Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Det kommer rødbeter fra kolonihagen i dag

#1

Søster sa for siden:

Hva skal jeg gjøre med dem?



#3

Veronal sa for siden:

Jeg så en oppskrift i Gladimat nå like etter jul.

:leterogfinner:

Værsågo'!


#4

Benzo sa for siden:

Bruk dem som tilbehør til f.eks. fiskepudding, kokt torsk eller på brødskiva. :)


#5

Skilpadda sa for siden:

Jeg vet heller ikke hva jeg skal bruke dem til, men jeg husker at jeg lagde borsjtsj en gang for mange år siden, og at det var godt. Kanskje noen her har en oppskrift de liker? Evt. en annen slags suppe med rødbeter?


#6

Blå sa for siden:

Jeg lager god borsch (synes jeg i hvert fall selv).

Jeg koker kraft på oksehale. Så har jeg i poteter, gulerøtter, løk, rødbeter og kanskje kål i små biter, sammen med kjøttet fra oksehalen. Koker til grønnsakene er gode å spise. Det er kjempegodt med litt rømme som man selv tar i når man spiser det.


#7

apan sa for siden:

Hjelp! Og vi som får vår første kasse idag, for en skrekkstart! Nå trenger jeg en grei oppskrift, damer....


#8

Tallulah sa for siden:

Man kan jo legge dem i lake og bruke på kjøttpålegg. Godt!

Koke en og blande i potetmosen - rosa mos!

Smaker sikkert også godt i en langpanne med andre rotgrønnsaker. Poteter, gulrøtter, rødbeter og fenikkel i båter, salt, pepper, provence-krydder og olivenolje, 200 grader til de er møre. Ca 30-45 minutter, avhengig av størrelse.


#9

Skilpadda sa for siden:

Rosa mos var en god idé, det tror jeg vi må prøve. :)


#10

allium sa for siden:

Det har vi ofte. Men rødbetene må kokes lenge for å bli mosbare.

Med sukkererter til får man et vakkert måltid.


#11

Søster sa for siden:

Tror jeg skal prøve meg på denne. Mannen synes Sovjet er så eksotisk.

Men har du litt mer detaljert oppskrift?


#12

Skilpadda sa for siden:

Det hjelper kanskje å dele dem først? Eller bør de kokes hele?


#13

allium sa for siden:

Jeg deler dem, det tar lang tid likevel.


#14

Hyacinth sa for siden:

Man kan også lage rosa potetmos ved å bruke rødbeter i lake. :åpplyser: Men da får man jo ikke brukt rødbetene fra Kolonihagen...


#15

pixie sa for siden:

:abonerer:

(venter levering på tirsdag og synes rødbeter er litt skummelt!)


#16

Gaia sa for siden:

Både Borsj og rosa mos var gode idéer. :jupp: Da er ukemenyen straks klar. :fornøyd:


#17

Gaia sa for siden:

Jeg fant forresten denne oppskriften på borsj på nettet (artvendelay.blogspot.com/):

Ingredienser:
ca. 300 gram rødbeter
1 løk
2-3 poteter
1 gulrot
0,6 dl. grønnsaksbuljong (hadde ikke hønsekraft slik som de fleste oppskrifter sier)
0,2 dl. matfløte (kanskje litt ekstravagant - de fleste oppskrifter på borsj strekker seg til melk)
1-2 fedd hvitløk
saft fra en halv sitron
Litt tabasco eller chillipulver
Salt og pepper
Creme fresh

Tilberedelse:
Skrell rødbetene (en vanlig potetskreller kan benyttes). Kutt dem i passe biter, 2x2x2 cm, og kok dem sammen med grønnsaksbuljongen i ca 15 minutter (til de blir "møre" slik som du sjekker andre rotgrønnsaker). Hell vannet over i en panne og rødbetene i en annen. Hakk opp løk, gulrot, poteter og hvitløk. Stek først løken til den begynner å bli lett gyllen (2-3 min). Ha så oppi gulrot, poteter og hvitløk og stek dette i ca 5 minutter. Hell over rødbetkraften og kok så dette i ti minutter. Når dette er gjort er det på tide å helle oppi rødbetene igjen, finne frem stavmikseren og lage mos av godsakene. Til slutt tilsetter du matfløte, sitron, tabasco og salt og pepper. Serveres med en liten skje creme-fresh.

NB. Rødbetsaft setter flekker verre enn rødvin...


#18

apan sa for siden:

Men det begrenser seg jo hvor mye rødbet man trenger i rosa mos. Hvor lenge holder rødbeter seg sånn normalt?


#19

Polyanna sa for siden:

Hvordan? Kokt? Rå? Annet?


#20

Eia sa for siden:

Legg til kålrot, noen båter med hvitløk og server til lammekjøtt. Nammenam!


#21

Harriet Vane sa for siden:

Borsjtsj ala Mim

1 kilo eller mer med grytekjøtt med eller uten bein av okse
rødbeter (ca. 1 kilo, det er vel ca det som er i posen)
2 løk
3-4 g poteter
2 gulrøtter
2 løk
3 fedd hvitløk
saften av en liten sitron
1 dæsj tabasco
salt og pepper
evt 1-2 dl vodka
creme fraiche

Ha litt smør og litt rapsolje i en gryte, ha i kjøttet (deles i småbiter). Brun det lett, skrell rødbetene, del dem i småbiter, og hell over 2 l vann. La det småkoke 30 minutter, kjenn om rødbetene begynner å bli møre, ha i løk, gulrøtter, poteter ( i biter) hvitløk, sitronsaft og salt. Kok til alt er mørt, 15 minutter til, aknskje, ha i pepper og tabasco. Evt. Vodka. Server og ha en klatt creme fraiche i hver tallerken.


#22

Blå sa for siden:

Rødbeter holder seg lenge. Det er ikke om å gjøre å bruke dem raskt.


#23

tiddelibom sa for siden:

Nei, for det blir jo mye lettere å finne på noe å bruke dem til om en laaang stund ;)


#24

Søster sa for siden:

Var litt sånn jeg tenkte også, bedre å hoppe idet nå som jeg har sjangsen til å utvide repertoaret litt. Vet ikke om det er like spennende å utforske noen skrukkete, slunkne rødbeter om en treukers tid.


#25

Harriet Vane sa for siden:

Man kan lage middagskaker av dem hvis man rasper dem, blander med egg og mel, krydrer med salt, pepper og hakket løk/purre og steker i smør og rapsolje. Server med salat og kanskje grove middagspølser? En klatt rømme er knall.


#26

apan sa for siden:

Må bare skryte av at hjemme-mannen min idag hadde lagd fiskekaker i hvit saus med curry, rosa mos samt revne gulrøtter/rødbeter råkost. Kjempegodt. Middagskakene må vi nok prøve med resten av rødbetene.


#27

pip sa for siden:

Jeg gjør det superenkelt med rødbeter. Jeg bare koker dem (i små biter) og serverer dem som kokte grønnsaker. Man kan ha salt og pepper på, og eventuelt litt god olje eller det jeg liker best, youghurt. Her har ungene likt det. Om jeg har kokt så det blir mye rester setter jeg det bare i en skål i kjøleskapet og bruker det på nytt der det måtte passe - i omelett, gryte, på brødskiva. Eller rett og slett på samme måte dagen etter, denne gangen kaldt.


#28

Søster sa for siden:

Jeg lagde omtrent denne i dag, med litt plusser og minuser etter hva som var i skapene. Også litt av den grønn-eller spisskål eller hva det var som kom denne gangen, hakket i til slutt. Den ble kjempegod og alle var veldig fornøyde. Herlig å lære en ny matrett som er så enkel og god. :riktig:


#29

Harriet Vane sa for siden:

Så flott! Den kan brukes med og uten kjøtt. Veldig godt med sånne rotgrønnsakssupper om vinteren.


#30

Polyanna sa for siden:

Jeg laget gryterett i dag, med gulrøtter, rødbeter, sjalottløk, paprika, brokkoli, tomater, rester av gårsdagens pizzasaus, grytekjøtt og buljong, med prinsessemos lagt over som et lokk. Stod i ovnen en 3-4 timer, halvparten av tiden med mos-lokk. Det ble riktig godt, men brokkolien blir bedre når den kokes ved siden av.

Det blir ikke noe problem å få brukt opp resten av rødbetene, for halvparten av dem var dekket av mugg. :snill:


#31

Harriet Vane sa for siden:

Næmen huff? Rødbeter tåler da normalt alt, og kan ligge i en kjeller i en vinter og i et kjøleskap en måned? Klag, pluss at du må sjekke om det er vel fuktig i grønnsaksskuffen din.


#32

Polyanna sa for siden:

Tro'kke det. Jeg vasket og tørket den nøye på torsdagskvelden, faktisk. Den digre grønnsakskurven gjorde at jeg måtte rydde litt plass og det avslørte en ikke heeelt ren skuff. :flau: Så nå skinner den.

De har ligget i papirposen sin. Jeg kastet de mugne, så jeg har ikke mye bevis å klage med. De hadde flekker med hårete belegg - er ikke det mugg, da?

Inni kålen fant jeg forresten en deilig, slimete liten skapning, men det tar jeg bare som bevis på at kålen ikke er sprøytet. :p


#33

Harriet Vane sa for siden:

Jeg er ikke så finslig, så jeg hadde skjært det av og sett hvordan det var inni, og så det greit ut, ville jeg brukt dem. Det var en liten sak inni kålen min også. Herlig. :p


#34

Polyanna sa for siden:

Jeg har litt noia for muggsopp og sånt nå som jeg er gravid. Ellers så er jeg ikke så finslig jeg heller.

Men mange var helt fine, så de ble brukt. :)


#35

Fadese sa for siden:

Nydelig rødbetsuppe

SUPPE:
1 ss olivenolje
1 rødløk, finhakket
1 ts spisskummin
350 gram kokte rødbeter, hakket
5 dl kyllingkraft
1 boks kokosmelk
salt
pepper
limesaft, etter smak

CHILIPASTA:
2 ss revet frisk ingefær
2 hvitløkfedd, hakket
1 grønn chili, hakket
1 stilk sitrongress, hakket
1 ss hakket mynte
saften av 1 lime

FREMGANGSMÅTE
Begynn med chilipastaen. Ha ingefær, hvitløk, chili , sitrongress, mynte og limesaft i en food-processor eller mos med stavmikser. Kjør til alt er blandet og sett til side.
Varm oljen i en gyte og fres løk og spisskum til løken er myk. Tilsett rødbeter, kraft, kokosmelk og chilipasta. La suppen koke i ca 10 minutter. Smak til med salt, pepper og limsaft.


#36

Søster sa for siden:

Det var litt mugg på et par av mine også. Det var veldig lite, men det overrasket meg endel. de har jo bare ligget siden torsdag.


#37

pip sa for siden:

Gi tilbakemeldinger om mugg - ikke minst når det gjelder flere. De igjen vil jo gjerne vite slikt og gi tilbakemelding til sine levereandører.


#38

Søster sa for siden:

Okei da, var det flere som hadde muggen broccoli også? Eller er det min egen feil fordi jeg hadde den liggende i tre dager i romtemperatur?


#39

Skilpadda sa for siden:

Det er litt mugg på våre rødbeter også. (Men ikke på brokkolien, så det var nok bare din skyld, søster. :nemlig: ) Kanskje jeg skal sende dem en mail, det ser jo ut til å ha vært et gjennomgående problem denne uken.


#40

Harriet Vane sa for siden:

Jeg skal sjekke rødbetene mine når jeg kommer hjem. En mail er på sin plass, tror jeg. Brokkolien har jeg aldri hatt trøbbel med, men jeg lar den være i kjøleskapet. der holder den i både en og to uker.


#41

pip sa for siden:

Snnsynligvis kommer det fra rødbetene. Er det først noe som har fått mugg, så smitter det raskt. Derfor er det også veldig greit å få gitt beskjed.


#42

Polyanna sa for siden:

Brokkolien var førsteklasses. :nemlig:


#43

Søster sa for siden:

Jeg sendte en mail til dem.


#44

apan sa for siden:

Mine rødbeter er ikke mugne ennå, dog litt myke.


#45

Harriet Vane sa for siden:

Lehh mye rødbeter i iskaldt vann. Elllers tåler de å bli litt myke, de er like gode for det. Jeg sjekket mine og det var antydning til litt pus i i en sprekk på en av dem. Det så ut som det satt utenpå, liksom? I jorden og ikke i rota? Nåvel, jeg skal sende mail til dem. Men strengt tatt var det så lite at det ikke er noe å mase om, tror jeg.


#46

Divine sa for siden:

Rødbetene mine er også mugne, ser jeg. I alle fall noen av dem. Jeg har latt dem ligge i posen i romtemperatur. Bør de egentlig oppbevares i kjøleskap?


#47

Harriet Vane sa for siden:

Kjølig, ja.

Men jeg har fått rødbeter mange ganger før og de har holdt seg fint, så det kan være noe med dette partiet?


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.