Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
I dagens papirutgave av Nationen er det en 2 sides artikkel om disse bildene og mannen som har tatt dem.
Han løy om hva han skulle, og fikk slippe inn i et svensk slakteri og tok bilder.
Bildene brukes i dag av dyrevelferdsaktivister og ekstremistveggiser i kampen for å få folk til å slutte å spise kjøtt.
Jeg har selv sett gjennom bildene og noen av dem er direkte flotte, og jeg finner dem ikke hverken støtende eller kvalmende. Og jeg blir heller ikke vegitarianer av å se på.
Å slakte dyr er ikke vakkert eller estetisk.
Det er en dyd av nødvendighet om man vil spise kjøtt.
Verden trenger et lavere kjøttforbruk, av mange grunner, men jeg er usikker på om dette er veien å gå? Eller er det veien? Tåler man ikke å se sannheten, så kanskje man ikke skal spise kjøtt?
Jeg har selv vært inne på mange norske slakterier, og selv om de fremstår som en del renere og mer vedlikeholdte enn slakteriet der disse bildene er tatt, så synes jeg bildene gir et visst inntrykk av hva som faktisk skjer.
Husk at alle dyra er døde når henges opp!
merk at jeg slakter dyr selv og er svært godt kjent med prossesen, så at jeg ikke finner bildene støtende, betyr ikke at alle andre også greier å se de vakre i disse bildene. Mao, du risikerer å blir kvalm.
Jeg syns det var helt kurante bilder og jeg blir ikke vegetarianer av å se på dem.
Jeg skjønner ikke helt hvorfor noen skulle slutte å spise kjøtt bare av å se disse bildene.
Blir ikke vegetarianer av å se disse bildene, men har vært med og slaktet elg, rype, rådyr, høner, gris, sau, okse, kuer, kalver og nødslakt på hest, så mulig jeg er litt herdet.
Jeg synes også bildene var helt ok.
At kjøttet kommer fra dyr som må avlives, flås, og parteres før de havner på middagsbordet her hos oss er en av livets realiteter. Sånn er det bare.
Jeg er kanskje gal, men jeg synes ungene godt kan vite hvor koteletter og pølser kommer fra, så jeg håper å få hatt de med på slakting en gang når de blir større.
Jeg blir heller ikke vegetarianer av disse bildene, men faktum er at jeg blir skikkelig dårlig av å tenke på at dyr må dø på samlebånd for at jeg skal spise kjøtt. Jeg hater tanken, og jeg var vegetarianer i hele 6 år (fra 1997 - 2003, da ble jeg gravid) pga. nettopp dette.
Jeg klarer altså ikke å bare si at "jeg vet det er livets realitet og sånn er det bare", jeg synes det er helt grusomt! Men jeg har et naturlig forhold til det utad, og har aldri lagt skjul på overfor ungene hvor maten kommer fra. De vet det og aksepterer det helt naturlig.
Det virker som fotografen tror vi vil reagere på blodet. Dyr blør når de blir slaktet - det er da ikke noe nytt. Det var ingenting her jeg ikke visste fra før.
Nå lever jeg sammen med en jeger, så jeg blir ikke opprørt av å se slike bilder. Nå gikk jeg ikke inn for å se heller da men.
Det jeg har mest problemer med er vel at folk mumser kjøtt i lange baner, og samtidig er i mot jakt. Det syns jeg er superrart all den tid slaktedyr blir fraktet milevis i lastebiler, og opplever masse stress før sin sikre død og vei til matfatet.
Det skjønner ikke jeg heller. Både gårdsslakting og jakt er da MYE mer "humant" enn et slakteri, med transport, blodlukt og alt det stresset det medfører.
Jeg har ingen motforestillinger mot jakt. Men jeg skal innrømme at jeg brøt sammen da jeg så Gutta på tur eller noe sånt en gang og de skjøt en elgkalv som gikk rett bak mora (eller omvendt?). Det synes jeg var grusomt å se på. :(
De bildene der viste da ikke noe annet enn et helt vanlig slakteri.
Vi mennesker er kjøttetere, og for å få kjøtt, så må dyr avlives, og så lenge det gjøres på en skikkelig måte, så ser jeg virkelig ikke problemet. Vi er en del av naturens næringskjede.
Mulig jeg er preget av en oppvekst på bondelandet, men jeg klarer i hvertfall ikke hisse meg opp over å se hvor kotelettene mine kommer fra.
Men når det er sagt skulle jeg ønske det var mange fler nærslakterier, og at det var enklere å få gårdsslakt, slik at dyrene slapp å bli transportert over så lange strekninger før de skal slaktes. Dette både av hensyn til dyrene selv og av hensyn til miljøet. Ja til kortreist mat.
Jeg spiser kjøtt, og er ikke så teit at jeg tror at biffene vokser på trær.
Selvsagt må dyrene slaktes. Imidlertid så skulle jeg ha ønsket at dyrene kunne slippe å fraktes så langt, nærslakterier måtte være bedre og mer humant?
Jeg har virkelig aversjoner mot kjøtt og har alltid hatt det.
Jeg har spist litt kjøtt i årene som har vært på grunn av at jeg er gift med en mann som er glad i kjøtt -for "enkelthetens skyld" . Men nå kjenner jeg at jeg har fått nok. Ikke fordi jeg plutselig har oppdaget hvor kjøttet kommer fra, men fordi jeg alltid har visst det. Jeg synes det er frytkelig at vi skal drepe levende dyr som mest trolig kjenner frykt og redsel før de blir drept for at vi skal kunne spise kjøtt. Og proteiner kan man få i seg nok av på andre måter hvis man har nok kunnskap om ernæring.
Jeg vet hvor kjøtt kommer fra og reagerer ikke på bildene. Men jeg må si at det stakk litt i hjertet da jeg hørte at Norturabilen hadde vært og hentet lammene som har hengt rundt hytteveggen vår i hele sommer. :sukk:
"Always know what is in the end of the fork......"
Såpass får en tåle, og er generellt enig i at transport ol bør og skal bedres, mindre kjøtt bedre dyrehold og pels er mord.
Jeg synes egentlig det var ganske fine bilder. Selv om de var tatt med den åpenbare hensikt å vekke sympati med de stakkars dyrene på dødscelle synes jeg det så ut som et helt ok slakteri. Slakting er nødvendig for at vi skal få kjøtt. Jeg er enig i at man skal jobbe for å bedre transportforhold og gjøre det så lite skremmende for dyrene som mulig, men bilder av hvordan det foregår har jeg ingen problemer med.
Jeg ble heller ikke sjokkert over bildene. Jeg synes lange transporter er verre enn selve slaktingen.
Vi har kyr, og jeg har vært veldig glad for at det bare er drøye 20 minutter kjøring til slakteriet. Nå legges slakteriet i byen ned, og jeg synes slett ikke noe om den lange reiseveien dyra får.
Vurderer å sende dyra til et nærmere slakteri enn Nortura sitt, som vi i utgangspunktet sender til.
Dette syns jeg nesten ble på grensen til det tåpelige. Utsnitt av blodige steder i slakteriet og på dyrene etter at de er slaktet er ikke akkurat ... eh... sjokkerende. Jeg får også inntrykk av at et par av bildene skulle vise at dyrene var redde, eller noe? Nei, dette gjorde ikke spesielt inntrykk.
At det kjempes for verdige forhold rundt dyr som skal bli mat, det er utrolig viktig. Men en sånn kampanje som liksom skal vise hvor blodig det er i et slakteri (sjokk), og nærmest mane fram dyrenes følelser (dyrene har sikkert følelser, men jeg tror ikke akkurat at oksen som skal skytes helt forstår hva som er på gang, altså), det gjør ikke inntrykk på meg, ihvertfall.
Og jeg er attpåtil en bløthjertet dyreelsker av dimensjoner.
Jeg tåler ganske lite for tiden, men dette synes jeg ikke var ille på noen måte. Måtte ikke spy engang, selv om det bare er en halvtime siden middag. Kan ikke helt skjønne hvorfor man skulle bli vegetarianer av dette, men samtidig er jeg glad vi bor på landet og det meste av kjøttet vi spiser er villt. Jeg har ikke noe problem med at dyr dør, men jeg synes det er trist å tenke på at de kanskje ikke lever under optimale forhold før de dør. Når de er døde merker de ikke noe uansett..
Men er det angst? Eller er det bare vår evne til å tilegne dyrene menneskelige egenskaper?
Jeg syns f.eks at pusefrøkna mi kan se ganske angstfylt ut når hun kurrer og maser om godmat. Men jeg tror ikke hun er redd, akkurat. Ikke engang spesielt sulten. Bare veldig standhaftig. :knegg:
Men det har vel ikke så mye med at de skal slaktes å gjøre? Det er vel fordi de må gjennom ting de ikke forstår? Det er derfor det blir så viktig å skape de beste mulige rammene rundt slakteprosessen. Man kan jo ikke slutte å slakte dyr, heller. Det er derfor jeg syns en kampanje som dette blir litt tåpelig, all den tid det ikke er kritikkverdige forhold rundt slaktingen.
Skulle vært flere nærslakterier, slik at dyrene slapp stresset med å bli kjørt. Det er de nok redd for, men når de står der inne på slakteriet er jeg usikker på hvor mye de skjønner. Blodlukten kan de kanskje kjenne, men har de forutsetninger for å forstå hva det er?
Jeg er for realitetsorientert til å bry meg om sånt. Jeg spiser kjøtt, og det innebærer at dyr må dø for at jeg skal kunne gjøre det. :kynisk:
Er dog ikke så kynisk at det er likegyldig hvordan de dør. Det må være humant.
Dyrevernsekstremistene er med andre ord helt på bærtur når de bruker disse bildene for å fronte at folk skal slutte å spise kjøtt. Så bra.
Om de derimot kan føre til at folk får et mer bevisst forhold til at det kjøttet de spiser en gang har vært et dyr, og dermed også mer fokus på dyrevelferd, så er det jo kjempe bra.
Og Linda McCarthy har tydligvis ikke rett, om slakteriene hadde vegger av glass, ville IKKE verden blitt vegertarianer.
Men da oppfatter jeg det også litt som at NOAH her feiler og tror folk ikke vet/vil vite hvordan dyr blir mat. De undervurderer rett opg slett folk.
Enig med deg, Floksa - jeg tror NOHA undervurderer folk. Men som du sier, det ville vært fint om folk ble mer bevisst på forholdene rundt dyrehold generelt, og det aller beste ville vært om det virkelig ble fokus på kortreist mat og nærslakterier. Jeg tror ganske mange er villige til å betale litt mer for kjøttet om man vet at dyrene har hatt det så bra som mulig - helt til det aller siste.
Jeg klarer ikke å drepe en veps engang, så jeg vil ikke se på bildene. Men jeg spiser kjøtt og vet hvor det kommer fra. Det lærer jeg ungene mine også. Og så er jeg veldig takknemlig for at jeg kan kjøpe kjøtt på butikken og ikke trenger å drepe dyret selv.
Jeg er dog enig i at vi spiser for mye kjøtt i den vestlige verden i dag. Men der er jo stor forskjell på å ikke spise kjøtt i det hele tatt og å spise mindre kjøtt. Vi forsøker å spise mindre kjøtt og mer grønnsaker. Det er jo noe helt annet.
Det er litt begge deler. Feks økologisk er ikke produkter som selger spesielt godt i Norge. Det finnes en del som betaler ekstra for at dyra skal ha det bedre og for spesielle produkter dyrket fram økologisk, (og mange av dem hører nok til i sjiiktet som frekventerer FP) men den jevne forbruker er ikke villig til å fire noe særlig på kravet om billig mat.
Man svarer gjerne på undersøkelse at man vil ha kortreist mat fra dyr som har det godt, men når man kommer i butikken er det lommeboka som bestemmer. Norge er litt unikt og rart sånn.
Men jeg tror håper vi nærmer oss et skille. Der også folk flest forstår at billig mat har en pris, en høy pris. Det norske landbruket er i ferd med å bli industrialisert, høyere effektivitet og stadig større press for å greie å drive gjør også at vi taper noe på veien. Noe det ikke går ann å sette penge verdier på. De som har svart i denne tråden har sett det lyset. Og jeg håper de går ut å sprer det glade budskap :) for det trengs.
Jeg er en pysekjøttspier. Ingen problemer å spise kjøtt - så lenge jeg ikke SER at det har vært et dyr. Syltelabber, tungerull etc utgår derfor. Jeg fant ikke bildene provoserende eller støtende. Det er ekkelt å se levret blod, men det kan jo være like ille på bilder av hva som helst, egentlig.
Jeg venter med å se på bildene til jeg har spist lunsj :sart: , men utfra hva dere beskriver skal jeg nok tåle det, ja. Derimot hadde jeg store problemer med å spise koteletter i et år etter å ha jobbet i ferskvaredisk og rengjort kjøttsaga. :iiik: Det var ikke med tanke på det makabre i å skjære opp dyrelik, altså. Det var heller tanken på bakterier og sånt, og at det så så inmari uapetittelig ut.
Denne reportasjen sjokkerte ikke meg. Jeg har sett mye vondere bilder fra slakterier. Jeg syns ikke slakting og dyretransport er uproblematisk, og er en av dem som kjøper kjøttprodukter der dyra har hatt det best mulig, både før og under slakting.
Jeg spiser kjøtt, men ville glatt betalt mer for kortreist, gårdsslaktet vare. Vi har en gård med okser og gris som nesten nærmeste nabo, men dyra må transporteres i nesten en time til slakteriet, og så en time tilbake før jeg kan spise kjøttet.