Jeg fikk en stor, rød Le Creuset-gryte til jul. Jeg ble så glad at jeg bare kastet esken og satte gryta på kjøkkenet. Men det er mulig det fantes en bruksanvisning inni der...
Gryta er emaljert på innsiden. Altså hvit, det er ikke noe svart belegg der. Jeg leste litt på nettet i dag, og mange snakker om dette svarte belegget som er så bra. Burde jeg bytte den?
Jeg vet heller ikke hvor mange liter/ cm den er, men den er stor. Hm, jeg burde vel måle? Jeg har lyst å vite størrelsen. Måler man cm i bunnen av gryta?
Det fulgte med et håndtak i metall som skal brukes når gryta står i ovnen. Er det lurt? Eller bare mye dill?
Jeg lurte på å bytte farge, men nå har jeg for det første kastet esken, og for det andre har jo giver brukt tid på å finne en farge jeg liker, og rød er jo helt ok, det.. Egentlig kunne jeg tenke meg en kremfarget.
Men tilbake til dette (manglende) belegget: Man kan vel steke også i denne?
Er det gryte jeg har da, når den er hvit og glatt inni? Og man kan steke i dette? Og den kan brukes på induksjon? Hva er det egentlig inni den? Støpjern? Den er mye tyngre enn jerngryta mi, men også større.
Er det en sånn du har? Det er en gryte. Jeg steker i min, men kun om jeg skal lage gryte. Jeg steker opp løk feks. eller kjøttdeig og sånn. Altså ting som skal bli gryte. :knegg: Min har stålhåndtak og det er supert for da kan man ha den inni stekeovnen med kjøtt. Super til lammekjøtt eller kylling for eksempel. Jeg har brukt den til å lage indisk lam. Den er veldig anvendelig synes jeg.
Om den er tung er det nok støpjern ja. Det funker på induksjon. Grytene er emaljert. Du kan brune ting i dem, men ikke steke. For å finne ut hvor mange liter den tar heller du vann i den fra et litermål. Ofte er størrelse også oppgitt i diameter.
Det er en emaljert jerngryte. Bedre enn sånn beleggreier, synes jeg. Kan vaskes i oppvaskmaskin ja. Kjøper du til en annen knott til lokket, kan du putte hele gryta inn i komfyren.
Jeg fikk også en til jul, men hadde en lignende sak fra Staüb tidligere som sprakk etter litt uheldig behandling. En god emaljert gryte er en nødvendighet om man lager en del mat, slik jeg ser det.
Det finnes mange fine farger, men husk at krem kan bli vanskelig å holde fin. Vi har en kremfarget grillpanne fra Le Creuset og den blir ikke helt krem etter å ha bli brukt litt.
Takk. Det ser ut som det er emaljert støpjern ut fra hjemmesiden deres.
Kan ikke steke i den, men brune? :undrer: Hva er forskjellen? Hvor høy temperatur tåler den i stekeovnen? Den har ikke stålhåndtak, men håndtak i samme materiale som gryta.
Den ligner på den på bildet her, men er ikke helt lik.
Jeg blir litt mo i knærne av den turkise. :elsker: Og den som heter Nutmeg. Lekker. Men ok, jeg har en rød. Eller cerise, som den heter. Den ER jo ikke cerise?
Ut fra prisene som er oppgitt her, antar jeg at gryta mi er 28 cm. Men jeg bare tror.
Da har vi akkurat lik, bare at min har en stålnobb på lokket og ikke en i plast. Du hadde to? Min er forresten svart, men jeg skulle ønske den var rød. :knegg:
Min tar omtrent fem liter. Kosta 1500 i butikken her i byen.
Stålknott er originalt, den andre knotten er vel i støpejern? Jeg skjønner ikke helt greia med å ikke putte på en slik knott i utgangspunktet, sånn bortsett fra at støpejernsknotten blir veldig varme.
Men ikke steke? Jeg stekte mye min forrige emaljerte jerngryte jeg.
Lekker kjele da. :) Ser flott ut på bordet.
Hva slags kjele er det egentlig? En emaljert jerngryte som man allikevel ikke kan steke/brune i? :confused:
Vi har gryte med hvitt belegg inni. Lager ofte pizzasaus i den og da steker jeg som regel løk/hvitløk i den før jeg har i andre ingredienser. Men vår er jo en gryte med støpte håndtak på den. Det er støpjern i dem.
Jeg liker veldig godt gryten. Jeg liker emaljerte støpjernsgryter mer enn de sorte uten sånn belegg.
Jeg tror Le Cruset kommer med 10 års garanti, og jeg har hørt folk si de varer i evigheter og kan gå i arv i generasjoner. Her ser det ikke ut til å være tilfelle. Min er et par år, ganske mye brukt og bærer spor av det. Det er ikke ille og den ser bra ut inni, men jeg lurer på om den takler stort mer enn 5-6 år? Jeg har vanlig støpejern som ser ut til å vare livet ut og trenger i høyden en oppskuring og innsteking på nytt hvert 10 år. Det eneste med dem er at de ikke takler retter med tomat som kjøttboller i tomatsauser og bolognese veldig ofte. De er veldig god å lage mat i, jeg kommer til å ha en ny når den er utslitt.