Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hjemmelagede polarbrød

#1

IOA sa for siden:

Jeg fant denne oppskriften på Alveslottet sine bloggsider, og fikk endelig testet den ut i dag. De ble kjempegode!

Polarbrød
100 gram økologiske havregryn (jeg brukte vanlige)
300 gram sammalt hvetemel fint (jeg brukte 450 g Fibramel og 450 g vanlig hvetemel alt i alt, altså 900 g mel totalt i deigen)
600 gram hvetemel
50 gram Demerarasukker
1 pose tørrgjær
1/2 ts salt
2.5 dl. vann
3 dl. ris- eller havremelk (jeg brukte vanlig melk, gikk helt fint)
2 ss knuste linfrø utrørt i 6 ss vann
1 dl rapsolje

Kjør havregrynene i foodprocessoren til de blir som grovt mel. Lag vanlig gjærdeig og elt den godt. Deigen skal være litt løs. Heves i ca. 45 minutter.
Lag så boller av deigen - bittesmå hvis du vil lage brød til bentoboksen a la Gaupefot, og større hvis du vil lage brød i vanlig Polarbrødstørrelse. Kjevle ut til flate, runde brød, stikk hull i med en strikkepinne.
Ikke etterhev for lenge, husk at de skal være flate. Stekes på 225 grader i ca. 7-8 minutter, de skal bare såvidt ha begynt å få farge.
Avkjøles på rist med et klede over for å bevare mykheten. Legg dem i plastposer straks de er avkjølt.


#2

Hjertensfryd sa for siden:

Åhh, denne må testast ut.


#3

Tussilago sa for siden:

Denne må testes ut i dag. Men kan jeg bruke vanlig sukker?


#4

Tussilago sa for siden:

Og deigen er laget, men detn ble ikke så løs :gruble:. Jaja, vi får se hvordan det blir.


#5

IOA sa for siden:

Min ble heller ikke så veldig løs. Man skal jo kunne kjevle den ut. Og jeg brukte vanlig sukker ja.


#6

Hjertensfryd sa for siden:

Dei blei kjempegode. Deigen blei ikkje laus, men grei å jobbe med. Må la dei heva litt meir neste gong.


#7

Harriet Vane sa for siden:

Er i gang nå: Deigen slipper bollen lett og virker god.


#8

Pamina sa for siden:

Dette må prøves ut, takk for at du la ut oppskrift!


#9

allium sa for siden:

Høres godt ut, men for å være sikker: Skal det være 900 gram sammalt hvete? Eller brukte du 150/150?


#10

Hjertensfryd sa for siden:

900 g mjøl alt i alt. Så ho brukte nok 450 g fibrmjøl og 450 g vanlig vil eg tru.


#11

Harriet Vane sa for siden:

Hvor mange polarbrød skal det bli av dette ca?


#12

Ole Brumm sa for siden:

Hm, spennende, dette må jeg prøve en dag


#13

IOA sa for siden:

Stemmer. Jeg ville gjøre den litt grovere enn i oppskriften.


#14

IOA sa for siden:

Jeg lagde 38. Da varierte jeg litt i størrelsen, men holdt meg stort sett rundt størrelsen på vanlige polarbrød (ikke de der Gaupefot-greine).


#15

Tussilago sa for siden:

De ble kjempegode :jupp:.
Deigen ble god å jobbe med, ikke løs. Disse skal jeg lage flere ganger :nikker:.


#16

Jada123 sa for siden:

Mmm...dette hørtes kjempegodt ut. Må prøves :).
Tror du det går an å kjøre havregrynene med stavmikser eller blir det ikke "melete" nok?


#17

Pelen sa for siden:

Disse skal absolutt testes ut, Herremannen elsker polarbrød.


#18

lavendely sa for siden:

Disse lagde jeg i går og de var kjempe gode! Ungene elsket de og de er også med i matpakken i dag!


#19

Malama sa for siden:

Disse har jeg lenge hatt planer om å prøve (med vanlig melk ja) de hadde gjort seg i matboksen til både stor og liten.

Helgas prosjekt, prøv å faktisk gjennomføre denne planen! (Kanskje noen grove pizzasnurrrer, kanksje de små kjøttbollene jeg fabulerer om.. ja, litt sånn matpakkevariasjon.... hmm.... ok, vel, det blir muligens mange helgers prosjekter det...)


#20

Jada123 sa for siden:

Har de ligget på kjøkkenbenken i natt? Og er de i såfall like myke og "ferske" i konsistensen?

Er ikke så glad i brød som tørker litt når det ligger, og det syns jeg ofte sånne tynne frokostbrød og rundstykker etc. har en tendens til å gjøre...


#21

lavendely sa for siden:

Ja, så absolutt! :)


#22

Jada123 sa for siden:

Så bra! Da skal jeg i allefall prøve disse snart :).


#23

Susse sa for siden:

Dette ble bra! Veldig god deig å jobbe med. Neste gang skal jeg lage dem ørlite tykkere enn dagens, så blir det helt perfekt. Gutta har bestilt polarbrød på matpakka i morgen. :D


#24

Stellebord sa for siden:

Disse har jeg også lagd nå, og de var kjempegode!


#25

Malama sa for siden:

da er deigen satt i alle fall.

Jeg skulle lage pizzasnurrer av tacorestene, men det ble minitacopizza-lunsj (ostesmørbrød) i stedet av de restene, så pizzasnurrer blir en annen dag, med mindre jeg lager dem med skinke, vi får se hva tiden rekker til.



#27

Malama sa for siden:

Da er mine ferdige, og både min mann og min sønn ba om en til etter at vi delte en for å smake på dem, så det var da ikke så ille suksess det :)


#28

Prilla sa for siden:

Bakte også disse i dag og de var gode! :nikker:
Et lite tips, for å spare arbeid, er å kjevle ut en stor leiv, prikke hele med pinne og stikke ut passe store rundinger. Jeg brukte et lokk i passe str.
Jeg fikk ca. 35 stk. polarbrød ut av deigen på denne måten.


#29

Liljekonvall sa for siden:

Fryser dere brødene ?? Hvor lenge holder disse seg "ferske" om de ikke blir fryst ?


#30

Malama sa for siden:

Jeg tenkte å fryse en god del av dem, det ble ganske mange, i varierende størrelser, til min og Knerten sin matboks, muligens mannen, han har ikke med matpakke normalt sett, men spiste en del av dem ferske i alle fall.

Her i huset heter de "matpakkebrød", jeg synes ikke smaken minner mye om polarbrød akkurat, men en fristende variasjon til matpakka, jeg er brødlei!


#31

ItsOnlyMe sa for siden:

Må man knuse linfrøene, og må man mele opp havregrynene...?


#32

ullmor sa for siden:

Du kan få kjøpt knust linfrø og havremel.


#33

Susse sa for siden:

Jeg prøvde å knuse linfrøene, det funket ikke, heiv dem hele i. Havregryna kjørte jeg i foodprosessoren.

Prilla: Det var smart ! Prøves neste gang.


#34

mamaria sa for siden:

Har laget disse jeg også, og de er ordentlig gode.
Har fått låne kjøkkenmaskin av mamman min, så jeg skal bake mer snart.


#35

Ying sa for siden:

Jeg lagde disse i går og det ble stor suksess. Fikk ikke til å knuse linfrøene så jeg hev de hele oppi i stedet. Jeg oppbevarer dem i en boks på kjøkkene for jeg gjør ikke regne med at de varer så mange dagene før alt er oppspist.


#36

krystallklart sa for siden:

Der var den, disse skal jeg prøve. :hyper:


#37

lilium3 sa for siden:

Bruk kaffekvern til å knuse linfrø. Funker som bare det :riktig:

Må teste denne oppskriften. Tror dere det funker like godt med speltmel?


#38

IOA sa for siden:

Jeg bruker også kaffekvern. Jeg har brukt litt ulike typer mel, og det går helt fint å variere. Men jeg tror man bør ha halvparten omtrent finmalt mel for at de ikke skal bli for kompakte. Min standard-melmiks er 450 g Fibra fint fullkornsmel, og 450 g grovbakstmel.


#39

OlleVia sa for siden:

Kanskje jeg skal teste ut disse. :)


#40

Skremmern sa for siden:

Hvor tykk skal deigen kjevles? Pepperkakestørrelse, eller?


#41

Susse sa for siden:

Jeg lager ca 0,5 cm tykk leiv, så tykkere enn pepperkaker, de skal jo være myke.


#42

IOA sa for siden:

Jeg gjør som Susse, ellers kan de fort bli harde når man steker dem.



#44

Susse sa for siden:

Det er jo litt jobb, særlig med stekingen, men lykkelige unger er verdt det !


#45

mkj sa for siden:

Ingen hos oss er glade i polarbrød, men dette kan kanskje være bedre? Verdt et forsøk? Selve konseptet med enkeltvis ferdige 'brødskiver' er jo genialt forsåvidt.


#46

silje sa for siden:

Vi bruker heller ikke polarbrød til vanlig, men jeg fikk litt lyst til å prøve oppskriften..
Vurderer å fylle langpannen og "rute" opp sånn at det nesten blir "brytebrød". Noen som vet om det vil fungere ?


#47

IOA sa for siden:

De skal være ganske tynne, så det blir i så fall flere langpanner. Jeg pleier å få 30-40 stykker med denne oppskriften.


#48

mkj sa for siden:

Da har jeg lagd disse. 16 rundinger og 12 firkanter (langpanneforslaget over her) jeg stakk ut rundinger.

De ble gode, alle var enige om det. Jeg hadde ikke havremel. Brukte en blnding av havregryn og hvetekli. Brukte vanlig sukker og knuste ikke linfrøene.

Deler dere dem, eller spises de med pålegget på toppen?


#49

Guttemammis sa for siden:

Da står deigen min til heving, men jeg kan ikke si den ble så løs...heller det motsatte.


#50

Guttemammis sa for siden:

De ble gode de.
Men de hevet ganske bra selv om jeg kjevlet de forholdsvis flate(ca en halv cm),
skal jeg lage de en gang til tror jeg at jeg må kjevle de enda flatere.
Fikk ca 22 stk.


#51

Left sa for siden:

Jeg har også laget disse i dag, og de falt i god jord. Men for at de ikke skal bli for tykke, påtross av gode kjevling, skal jeg forsøke å lage deigen ganske løs neste gang, ved å ha i mer væske, og heller smøre de utover, for å se om det blir bedre. Jeg fikk også ca. 20 stk. av den deigen, og litt større enn vanlige polarbrød tror jeg.


#52

mkj sa for siden:

Særlig holdbare var de ikke, men det er helt OK. At bakverk er kjempeholdbart betyr bare at det er masse E-stoffer som regel.

De er så greie å ta ut av fryseren og tiner fort, så det er helt OK.


#53

jolie sa for siden:

Jeg holder på med disse nå. Spent på om jeg får det til. :P Deigen er vel ferdighevet i denne stund, så det er bare å innfinne seg på kjøkkenet.


#54

mkj sa for siden:

Neste gang skal jeg lage de litt større og litt flatere. Da bør de gå an å ha de i brødristeren i følge min mann. Ikke vet jeg om de egner seg for det da, men det var viktig for han, tydeligvis.


#55

Bomull sa for siden:

Åh, åh ...må prøves!! :hyper:


#56

IOA sa for siden:

Jeg tar dem ut av fryseren og tiner i mikro 15 sekunder på hver side. Da er de klare til å spises. På kvelden tar jeg ut en halvtimes tid før jeg skal smøre niste.


#57

Malama sa for siden:

Mulig jeg gjorde det feil i min tid, men er jeg den eneste som ikke syntes resultatet ikke hadde særlig mye, om noe som helst, til felles med polarbrød? Mine smakte ikke noe som lignet, var slett ikke så luftige (som for meg er mye av poenget med polarbrød egentlig, og de jeg bakte mener jeg å huske var veldig kompakte i forhold) og var egentlig rett og slett noe absolutt helt annet enn polarbrød. Hjemmebakte matpakke-brød-i-ferdige-posjonsstørrelser ja, men polarbrød? not at all.


#58

Guttemammis sa for siden:

Polarbrød er vel ikke luftige?
Jeg synes det var ganske smakløse, men det synes jeg egentlig vanlig polarbrød også er.
Yngstemann likte ikke dem, men eldste syntes de var gode, jeg synes de var gode med pålegg.


#59

Malama sa for siden:

Ehh, jeg sitter da her med et kjøpt polarbrød her, og jo, det er luftig. Disse ble i alveslottbloggen lansert som hjemmelaget variant av polarbrød gaupefot, som også ar små luftige greier.

Jeg vet ikke hvilke polarbrød du tenker på, men den jeg har her (havre-varianten i full størrelse, de små har jeg ikke sett på lenge heller når jeg tenker meg om) er i alle fall slett ikke kompakt, men myk og luftig.


#60

Filifjonka sa for siden:

Skal prøve disse. Hvis de ikke er luftige så er det kanskje for mye mel?


#61

Malama sa for siden:

Ja, mine var som sagt muligens for mye mel, for lite løs deig, for de ble etter min hukommelse for "kompakte". Gode var de jo likevel, på sitt vis, men minnet meg på ingen måte om polarbrød i smak, konsistens eller bruksområde. (Jeg likte dem nemlig ikke med pålegg på. Knerten gjorde det da, men jeg syntes det ble feil smak)

Vel, jeg skal kanskje prøve igjen en gang. Men nå er motiavsjonen litt lav. Ungene skal ikke ha matpakker i den nye barnehagen. JEG har jo likevel matpakke da, så når hverdagen er litt mer på styr skal jeg tenke på det (det er noe med det å bake, når man har pappkasser med ting i alle rom, og meget mulig er noe av det man kan finne på å trenge i en av dem...)


#62

mkj sa for siden:

Altså den kjøpe-konsistensen som er myk og veldig holdbar tror jeg ikke er så lett å oppnå med vanlige ingredienser. Det er ting jeg forbinder med sånne bakverk som står seg i dagesvis.

Jeg vil kanskje tro at de kan bli lettere i konsistensen med litt bløtere deig og ikke minst større andel fint mel.


#63

Malama sa for siden:

Jeg tenkte ikke at det skulle bli sååååå mykt nei (dog, mormor sine boller hadde mye av den mykheten, bare ikke all luften) men mitt første forsøk ble i alle fall for kompakt. Og ikke noe som helst ved dem minnet det minste om polarbrød, derfor ble det at de var lansert som hjemmelagde "gaupefotbrød" veldig misvisende for meg.


#64

Kjøkkenskriveren sa for siden:

Prøvde denne oppskriften i går, og må si det var temmelig vellykket!


#65

Left sa for siden:

Jeg har vurdert om jeg skal prøve å bake dem med litt løsere deig, og så heller smøre deigen ut over plata. Og hvordan tror dere det funker med bakepulver i stedet for gjær? Vil de bli litt mer fluffy da tro? De smakte veldig godt, men ble ganske kompakte ja, så enden på visa var at jeg brukte de som pizzabunn til min "slankepizza" med karbonadedeig, raspet gulrot, mager revet ost, knuste tomater og krydder. Til det var de VELDIG gode om jeg kan si det :knegg:
Jeg skal teste det nuh tror jeg. Jepp, nå fikk jeg lyst til å bake. Skal prøve uten gjær, med bakepulver, løsere deig, og komme tilbake til dere med resultatet.


#66

Benzo sa for siden:

I de butikkkjøpte polarbrødene er det både bakepulver og gjær.


#67

Left sa for siden:

Det tror jeg jeg skal prøve ja. Nå har jeg bakt dem med bare bakepulver, og de ble jo forsåvidt fluffy, men jeg ser for meg at de hadde vært enda mer fluffy med litt gjær i også ja. Røra blir jo stående litt fordi jeg ikke har mer enn to stekebrett, sånn at den mista liksom litt av futten på slutten (:himle:)men gode ble de jo. Har tatt bilder, så skal legge inn om litt.


#68

Left sa for siden:

Jeg tok utgangspunkt i denne oppskriften, og har lagt til bak hva jeg har brukt.
Turde ikke lage mer enn halv porsjon i fall det skulle være mislykket.
Polarbrød
100 gram økologiske havregryn (jeg brukte vanlige) - Brukte 50g Grovbakstmel
300 gram sammalt hvetemel fint (jeg brukte 450 g Fibramel og 450 g vanlig hvetemel alt i alt, altså 900 g mel totalt i deigen) - Brukte finmalt rug og fin sammalt hvete ca. halvt om halvt.
600 gram hvetemel - Brukte halvparten
50 gram Demerarasukker - 50gr vanlig sukker (I og med at det ikke var gjær i deigen så kunne jeg kanskje droppet dette?)
1 pose tørrgjær - Droppet, brukte 2 ss bakepulver i stedet
1/2 ts salt
2.5 dl. vann
3 dl. ris- eller havremelk (jeg brukte vanlig melk, gikk helt fint) - Hadde ikke melk siden ungene er borte, så jeg tok en god ss matyoghurt og blandet ut med vann
2 ss knuste linfrø utrørt i 6 ss vann - Droppet
1 dl rapsolje - Brukte vita olje - ca halvparten
Usikker på vannmengden, men røren skal være sånn at du må smøre røra utover. Som tjukk vaffelrøre omtrent, ikke helt rennende, men enkelt å få smurt det utover.
Stekte på samme temp. i ca. 5 minutter.
Får ikke til å laste opp bilder, så det får bli siden.


#69

kamp sa for siden:

Har noenprøvd med spelt mel?


#70

Serafin sa for siden:

Jeg lage med 50/50 hvetemel og samalt hvete i går, uten linfrø. Stor suksess.

Skal lure i mer og mer grovt mel etterhvert, må bare venne storebror til konseptet først...


#71

Arran sa for siden:

Jeg baker mine uten frø og med hele havregryn (små). Bruker mer Fibra (ekstra fin sammalt hvete) enn siktet hvete, og de blir lette og luftige. Oppskrift her.


#72

Mrs. S sa for siden:

Herremin, de er gode. Jeg fikk ikke tak i Fibra, men kjøpte Regal fullkorn hvetemel. Og erstattet sukkeret med Tagatose. tagatose.no/produkttyper/strosukker/


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.