, konsistens eller bruksområde. (Jeg likte dem nemlig ikke med pålegg på. Knerten gjorde det da, men jeg syntes det ble feil smak)
Vel, jeg skal kanskje prøve igjen en gang. Men nå er motiavsjonen litt lav. Ungene skal ikke ha matpakker i den nye barnehagen. JEG har jo likevel matpakke da, så når hverdagen er litt mer på styr skal jeg tenke på det (det er noe med det å bake, når man har pappkasser med ting i alle rom, og meget mulig er noe av det man kan finne på å trenge i en av dem...)
Altså den kjøpe-konsistensen som er myk og veldig holdbar tror jeg ikke er så lett å oppnå med vanlige ingredienser. Det er ting jeg forbinder med sånne bakverk som står seg i dagesvis.
Jeg vil kanskje tro at de kan bli lettere i konsistensen med litt bløtere deig og ikke minst større andel fint mel.
Jeg tenkte ikke at det skulle bli sååååå mykt nei (dog, mormor sine boller hadde mye av den mykheten, bare ikke all luften) men mitt første forsøk ble i alle fall for kompakt. Og ikke noe som helst ved dem minnet det minste om polarbrød, derfor ble det at de var lansert som hjemmelagde "gaupefotbrød" veldig misvisende for meg.
Jeg har vurdert om jeg skal prøve å bake dem med litt løsere deig, og så heller smøre deigen ut over plata. Og hvordan tror dere det funker med bakepulver i stedet for gjær? Vil de bli litt mer fluffy da tro? De smakte veldig godt, men ble ganske kompakte ja, så enden på visa var at jeg brukte de som pizzabunn til min "slankepizza" med karbonadedeig, raspet gulrot, mager revet ost, knuste tomater og krydder. Til det var de VELDIG gode om jeg kan si det :knegg:
Jeg skal teste det nuh tror jeg. Jepp, nå fikk jeg lyst til å bake. Skal prøve uten gjær, med bakepulver, løsere deig, og komme tilbake til dere med resultatet.
Det tror jeg jeg skal prøve ja. Nå har jeg bakt dem med bare bakepulver, og de ble jo forsåvidt fluffy, men jeg ser for meg at de hadde vært enda mer fluffy med litt gjær i også ja. Røra blir jo stående litt fordi jeg ikke har mer enn to stekebrett, sånn at den mista liksom litt av futten på slutten (:himle:)men gode ble de jo. Har tatt bilder, så skal legge inn om litt.
Jeg tok utgangspunkt i denne oppskriften, og har lagt til bak hva jeg har brukt. Turde ikke lage mer enn halv porsjon i fall det skulle være mislykket. Polarbrød 100 gram økologiske havregryn (jeg brukte vanlige) - Brukte 50g Grovbakstmel 300 gram sammalt hvetemel fint (jeg brukte 450 g Fibramel og 450 g vanlig hvetemel alt i alt, altså 900 g mel totalt i deigen) - Brukte finmalt rug og fin sammalt hvete ca. halvt om halvt. 600 gram hvetemel - Brukte halvparten 50 gram Demerarasukker - 50gr vanlig sukker (I og med at det ikke var gjær i deigen så kunne jeg kanskje droppet dette?) 1 pose tørrgjær - Droppet, brukte 2 ss bakepulver i stedet 1/2 ts salt 2.5 dl. vann 3 dl. ris- eller havremelk (jeg brukte vanlig melk, gikk helt fint) - Hadde ikke melk siden ungene er borte, så jeg tok en god ss matyoghurt og blandet ut med vann 2 ss knuste linfrø utrørt i 6 ss vann - Droppet 1 dl rapsolje - Brukte vita olje - ca halvparten Usikker på vannmengden, men røren skal være sånn at du må smøre røra utover. Som tjukk vaffelrøre omtrent, ikke helt rennende, men enkelt å få smurt det utover. Stekte på samme temp. i ca. 5 minutter. Får ikke til å laste opp bilder, så det får bli siden.
Jeg baker mine uten frø og med hele havregryn (små). Bruker mer Fibra (ekstra fin sammalt hvete) enn siktet hvete, og de blir lette og luftige. Oppskrift her.
Herremin, de er gode. Jeg fikk ikke tak i Fibra, men kjøpte Regal fullkorn hvetemel. Og erstattet sukkeret med Tagatose. tagatose.no/produkttyper/strosukker/
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.