Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Alternativer til hel- og halvfabrikata

#1

kie sa for siden:

Jada. Syk igjen. Jeg kan ikke begynne å beskrive hvor usigelig lei jeg er.

Men så er det maten. Nærmere bestemt middagen.

Man orker ikke å styre for mye. Og da er det lett å ty til halvfabrikata som ser sånn nogenlunde ok ut, i det minste. Helt til man leser innholdsfortegnelsen.

Så da lurer jeg;
Dere som holder dere unna denslags; hvordan gjør dere det på sånne "ferdigmat-dager"? Ha gjerne med i beregningen at det nok bare er nærbutikken man orker å dra til når formen er dårlig.

Evt. kan dere tipse meg om gode alternativer blant halvfabrikata. Det minst verste, om dere vil.


#2

Dixie Diner sa for siden:

Om jeg ikke er i form til "gourmetmiddager" og ikke gidder å stresse, lager jeg ofte gryteretter der jeg hiver oppi det jeg har. Som regel er alltid basisen ris og kjøttdeig/karbonadedeig, og så har jeg ofte skivet eller hakket løk, masse hvitløk, paprikabiter og gjerne gulrot eller brokkoli, alt etter hva jeg har. Erter er også godt oppi, det har jeg som regel i fryseren.

Currypaste har jeg alltid i kjøleskapet så det putter jeg som regel oppi, lager utrolig god smak. Masse krydder og gjerne ananas med laken. Serveres med brød og rømme.

Min mann elsker disse grytene, de smaker forskjellig hver gang men er alltid like gode. :D

Kan jo lages med pasta istedetfor ris også, eller feks. makaroni?

Ildfaste former er også enkelt, bare sleng oppi det du har. Lettvintlasagne er godt, da bare halvkoker du pasta (jeg bruker oftest penne) og slenger oppi en form, så har du masse god kjøttsaus over og revet ost.

Eller makaroni/pastaform med pølse eller skinke?


#3

Esme sa for siden:

Svinefilet eller kyllingfilet i strimler som wokes/stekes sammen med en pose frosne wokgrønnsaker, er veldig lettvint. Ha oppi litt krydderier (jeg bruker gjerne litt soppekstrakt men man kan jo bruke hva som helst) og litt fløte.


#4

safran sa for siden:

Jeg har hatt det sånn i et par uker. :( Jeg kommer meg ikke ut for å handle, så jeg må ta det jeg finner i skapene. Det er jeg som står for planleggingen og handlingen her i huset, så det har gått litt på halv tolv i det siste. I fryseren har vi alltid kjøttdeig. I skapet har vi alltid pasta og ris. Hvis man i tillegg har et par pastaglass, så har man en kjapp middag. Dolmio har faktisk glass med sauser uten masse dritt i, dersom man ikke orker eller har krydderiene selv. Jeg har også funnet andre glassauser (som jeg selvsagt ikke husker navnet på), men som står i helsekosthyllen. Kylling korma, for eksempel. Da trenger man jo bare ris ved siden av, og så kylling.
Jeg sørger alltid for å ha noen frosne grønnsaksblandinger i fryseren, det er superkjapt å tilberede.


#5

Karamell sa for siden:

Vi har hatt sykdom i en uke nå. I går var det wok med kylling og ferdiggrønnsaker, i dag var det ferdig skinke og pastasalat fra Rema. (Det er stort sett bare jeg som siser noe). Her en dag hadde jeg hjemmelaget grov focaccia fra fryseren og rett i koppen tomatsuppe :p


#6

kie sa for siden:

En positiv ting ved dette er jo at vi får brukt det som vi har i skapene.

Men i dag så jeg f.eks. at de har tilbud på fiskegryte fra Findus. Og det hørtes jo sunt og greit ut. (Med så mye sykdom på rappen tror jeg det kan bli en dårlig spiral om man samtidig bare lever på usunn mat, liksom.) Men så så jeg altså på innholdsfortegnelsen og selv om det var mye bra, så var det også en del jeg helst vil unngå.

Jeg trenger en kone, jeg. Det er det jeg gjør. :au:


#7

Ru sa for siden:

Det er veldig kjekt å ha slike ting som kyllingfilet og svinefilet og wokgrønnsaker i frysen. Med det og pasta/ris kan man alltids snekre sammen et eller annet som gjør seg selv.

Kylling i biter, kokosmelk (kan oppbevares lenge, så kjekt å ha i skapet), ymse krydderier, ananas og en dæsj ost blir fin kyllinggryte. Server med ris eller pasta.
Det er standard sykemat her i huset. (Ellers er McD. farlig nærmt, men det blir jeg dausjuk av, så da skal jeg være relativt døden nær fra før.)


#8

Palmen sa for siden:

En fiske"gryte" lager du også veldig lettvint selv:
fiskefilet (om du har frossen sei eller torsk i fryseren)
grønnsaker: f.eks. frossen pakke pluss en løk
salt, pepper, sitron
urter (dill, gressløk)
poteter i biter

Pakk inn i porsjonspakker med aliminumsfolie og sett i ovn på 200 grader i ca 25 minutter (sjekk om fisken er gjennom"kokt")

For at urter alltid skal være tilgjengelig kjøper jeg ofte en stor bønsj som jeg hakker, legger i poser og fryser. Da kan jeg ta ut det jeg trenger.


#9

Søster sa for siden:

"Grandiosaen" her i huset er ferdig stekte kyllinglår (som de selger kalde i ca kilosposer) som varmes 5 min i langpanne under grill, tilbehør er maiskolber, broccoli, dip og fullkonschips eller brød. Ikke så skrekkelig sunt, men mye bedre enn grandiosa hvertfall. Og tar ca 7 min å lage, og det blir lite oppvask.


#10

Søster sa for siden:

Og frossen laksefilet går jo kjemperaskt.


#11

Dixie Diner sa for siden:

Denne fete og gode seigryten lager seg selv, men du må jo kutte grønnsaker og slikt, og sette på potetene. Men den er nydelig, faktisk den beste fiskegryten jeg har smakt i hele mitt liv!!! Fikk den av ei på et annet forum, jeg TILBER henne for denne oppskriften:

SEIEGRYTE

600 gram seifilet (1 pakke), skjæres i terninger
1 pose gulrøtter, skjæres i skiver
2 store purrer, i skiver/ringer
100-150 gram smør (jo mer, jo bedre smak)
1 beger seterrømme/creme fraiche

Smelt smøret i en stor gryte. Legg i purren, spre det godt utover. Legg fisken over purren og så til slutt gulrøttene øverst. Smør hele begeret med rømme over gulrøttene, salte og pepre og legg på lokk. La gryten småputre i ca. en halvtime, eller til grønnsakene er møre.

Server med poteter eller det dere vil. Smøret og rømmen lager den mest fantastiske saus, dette er bare DEILIG!


#12

kie sa for siden:

Oj!
Tusen takk for oppskrifter. Dette skal prøves.

Jeg vet ikke om andre er som meg, men veldig ofte når det blir halvfabrikata så handler det jo nettopp om å ikke se/vite om alternativene.


#13

Harriet Vane sa for siden:

Vi woker eller lager suppe når det er slik. Grønnsaker i småbiter, kylling eller svin i strimler, svosj svosj i woken eller oppi en gryte, skal du ha suppe så heller du over buljong/kraft og lar koke litt. Laks i biter er også greit

Koke litt ris eller nudler, makaroni eller pasta, dele opp noen gulrøtter i tynne skiver, en brokkoli eller to (siden dere er mange) i buketter, en løk i småbiter, noe kjøtt eller fisk i biter, alt bare hives i en gryte og stekes på middels varme med olje, smør, salt, pepper, evt noe krydder.


#14

Garbella sa for siden:

Jeg har ferdig hjemmelaget lapskaus i fryseren til slike dager (lat alenemor) elles så er havregrøt en sikker vinner og jubelen står i taket hos begge ungene :D

Jeg har til og med droppet hele middagen og gitt ungene brødskive istedenfor om jeg har vært skikkelig sjuk :eek:


#15

Dixie Diner sa for siden:

Salater er også godt, jeg hiver oppi alt jeg har, blander frukt og grønnsaker med proteinkilder, det er helt nydelig. Idag hadde jeg salat med fetaost, eple, agurk, cherrytomater, lollo rosso og appelsin (med EVOO på), kjempesnadder.


#16

Skilpadda sa for siden:

Grovbrødskiver med makrell i tomat er noe av det beste Lillegutt vet, og det får han til middag innimellom hvis vi er syke eller ekstra trøtte eller travle. Og frukt til dessert.

Bondeomelett kan man jo lage med "det man har", stort sett (grønnsaker, ost, skinke, pølse- eller kjøttrester), og det er hverken mye jobb eller tar mye tid. Har man en høy panne kan man lage en diger omelett med mange egg, og la den stivne på lav temperatur under lokk.


#17

Harriet Vane sa for siden:

Å fylle fryseren med mer ellre mindre ferdige ting er et tricks. I dag dro jeg ut en pose ferdig kokt grytekjøtt med kraft frosset i pose som jeg rasper rødbeter og gulrøtter oppi, har i poteter i terninger, samt en løk i biter og litt hvitløk. Nesten ferdig borsjtsj med 5 minutters arbeid. samme grytekjøttet kan blandes med tomater på boks og krydder, grønnsaker til lapskaus, bønner og tomater til chili con carne osv. I tillegg lager jeg ofte opp fiskeformer og fiskegrateng og fryser ned. Kjøp folieformer på Europris og sånn og lag opp stort.


#18

Dixie Diner sa for siden:

Ja, jeg stapper alltid fryseren full av ferdig mat og middagsrester. Nå spiser jeg så lite etter operasjonen at det alltid blir en masse middagsrester igjen, så da er fryseren god å ha. :D


#19

@nne sa for siden:

Stekt ris er ogsaa ganske lurt. Har alltid ferdig kokte porsjonsposer med god basmatiris i fryseren. Tar da og steker/varmer dette sammen med andre lure ting jeg finner i fryseren, slik som f.eks. wok-groennsaker, havets tutti-frutti, tiger-reker, frosne erter, kjoett- eller kyllingrester. Blir nesten ikke oppvask av dette, og i hvert fall ikke naar sausen er paa flaske * bruker forskjellige soyasauser til


#20

Harriet Vane sa for siden:

Funker det å fryse ris, altså? Den blir ikke rar og ekkel? jeg liker godt naturris som bruker nesten en time på å koke, og det ville jo gjort middagslagingen veldig kjapp om jeg kan koke masse og fryse i porsjoner.


#21

Søster sa for siden:

Jeg pleier skjære opp rester av kokt skinke, kalkun, salami eller hva det nå er som er til overs, og putte i fryseren i små porsjonsposer. Så går det an å lage omelett som kjapp middag.


#22

daffy sa for siden:

Ja det funker fint. En japansk studievenninne gjorde alltid dette. Skylte risen etter en intrikat plan, kokte, hvilte og jeg vet ikke hva hun gjorde for å dulle risen helt perfekt. Og så frøs hun ned porsjoner. Det var veldig godt de gangene jeg var så heldig å bli invitert på middag hos henne.


#23

@nne sa for siden:

Det funker i hvert fall fint naar risen er kokt i riskoker, og saa bruker jeg aldri hurtigris. Av og til bruker jeg microen til aa varme den. Da tar jeg og fyller en skaal eller bolle helt full med ris og tar vann over. Varmes godt. Hell av vannet og du har perfekt ris.


#24

Filifjonka sa for siden:

Det hørtes jo smart ut hvis det virkelig funker å fryse ferdigkokt ris. Jeg liker også godt den brune risen som tar lang tid å koke, men 45-60 minutter kan bli litt lenge når man kommer hjem fra jobb og helst skal ha maten ferdig så fort som mulig.


#25

Eia sa for siden:

Oj, det var et godt tips. Kjekt å ha til stekt ris-middager. Takk for tipset, @nne.



#27

Tallulah sa for siden:

Det blir mye woking og enkle curries her i huset. Passer alltid på å ha frosne wokgrønnsaker i frysern og kokosmelk i skapet.

Kan lages med både frosne fiskefileter, frosne kyllingfileter og svinekjøtt.

Legg filetene i en ildfast form, klem en lime over. Fres opp grønsakene, hell en boks (400 ml) kokosmelk over, bland med en ss currypulver eller currypaste og 1 ss hvetemel eller maizena, kok i 5 min, hell over filetene, stek i ovnen i ca 15 (tynne fiskefileter) - 30 (kyllingfileter) minutter på 170 grader. Server med ris. Fort og greit, og lager seg selv.


#28

Harriet Vane sa for siden:

Jeg stoler på deg. Hvis jeg koker en kjempebatch med ris og fryser ned i poser med en gang den er avkjølt så kan det funke, sant?


#29

Hyacinth sa for siden:

Tja, det kan iallefall umulig være skadelig iallefall. Men som sagt har jeg aldri frøset/fryst/frosset (hva søren heter det nå igjen) ris selv. Moren min gjør det med risrester, og påstår det går helt fint. Jeg har sett (men ikke smakt) risen hennes, og det er nok jasmin, og ikke basmatiris, for den ser klebrig ut.


#30

Jessica sa for siden:

Stekt ris/kylling/grønnsaker er godt.

Wok er lettvint og godt

Fransk grønnsaksblanding + svinefilet form med lokk i stekeovnen og kokte poteter og ferdig peppersaus til. Veldig lettvint og godt.

Findu Fiskegrateng er kjempegodt.

Fisk i aluminiumsfolie med diverse (sitronpepper, sitronskive, lime, gulrøtter, brokkoli osv.)


#31

Søster sa for siden:

Og hvis den blir rar og klebrig, så får du lage en kjempebatch med rislapper i stedet...

Jeg skal prøve å fryse ris neste gang jeg koker.


#32

kie sa for siden:

Åh! Jeg tror jeg elsker denne tråden. :rørt:

Dette tar jo for seg nettopp det som gjør at det oftere enn jeg liker det blir halvfabrikata.

Bare fortsett. Her var det mye nyttig for meg i alle fall.


#33

kie sa for siden:

Jeg må bare spørre: Skal det hele røres sammen på et eller annet tidspunkt, eller skal det bare putre sånn lagvis?


#34

safran sa for siden:

Idag laget jeg noe som faktisk alle likte, og som var raskt og billig; grønn ertesuppe. De laget det på frokost-TV her om dagen, men jeg fikk ikke tekst-TV til å virke så jeg måtte ta det på husken, og improvisere litt.

Dette ble fire porsjoner:

1 pakke frosne selskapserter (250 g)
1 finhakket løk
et par fedd knust hvitløk
1/2 l vann
1 buljongterning (jeg brukte kylling)
litt maizena/potetmel ristet ut i melk

Fres løk og hvitløk i litt smør eller olje og hiv oppi ertene og vannet (jeg kokte opp vann på forhånd og helte oppi gryten). Kok opp. Jevn med litt maizenna, tilsett litt sukker. Stavmiks. Server.

Ved siden av stekte jeg steinbitfileter i salt og pepper, og så hadde jeg den oppi suppen. Det ble faktisk veldig godt.



#36

kie sa for siden:

Fiskegryten ble en suksess!

Ungene tok 2-3 porsjoner, mannen tok 4.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.