Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Måltidet du aldri glemmer

#1

Albertine sa for siden:

Har du et måltid du ikke klarer å glemme? Var det på femstjerners restaurant i Paris, i en bortgjemt bakgård i Nepal, eller var det kjæresten som laget mat til deg for første gang?

Selv har jeg veldig gode minner fra en rimelig shabby, liten bule i passasjen under U-Bahnstasjonen Schwedenplatz i Wien. Der hadde de noe de kalte Hühnerstreifen; strimlet kylling rullet i kavring og frityrstekt, servert med de sprøeste pommes frites og en helt vidunderlig saus. Det kosta 15 schilling, ca. ti kroner og smakte helt utrolig. Finnes ikke nå lenger, selvsagt.

Har du et minneverdig måltid å dele med oss?


#2

Mani sa for siden:

Jeg glemmer ikke den motbydelige silden jeg ble foret med som barn, men det var kanskje ikke helt det du var ute etter?


#3

007 sa for siden:

Jeg spiste en lasagne i Stavanger en gang og den var fantastisk. Det hadde sikkert en sammenheng med at jeg hadde levd på pils og ostepop i 3 dager, etter en vill helg i Kongeparken, iført rød russedress.


#4

Nin sa for siden:

Pizzasnurrer, hjemme på mitt eget kjøkken. Det er det aller, aller beste jeg vet. Smaker like godt hver eneste gang. Himmelsk. Håper det aldri tar slutt.
Og jeg baker så klart pizzasnurrer minst en gang i uka. :)


#5

Nenne sa for siden:

Den første gangen jeg spiste "nasjonalretten" til Zürich trodde jeg nesten ikke det var sant! Det var og er en absolutt favoritt. Kalvefilet og sopp i en fløte-sitron-hvitvinssaus med røsti ved siden av. :dåne: Zürcher geschnetzeltes . Må oppleves!


#6

Señora sa for siden:

Biffen vi fikk på den ultralokale vinbaren på Mallorca.


#7

nolo sa for siden:

Nå fikk jeg vann i munnen. :nam:

Første gang jeg var i USA spiste jeg en dessert som bestod av brownie, fudge, varm sjokoladesaus, nøtter og vaniljeis.(Gigaporsjon, selvsagt) Det var rett og slett magisk godt.


#8

Hondacrv sa for siden:

Måltidene i bakgårdene i Nepal... satte spor etter seg, for å si det slik. :knegg:


#9

Blånn sa for siden:

Den tørre lasagnen de serverte i offisersklubben i Roma. De som var medlemmer der hadde alle vært offiserer i den ridende garden (?) til Italia. Vi var invitert dit av en kollega av pappa. Slips og jakkeplikt for gutta. 3-4 servitører som passet på oss fem og tørr lasagne. :knegg:


#10

Inagh sa for siden:

Av alle ting - et måltid min kjære og jeg spiste på en sportspub i Belfast. Vi fikk det møreste hjortekjøtt jeg har spist noensinne, perfekt sauterte grønnsaker, og en rødvin som kilte ganen, drukket av store, dype glass.

Det var så utrolig godt at da vi kom tilbake til Belfast ved en annen anledning, måtte vi bare oppsøke samme puben og spise samme måltidet en gang til, for å dobbeltsjekke om vi hadde drømt opp hele greia. Vi hadde ikke drømt - det var like vanvittig godt den andre gangen også.

Tenk - i Belfast av alle steder. :humre:

Ellers så har jeg en følelse av at min kjære aldri kommer til å glemme, og aldri kommer til å gjenta, at han har spist kylling på en bakgårdscafe i Marocco. :iiik:


#11

Milfrid sa for siden:

Jeg kommer aldri til å glemme mitt første måltid på en Fin Restaurant, og det var på Bryggen i Trondheim, vi feiret at Mannen var ferdig siving. Hele opplevelsen var fantastisk, fra vi kom inn og de tok fra oss jakkene våre, via maten og vinen som ble servert oss av kelnere som var der, uten å være der. Og da vi spurte om navnet på vinen, som var såååå god (Amarone, Valpolicella Riserva 1995), så dampet de av etikettene og limte på et ark til oss. Og regningen var ganske minneverdig, den også. :knegg:

Jeg har hatt mange minneverdige måltider siden, som nok har overgått dette både mat- og vinmessig, men selve opplevelsen vi hadde på Bryggen er ikke til å komme i fra.

Jeg har også gode minner fra et måltid på Fin Restaurant med lang duk og mye vin, men det er det andre grunner til, og det hører sikkert hjemme i en annen tråd. :fnis:


#12

Ying sa for siden:

Det må være da vi bestillte en fantastisk god hummer i Tunisia og ikke fikk med oss at prisen i menyen var pr. 200g og vi ikke hadde med oss nok penger. Jeg fikk meg en frisk tur tilbake til leiligheten mens gubben ble oppvartet med et par kopper kaffe :humre:.


#13

Gaia sa for siden:

Det må være da mannen og jeg fikk servert "en meter med sjømat" på en bortgjemt liten havnerestaurant i Lisboa. Fantastisk måltid!

Og den gangen jeg fikk servert skjell rett fra garnet fra en fiskebåt på Island. Det var utrolig godt.


#14

Elise sa for siden:

Det var midt på natta, vi var i Løkken, fylleferiested i Danmark. Vi var fulle, sultne og slitne, og kjøpte oss hver vår tynne superdigge pizza. Den var så U T R O L I G god at jeg skulle nesten dratt dit igjen for å spise den. :nemlig:


#15

Go\jenta sa for siden:

Jeg glemmer aldri første måltid etter fødselen til eldstejenta, som var både lang og hard.
Brødskive med geitost, melk, og Rislunsj. Fantastisk måltid!:)


#16

Fakse sa for siden:

Vi var et gjeng gode venner som ikke var klare for å sove da festen var over. Så vi dro hjem til meg, fyrte opp grillen og grillet oss frokost på verandaen mens midnattsola langsomt ble til morgensol.


#17

Mauser sa for siden:

Pita Gyros fra en liten sjappe som knapt var mer enn et hull i veggen, på Paros. Det var supermyke tjukke pitas rullet rundt lammekjøtt, pommes frites og tomatskiver, med en fantastisk saus. De var helt vanedannende.

Og grillede kyllingsmørbrød fra et gatehjørne på Ko Phan Ga, som er bedre enn noen andre smørbrød jeg har smakt. Innehaveren sov alltid, i en hengekøye bak grillen sin, og hadde allverdens tid til å våkne opp og lage dem til. Med det var så ubegripelig verd det. Og det var ikke sopp i dem engang.


#18

amo sa for siden:

Det må være den gang vi inviterte middagsgjester for første gang. 4 voksne, 2 barn og en svinestek på 900 gr.
Jeg var pur ung og kom rett fra hybellivet, der en svinestek var middag i ukesvis. Det var ingen Statoil eller Brustadbuer som kunne redde æren. :o


#19

Arona sa for siden:

Souvlakien med de hjemmebakte pitabrødene, tzatziki og fantastiske hjemmeodlede grønnsaker på backpacker-hotellet på Korfu. Uforglemmelig i sin enkelhet, og noe av det mest fantastiske jeg til i dag har smakt.


#20

Daisy sa for siden:

Det var i Rio De Janeiro, 2004. Var på tur med bonustur med jobben, og vi var på en kjent restaurant. Atmosfæren var fantastisk, det kan nesten ikke beskrives. Det var en buffet der vi kunne finne tilbehør, jeg smakte rå tunfisk og østers for første gang der. Og så gikk det kelnere rundt og skar grillet kjøtt av forskjellige typer til oss. Kommer aldri til å glemme det!


#21

Vianne Rocher sa for siden:

Jeg har flere:

Lunsj på restaurant i Chablis med stjerne i Guiden omtalt som "hyggelig vertshus" av Øyvind Hellstrøm. Vi troppet opp i hyggelig vertshusbekledning, luktende av gategrill med barn på slep(ikke mitt, jeg var gravid).
Jeg så panikken i øynene på hovmesteren da han tok oss i mot og spurte høfflig om vi ønsket en sigar og cognac i loungen eller om vi ville komme direkte til bordet :knegg: Jeg er fortsatt full av beundring av personellet den dagen som helt klart fikk trent sin proffesjonalitet med tanke på barna. De oppførte seg på ingen måte stygt men sammenlignet med franske barn (som det var ett av i restauranten) ble det nok veldig voldsomt. Når vi i tillegg ikke akkurat var i nærheten av OK antrukket (Rochermannen hadde flip-flops og lilla Volcom t-skjorte) ble vi veldig malplassert sammen med dresskledde franske søndagslunchere :knegg: Minneverdig var det dog og maten var fantastisk, selv om vi følte oss litt utilpass.

Pulykamel sandwich på "Lemon" i Pècs, Ungarn. Med eplejuice og enkel latte til. Minner meg om nybakte kjærestedager. En fantastisk periode og da jeg virkelig begynte å både like og lage mat.

Helstekt pattegris, stekt i strålevarmen fra plenty kull i vedovn som hadde blitt fyrt opp fra grytidlig om morgenen. Bourgogne, Frankrike. Jeg er ikke så veldig glad i svinekjøtt, men denne pattegrisen, servert i bakgården på stedet vi bodde på da vi var der med markblomster på bordene og masse familie rundt smakte fantastisk godt. Noe av det saftigste, mest velsmakende kjøttet jeg har spist.


#22

Candy Darling sa for siden:

Det aller største minnet er nok et lite skur av en strandrestaurant i en bitteliten by i Brasil. Vi satt med bena i sanden i mørket og fikk servert et overdådig måltid av langostinas - naturell, hvitløksgrillet og i kokosmelkgryte - og drakk bøtter av caipirinhas, sammen med et temmelig avantgarde kunstnerpar fra NY. :love:


#23

Malus sa for siden:

  • biff som bestevenninna mi lagde til bursdagen min, første året vi bodde på hybel
  • paella på en takrestaureant i portugal, sammen med mannen på bryllupsreise

#24

Mex sa for siden:

Jeg glemmer aldri maten vi fikk på julebordet med jobben til mannen.
Et par av disse gutta: www.fccircus.com/ var innleid som kokker og menyen bestod av;
Forrett; hjemmerøkt ørret med granatepler. Ørreten virkelig bare smeltet i munnen. Har aldri spist så god ørret noen gang!
Hovedrett: Stekt andebryst med mye godt stæsj til som jeg ikke husker. Jeg bare husker at det var første gangen jeg spiste and på den måten og det var helt fantastisk!
Dessert: Avsluttet selvsagt med en sjokoladedessert som fikk smaksløkene til å gå helt i frø!

Virkelig et himmelskt måltid som ikke kommer til å gå i glemmeboken!


#25

Tjorven sa for siden:

Jeg skal være litt kjedelig og fortelle om bryllupsmiddagen vår. Jeg og mannen min er veldig, veldig glade i god mat. Vi giftet oss i New York, og gjorde mye research rundt restaurantvalg. Valget falt på River Café.

Det ble perfekt. Jeg var kledd i brudekjole, og vi ble behandlet som konger. De spanderte champagne på oss. Maten var superb. Vi spiste en 6-retter med alle de gastronomiske krumsping vi kunne ønske. Jeg er ikke vanligvis noen entusiast for foie gras, men når den nesten smaker pepperkakedeig, så var det utrolig spennende. Hummer fungerer også alltid. Sommelieren var fra seg av glede over oss. Vi hadde slett ikke så mye penger å bruke som mange av de andre gjestene (restauranten var meget fasjonabel), men vi hadde jo peiling! Han anbefalte fantastiske viner i vår prisklasse. Ved desserten ble vi flyttet til et nytt bord (som var for lite til å spise middag ved) hvor vi hadde panoramautsikt mot NY-skyline (restauranten lå i Brooklyn, rett under Brooklyn Bridge).

Det ble så perfekt som en bryllupsmiddag kunne bli!

Vi skal forhåpentligvis gjenta suksessen til neste år på vår 5-års bryllupsdag.


#26

Tussa sa for siden:

Tjorven, det høyres magisk ut! :hjerter:

Middagen eg aldri gløymer var min sushidebut i Krakow. Eg brakk meg og brakk meg og trudde aldri eg nokon gong skulle bli ferdig. Heilt til det plutselig var godt!

Eg huskar også første middagen hos kjæresten i hans hus. Reker og kvitvin. Og eg som ikkje likte reker! Men som en av dei første datane kunne jo eg ikkje seie det! Så eg spiste, og endte opp med å syns at reker er best i heile verda. :)


#27

Maiden sa for siden:

Det må være den første gangen vi var på Tenerife, der fikk jeg smake paella for første gang, det var nyyydelig godt. :nam: Etterpå spanderte de en mugge med kald Sangria, perfekt!


#28

Che sa for siden:

All mat jeg har spist på "Emilies" her i Trondheim. Kokken der og mine smaksløker jobber godt sammen

"mixtas" hos Jolanda (Yolanda?) i Culiacan, MExico - Gategrill (ja, som ble pakket frem hver kveld) med flotte folk, god mat, billig drikke og gode minner.

Min første skive nybakt brød med hvitost og paprika etter 3 mnd i guinea-Bissau.


#29

MiaPia sa for siden:

En pitteliten indisk restaurant i Bayswater i London. Det var bare himmelsk!


#30

Olifant sa for siden:

To ooplevelser skiller seg helt klart ut.

Den første var da min onkel som er kokk kom på besøk da jeg studerte i Melbourne og tok oss med ut å spise 7-retters på en av byens aller beste retauranter. Jeg husker ikke mye av maten annet enn at den første retten var østers i sake shot, men det var første gang jeg spiste en 7-retters og også en av de første gangene jeg spiste på en så dyr restaurant så selv om jeg ikke husker detaljene husker jeg det som en fantastisk matopplevelse der rettene og vinene var så godt balanserte at mat plutselig ble en helt ny opplevelse.

Den andre var da jeg og mannen endte opp på en tilfeldig osteria i Lucca en kald januarkveld. Vi fikk en vanvittig god men enkel pastarett og også veldig god vin. Kokken ble så forundret over at vi bestilte vin fra Sicilia for alle turistene bestilte visstnok bare vin fra Toscana. Etterhvert stod det plutselig enda en flaske på bordet med hilsen fra kokken og i det restauranten begynte å tømmes for gjester kom han ut fra kjøkkenet og slo seg ned sammen med oss. Så kom et annet bord med gjester som viste seg å være familie av kokken og til slutt servitrisen som viste seg å være hans søster. Vi ble sittende i de sene timer og drikke grappa og prate skit før vi snublet fortumlet hjemover til hotellet og lagde storebor. :elsker:


#31

gullet sa for siden:

Middag på en øy utenfor Venezia; fat på fat med sjømat ble båret ut - kreps, sardiner, reker alt blandet med pasta - ingen spiste. All mat ble båret ut igjen. Jeg forklarte at jeg ikke tårlt skalldyr og ble servert en biff.
Fantastisk, siden jeg var den eneste som ble mett!

En lunsj på et vertshus langt ut på landet i Frankrike(innenfor Montepellier); fersk gåselever :hjerter: med tilbehør. Utrolig at noekan være så godt( jeg liker det ikke!)

En middag på et snodig sted finsk ødemark; reinsdyrskav med potetstappe på noen utrolig flotte keramikktallerkner(angrer fremdeles på at jeg ikke tok med meg noen hjem) sittende ved siden av verdens flotteste danske :forelsket:


#32

Salt sa for siden:

Middag på vinslottet Banfi i Italia. Der var det også kelnere som ikke var der, de hadde egen vannmeny (!) og maten var himmelsk. De kom løpende da mamma og jeg satte veskene på bakken, for det gikk da ikke an. Neida, vi fikk hver vår lille puff ved stolene våre, til veskene. :knegg: På badet var det parfymer og små håndklær - ett til hver gjest. Regningen.... eeh.. tok pappa. :knegg:

Ellers var det fantastisk på fest hos en venninne med helstekt, hjemmeslaktet lam i eldhus på Voss. :nam:


#33

Teflona sa for siden:

  • Første gangen jeg spiste pasta med pesto i Italia, leeenge før vi visste hva det var i Norge.
    -Ludl i Sandefjord, Solvold bak grytene, bla en basilikum-sorbe`.
    -Soulfood i Harlem.
    -Pizza i Amalfi, tynn og sprø, forskjellige oster på, spist slik italienerne gjør: brett og skyv inn.
    -Første gangen jeg spiste ordentlig indisk mat, det var i London.

Og jeg har også spist gyros på Pharos, det var gyrosen sin, ja!


#34

Mirasol sa for siden:

En uke på cruise med RCCL på bryllupsreise i Karibien var en eneste sammenhengende høydare! God mat døgnet rundt! Pluss 5 kg på en uke er helt normalt, ja? :flau:


#35

shute sa for siden:

Ceviche i en ørken i Peru for en del år siden. Jeg og en venninne satt på med en trailersjåfør, som stoppet for mat ved noe som fremstod som to ubefolkede plankebrakker. Så dukket det opp en sikkert tusen år gammel dame som lignet litt på avataren min og serverte verdens beste ceviche (en slags søramerikansk avart av sushi, limemarinert, rå hvitfisk). Ørken rett i havet, solnedgang over Stillehavet, rå fisk og en trafikktom panamerikansk highway. Vi ble ikke en gang syke av maten, men det hadde nok vært verdt det.


#36

Karamell sa for siden:

Jeg glemmer aldri den aller første tapasen jeg og mannen spiste ute. På en bule med minibord og bare spanjoler rundt oss, selv om det var i Stockholm. Vi var to stykker og bestilte veldig mange retter og det var absolutt ikke plass på det lille cafébordet vår. :humre: Men jeg tror vi spiste opp omtrent alt.

7 år senere var jeg der igjen, sammen med noen venninner denne gangen, og maten var sikkert like god, men nå var tapas mer kjent for oss og ikke fullt så magisk.


#37

Anne C sa for siden:

Jeg er veldig lite opptatt av mat, og husker i allefall ikke enkeltepisoder med mat. Jeg har tenkt på dette siden tråden ble åpnet. Går man rundt å husker på matepisoder liksom? Jeg gjør ikke det fordi jeg har et litt skrudd forhold til mat. Men akkurat nå kom jeg på noe.

Det meste spesielle i forhold til mat må vel ha vært på Fraser Island (Australia) i 2001. Da spiste vi krokodille og kenguru. Det var veldig godt, men veldig rart.


#38

Trulte sa for siden:

Tullin cafe i Oslo. Ostegratinert ciabatta med aioli. Har sikkert spist den 150 ganger de siste åtte årene. Og hver gang jeg har anledning og er i Oslo så blir det nok den igjen.


#39

Jinx sa for siden:

Har to restauranter som jeg husker godt. Begge er på Öland. Den ene var i Borgholm og jeg smakte and for første gang.Fantastisk!Også har de Lammet og Grisen på som jeg syns er helt fantastisk. Der står det kokker og griller kjøtt og man velger selv hva man vil ha,så er det masse tilbehør som man bare kan gå og plukke selv.


#40

Katinka sa for siden:

Sjurettersmiddagen en kollega disket opp med (jeg ser stjerner bare jeg tenker på fiskesuppa han lagde) - og en carpaccio jeg inntok på en restaurant i København i mai i 2001. Datoen husker jeg fordi jeg hadde akkurat fortalt reisefølget at jeg var gravid. Om maten fordi jeg aldri hadde smakt det før. Himmelsk.


#41

Guttemammis sa for siden:

"Chicken in heaven" på en resturant på Gran Canaria, virkelig digg!


#42

Robyn sa for siden:

Dinner hadde for noen år tilbake en rett med finstrimlet, sprøstekt biff som jeg aldri har klart å glemme. Var VELDIG sur når den plutselig ble borte fra menyen og har ikke vært der siden. :p


#43

Klosetta sa for siden:

Bake and shark på stranda i Trinidad. Høres helt ille ut,men det var frityrstekt haikjøtt, salat og en slags rømmedressing i noe som lignet på pitabrød. Veldig godt!!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.